SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gri Skandal'ı Farkeden Konsoloslara Ceza!

0
Güncellendi - 2021-10-03 04:50:09
'Gri Skandal'ı Farkeden Konsoloslara Ceza!
A- A+ PAYLAŞ

BAŞKONSOLOSU DEFALARCA UYARDILAR AMA FATURA ONLARA KESİLDİ.. Yeşilyurt Belediyesi'nin sağladığı Gri Pasaport ile Almanya'ya insan kaçıran organizasyonu fark edip üstlerini ve Ankara'daki makamları bilgilendiren Hannover Başkonsolosluğu'nda görev yapan diplomatlar Mehmet Fidan ve eşi  Güler Fidan'ın, merkeze çekilmesinden sonra şimdi de Fidan çifti şimdi de 'maaş kesintisi' ile cezalandırıldı.

Görevlerini yaptılar, başlarına gelmedik kalmadı

Hannover Başkonsolosluğu'nda ikinci katip olarak görev yapan Mehmet Fidan ve Güler Fidan, Yeşilyurt Belediyesi üzerinden Gri Pasaport ile yapılan ve 'insan kaçakçılığı' olarak nitelendirilen yasa dışı organizasyonu, skandalın medyaya yansımasından çok önce fark etmiş ve organizasyonun arka planını ve asıl amacını rapor ederek üstlerine sunmuşlardı.

Mehmet Fidan ve Güler Fidan'ın, görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi anlamına gelen bu çalışma sonrasında Fidan Çifti Şubat ayında merkeze çekildi ve haklarında disiplin soruşturması başlatıldı.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, bu konudaki gelişmelerin sosyal medyada paylaşılması üzerine, Dışişleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda, Mehmet Fidan ve Güler Fidan'ın, maaşlarının 1/8'inin kesilmesi ile cezalandırıldığı muhataplarına bildirildi.

Cezanın tebliğine ilişkin Dışişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü yazısında, diplomatlar Mehmet Fidan ve Güler Fidan'a verilen cezanın gerekçesi ise "Münhasıran konsolosluk işlemlerine ilişkin size verilen yetkiyi aşarak Bakanlığın mensuplarının kişisel verilerine şahsi menfaatlerinizi gözeterek erişim sağladığınız tespit edilmesi" olarak açıklandı.

Ceza tebliğ yazısında,  "Fiillerinizin ağırlığı ve niteliği dikkate alınarak brüt aylığınızdan 1/8 oranında 'aylıktan kesme' cezası ile tecziye edilmeniz uygun görülmüştür" denildi.

Ne olmuştu?

avrupa-postasi.com‘un konuya ilişkin haberinde, emekliliklerine kısa bir süre kalan Mehmet Fidan ve Güler Fidan, Konsolosluğunun e-postasına, Yeşilyurt Belediyesi’nin “Çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek” üzere bir gezi düzenleyeceğine dair bilgilendirme mesajı gelmesi üzerine skandalı ortaya çıkarmıştı. Mehmet Fidan konuyla ilgili “Eşim Muavin Konsolos Güler Fidan, 2020 yılının son aylarında Malatya Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla gelen “gri pasaport” sahibi 45 kişilik kafileden şüphelendi ve olayı mercek altına aldı. Daha sonra, Almanya’ya gelenlerin geri dönmediklerini sistemden tespit ederek, Başkonsolosu defalarca uyardı. Konunun insan kaçakçılığı ile ilgili olduğunu ısrarla anlattı ve hem Ankara’ya hem de Almanya’daki 13 Başkonsolosluğa dağıtımlı bir mesajla, ivedi bir şekilde konunun Dışişleri’ne iletilmesi için bir yazı hazırladı.” açıklamasında bulunmuştu.

