SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İhale Usulsüzlüğü İddiaları İçin Valilik Müfettiş İstedi

0
Güncellendi - 2021-01-03 08:15:50
İhale Usulsüzlüğü İddiaları İçin Valilik Müfettiş İstedi
A- A+ PAYLAŞ

VALİ YARDIMCISININ SORUŞTURMASI DA, ARAŞTIRMA OLDU!. Valilik, bazı kamu inşaatlarının yapım ve yıkım ihalelerinde usulsüzlük yapıldığına ilişkin iddiaların ardından, bir Vali Yardımcısı'nın iddiaları soruşturduğu yolunda 2 Kasım 2020 tarihinde yaptığı açıklamanın ardından, Pazar günü bir açıklama yaparak, bu kez iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişi istendiğini duyurdu. Valiliğin, 2 Kasım'daki açıklamasında olayla ilgili 'soruşturma' açıldığı bilgisi verilmesine rağmen, 22 Kasım günkü açıklamada yapılanın 'araştüırma' olduğunun belirtilmesi dikkat çekti.

'SORUŞTURMA' AÇILDIĞI AÇIKLANMIŞTI..

Akçadağ-Kepez'de deprem hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkılacağı belirtilen Çok Programlı Lise (ÇPL)'nin binasında bazı şahısların ihaleden önce, okul yöneticileri ve köy muhtarından habersiz söküme başladıkları, kendilerine tepki gösterilmesi üzerine de “Okulun yıkım ihalesini bana verecekler. Yağmur yaş gelmeden sökümümüzü yapalım” dediği, muhtarın durumu jandarmaya bildirmesi sonucu söküm girişiminde bulunanların Jandarma tarafından yakalandıkları ve bunlardan birinin "Kamu Malına Zarar Verme" suçundan tutuklandığı, malatyahaber.com ve gazetemalatya.com'da yayınlanmış, ayrıca Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün sorumluluğundaki birçok yapım ve yıkım işiyle ilgili iddialar dile getirilmişti.

Bu iddialar üzerine, Malatya Valiliği'nden, Valilik ve CİMER'e de intikal eden iddialarla ilgili 'soruşturma' başlatıldığı, 2 Kasım 2020 günkü şu açıklamayla duyurulmuştu:

“Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremler nedeniyle ilimiz de hasar (ağır-orta) gören okul binaları, Aile sağlık merkezleri binalarının güçlendirme – yenileme ihaleleri ve ihtiyaca binaen ilimiz ilçelerindeki hastane ek binaları, Aile sağlık merkezleri, lojmanlar ve okul pansiyon yapım veya ikmal yapım işlerinin ihalelerinde çeşitli usulsüzlükler olduğu iddiasıyla gerek Valilik Makamına, gerekse CİMER üzerinden çeşitli şikâyetler yapılmıştır.

Valilik Makamının 28/09/2020 tarih ve 14613 sayılı onayı gereği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve YİKOB’tan sorumlu Vali Yardımcısı görevlendirilerek şikâyet konularının araştırılması istenmiştir.

Bahse konu şikâyetlerle ilgili olarak görevli Vali Yardımcısı tarafından soruşturma devam etmektedir. Soruşturma sonucu kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

YAPILAN ARAŞTIRMA OLDU,  'ÖN İNCELEME' İÇİN MÜFETTİŞ İSTENDİ!

Bu açıklamadan yaklaşık 20 gün sonra Valilikçe yapılan ikinci açıklamada ise, bu kez söz konusu Vali Yardımcısının 'araştırma' yaptığı ve 'Araştırma Raporu' doğrultusunda, İçişleri Bakanlığı'ndan 'ön inceleme ve disiplin soruşturması' yapmak üzere mülkiye müfettişi istendiği bildirildi.

Valiliğin, basında konuyla ilgili çıkan haberlerin tarihinin de 21 Kasım 2020 olduğu şeklinde yanlış bilgiye yer verilen 22 Kasım 2020 günkü açıklaması da şöyle:

"21 Kasım 2020 tarihli bazı basın ve yayın organlarında yer alan haber ve açıklamalarda, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan okul onarım ihalelerinde usulsüzlük yapıldığına ilişkin iddialara yer verilmiştir.

