SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İflas Eden Esnaf, Kapanan Şirket Sayısı Arttı'

0
Güncellendi - 2021-07-26 13:22:42
'İflas Eden Esnaf, Kapanan Şirket Sayısı Arttı'
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, geçen ay iflas eden esnaf sayısının bir önceki aya göre yüzde 94, kapanan şirket sayısının ise yüzde 116 oranında arttığını açıkladı.

Ağbaba; Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre, mayıs ayında 556, haziran ayında ise 1226 şirketin kapandığını, mayıs ayında 3 bin 22, haziranda ise 5 bin 880 şirketin sicilden ve meslekten terkinini yaparak iflas ettiğini aktardı.

Ağbaba’nın yazılı açıklamasındaki tespit ve değerlendirmeleri şöyle:

"ESNAF AYAKTA DURMAKTA ZORLANIYOR

Türkiye’de haziran ayı itibariyle normalleşme süreci başladı lakin esnaf için normalleşme henüz başlamadı. 16 aydır aç kapa yapılan, sadaka verilir gibi 3 ila 5 bin TL hibe desteği verilen ve verilen destekle BAĞ-KUR primini dahi karşılayamayan, kredilerle iyice borca batan esnaf, açılsa dahi biriken borçları nedeniyle ayakta durmakta zorlanıyor.

Mayıs ayında sicilden ve meslekten terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı 3 bin 893 iken, haziran ayında bu rakam yüzde 94’lük artışla toplam 7 bin 568’e ulaştı. Bu yılın ilk 6 ayında ise esnaf ve sicil gazetesi verilerine göre iflas eden esnaf sayısı ise 47 bin 572 oldu. Türkiye’de her 100 KOBİ’nin 84’ünün bankalara borcu bulunmaktadır. BDDK verilerine göre KOBİ’lerin bankalara olan toplam borcu 950 Milyar TL’ye yaklaşmış bulunmaktadır.

Mayıs ayında toplam kapanan şirket sayısı 556 iken bu rakam haziran ayında yüzde 116 artışla bin 226’ya çıkmıştır. Yüksek faizli krediler, artan döviz kurları ve ekonomide yaşanan belirsizlikler Türkiye’de şirketlerin toplu halde iflaslarına neden olmaktadır. Hem esnafların hem de küçük ve orta boy işletmelerin iflas artışlarındaki hızının ilerleyen dönemlerde daha da artması olasılığı, kitlesel işsizliğinde artmasına neden olacaktır.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Nihat (2 yıl önce)
    Bu memlekette esnaftan başka sanki kimsenin sorunu yokmuş gibi,esnafta esnaf Allah aşkına gidin çoğu dükkanlarda millet sıraya girmiş alış veriş yapmak için depremde de aynısı oldu üç-beş esnaf mağdur oldu hepsi yüzbinlerce lira kredi aldı altına bağladı. şimdide çoğu esnaf mağdur olmadığı halde hibe ve faizsiz kredi aldı.Ancak emekliyi sabit gelirliyi işsizi gündeme getiren yok.Emeklinin çalışanın durumu iyi olursa zaten esnafa yansır onlarda verha zam yaparlar.sayın vekilim birazda esnafın dışındaki halkın sorunlarını dile getirin biliyoruz sizde esnafsınız chp olarak bunları yaparsnız daha iyi olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (2 yıl önce)
    Ağzı olan konuşuyor
    0
    0
    Yanıtla
  • irfan (2 yıl önce)
    sayın vekil kapanan esnafların yerine savaş mağduru suriye li sığınmacı misafirlerimiz iş yeri ve şirket kuruyorlar nasılsa muafiyetleri var kimse bir şey sormuyor
    0
    0
    Yanıtla