Yeşilyurt Belediyesi’nin Gri Pasaport Skandalı için diplomatlara yöneltilen 4 soru

avrupa-postasi.com’un 13 Mayıs 2021 tarihli ve Süheyla Kaplan imzalı, “Diplomatlar hakkında soruşturma: Gri pasaportla insan kaçakçılığını ‘neden medyayla paylaştınız?” başlıklı haberde de, Berlin Büyükelçiliği tarafından Mehmet Fidan ve Güler Fidan hakkında başlatılan soruşturmada, Fidan çiftinin cevaplaması istemiyle 4 soru sorulduğu ve bir dizi ithamda bulunduğu belirtiliyordu.

İşte o haber:

“Berlin Büyükelçiliği tarafından diplomat Mehmet Fidan ve eşi Güler Fidan hakkında soruşturma başlatıldığı ve kendilerine yöneltilen soruları 7 gün içerisinde cevaplandırılmaları gerektiği talep edildi.

Berlin Büyükelçiliği tarafından hazırlanan resmi yazıda diplomatlara şu sorular soruldu:

1- Yeşilyurt Belediyesi’nin projesi kapsamında Hannover’e gelen ve yurda dönmeyen kişilere ilişkin göreviniz kapsamında edindiğiniz bilgileri medyayla paylaşmadan önce amirlerinizden talimat aldınız mı?

2- Yeşilyurt Belediyesi’nin anılan projesi kapsamında 45 kişinin yurda geri dönmediğine ilişkin Güler Fidan’ın tespitlerini medyada paylaşmadan önce hiyerarşik silsileyi takip ederek Berlin Büyükelçiliğimize ve Bakanlığımızın üst kademelerine ilişkin herhangi bir bildirimde bulundunuz mu?

3- Başkonsolosun şifreli haberleşmesiyle ilgili sosyal medyada bilgi paylaşmadan önce bu konuda amirlerinizden talimat aldınız mı?

4- Başkonsolos K.‘nın şahsi telefonuna ait numarayı talimat almaksızın medya mensuplarıyla paylaştınız mı?

Berlin Büyükelçiliği tarafından diplomatlara gönderilen yazıda ayrıca şöyle denildi:

“22 Nisan 2021 tarihinde bir televizyon programında bir gazetecinin Hannover’e Yeşilyurt’tan giden 45 kişilik grubun bilgisinin Hannover Başkonsolosluğa iletildiği, gazetecinin ‚ismini öğrenemediği bir konsolosluk çalışanın‘ listeyi alıp baktığı, listede 94 doğumlu Pervin isimli Suriye vatandaşının‘ Türk vatandaşı yapıldıktan sonra hizmet pasaport verilerek Almanya’ya gidenler arasına alındığı, liste konusunda tuhaflık olduğu şeklindeki bilgi ve iddiaları gündeme getirdiği görülmüştür. 23 Nisan 2021 tarihinde ise, Güler Fidan’ın Yeşilyurt Belediyesi grubuyla gelenlerin geri dönmediği konsunda Başkonsolos K.‘nın defalarca uyardığını, konunun insan kaçakçılığı ile ilgili olduğunu ısrarla anlattığını, ivedi bir şekilde konunun Bakanlığımıza aktarılması için şifreli bir yazı hazırladığını, Başkonsolostan 2021 Ocak-Şubat ayında telgrafı çekmek için talimat beklediğini, bununla birlikte Başkonsolosun telgrafı çektirmediği, aksine her nedense Başkonsolosun sizi apar topar merkeze çektirdiği, durumu Türkiye’ye aktaracağız‘ şeklindeki iddialarınızı facebook hesabından paylaştığınız görülmüş, söz konusu paylaşıma atıfla sizin ve eşinizin adlarına da yer verilmek suretiyle‘ gri pasaport kaçakçılığı için Ankara’yı uyaran iki diplomat merkeze‘ çekildi şeklindeki haberlere birçok haber sitesinde yer verilmiştir. Bu olaylar çerçevesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 124.‘üncü ve müteakip maddeleri uyarınca hakkınızda disiplin soruşturması başlatılması uygun görülmüştür‘ denildi.

