SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Her Türlü Desteği Vereceğiz"

0
Güncellendi - 2018-10-15 22:01:45
A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Turgut Özal’ın Türkiye’nin vizyonunu değiştiren büyük bir siyasetçi olduğunu belirterek “Adnan Menderes – Turgut Özal – Recep Tayyip Erdoğan çizgisi, Türkiye’nin her anlamda kalkınması, gelişmesi ve küresel ölçekte bir ülke düzeyine çıkması yolunda çok önemli bir zincirin halkalarıdır” dedi. Adnan Menderes’in başlattığı, Turgut Özal’ın sürdürdüğü kalkınma misyonunun bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yüklendiğini söyleyen Bekir Pakdemirli, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın talimatı ile Malatya ikinci üniversitesini kazandı. Malatya’nın yetiştirdiği ve özelde bizim ailemiz için çok değerli bir hatırası olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı adına Malatya’da yeni bir devlet üniversitesinin kurulması mutluluk vericidir. İnanıyorum ki bu üniversite, gelişecek, büyüyecek ve Turgut Özal’ın bilime, teknolojiye verdiği öneme uygun bir vizyonla akademik ilerlemesini sağlayacaktır. Bu açıdan; benim bu üniversiteye gelmem için üniversitenin adı bile yeter. Rektörümüz Aysun Hanım’ın çok güzel projeleri var, bu projeler için, üniversitemizin gelişmesi için her tür desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Malatya programı kapsamında Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Bakan Pakdemirli’ye Vali Ali Kaban, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, AKP Malatya İl Başkanı İhsan Koca, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, bakanlık bürokratları, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Tarım ve Orman Bakanlığı Malatya İl Müdürü Tahir Macit de eşlik ettiler.

Bakan Pakdemirli, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut tarafından karşılandı. Üniversite öğrencilerinin çiçek takdim ettiği Bakan Pakdemirli’ye rektörlükte Ziraat Fakültesi’nce yetiştirilen meyvelerden oluşan bir tepsi ile birlikte kuru kayısı hediye edilirken, plaket takdimi yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, Bakan Pakdemirli’ye uluslararası patenti kendisine ait olan ve özelliklede kanser hastaları için bitkisel takviye olarak kullanılan acı kayısı çekirdeğinden yapılan koruyucu ilaç ile birlikte yayınlanmış eserlerinden “Yaşamdan Sağlık İksirleri” adlı kitabını da hediye etti. Şuanda gıda takviyesi olarak kullanılan koruyucu ilaç için şuanda farklı çalışmalarda yürüttüklerini de belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, üniversitenin toplantı salonunda akademik personelle bir araya geldi. Toplantı öncesinde Rektör Prof. Dr. Karabulut, bir sunum yaptı.

Rektör Prof. Dr. Karabulut sunumunda dünya kuru kayısı üretiminde Malatya’nın ilk sırada yer aldığı ancak, Özbekistan’da son 10 yılda bu konuda önemli çalışmaların yapıldığı ve bu konuda Malatya için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve Özbekistan’ın yaş kayısı ihracatının dikkatlice izlenmesi gerektiğini kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, dünyada yaş kayısı ihracatının arttığını, kuru kayısı ihracatının ise durağanlaştığını belirtti.  Kayısı üretici için ciddi tehdit oluşturan Şarka Virüsü içinde Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin projeleri ile bir takım çözüm önerilerinin olacağını belirtti.

İlkbahar geç donlarının kayısı üretimine verdiği zararın önlenmesi, kuru kayısıda yaşanan kükürt sorunun çözülmesi ile ilgili çalışmalarda bulunacaklarını aktaran Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Bizim işimiz bilim yapmaktır, bilim anlamında, bilimsel anlamda da çalışma yapmaktır. Yaşanılan sorunların çözümü için bilimsel çalışmalarımızı arttıracağız.” dedi.

-“Kanser gelişimini yavaşlatıyor”

Rektör Prof. Dr. Karabulut, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde kayısı ile ilgili olarak yapılan ve yürütülmekte olan projeler hakkında bilgiler aktardı. Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Kayısının radyoterapinin etkinliğini güçlendirdiğini ve kanser gelişimi yavaşlatan genleri aktive ettiği gözlenmiştir.  Kayısı çekirdeği yağı ile ilgili yaptığımız çalışmamızda ağır egzersiz sonrasında kayısı çekirdeği yağı ile yapılan masajın oksidatif stresi azalttığı belirlenmiştir” dedi.

-“Gün kurusu kadar kükürtlü kayısıda sağlığa faydalı”

Gün kurusu kayısı kadar kükürtlü kayısının da sağlık acısında aynı katkıyı verdiğini yaptıkları araştırmada belirlediklerini ifade eden Prof. Dr. Karabulut, “Kükürtlü kayısının da antioksidan olarak sağlık acısında faydası var. Bunu Dünya Sağlık Örgütüne de ilettim. Artık 2000 ppm üzerinde bir esneme olması konusunda destek sözleri aldık. Acı kayısı çekirdeğinin etkisini araştırdığımız bir çalışmada, acı kayısı çekirdeğinin karaciğer hasarını gerilecek etkilere sahip olduğunu; bu etkilerin hem histopatolojik hem de genetik seviyede ortaya çıktığı tespit edilmiştir” dedi.

-“Arapgir köhnü üzümünün sağlığa faydalı etkileri var”

Arapkir Köhnü üzümü ile ilgili olarak yaptıkları bir araştırmanın sonucu hakkında da bilgi veren Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Arapgir Köhnü üzümünden yapılmış pekmez tüketiminin karaciğere özgü parametleri ve karaciğer antioksian sistemini iyileştirdiği saptanmıştır. Biz kendi öz kaynağımız olan Arapgir köhnü üzümü diğer pekmezlerle de karşılaştırdık. Ciddi faydalı etkileri çıktı. Kolon kanseri ile ilgili çalışmada da oldukça ciddi katkıları olduğunu gözlemledik. Bunları fraklı çalışmalarla gelecekte katkıya dönüştürebiliriz.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, kayısının dalından koparma süresinin 6 aya çıkartılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydederken, “Kayısıda soğuk stresi zararının Don zararından ayrıştırılması ve zararın azaltılması için alınacak önlemler” adlı projenin ise devam ettiğini kaydetti.

-“Kayısı Ürün Geliştirme Merkezi kurulacak”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde kayısı konusunda planlanan çalışma ve projeler hakkında da bilgi veren Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Kayısı Araştırma ve Ürün Geliştirme Merkezi’ni kuracağız. Projenin kapsamında Kayısı Dokümantasyon Birimi,  Kayısı Müzesi ve Kayısıdan tüketici odaklı yeni ürünlerin geliştirilmesi gibi birimlerde olacaktır. Kayısı ve Diğer Yöresel Ürünlerden Gıda Takviyeli Yeni Ürün Geliştirme Projesi de yapmayı planladığımız bir çalışma” dedi.

-“Yerli ve milli tohumların ıslahı”

Milli ve Yerli Tohumların Islahı ve Yaygınlaştırılması Projesi’ni de hedeflediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Yerel tohumların ıslahı, tanıtılması ve yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz.  Yerel tohumlar, binlerce yıldır toprakla buluşarak genlerinde, kuraklık, sel, don vb. pek çok doğa olayına karşı ayakta kalmayı başarabilmiş tohumlardır. Yerli tohumları değerlendirmek istiyoruz.  Bulundukları bölgenin ekolojisine en iyi uyum gösteren yerli genotipler genetik kaynak bakımından önem taşımaktadır.  Bu proje ile Yerli tohumların araştırılması, ekonomik öneme sahip olanların tescil ettirilmesi, ülkemiz tarımına kazandırılması ve yaygınlaştırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak çalışmaların yapılmasını istiyoruz.” ifadelerini kaydetti.

-“Ulusal Kayısı Anaç Islah Programı”

Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Türkiye dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır.  Ülkemizde kayısı anacı olarak zerdali anacı kullanılmaktadır. Kayısı bahçeleri 10 x 10 metre aralıklarla tesis edilmektedir. Avrupa’da daha çok erik anaçları kullanılmaktadır. Bahçeler 5 x 3 metre aralıklarla kurulmaktadır. Aşı uyuşmazlığı erik-kayısı arasında ciddi bir sorundur.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün proje destekleriyle kayısı ve erik türleri arasında gen transferi, klonal çoğaltılabilen bodur ve yarı bodur anaçların ıslahını yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

-“Araştırma ve Uygulama Çiftliği kurulacak”

Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğini de kuracaklarını belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, bu proje ile kayısı başta olmak üzere çok sayıda meyve konusunda çalışmaların bilimsel olarak yürütüleceğini kaydederken, yine üniversite bünyesinde bir Tohum Bankası ve Organik Ürünler Birimi de oluşturacaklarını belirtti.

-“Her türlü desteği vereceğiz”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ise ziyaretteki konuşmasında, Turgut Özal Üniversitesi’nin gelişmesi için her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Turgut Özal’ın Türkiye’nin vizyonunu değiştiren büyük bir siyasetçi olduğunu belirten Dr. Pakdemirli, “Adnan Menderes – Turgut Özal – Recep Tayyip Erdoğan çizgisi, Türkiye’nin her anlamda kalkınması, gelişmesi ve küresel ölçekte bir ülke düzeyine çıkması yolunda çok önemli bir zincirin halkalarıdır” dedi. Adnan Menderes’in başlattığı, Turgut Özal’ın sürdürdüğü kalkınma misyonunun bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yüklendiğini söyleyen Bekir Pakdemirli, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın talimatı ile Malatya ikinci üniversitesini kazandı. Malatya’nın yetiştirdiği ve özelde bizim ailemiz için çok değerli bir hatırası olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı adına Malatya’da yeni bir devlet üniversitesinin kurulması mutluluk vericidir. İnanıyorum ki bu üniversite, gelişecek, büyüyecek ve Turgut Özal’ın bilime, teknolojiye verdiği öneme uygun bir vizyonla akademik ilerlemesini sağlayacaktır. Bu açıdan; benim bu üniversiteye gelmem için üniversitenin adı bile yeter. Rektörümüz Aysun Hanım’ın çok güzel projeleri var, bu projeler için, üniversitemizin gelişmesi için her tür desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ziyaret kapsamında Turgut Özal’a ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterisini izledikten sonra da, “Turgut Özal’a dair ne zaman bir belgesel seyretsem, ne zaman bir konuşmasını dinlesem duygulanıyorum. Hele az önceki gösterimde, Özal’a yönelik suikast görüntülerini izleyince içim burkuldu. Bana ilk bilgisayarımı da rahmetli Turgut Özal hediye etmişti. İnsana çok yakın, kalbi çok büyük, dünyası ve vizyonu çok büyük, çok farklı bir insandı. Allah rahmet eylesin.” dedi.

-“Çok değerli çalışmalar var”

Eğitimin, eğitimdeki kalitenin ve performans kriterlerinin çok önemli olduğunu, üniversitelerde bilimsel yayınların çok önemli olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Gerçekten çok prestijli, çok önemi çok güzel ürünlerimiz var. Bu ürünleri daha ileriye taşımanın yollarını bulmamız lazım. Bizde Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ileriye yönelik 'global marka' adı altında prestijli ürünlerimiz, işte kayısı, fındık, fıstık, zeytin, zeytinyağını daha iyi ambalaj ve daha iyi kalite standardı içinde ihracat pazarlarında daha iyi şekilde pazarlamayı düşünüyoruz. Bugün, ben tarım sektöründe bakıyorum, Afganlar ve Suriyeliler olmazsa tarım sektöründe birçok dalda mevsimlik işçi bulmak çok kolay değil. Gelecekte bu daha da zor olacak. O yüzden mekanik toplamaya uygun bahçeler yavaş yavaş kuruyor olmamız lazım. Bu da üniversiteye benim vereceğim bir ödev olsun.” ifadelerini kaydetti.

Bakan Pakdemirli, “Rektörümüz sanki Kayısı Üniversitesi’nin rektörü gibi. Kayısı ile ilgili her şeyi saydı bize. Çok değerli çalışmalar var.  Bu çalışmaları daha ileriye taşımak lazım. Kükürt meselesini ancak bilimle yenebiliriz.” dedi.

“Ziraat Okulu’nun adının iade edilmesi için Milli Eğitim Bakanı ile görüştüm”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, üniversiteye gelirken, üniversite yolu üzerindeki Ziraat Okulu’nun adının değiştirildiğini öğrendiğini de belirterek, “Ziraat okulları, Türkiye’nin tarımsal kalkınmasında özel bir misyonu yerine getirmiştir. Bu açıdan bakıldığında bu okulların özel konumlarının korunması gerekir diye düşünüyorum. Gelirken, Ziraat Okulu’nun adının değiştirildiğini öğrendim. Milli Eğitim Bakanımız Ziya Bey’i aradım ve adının iadesi için konuştum. Sayın bakanımız olumlu karşıladı” diye konuştu.

“Kayısı bahçeleri için anti-don makinaları çözüm olabilir ama ölçek sorunumuz var”

Malatya kayısısının en önemli sorunlarından birinin iklimsel don olduğunu hatırlatan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, sorunun çözümü için destek olacaklarını belirterek, “Bu konuda anti-don sistemleri çözüm olabilir mi diye düşünüyorum. Ancak, bunun için kayısı bahçelerinin ölçek sorunu var. Çünkü, don makinalarının ekonomikliği ve verimliliği 500 dönümlük bahçeler için mümkün olabiliyor. Yine de üzerinde çalışabiliriz bu konunun” dedi.

Bakan Pakdemirli, üniversitenin projelerine bakanlığa bağlı kuruluşların gereken desteği vereceğini ifade etti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • cafer (5 yıl önce)
    17 Yıldır AKP İktidarda Allah Rızası için malatya ne yapmışlar ürettikleri bir iki gölet haricinden Malaya Bir ana cade giri Çiçek lanbalarla süzlü Haniye Güney,Kuzey Çevre yolları Birde malatyanın Her hangi bir ara sokağına geçin allah için yapılan birşet varmı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rahmi Semiz MAKİD Bşk. (5 yıl önce)
    Dünyada üretiminde lider olduğumuz kayısımıza ceza yazılması birilerini niye mutlu ediyor, bu kin ve nefret duyguları niye? Aysun hocamız karşılık beklemeden kayısıya ve sorunlarına emek harcadığı için inşallah dahada iyi makamlara gelecektir. Bayram murat Asma hocamızın rektör yardımcısı olarak göreve başlaması da kayısının yeni üniversitemizin en önemli hedefi olduğunu göstermektedir. Başarılar dileyip destek olmak her malatyalıyım ve kayısıcıyım diyenin görevidir. Hasetlik zamanı değil. Kayısımız milli bir üründür. Karşısında olan da bana göre milli düşünemeyendir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (5 yıl önce)
    Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Yahu bu bakanın kardeşi fetöden içerdeymişve adam bakan oldu. Ne oluyor bu ülkede anlamıyorum anlamıyorum..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malaty ali (5 yıl önce)
    Uzun cok uzun zamandır kayısı ve vagon fabrikası ile ilgili aciklamalar okudum durdum yapilacak çalışmaları hep bir umutla okudum inşallah bundan sonra proje değil başarı haberleri okurum
    0
    0
    Yanıtla
  • Çok doğru bir tespit. Malatya artık 30-40 yıl önceki sorunları bugün konuşmamalı. Bunun içinde çalışana destek vermeliyiz, çalışmayanın da karşısında olmalıyız. Başarı haberlerine gerçekten özlem duyuyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Kayısıda veya diğer gıdalarda kükürt miktarını belirleyen kurum Dünya Sağlık Örgütü değil AB için EFSA, ABD için FDA dır. Bilginize sayın Rektör.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feyzullah (5 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Gıdalardaki zararlı maddeler ile ilgili karar allıcı uluslararası kuruluşun ismini yazsaydın, yerinde olurdu. Rektör hocanın; özellikle de Malatyalı kuru kayısı ihracatçısının en büyük sorunu olan kükürtle ilgili çalışmasından ironik yaparak rahatsız olmanızı da anlamak gerçekten zor. Anlaşılan, Rektör Hocanın kısa süredeki olumlu yansımaları ve çıkışları ebeyce kişi ve grupları rahatsız etmişe benziyor. Bende sana bir bilgi vereyim; bilgilenmiş olursun; Kükürt oranı zamanında belirlenirken, Malatya Ticaret Borsası'ndan istenen ve gönderilen yanlış oranlar/ bilgiler nedeniyle bugün sorun olarak yaşanıyor. Bilginize sayın Murat....
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (5 yıl önce)
    Sadece gülüyorum ? gerçekten kükürt zararsızmi bence zararlı insan vücuduna yiyeceksiniz gün kurusu yiyin hem bir araştırın kükürt kansere yol açıyordu acmiyormu.kimi kaysicular kaysi bozulmasın diye sodium metabisulfit kullanıyorlar bu madde kansere sebep olan bir madde sadece vatandaşa önerim kaysiyi kendiniz alın ve kendiniz gün kurusu yapın ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Feyzullah (5 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Bende sana çok güldüm; hemi de Erol Taş misali. Sarı kuru kayısının gün kurusu kayısı kadar sağlıklı olduğunun ortaya konması Malatya'ya ve çiftçiye olumlu bir yansıması olacak bir konu. Peki gün kurusunu uzun vadede saklamak için çiftçi ne yapacak? Hadi bir daha güleyim sana Erol Taş misali.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feyzullah Bey, siz yazılanı anlamamışsınız. Belirttiğim kurumlar halkına saygılı, halkının sağlığını birinci sırada tutan uluslararası kabul edilirliği olan kurumlardır. Ülkemiz ihraç ürünleri ile ilgili limit düzenlemelerinde Gıda Tarım Bakanlığının da referans aldığı kurumlardır. Sayın Rektör elbette ülkesine katkı sağlayacak çalışmalar yapsın. Ancak bir bilim insanı duyarlılığı ile popülist, siyasi yaklaşımlar yerine bilimsel yaklaşımları tercih etsin. Bu ülkede kayısı, üzüm, incir vs. 2000 ppm kükürt düzeyinde olduğu sürece, meyvemiz sebzemiz pestisit, aflatoksin vs kalıntısı içerdiği sürece siz sadece bu ülke halkına yedirirsiz, diğer zehirli gıdaları yedikleri gibi. Başka bir ülkede istediğinizi yapın YEMEZLER...
    0
    0
    Yanıtla
  • Rahmi Semiz MAKİD Bşk. (5 yıl önce)
    Rektörümüz Aysun hanımın kayısıya verdiği emekler ve bilimsel çalışmalar sonucunda kükürt bahanesi ile iç pazarın bitme noktasına geldiği anda Aysun hocamız son noktayı bilimsel çalısması ile koymuştur. Kükürtlü kayısınında günkurusu kadar faydalı olduğu 2000 ppm oranının uydurma bir rakam olduğunu bilim ile ortaya koyan hocamıza teşekkür ediyorum. Bizler iç pazara çalışan firmalar bu sorun nedeniyle çok haksızlıklara uğradık işimizi kaybettik, verdiğimiz mücadelede yorulduk ama yılmadık. Sonuçta hak ve adelet yerini buldu. Bilim yanlışı bozdu. Öznur hanım ve Aysun hanım Bülent Tüfenkçi bakanımız Malatya'ya ve kayıcılığın önüne konan sorunu çözmek için bize destek oldular. Hak kazandı, Malatyamız kazandı, kayısı üretimimiz kazandı sağolun varolun. Sonuçta doğruyu bulduk ama bizim çektiğimiz sıkıntıların hesabını kim verecek.Bize sıkıntı çektirenlere de hakkımı helal etmiyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Helal olsun malatya haber tarımın bittiği kayısının değerinin olmadı kayısıyla ilgili hep afaki sözlerin söylendi ortamda bakanın boy boy haberini vermişsiniz bizde okuduk inandıkta
    0
    0
    Yanıtla