SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Harada Çekime İzin Yok!. 'Hasarlı' Olmayan Binaları mı Gizliyorlar?

A- A+ PAYLAŞ

MALATYA'NIN TANITIM YÜZÜYDÜ.. Yetiştirdiği safkan Arap atları ile sadece Türkiye'de değil, dünya ölçeğinde de Malatya'nın tanıtımına büyük katkı sunan ve bu yönüyle yerel, ulusal ve uluslararası yayın yapan televizyonların gözde çekim mekanlarından biri olan Sultansuyu Harası'nın, kapılarını tüm dünyaya kapattığı, yöneticilerinin ulusal medyanın, hara ile ilgili çekim yapma isteklerini kaba bir dille reddettiği öğrenildi.

Yerleşkesindeki tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaların, 24 Ocak 2020 depreminde ağır hasar gördüğünü iddia eden, ancak bu binalarda en ufak bir hasar görüntüsü ortaya koyamayan Sultansuyu Tarım İşletmesi Yönetimi, sipariş ve parayla hazırlatılan bir raporla, erken Cumhuriyet dönemi mimarisi özelliklerini taşıyan binalar için yıkım kararı almıştı.

Yıkım projesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 20 milyon TL ödenek alan Sultansuyu Tarım İşletmesi- Harası Müdürü Mustafa Kasap'ın; geçtiğimiz hafta içinde Malatya'ya gelerek, Malatya'nın tanıtımı için birçok mekanda çekim yapan Haberturk TV ekibinin Sultansuyu Harası'nda çekim yapma talebini, herhangi bir gerekçe göstermeden reddettiği, tanıtım amaçlı bir programla ilgili olarak böyle bir durumun ilk kez yaşandığı öğrenildi.

'HASARLI OLMAYAN' BİNALARI MI GİZLEMEK İÇİN Mİ?

On yıllardır Malatya'nın tanıtım ve turizm yüzü olma işlevini de üstlenen Sultansuyu Harası'nın, son iki yıla kadar, sadece medyaya değil, bütün vatandaşlara açık olan mekanlarının adeta dünyaya kapatılması bazı soru işaretleninin de bir kez daha gündeme gelmesine yol açtı.

Malatya'nın tarihi, kültürel, turistik mekanlarını tanıtmak üzere Malatya'ya gelen Haberturk TV - Senin Şehrin Programı yapımcı ve sunucularının Sultansuyu Harası'na girmesine izin verilmemesinin, 'gerçeği yansıtmayan' sipariş raporla ağır hasarlıymış gibi gösterilen, gerçekte ağır hasarı olmayan tarihi binaların gerçek durumunun ortaya çıkması endişesinden kaynaklandığı ileri sürülüyor.

O KADAR TEPKİYE, GÖRÜNTÜYLE YANIT VEREMEDİLER!

24 Ocak 2020'de Elazığ- Sivrice merkezli olarak meydana gelen depremden yaklaşık 10 ay sonra harekete geçilerek, halen çalışılmakta ve sağlam olan 80 yıllık binalar için 'siparişle' ağır hasarlı raporu verilmesi ve bu konudaki tüm tartışmalara rağmen, Sultansuyu Harası yöneticilerinin, 'ağır hasarlı' olduklarını iddia ettikleri binaların bu durumunu yansıtacak bir görüntü paylaşmaması ve suskun kalması, sadece sipariş raporlarla kendini savunması dikkat çekmişti. Sultansuyu Harası ile ilgili 'ağır hasar' raporuyla önce yıkım, sonra da yeniden inşa girişimi, 27 bin dönüm arazisi olan haranın bölünüp- parçalanması ve sonra da özelleştirilerek elden çıkarılmasına yönelik hazırlıkların ilk aşaması olarak görülüyor.

Depremden aylar sonra, aniden binalarının 'ağır hasarlı' olduğu iddiasıyla ortaya çıkıp, sipariş raporlarla mevcut binaların yıkımı sürecini başlatan hara yönetimi, aylardır çalışılan ve kullanılan binaların bu durumunun malatyahaber.com'da gündeme getirilmesinin ardından, 'göstermelik' konteyner ofis ve lojmanlara geçmişlerdi.

Ancak bu duruma, başta AKP'li siyasiler olmak üzere yerel yöneticilerin ve bir-ikisi dışında STK'ların tepkisiz kalmaları da, Malatya tarihi ve kültürel hafızası açısından önemli bir yapı olan haranın tarihi dokusunun yok edilmesine seyirci olmaları manidar bulunuyor.

Elazığlı Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı TİGEM Eski Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, Sultansuyu'ndaki yıkım ve yeniden yapım projesi için 20 milyon TL ödenek çıkarılmasını sağlamıştı.

Bakan Yardımcısı Işıkgece'nin, yıkım projesinin Malatya kamuoyunda yarattığı tepki karşısında, "Bu Malatyalılar beni tanımıyor; bu proje öyle ya da böyle yapılcak" şeklinde konuştuğu iddia edilmişti.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Haranın, siparişle hazırlatılan 'ağır hasarlı' raporlarıyla yıktırılacak sağlam binalarından ikisi

FOTO: TİGEM Genel Müdürü iken, haranın yöneticileriyle birlikte yıkım sürecini başlatan daha sonra da Bakan Yardımcısı yapılan Ayşe Ayşin Işıkgece

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • mlx (3 yıl önce)
    Hara arazisi ile birlikte birkaç yıla kalmaz özelleştirilirse şaşırmayın.devlet satmaya başladı.ne var ne yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Sultansuyu harasi malatya da hipodromu elazig da.... birakin yiksinlar... malatya haketti herseyi insallah tamamen kaldırırlar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Gazeteciler dahil hiç kimseyi içeri sokmayan AKP politbürosu daha geçen haftalarda Malatya'daki ''kupon'' bir arsayı birilerine peşkeş çekmedi mi?.Haber bu sitede yayınlandı ve hiç kimse demedi ki 1.5 hektar yani 15 dönümlük bir arsanın tasarrufu ile yönetenlerin ne ilgisi var?. Çok ilgisi var efendim çok ilgisi var. Sultansuyu da kupon arazidir ve direkt 20 milyon õdenek almıştır. Şak diye kim vermiştir bu parayı? Bu para Sultansuyunun başına örülecek çorabın parasıdır. Dik durun ve cesur olun Dilinizin altındaki baklayı da çıkarın ve tepkinizi koyun. Pısırık toplumlar geri kalmaya mahkumdur. Sultansuyu ne ki? Devede kulak. Kamu arazlerini parsel parsel bir birine peşkeş çeken gımıli takımı , rahatça içimizde gezerken ceket ilikleyen bizzat sensin. Korkak Malatya! Herkes bu arazinin de peşkeş çekileceğini biliyor ve susuyor. Sümer,Tekel ve Şeker fabrikalarının arazilerini kim talan etti? Neredeydiniz o zaman? Yeşil Malatyanın, betonkondu cehennemine evrilmesini hepimiz istedik. Hep beraber yaptık. Ve maalesef bu talan zihniyetine susmayan bir kaç nefesin de gücü yetmiyor. Güler Hazar hanımefendinin kaçıncı haberi bu? Üstüne ölü toprağı serpilmişken, tam da pandemide herkes derdine düşmüşken talan tayfası full mesaiye devam Sultansuyundan elinizi çekin!
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Evet ne yazık ki bu günlere de kaldık. Elazığlı Tarım Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece Malatya ya meydan okuyor. “Bu Malatyalılar beni tanımıyor; bu proje öyle ya da böyle yapılcak” diyor. Nerede sayın Öznur Çalık ve diğer MHP ve AKP milletvekilleri. Elazığlı bakan yardımcısı burayı yıkacağını söyleyerek meydan okuyor. Bizimkiler sus pus. Sayın Öznur Çalık bu bakan yardımcısına gücün yetmiyor mu? Eğer parti içinde gücün var ise "kimse Sultansuyu Harası nı yıkamaz" diye açıklama yapmanı bekliyoruz. Bir de bu yıkım projesi için haranın başına atanan müdür Mustafa Kasap ı da buradan bir an önce gönder. Hergün basın önündesiniz.Haydi Malatya halkı sizden bunu bekliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sultansuyu (3 yıl önce)
    Bir de Sultansuyu çalışanların çalışma şartlarını görseniz idare binası boşaltıldı 15 kişi bir odada çalışılıyor tek lavabo vc bay bayan aynı yerdeyiz idareci kendine konyeynir yaptı çalışanları gördükleri yok lojmanlar boşaldı servis sıkıntısı var 30 km sabah 6 30 Malatya dan hareket akşam 6 da işyerini de Malatya ya hareket ediliyoruz siyasilerden ricamız Yeniköy İşletmesinde 550 büyük baş süt sığırların yaşadığı ahır ve açık alanları görsünler inanın vijdanları parçalanır bu kış günü dışardalaryıkılması yenisinin yapılması gereken binalar varsa bu shırların test yapılması gerekirdi lütfen vekiller gitsin yerinde görsünler
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Basta siyasiler gibi goruntu almak Binaya bakmak dokunmak yasaklandi Yandaslarina para kazandirmak icin Saglam binayi yikmak sonrada ozelestirmek tekel sumerbank gibi Sonrada zarar etti diye arsasini binayi Atlari satmak
    0
    0
    Yanıtla
  • Cevat (3 yıl önce)
    Hepsini hak ettik
    0
    0
    Yanıtla
  • seyfettin atay (3 yıl önce)