“Başkonsolosu defalarca uyardık… Kurumun içinde bizi boğuyorlar”

Mehmet Fidan, şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, eşi ile birlikte merkeze alınmalarının nedeni olarak gri pasaport skandalını göstermişti.

Fidan paylaşımında ‘Eşim Muavin Konsolos Güler Fidan, 2020 yılının son aylarında Malatya Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla gelen “gri pasaport” sahibi 45 kişilik kafileden şüphelendi ve olayı mercek altına aldı. Daha sonra, Almanya’ya gelenlerin geri dönmediklerini sistemden tespit ederek, Başkonsolosu defalarca uyardı. Konunun insan kaçakçılığı ile ilgili olduğunu ısrarla anlattı ve hem Ankara’ya hem de Almanya’daki 13 Başkonsolosluğa dağıtımlı bir mesajla, ivedi bir şekilde konunun Dışişleri’ne iletilmesi için bir yazı hazırladı. Başkonsolos mesajı sürüncemede bırakıp ocak-şubat aylarında eşimi merkeze çekmek için talimat beklediği şifreli mesajı, maalesef, merkeze çektirmedi ve aksine, her nedense, alelacele ve apar topar bizi merkeze çektirdi. Türkiye’ye anlatacağız. Zira, kurumun içinde bizi boğuyorlar. Buna daha fazla izin vermeyeceğiz’ şeklindeki ifadeleri birçok basın organında yer almıştı”.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • hasan balcı (2 yıl önce)
    eee demek oluyor ki bu olaydan konsolos hariç herkesin haberi varmış.çarklarına çomak sokmuş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Her zaman olduğu gibi ortada kanıt, kaynak olmadan iddiadan öteye gidemeyen yalan mesnetsiz şu şöyle demiş bu böyleymiş diye yazan Malatyahaber
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Zavallı moron (eğitilemez zeka eksikliği)... Malatyalı diye yazıyorsun bir de bu zavallılığını koca bir şehrin adıyla yazıyorsun. Kanıt yokmuş. Hem kör hem sağırsın. Ortada bir sürü itiraf, soruşturma (Türkiye'de AKP'liler yaptığı için Adliyeye verilemiyor, malum), görüntü, belge var. Tüm bunları görmezden gelip birde yazanlara, dile getirenlere b.k atmak.Karaktteriniz bu ve ne yazık sizlerle yaşamak zorundayız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Gerçekler ne? Birincisi iddiaya bakarım, birde bu haberi yapan basın ve destekçilerine, işleri hep yalan dolan, algı operasyonu. 128 milyar çalındı dediler ne oldu, sonuç palavra, değilse neden bıraktınız peşini? İBB'de yolsuzluk var diyerek milleti kandırdınız oyları aldınız, ne oldu kaç tane dosyayı yargıya verdiniz? Hep yalan dolan. İBB'de ve diğer Belediyelerde seçimi alırsak işçi çıkarmayacağız namus sözü dediniz, ne oldu on binlerce insanı işsiz bıraktınız, hep yalan dolan. Hani Açılıma karşıydınız ? Ne oldu HDPKK'lılardan oy almak için, olmayan kürt sorununa açılım mı yapacaksınız? Hep yalan dolan. Saysam sayfalar yetmez...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Bir zavallıda bu Ali denilen zat. 128 milyar dolar için cevap veremeyen daha doğrusu birbirinden farklı 8-10 cevap veren bir iktidar. İBB'de yolsuzluk dosyaları onlarca. İçişleri Bakanlığı izin vermeyip, bir kısmına da el koyduğu için dosyalar hakkında adli işlem yapılamıyor. Hergün onlarca yüzlerce trilyonluk yolsuzluklar ortaya çıkıyor. Ama bu Ali gibiler göremez duyamaz. Çünkü A Habere mahkum bu zavallılar. Binlerce işçi çıkarılmış. Nereden uyduruyorsun bu yalanı. Açılım için senin AKP hükümetinin son günlerde yaptıklarından haberin yok galiba. Önceki PKK açılımını unutmuş olabilirsin, çünkü sizin özelliğiniz hafızasızlık. Hani AKP'nin yaptığı PKK açılımı. Şimdi bir yenisinin peşine düşmüş olduğunu, A Haber ve yandaşları okumaktan dinlemekten duymamış, görmemiş olabilirsin. Senin durumunu en iyi izah edec ek bir haber daha bugün vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız markete gitmiş, fiyatlar çok iyi vatandaş için demiş. Ona iyi olduğu için sizede iyidir tabi!. Öyle olmak zorunda. Çünkü o giderse siz bitersiniz, makam, mevki, para, güç olarak. Derdiniz bu, savaşınız bu.