SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hayat Kurtaran Oda' Nihayet Devrede..

0
Güncellendi - 2022-01-08 02:24:28
'Hayat Kurtaran Oda' Nihayet Devrede..
A- A+ PAYLAŞ

2018'DE KURULAN HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ ÜNİTESİ 3 YIL SONRA HİZMETE ALINABİLDİ..  Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Hiperbarik Oksijen Tedavisi Ünitesinin 12 kişilik basınç odasının hizmete girdiğini söyledi.

-O hizmet artık Malatya’da

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum ve Van illerinde, çevre illerde ise Kayseri, Gaziantep ve Adana gibi illerde bulunan Hiperbarik Oksijen Tedavisisinin artık Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde verilmeye başladığını açıklayarak, “Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde poliklinik hizmeti sunan Hiperbarik Oksijen Tedavisi Ünitesinin 12 kişilik basınç odası 07.01.2022 tarihi itibariyle hizmet vermeye başlamıştır. Bugüne kadar Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum ve Van illerinde, çevre illerde ise Kayseri, Gaziantep ve Adana gibi illerde bulunan Hiperbarik Oksijen Tedavisi artık ilimizde de hastalarımızın tedavisi için kullanılacaktır.” dedi.

-“Son teknoloji cihazları ile donatıldı”

Prof. Dr. Bentli, “Son teknoloji cihazları, 1 uzman doktor ve alanında yetişmiş 7 sağlık personeli ile hastalarımızın tedavisini sağlayacak olan ünitemizde, Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) ile tedavi edilebilecek hastalığı olan şehrimizdeki hastalarımızın diğer illere gitmesine gerek kalmadan tedavileri sağlanacaktır. HBOT önerilen veya mevcut şikayetleri sebebiyle muayene olmak isteyen hastalarımız MHRS ve ALO 182 aracılığı ile Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp bölümüne randevu alarak müracaat edebilirler.” İfadelerini kaydetti.

-“Medikal bir tedavi yöntemidir”

Hiperbarik Oksijen Tedavisi ( HBOT) hakkında da bilgi veren Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, “Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan hastaya aralıklı olarak % 100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan medikal bir tedavi yöntemidir. Basınç odalarında, hava basıncı normal hava basıncının yaklaşık olarak 2.5 katına çıkarılır ve yüksek basınç altında saf oksijen solunur. Bu koşullar altında, kanda çözünen oksijen miktarı artar. Çözünmüş olan oksijen bağımsız olduğundan yüksek basınç altında uzun mesafeler kat edebilir ve vücudun dört bir yanına taşınır. Bu durum, bakterilerle mücadele etmemizi kolaylaştırır, yaraların iyileşmesini hızlandırır, ödemi azaltır, hava ve gaz kabarcıklarını küçülterek vücudumuzdan uzaklaştırılmalarını sağlar. Ayrıca hiperbarik oksijen tedavisi yeni damarların gelişmesini ve vücut savunmasında görev alan hücreleri de destekleyen bir tedavi şekli olarak uygulanmaktadır.” diye konuştu.

-Bu tedavi yöntemi kimlere uygulanacak?

Hiperbarik Oksijen Tedavisinin kimlere uygulanacağı konusunda da Prof. Dr. Recep Bentli şu bilgileri aktardı:

“HBOT her yaştan hastaya uygulanabilecek bir tedavidir. Sağlık Bakanlığı Hiperbarik Oksijen Tedavisinin 18 çeşit hastalığın tedavisinde kullanımını onaylamıştır. Ağır oksijen yetmezliği ile seyreden karbonmonoksit ve duman solunmasına bağlı ölümcül zehirlenmeler, yıkılan binaların altında kalanlar, trafik kazaları sonucu şiddetli ezilmeler sonucu gelişen travmatik doku hasarları, ani işitme kaybı, beyin apseleri, ani görme kaybı (santral retinal arter oklüzyonları), gazlı gangren ve bir çok yumuşak doku enfeksiyonları, kemik iltihapları, yara iyileşmesinin geciktiği durumlar (diyabetik veya non-diyabetik), özellikle dalgıçlar, pilotlar veya su altı inşaat işçilerinin uğrayabilecekleri vurgunlar HBOT ile tedavi edilebilecek hastalıklardandır.”

-“Vücut savunmasında görev alan hücreler desteklenmektedir”

Prof. Dr. Bentli, Hiperbarik oksijen tedavisinin hastalıklar üzerindeki etkilerini ise şu şekilde aktardı:

“Yüksek basınç altında %100 oksijen solunması hem kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin aracılığı ile dokulara taşınan oksijeni artırmakta hem de kanda çözünmüş serbest oksijeni çok yüksek değerlere ulaştırarak yetersiz oksijenlenme nedeniyle oluşan doku hasarlarını ve patolojilerini iyileştirici etki göstermektedir. Yara iyileşmesini sağlayan maddelerin üretimi artmaktadır. Vücut savunmasında görev alan hücreler desteklenmektedir. Ödem azaltıcı etki göstermektedir. Yeni damar gelişimi desteklenmektedir. Oksijensiz ortamda üreyen bakterilerin üremesi engellenmektedir. Bakteriler tarafından salınan bazı toksinlerin etkinliği azalmaktadır. Bazı antibiyotiklerin etkisi artmaktadır. Hava ve gaz kabarcıklarına bağlı doku hasarları ortadan kalkmaktadır.”

Prof. Dr. Bentli, “Bir HBOT seansı, hastalık ve hastaya göre değişmekle birlikte, genellikle 2-2,5 saat sürer. Hastaların büyük bir bölümü günde bir seans tedavi görürler. Ancak bazı acil durumlarda günlük seans sayısı dörde kadar çıkabilmektedir. Toplam seans sayısı hastalığa göre değişmektedir.” şeklindeki bilgiyi de paylaştı.

malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Kerem (2 yıl önce)
    Öncelikle rabbimden bütün hastalarımıza acil şifalar diliyorum ben geçmişte bu tedavi için gaziantebe gitmiştim baya bir masrafım olmuştu malatyamıza bu hizmetin gelmesi sevindirici Millet vekilimiz sayın Hakan Kahtalıya ayrıca teşekküretmek istiyorum bu tedavi ile alakalı kendisini bir çok kez aradım benimle yakınen ilgilendi Allah razı olsun sağlık müdürümüz eklemeyi unutmuş ayrıca avesküler nekroz denilen hastalığında tedavisinde baya bir faydası var emeği geçen herkesten Allah razı olsun Malatyamıza hayırlı olsun hastalarımıza tez zamanda rabbim şifa versin inşallah
    0
    0
    Yanıtla