    eğer Malatya sultansuyu tarım işletmesi nin yani haranın yıkımına sahte çürük rapor verdirilerek yıkımı yaptırılıyorsa Malatyalı tüm milletvekilleri de malatyaya ihanetin baş sorumlusudur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Maatyalı (3 yıl önce)
    Bu müdür burda görev yaptığı sürece Sultansuyu halka kapalı olacaktır Malatya halkına bunu reva görenler utansın
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa44 (3 yıl önce)
    Örnek mensucat fabrikası 1 otel yetmedi 2 ci ystmedi 3 cü tigemin programı nedir açıkca söyleseler bu kargaşa biter.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (3 yıl önce)
    malatyanın yüzünü değiştirip betona ve ranta kurban diliyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilen (3 yıl önce)
    Malatya'yı ilgilendirmeyen, eften püften zorlama mevzularda dahi sıra sıra dizilip basın açıklaması yapan Malatya'nın sözde STK'ları nerede cidden. Nasıl oldu da tamamı birden ölü numarası yapıyor. AVM mevzusu da böyle olmuş malatyahaber.com dışında hiçbir kuruluştan ses çıkmamıştı. Şimdi de şehirde ne kadar işyeri camı varsa afiş asıp esnaf bitti AVM lere sınırlama diyorlar. Sanırım 10 yıl sonra da yine camlara afiş asıp "Atlar nerede?" diyecekler. Ancak anlıyorlar!
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Sultansuyu harasına 20 milyon ödenek,malatya çevre yoluna 10 milyon ödenek.bir açıklama yapta dinleyek sayın öznur çalık vekilim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (3 yıl önce)
    Malatyamızın özeti ve aynası gibi bir haber. Neyimiz doğru yapıldı ki bu da doğru olsun? Geçerken şehadet getirdiğimiz Turgut Özal Viyadüğü, şimdiden dökülmeye başlayan yeni stadyum ve Devlet Hastanesi, 30 yıldır masal gibi anlatılan Kuzey çevre yolu, yamalı bohçaya dönen hava alanı, yıllardır bitmeyen Sivas yolu, Boğaziçi köprüsünü aratmayan mevcut çevre ve şehir içi yolları, yap boza dönen Kernek Parkı, Elazığ'a giden bölge müdürlükleri ve şehir hastanesi, arada sırada dillendirilen yüksek hızlı tren ki kuzey çevre yolu 30 yılda bitmedi herhalde yüksek hızlı tren de 130 yıl sonra gelir. İşin trajik yanı da bu yıl kuzey çevre yoluna verilen ödenekle haranın yıkımına verilen ödenek aynı. Osmanlı döneminden kalma bu aziz hatırayı yıkmak Malatyalıların en çok destek verdiği bir partiye nasip olacakmış demekki. Rahmetli hemşehrimiz Özal'a Yüzde yetmiş destek verilmedi, Malatya'nın üçte biri oy alan illere daha fazlası yapıldı. Malatya bunu hakketmiyor, yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap gülezgin (3 yıl önce)
    gözde araziler,binalar ve tesisler öyle yada böyle milletin malı olmaktan çıkarılmakta günümüzde. belki ihtiyaçtan belki keyfiyetten bu şehir dilim dilim doğranıyor. kimselerde (cılız birkaçı dışında) ses edemiyor. dünya malı dünyada kalır, düsturundan uzaklaşan ilmi ve dini karakterler maalesef bunu yapıyor ya buna yanarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Halkı ve çocukları yetiştirirken çıkar menfat için Din iman ahiret kuran kültürüyle değilde saçma sapan kültürle eğitiliyoruz A patrisi B partisi kanimiza işlemiş çikar para mal mülk için can verdik can aldik gelecek neslimizi zehirledik Tabiyati zehirledik hiç birini bilerek yapmadık ALLAH bizi bu kaflete uyandirsın inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 FFM Neden bakıyorsunuz ve görmüyorsunuz. Ne yazık ki tabiatı zehirleyen, her yeri betonlaştıran, müteahhitlerin cebini dolduran, halkı fakirleştiren tamda işte din iman ahiret kültürü ile eğitilen ve yetişen insanlar ve mevcut iktidarda olan partisi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa ikimizde aynı fikirdeyiz Aynı sazı çalıyoruz düşüncemizin arasındaki fark ney her yer çöp dağlar taşlar betonlaşma tarım alanları yok oluyor içmeye su bulamiyacağiz iktidarı pazarda almadık o ülkenin insanları seçti kurta kuzu doğmaz herhangi bir iktidarı suclamak yetmez yanlış olur halk neyse iktidarda öyle olur 20 yıl dır bastaysa dönüp seçmene soracaksın beş kuruşa oyunu satıyorsa daha nesini satmaz Parti icin hiç tanımadığı insanı öldüren halkta ne beklenir sen söyle
    0
    0
    Yanıtla