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (2 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    ödünüz kopuyor değilmi aday olacak diye.bunu kendinizle başbaşayken bile fısıldamaya korkuyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Akp nin geldiği son nokta. Suç işleyen hiç bir akp li yargıya intikal ettirilmiyor. Ettirilse bile konu kapatılıyor. Suçluları saklayanları, kul hakkı yiyenleri, allah bildiği gibi yapsın. Halkımızda ilk seçimde bunların cezasını versin inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (2 yıl önce)
    AKP nin devletcilik anlayisinin en somut örneklerinden biri bu olay! Devlet yönetiminin nasil yerle bir edildigini bunlarin sayesinde görmüs olduk! Ve liyakat yerle yeksan oldu!
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (2 yıl önce)
    .
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (2 yıl önce)
    Bir devlet kurumunda çalışıp da, idealist/dürüst/halkın hakkını koruyarak çalışmak neredeyse imkansız hale getirildi. En azından alınları secde görüyorlar diye oy verenlere soruyorum, böyle haberler hiç mi vicdanınız sızlatmıyor? Hiç mi siz de kendinizi kandırılmış hissetmiyorsunuz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat (2 yıl önce)
    Allah'tan müslüman ülkede yaşıyoruz!!ucu siyasilere dokandimi müslüman olduğunu unutanlar var paraya tapan bunca asalak oldukça işini yapanlar her zaman için cazaldirilir. Allah bizi müslüman gorunumlu şeytanların şerrinden korusun
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Bu insanlar hırsızlık, yolsuzluk yapmış olsalardı inanın terfi alırlardı.Yaziklar olsun ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyanin yerlisi (2 yıl önce)
    Kim makamını gayri meşruya kullanır onunda onu destekleyeninde diyip ağzımı bozacam Ama Duruyorum! Olurya benimlede uğraşırlar neme lazım ben sandığı bekliyorum orda derim diyeceğimi
    0
    0
    Yanıtla
  • Metehan (2 yıl önce)
    Geldiğimiz durum itibariyle bu memleket hırsız ol arsız ol ne olursan ol ama dürüst olma başından hiç bir şey eksik kalmaz....
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih B. (2 yıl önce)
    Mehmet çınar ve onu koruyan malatya milletvekilleri, Allah müslümanlığı da müslümanları da sizin gibilerden korusun. Oy verdiğim partiden nefret ettim nefret.bırak oy vermeyi oy verene selam vermem artık
    0
    0
    Yanıtla
  • Cihan (2 yıl önce)
    4 soru sorulmuş, 4 soruda da "MEDYA" !!! Iyiki var MEDYA. Ayrica isini layığı ve onuru ile yapan konsolosluk görevlilerini saygıyla selamlıyorum. Umarım bu kokuşmuş düzen bir an önce değişir ve özlediğimiz ahlaklı düzen geri gelir. Sorumluları Adalet karşısında cezasını bulur. Allah Ay Yıldızlı bayrağımızın rüzgarını daim etsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • engineer (2 yıl önce)
    memlekette tuz kokmuş demek oluyor bu .
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayır (2 yıl önce)
    Kendi hayırlarına olan bir son olmuştur İNŞALLAH dürüst insanlar için
    0
    0
    Yanıtla