SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hekimhan'da Alıç Hasadı Başladı

0
Güncellendi - 2020-10-13 02:14:14
Hekimhan'da Alıç Hasadı Başladı
A- A+ PAYLAŞ

BELEDİYE TESİSİNDE SİRKE YAPILIYOR.. Hekimhan ilçesinde ‘Doğal ilaç’ olarak adlandırılan alıçların hasadı sürüyor. Köylüler tarafından toplanan alıçlarla, belediye tarafından kurulan tesiste tamamen doğal olarak sirke üretilip vatandaşların alımına sunuluyor.

Başta bağışıklığı güçlendirme ile kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinen doğal ilaç alıç meyvesinde hasat dönemi başladı. Malatya’nın Hekimhan ilçesinde yüksek kesimli bölgelerde tamamen doğal olarak yetişen alıçlar köylüler tarafından toplanarak tüketime sunuluyor. Bölgedeki alış üretimini arttırma adına geçtiğimiz yıl ilçede Hekimhan Belediyesi tarafından kurulan alış sirkesi tesisleri ile Hekimhan’ın tescilli alıçları artık tüm Türkiye’ye dağıtılıyor.

İçerisinde antioksidan özelliğe sahip 14 bileşiğin tespit edildiği alıç, hem çiftçiyi kalkındırıyor hem de sirkesi ile doğal sağlık arayanların en önemli tercihi oluyor.

İlçede devam eden hasatları yerinde inceleyen Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, şu sıralar köylerde kendiliğinden yetişen alıçların vatandaşlar tarafından toplanarak alıç sirke tesisine getirildiğini söyledi. Bu sayede bölge halkının ek gelir kazanma şansının da olduğunu belirten Karadağ, toplanan alıçları, kurdukları tesiste tamamen doğal olarak işletip sirke haline getirdiklerini ve bu şekilde birçok ilde satışa sunduklarını ifade etti.

Şifa deposu: Alıç

Geçen yıl başladıkları alıç sirkesi üretiminde 15 bin şişe sattıklarını ifade eden Başkan Karadağ, bu yıl hedeflerinin 30 bin şişe üretip piyasaya sunmak olduğunu dile getirdi. Alıcın tam bir şifa deposu olduğunu ve kullananların çok memnun kaldığını anlatan Karadağ, hedeflerinin ise ilerleyen yıllarda kapasiteyi daha yükseğe çıkarmak olduğunu söyledi.

Kayısının yanında her yıl bu mevsimde kendiliğinden yetişen alıçları toplayarak ek kazanç sağlayan çiftçi İsmail Gedik ise hiçbir masraf yapmadan doğada yetişen alıçları toplayarak belediyeye sattıklarını ifade etti. Doğal bir meyve olan alıcın sağlık açısından da faydalı olduğunu belirten Gedik, bölge halkının birçoğunun da alıçları satarak ek gelir sağladığını ifade etti.

Köylüler tarafından toplanan alıçlar, ilçe merkezinde Hekimhan Belediyesi tarafında geçtiğimiz yıl DAP idaresinin de desteği ile kurulan alıç sirkesi tesisine getiriliyor. Burada gerekli işlemlerden geçirilen alıçlar, hiçbir katkı maddesi konulmadan şişelenip tüketime hazır hale getiriliyor. Tesis de kimyager olarak çalışan Suna Uçan, üretim aşaması hakkında bilgiler vererek kendilerine getirilen alıçların doğal olarak sirke haline getirildiğini söyledi. Günlük yaklaşık 2 bin şişe üretimin gerçekleştirildiği tesiste üretilen alıç sirkeleri daha sonra ‘Hekimhan Belediyesi Alıç Sirkesi’ etiketiyle İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok şehirde tüketicisiyle buluşuyor.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Yusuf (3 yıl önce)
    Tarihi yerleri cok akil insani cok okumusu sanatcisi oyuncusu siyasetcisi ÇOK ama destek yok nedence.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (3 yıl önce)
    Elma isine dönmesin. Yatirmsa Yakisir hekimhana en guzeline iyisine layik. Fakat oncelik hekimhanda yaz boyunca akmayan su olmasinlazim. Asfalt yarim yamalik iyi gidiyor.lagaam patlaklarindan kokudan gecilmiyor.ya bu baskan harbiden calisiyor destekcisi yok yada göz boyamadan ileri gitmiyor. Tarihi yerleri cok akil insani cok okumusu sanatcisi oyuncusu siyasetcisi yok ama destek yok nedence. Kis geliyor bi greydar acil sart. Is adamlarinin destekleri hekimhani yasanabilir hale getirir baskan aktif calisiyorken imkani olan belediyelerden destek alinmali.izmir istanbul ...almanya dan gurbetcilerden bile destek toplanabilir.yaz ayinda sakarya ilk okulu bahcesi otopark yapilsa carsi rahatlar .istasyon maden alani temizlenip duzenlenebilir.eski evler duvarlar boyanabilir.itfaaiyenin bi ek binasi cay mevkinde olabilir .tasinan belediye binasi dershane olabilir yada yikilip sehitler meydani yapilabilirbagyolu karabayir arasindaki ara sokaklar tam bi çöplük duzenlenebilir.ebe tepesi yesil alan olarak duzenlenebilir.sipsipi selalesi temizlenip park alani yapilabilir dogal gaz olmazsa olmazimiz..... Bunlar olsa bizlerde 3 ay degil 365 gun gelip memleketimizde yaşasak keske... ha bide hekimhan madeni dunyaya acilmisken o kadar genc neden işsiz anlamsiz. Sabika olabilir alkol icebilir ama işi olmazsa gencler daha kotu duruma düşer genclerimize sahip cikip maden isletmelerinde is imkanin saglayin ayrim yapmadan.saygilar
    0
    0
    Yanıtla
  • Dengesiz (3 yıl önce)
    Malatyada yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (3 yıl önce)
    Ankara istanbuldan önce kendi hemşehrilerine satmaları gerekirdi bir yıldır malatyada aramadigim market kalmadı bulamadım. İnşallah bu sene teveccüh ederlerde malatyayı düşünürler .
    0
    0
    Yanıtla
  • muharrem (3 yıl önce)
    Sayın BAşkan...İlk başladığınız daki gibi kaliteli değil sirke bilginiz olsun en azından şişelerdeki etikleri yapıştırın .Eski kıvam yok demedi demeyin
    0
    0
    Yanıtla