SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hamilelikte Ruh Sağlığına Dikkat

0
Güncellendi - 2016-01-18 12:46:07
Hamilelikte Ruh Sağlığına Dikkat
A- A+ PAYLAŞ

Psikiyatrist-Psikoterapist Yrd.Doç. Dr. Rıdvan Üney, hamilelik döneminde ruh sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Hamilelik döneminin, aileye yeni bir bireyin katılım heyecanı ile yaşanan 280 günlük özel bir süreç olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, "Bu dönemde kadının bedeninde ve iç organlarında değişiklikler olur. Bu değişiklikler; rahim içinde büyüyen minik varlığın ihtiyaçlarını karşılamak üzere olmaktadır. Çok kısa bir dönemde oluşan bu hızlı bedensel değişiklikler ve dünyaya gelecek bebekle ilgili düşünceler kadını etkileyebilecektir. Ancak birçok kadın için hamilelik güvenli, rahat ve mutlu bir şekilde geçebilir" dedi.

İlk hamilelik döneminin kadın için oldukça stresli olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, "Vücudunda oluşan değişikliklerin normal olup olmadığı konusunda zaman zaman kaygıya düşebilirler. Ev işlerinin hangisinin ne kadar tehlikeli olduğu konusunda kuşkulu olabilmektedir. Çalışma yaşantısında, seyahatlerinde, gezerken nelere dikkat etmesi konusunu düşünebilirler. Yedikleri yiyeceklerin ya da kullandığı vitaminlerin riskini değerlendirmek isteyebilirler. Hamilelik süresince gittiği kontroller ve yapılan testlerin sonucu endişeye neden olabilir. Doğum şeklinin ve yerinin seçimi sorun olabilir. Doğacak çocuğun sağlık yönünden sorunlu olup olmayacağı konusu sıkıntı oluşturabilir. Yeni görünümünün ne kadarının kalıcı olacağı konusunda stresli olabilirler. Hamilelikte oluşabilecek hastalık ya da durumlarda ilaç kullanımındaki kısıtlamalar korku yapabilir. Gebelik döneminde cinsellik konusunda kaygılı olabilirler. Maddi kaygılar bu dönemde daha fazla ön planda olabilir" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, gebelikte ruh sağlığının, normal gebeliklerde yaşanan bulantı, kokudan rahatsız olma, aşerme, duygusal değişkenlikler, uyku sorunları, yorgunluk, daha önce düşük yapmış olmak, tüp bebek deneyimleri olması, ileri yaş gebelikleri, birden fazla çocuk yapmayı düşünmeyenler, daha önce kürtaj yaptırmış olanlar, gebelik döneminden önce başlayıp devam eden kronik hastalığı olanlar, eşi ve eşinin ailesiyle sorun yaşayanlar, evliliği kurtarmak amacıyla çocuk yapmak, planlanmayan gebelikler, gebelik öncesi ruhsal rahatsızlık geçirmiş olmak, hamilelik döneminde sık rastlanan psikiyatrik sorunlar, depresyon, endişe bozukluğu ve panik bozukluğu durumlarında daha fazla etkilendiğini söyledi.

Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, hamilelik dönemini ruhsal olarak daha iyi geçirmenin yollarını ise şöyle aktardı: "Bu dönemde kaygılanılan konularda bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanından yardım alın. İnternette forum sitelerinde genellikle olumsuz hikayeler bulunmaktadır. Bu tip bilimsellik dışında yazılanlardan uzak durun. Dinlenmenize özen gösterin. Sigaradan uzak durun. Alkol ve uyuşturucu maddeleri hayatınızdan çıkarın. Eşinizle daha fazla zaman geçirin, ondan bu sıkıntıları atlatma ile ilgili yardım isteyin. Cinsellikten uzaklaşmayın. Hamilelikte cinsellik konusunda bilgi için doğum uzmanınıza danışın. Egzersiz yapın, bu ruh sağlınıza mutlaka olumlu yansıyacaktır. Sevdiklerinizle zaman geçirin. Ruhsal olarak zorlanmaya devam ediyorsanız psikiyatrist veya psikologdan yardım almaktan çekinmeyin."

Kaynak:İHA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız