SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hayır Diyenlere Baskı Yapılıyor"

0
Güncellendi - 2017-03-26 02:13:54
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan referandum ile ilgili çalışmalara ilişkin, “‘Evet’ diyenler televizyonda 30 bin dakika konuşmuşlar, ‘hayır’ diyenler sadece 2 bin 737 dakika.  TRT resmen suç işliyor, suç duyurusunda bulunacağız. Bazı televizyonlar var ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin, ‘hayır’ diyenlerin hiç ismi yok” iddiasında bulundu.

CHP Malatya İl Teşkilatı’nda basın toplantısı düzenleyen Ağbaba, referandum sürecinin adil bir şekilde gitmediğini iddia ederek, “Her seçimin adilliği ya da güvenilirliği tartışılıyor. Seçimin güvenilirliği, adilliği sadece sandıkta kullandığınız oyun sayılması ya da sandık değil, seçimin adil olmasını her yönden değerlendirmek gerekiyor. Basında taraflar eşit şekilde yer alabiliyor mu, hayır ve eveti savunanlar eşit şekilde dertlerini anlatabiliyorlar mı, imkanlardan eşit şekilde faydalanabiliyorlar mı?” diye sordu.

Ağbaba, televizyonların 30 bin dakika ‘hayır’a, 2 bin 737 dakika ise ‘evet’e yer verdiğini ileri sürerek, şunları söyledi: “Televizyonların haberleriyle ilgili rakamlar var, inanılır gibi değil. Biz bunu görüyor ve söylüyorduk ama televizyonlara çıkma saatlerine baktığımız zaman tam bir kepazelik. Hangi televizyon kaç dakika hayırı, kaç dakika eveti çıkarmış hepsi var. Hayır, evetin 20’de 1’i. 20 kez evet söylenmiş, 1 kez hayır. ‘Evet’ diyenler televizyonda 30 bin dakika konuşmuşlar, ‘hayır’ diyenler sadece 2 bin 737 dakika.  TRT resmen suç işliyor, suç duyurusunda bulunacağız. Bazı televizyonlar var ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin, ‘hayır’ diyenlerin hiç ismi yok.”

Anketlere göre hayırın açık ara önde olduğunu kaydeden Ağbaba, “Onların korkuları bu. Bu adil bir seçim değil. ‘Hayır’ diyenlere her türlü baskı yapılıyor. Malatya’da 1 Nisan’da yapılacak bir toplantıya izin verilmiyor. Metin Feyzioğlu ve Levent Gültekin geliyor, Halk Eğitim Merkezi verilmiyor. Salon ve her türlü desteği onlara vereceğiz. ‘Hayır diyenlerin yolları kesiliyor, toplantıları iptal ediliyor. Elektrikleri kesiliyor, yollara indirilmiyorlar. ‘Evet’ bir devlet mekanizmasının bütün kollarıyla beraber çalışıyor. Valiler, kaymakamlar esnaf gezisi yapıyor. Kurum amirleri bizzat çalışıyorlar. Okul müdürleri çocukları zorla eğitime götürüyorlar. Buna rağmen hayır önde çünkü evetin haklı bir tarafı yok” diye konuştu.

12 Eylül 2010’da gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumunun 15 Temmuz’daki darbe girişiminin önünü açtığını iddia eden Ağbaba, şunları söyledi: “2010 referandumunda ‘evet’ çıkmasaydı, 15 Temmuz darbesi olmazdı. 12 Eylül 2010’da evet çıkması neticesinde yargı bir cemaatin eline teslim edildi, o cemaat Türkiye’deki bütün özel yetkili mahkemelere kendi hakim ve savcıları atayarak, darbenin önünü açtı. Balyoz, Ergenekon, Askeri Casusluk gibi davalarda TSK’daki yurtsever, vatanına, bayrağına, milletine bağlı bütün subaylar tasfiye edilerek, yerlerine 15 Temmuz’da darbe yapan insanlar getirildi. O gün hayır çıksaydı darbe olmazdı. 15 Temmuz’da meclise atılan bomba, 12 Eylül 2010 akşamı konuldu. Boğaz köprüsünde sivil insanların üzerine kurşun sıkan mermi, 12 Eylül 2010 akşamı sürüldü. Sivil insanları çiğneyen tanklara mazot, 12 Eylül 2010 akşamı konuldu. Biz o zaman ‘hayır’ dedik.”

Devletin ‘evet’ ile ilgili bütün mekanizmasını kullandığını ileri sürerek, “2’nci Ordu’ya bağlı Altay Kışlasında eski Şoför Okulu’nun oraya ‘evet’ yazısı yazılış. TSK’nın kışlasının önüne ‘evet’ yazıldı. Milletvekilleri, belediye başkanları ‘evet’ yazıyorlar. Kimin cebinden yazıyorsunuz? Belediyenin mi yoksa sizin cebinizden mi çıkıyor? ‘Hayır’ oyu verecek olan insanların vermiş olduğu vergiyle ‘evet’ propagandası yapıyorsunuz, bu etik ve doğru değil. Sağdan soldan üyelerimizden topladığımız paralarla birkaç afiş yaptırdık, onu da kestiler. Bu nasıl bir tahammülsüzlük, ‘milli irade’ diyorlar ama milli iradeye ulaşmamız engelleniyor. Her şeye rağmen bilin ki ne yaparlarsa yapsınlar, her türlü olanağı kullanıyor ama başarılı olamayacaklarını görüyorlar” iddialarında bulundu.

BAŞBAKANA VALİ VE KAYMAKAM SORUSU..

Bu arada, Vali ve kaymakamların referandum öncesi süreçte iktidar partisinin temsilcileri gibi hareket etmeye başladığını öne süren Veli Ağbaba, konuya ilişkin olarak TBMM Başkanlığı'na Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Ağbaba'nın önergesi şöyle:

"Devletin il ve ilçelerdeki temsilcisi olan vali ve kaymakamlar, referandum sürecinde adeta iktidar partisinin il ve ilçe başkanları gibi hareket etmeye başlamış, Bakan ve milletvekilleri ile esnaf, oda, kahve ziyaretleri yaparak referandum için “Evet” oyu istemektedirler. Bazı vali ve kaymakamların köylerdeki yurttaşlarımızı arayarak “Sizin köyden ‘Evet’ çıkmazsa size hizmet götürmeyeceğiz” ifadeleri ile tehdit ettiği bilinmektedir.

Bu çerçeveden hareketle;

1.Devletin temsilcisi olması gerekirken iktidar partisinin temsilciliğini yapan vali ve kaymakamlar hakkında bir işlem başlatacak mısınız?

2.Bakan ve milletvekilleri ile esnaf ziyaretleri yaparak vatandaştan referandumda ‘Evet’ oyu vermesini isteyen vali ve kaymakamlar, hangi yetki ve yasaya dayanarak seçim çalışması yapmaktadır?

3.Referandumda oylanacak olan Anayasa değişikliği paketinde, Cumhurbaşkanına parti üyesi olabilme imkanı getiren önerinizin ardından, vali ve kaymakamlar da parti üyesi yapılacak mı?

4.Vali ve kaymakamların köydeki yurttaşlarımızı arayarak hizmetle tehdit etmesi hakkında idari soruşturma açacak mısınız? Bu apaçık suç ile ilgili adli süreç başlatılması için adım atacak mısınız?"

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Osman (7 yıl önce)
    Değerli moderator yazdıklarımı neden siliyor veya yayinlamiyorsunuz EVET ben VELİ AGBABA denen vekil için CHP den uzaklaştım oyda vermiyor bu adami da dinlemiyor istemiyorum nezaman bu adam gider tekrardan partime donerim inanın benim gibi düşünen onbinler var dikkate alan varmı yol
    0
    0
    Yanıtla
  • abuzer (7 yıl önce)
    sayın ağbaba sizin mantığınızla gidersek hayır diyenlerde evet diyenlere baskı yapıyor anlamına gelir
    0
    0
    Yanıtla
  • HASAN (7 yıl önce)
    Burası Hollanda değil baskı zulum baskı 14 yıl önce vardı Fazla Dedaya girmeyeceğim bir iki örnek vereceğim hukuk dışı 367 çağdışı ikna odaları yeterli Demokrasiyi sizden öğrenecek değiliz .Koalisyon hükümetleriden çok çektik İtalya bu yüzden Koalisyon hükümetlerine yasak getirdi ABD ÇİN RUSYA FRANSA BREZİLYALI Hatta monarşi ile yönetilen İngiltere bile Başkanlıkla yönetilir Bunlar Akılsız bir tek CHP Akılı Biz Tayyip için edemiyoruz ülke için evet diyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • necdet savaş (7 yıl önce)
    Koalisyon hükümetlere razı olanlar hayır diyor .Özellikle CHP başka türlü iktidar olamayacağını bildiği için hayır diyor. Aslında CHP Tayyip Erdoğana alıştı .Ondan sonrası için hayır diyor. Referandum bu açıdan bakılırsa yeni liderler yetişmesine de sebep olacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (7 yıl önce)
    Sayin,vekilim,,bizler,bu,baskilardan,yilmayiz Bizler,dusuncelerimizi,her,zaman,soyleriz, Ulkemizin,gelecegi,icin,kalbimize,hayir,hayir Diye,yazdik,kimse,sokup,atamaz,saygilarimla
    0
    0
    Yanıtla
  • ali a (7 yıl önce)
    bizim cesur yürek cidden yorulmuş... bu eski türkiye söylemlerinin son bulması için evet... malatyada tek adam gibi tüm ilçeleri ve ili kendine göre dizayn eden bir vekil olarak bence söylemleriniz gayri samimi..
    0
    0
    Yanıtla
  • Endişeli (7 yıl önce)
    Milletvekili sayısı artırılacak yeni sistemle.AB ülkeleriyle karsilastiriliyoruz ,onlarda sukadar vekil var diye.Devami gelmiyor.Onlarda vekil maaşı ortalama gelire göre hesaplanıyor örneğin kişi başı gelir 1000 Euro ise maaşta okadar.bizimki gibi 12 katı değil.Onlaarda yan ödeme,özel şoför falan filan da yok,2 yılda ömür boyu vekil ücretiyle kıyak emeklilikte.Aciklamalar hep yarım.biri ilk yarısını söylüyor diye vatansever,diğeri 2.yariyi söylüyor diye aklı kıt vatan haini ilan ediliyor.Artik duygularla değil aklımızla hareket edelim lutfen.Artılar eksiler dengesine bakalım.gorunen köy de kılavuz ister unutmayalim
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam için (7 yıl önce)
    Kedi Uzanamadığı Ciğere Mundar Der . sizinkide o hesap. Evet yüzdesinin çeyreğini alamayacağınızı sizde biliyorsunuz. Ya düzgün siyaset yapın artık. Devletimizin bu zor günlerinde yanında olmanız gerekirken neler yapıyorsunuz. Bütün dünya cephe alıyor ya.Türkiyemiz çekemeyenler avrupayla aynı saftasınız. yeter yeterrrrr artık. Adam gibi siyaset yap oyumu sana vereyim. Ne yaptınız şu ülkeye ya ne! Rabbim TAYYİP babayı başımızdan eksik etmesin. O olmazsaydı onun aklı fikri zehir beyni olmasaydı ŞİMDİ yaşadığın meçhuldü yaşadığın.. Doğru duvar yıkılmaz. Doğru ol ALLAH işini rastgetirsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz karaca (7 yıl önce)Malatyam için isimli kullanıcı yorumuna
    R.T.Erdoğan olmaz ise de evet oyu verecekmisiniz?Örneğin Kılıçdaroğlu bu sistemde seçileceğini düşünürsek yine evet oyu kullanacaksanız demek ki mevzuu anlayarak oyunuzu kullanıyorsunuz saygı duyarım.Aksi takdirde sizin gibi düşünenlere yazıklar olsun derim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay (7 yıl önce)
    Sayın ağbaba yine hiç bir dayanağı olmayan bir çok laf etmiş. Değil sadece trt. Türkiyede'ki yayın yapan tüm tv.ler chp'ye çalışsa yine evet yine evet. Şerefsiz terör örgütü pkk'nın başı. Evet diyen Kürtler şerefsizdir diyor şimdi bu chp kalkar yarında der'ki biz zamanında o millete kurşun sıkılan köprüye'de biz Hayır dedik ama yinede o köprü yapıldı. Yapılmasaydı kimse o Köprüde şehit olmayacaktı. Hep söyledim yine söylüyorum. Bu chp oldum olası ülkeye faydalı olan herşeye Hayır dedi o devirler geçti size rağmen bu ülke her alanda gelişmeye ve büyümeye devam edecek. EVET
    0
    0
    Yanıtla