SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hemşehrimiz Eşref Bitlis'in Şehadetinin 28. Yılı

0
Güncellendi - 2021-02-17 04:16:47
Hemşehrimiz Eşref Bitlis'in Şehadetinin 28. Yılı
A- A+ PAYLAŞ

Ankara'da 17 Şubat 1993'te Diyarbakır'a gitmek üzere hareket eden uçağın Yenimahalle'deki PTT İşleme Merkezinin bahçesine düşmesi sonucu Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, 3 subay, bir astsubay ve bir PTT görevlisinin şehit olduğu olayın üzerinden 28 yıl geçti.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Malatya'da 1933'te dünyaya gelen Bitlis, 1952'de Kara Harp Okulundan teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1966'da Kara Harp Akademisini tamamladıktan sonra Almanya'ya dil eğitimine giden Bitlis, 1969'da Silahlı Kuvvetler Akademisini bitirdi.

Kara Harp Akademisinde başöğretmen olarak görev yapan Bitlis, 1978'de tuğgeneral oldu ve Bolu Komando Tugay Komutanlığına getirildi. 1982'de de tümgeneral ve Kıbrıs 28. Tümen Komutanı oldu. 1986'da korgeneral rütbesi alan Bitlis, 1988'de Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına getirildi.

Bitlis, 1990'da orgeneral rütbesi aldı ve Jandarma Genel Komutanlığına atandı.

Çekiç Güç Kuvvetlerinin Türkiye'den ayrılması gerektiğini, ABD'nin Irak'ın kuzeyinde oluşturmaya çalıştığı Kürt devletinin Türkiye'nin zararına olduğunu söyleyen Bitlis'in uçağı, 17 Şubat 1993'te Ankara Güvercinlik'teki askeri üsten Diyarbakır'a gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra Yenimahalle Posta İşletme Merkezi bahçesine düştü.

Kazada Bitlis ile Binbaşı Yaşar Erian, Yüzbaşı Tuğrul Sezginler, askeri personel Fahir Işık, Emin Öner, Posta İşletme Merkezi güvenlik görevlisi Ruhi Salay şehit oldu.

"Kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verildi

Kazadan 17 yıl sonra, "Ergenekon" davasında yargılanan emekli Albay Arif Doğan'a ait olduğu belirtilen bir ses kaydında, Bitlis'in JİTEM tarafından düzenlenen suikast sonucu öldürüldüğünü söylediğine dair çeşitli iddialar basında yer aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iddialar üzerine sonradan vefat eden emekli Albay Arif Doğan'ın da arasında bulunduğu bazı kişilerin "şüpheli" sıfatıyla ifadesini aldı. Savcılık, eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, dönemin Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'in de arasında bulunduğu çok sayıda kişiyi "tanık" olarak dinledi.

Savcılık, Orgeneral Eşref Bitlis'in 1993'teki ölümüne ilişkin soruşturmada, zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle 2016'da "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi.

Kararda, olayda bomba kullanılıp kullanılmadığının tespitinin mümkün olmadığı belirtilerek, "Bu nedenle özellikle medyada speküle edilen sabotaj iddiasına ilişkin herhangi bir somut kanıt ortaya konamamıştır." ifadesi kullanıldı.

Zaman aşımını durduran veya kesen bir işlem bulunmadığı kaydedilen kararda, bu sebeple soruşturmada "20 yıllık asli zaman aşımı süresinin dolduğunun" kabulüyle kovuşturmaya yer olmadığının kararlaştırıldığı aktarıldı.

İtiraz reddedildi

Orgeneral Bitlis'in oğlu Tarık Bitlis, 4 şüpheli hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itirazda bulundu. Bunu değerlendiren Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, soruşturmanın usul, yasa ve hukuka uygun olduğunu belirterek, itirazın reddine karar verdi.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Eski Malatyaspor (3 yıl önce)
    Malatyalı Rahmetli özalı Oktay Behceti Eşref Bitlisi Bu içimizdeki Düşmanlar sayesinde abd isr ortaklığı öldürmüştür
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (3 yıl önce)
    Suikasta kurban giden hemşehrimiz Eşref Bitlis'e Allahtan rahmet dilerim .nurlar içinde yatsın.Yakınlarının başı sağolsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aktuka (3 yıl önce)
    Ne güzel insansın sen Eşref Paşa. Seni hiç unutmadık ve unutturmayacağız. Mekanın cennet olsun. Peygamber efendimize komşu ol. Tüm şehitlerimizin mekanı cennnet olsun. Allah sizlerin hürmetine bizim bu topraklarda nefes almamızı sağlıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cenk (3 yıl önce)
    İnşallah hakkınızı helal edersiniz bu ülkeye ve millete tüm Şehitlerimiz. Hepinize Allah rahmet eylesin...
    0
    0
    Yanıtla
  • necmettin önal (3 yıl önce)
    rahmetli muhsin yazıcıoğlunu, rahmetli turgut özalı ve eşref bitlisi ve daha nicelerini yediler hepsininde mekanını cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • necmettin önal (3 yıl önce)
    rabbim mekanını cennet eylesin
    0
    0
    Yanıtla
  • Ffm (3 yıl önce)
    Mekanin cennet olsun zaten ŞEHIT oldu böyle bir insan çok zor yetişir
    0
    0
    Yanıtla
  • yılmaz (3 yıl önce)
    mekanın cennet olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (3 yıl önce)
    Şehit komutan sizin gibiler kolay yetişmiyor. Ruhun şad olsun. Bu ülke artık vatanını sevenlere sahip ÇIKSIN. Onları korusun kollasın. Adnan kahveci ve daha niceleri yaşasalardı bu ülke nerelerde olacaktı. Çalışan, çalışkan, vatansever, doğru, liyakatlı, işin ehli, ülkesine ve yuvasına sadık insanlar kolay yetişmiyor. Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla