SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gri Skandal'da İlk Dava Almanya'da Açıldı

0
Güncellendi - 2021-11-02 12:01:08
'Gri Skandal'da İlk Dava Almanya'da Açıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya - Yeşilyurt Belediyesi'nin, gri pasaport ile Almanya'ya gönderdiği 45 kişiden 43'ünün bir yurda dönmediğinin ortaya çıkmasıyla patlayan, daha sonra birkaç belediyenin daha aynı yöntemle gerçekleştirdiği, "Belediye eliyle insan kaçakçılığı" skandalı ile ilgili olarak Almanya'da açılan davada ilk duruşmanın 5 Kasım 2021 tarihinde yapılacağını Almanya'nın Sesi Radyosu'na ait internet sitesi DW Türkçe yazdı.

"Almanya'daki ilk gri pasaport davası Hannover'de başlıyor" başlıklı ve Elmas Topçu imzalı haberde, "Türkiye'de Nisan ayında gündeme gelen ve belediyelerin gri yani hizmet pasaportlarıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddialarıyla bağlantılı Almanya’da ilk dava 5 Kasım'da Hannover'de başlıyor" denildi.

Gri pasaport skandalı ile ilgili olarak Almanya'da yürütülen çok sayıda soruşturmadan birinde sona gelindiğini yazan DW Türkçe, gri pasaportlar ile bağlantılı ilk davanın Kasım'da Hannover'de görülmeye başlanacağını bildirdi.

İddianamede, Yeşilyurt Belediyesi'ne 'davet yazısı gönderen Ersin K., 'Sahte davetçi' olarak tanımlanıyor

DW'nin haberinde, Gri pasaport skandalıyla ilgili ilk davada hakim karşısına çıkacak olan sanığın, Malatya Yeşilyurt ve Ordu Korgan belediyeleri gibi pek çok yer ile Hannover Belediyesi'nin ortak bir çevre projesi yapacağını gerekçe göstererek Türkiye'ye davetiyeler gönderen Ersin K. olduğu, iddianamede yer alan belgelere göre Ersin K.'nın, Hannover'de ticari sicile kayıtlı Nord Bau Kilit GmbH şirketinin temsilcisi olarak göründüğü belirtildi.

DW Türkçe'nin ulaştığı iddianamede, Ersin K.'nın 30.07.2020 tarihli davetiye yazısıyla Almanya'ya 53 kişiyi davet ettiği, bunlardan 46'sının hizmet pasaportu ile Almanya'ya geldiğinin tespit edildiği belirtiliyor. Sanığın öncesinde de bu kişilerle ilgilenmeyi hedeflemediğinin görüldüğü, onlara kalacak yer ayarlamadığı ve onlar için Almanya'da bir gezi veya program hazırlamadığı ifadelerine yer veriliyor. Bu nedenle de Ersin K., ülkeye yasa dışı yollardan seyahati bilerek mümkün kılan bir "sahte davetçi" olarak tanımlanıyor.

Hiç kimse, meclis kararlarında belirtilen eğitim programlarına katılmadı

Habere göre; Ersin K.'nın davetiyle hizmet pasaportu çıkarılan ve Almanya'ya gelen gruptan bir kısmının Hannover'e gittiği, onların da sadece iki gün zarfında farklı yerlere dağıldığı aktarılıyor. Söz konusu gruptan da en az beş kişinin sığınma başvurusunda bulunduğu kaydediliyor. Sığınma başvurusu yapanlardan birinin Hannover'deki davada ayrıca tanık olarak dinleneceği de dikkat çekiyor. İddianamede Ersin K.'nın yargılanması, kimlikleri, ikametleri ve oturumları saptanmış bu beş kişiyle bağlantılandırıldığı görülüyor.

Suçlamalar neler?

Bingöl Karlıova doğumlu Alman vatandaşı Ersin K., 30.07.2020 - 01.08.2020 tarihlerinde Almanya'ya beş kişinin getirilmesiyle bağlantılı olarak, Almanya Yabancılar İkamet Yasası uyarınca "geçerli bir vizesi veya ona eş değer bir belgesi veya ülkede oturum hakkı olmayan yabancıların Almanya'ya girişine yardım etmek ve insan kaçakçılığına teşebbüs" ile suçlanıyor. Bu suçlamanın cezası da suçun derecesine göre para cezası veya üç ay ile beş yıla kadar hapis cezası olabiliyor.

"Bilinenden daha çok kişi Almanya'ya getirildi"

Soruşturma dosyasında, gri pasaportla Türkiye'den Almanya'ya yolcu getiren seyahat şirketi Yazıcıoğlu Turizm Nakliyat'ın Alman otobüs şirketi Marco Schäfer GmbH ile işbirliği yaparak 2018- 2023 arasında yolcu taşıma ruhsatı aldığı bilgisi de yer alıyor. Bu yüzden şimdiye kadar ortaya çıkandan çok daha uzun bir zaman diliminde ve daha çok kişinin gri pasaportla Almanya'ya getirildiği tahmin ediliyor.

Bavyera Eyaleti'nde de üç soruşturma yürütülüyor

DW Türkçe, Türkiye'de Nisan ayında gündeme gelen belediyelerin hizmet pasaportlarıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddialarıyla bağlantılı sadece Almanya'nın Bavyera Eyaleti'nde şimdiye kadar dört soruşturma açıldığını, bunlardan üçünün hâlâ sürdüğünü ortaya çıkarmıştı. Bavyera Eyalet Hükümeti, eyaletteki soruşturmaların Weiden in der Oberpfalz, Traunstein ve Münih savcılıkları tarafından yürütüldüğü bilgisini vermişti.

19 ilde gri pasaport soruşturması sürüyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, CHP Malatya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın gri pasaport skandalı ile ilgili olarak verdiği yazılı soru önergelerine verdiği cevapta, olayla ilgili 19 ilde soruşturma başlatıldığı ve bu soruşturmaların devam ettiğini açıklamıştı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Banker bekiro (2 yıl önce)
    Gardaş bura Münih mi?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nuri (2 yıl önce)
    Türkiyede de olay tüm detayları ve ciddiyeti ile soruşturuluyormuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sevmek lazım (2 yıl önce)
    Burda daha büyük davalar, açın, çürükleri temizleyin,Cerahati kesip atın, her şeyi halının altına süpürmeyin,............
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Türkiye ye kalırsa bu usulsüzlük unutturulmaya çalışılıyor. Ancak Almanya tarafı soruştura da gerçekleri öğrenelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Bizim burda da soruşturma devam ediyorndnsndbksbdndbhdhdbbd
    %100
    %0
    Yanıtla