Malatya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen; okul binaları depreme karşı güçlendirme işleri, okul binalarının yıkım işleri ve sağlık hizmet binalarının yapımına ilişkin bazı ihale işlemlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları ile ilgili olarak araştırma yapmak üzere Valiliğimizin 28.09.2020 tarihli onayıyla Vali Yardımcısı görevlendirilmiştir.

Vali Yardımcısı tarafından hazırlanan Araştırma Raporunda; iddia konularının kapsamı ve teknik hususlar içermesi nedeniyle uzmanlık bilgisi ve tekniği ile incelenmesi gerektiği belirtilmesi nedeniyle, Valiliğimizin 11.11.2020 tarihli yazısıyla, iddialara ilişkin ihale işlemlerinde sorumluluğu olan görevliler hakkında ön inceleme ve disiplin soruşturması yapılması amacıyla İçişleri Bakanlığı’ndan Mülkiye Müfettişi görevlendirilmesi talep edilmiştir.

Yapılacak ön inceleme neticesinde, söz konusu ihalelerde usulsüzlük yapıldığının ve kamu zararına sebebiyet verildiğinin tespit edilmesi halinde sorumluluğu bulunan ilgililer hakkında gerekli yasal işlemler yapılarak konu yargıya intikal ettirilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

İDDİALAR NEYDİ?

Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün sorumluluğundaki bazı ihalelerle ilgili şikayetler 1 Kasım 2020 günü malatyahaber.com'da gündeme taşınmış, ayrıca depremden etkilenen Akçadağ- Kepez’deki Çok Programlı Lise (ÇPL) binasında, okul yöneticileri ve muhtardan habersiz başlayan söküm çalışmaları üzerine, sökümü yapan şahıslardan birinin “Okulun yıkım ihalesini bana verecekler. Yağmur yaş gelmeden sökümümüzü yapalım” yanıtını verdiği, muhtarın okulun çatısını, demir kapıları ve pencerelerini söken bu şahısları jandarmaya bildirdiği, jandarma tarafından gözaltına alınarak “Kamu Malına Zarar Verme” suçlamasıyla haklarında işlem yapılan bir şahsın tutuklandığı dile getirilmişti.

İhalelerle ilgili “Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremler nedeniyle hasar (ağır-orta) gören özellikle okul binaları ile Aile Sağlık Merkezleri (ASM) binaları için güçlendirme – yenileme ihalelerinin hızlandırma amacı ile davet usulüyle yapılmaya başlandığını, bu yöntemin tartışılır olması bir yana, davet edilen firmaların yeterliliği konusu ile aynı gün yapılan aynı türdeki 2 (güçlendirme-yenileme) ihalenin biri yüzde 5 diğerinin ise yüzde 29 kırımla ihale edilmesi, firmalar arası anlaşma kuşkusu yarattığını ve son yapılan 49 güçlendirme-yenileme ihalelerini kazanan firmaların yüzde 90’dan fazlasının Malatya dışı şirketlerin olması da bu yöndeki kuşkuları artırdığı..” iddiaları da gündeme getirilirken, şaibe iddialarına konu yöntem ve işler de haberde yeralmıştı.

Bu iddiaların soruşturulduğu yönünde bilgi edinilirken, ihalelerle ilgili iddialar ve iddialara konu ihaleler şöyleydi:

– Davetiye usulü olan 21 B maddesinin kamu yararı doğrultusunda işlettirilmemesi,

– Rekabet koşulları oluşturulmadan ihaleye çıkılması,

– Bölge ve yerli firmalar yerine binlerce firma arasından Ankara- İstanbul’da bulunan belli firmalara davetiye gönderilmesi,

– İşin yapım süresi dolmasına rağmen işin hala devam etmesi nedeniyle gereğinin yapılmaması.

CİMER’e de aksettirilen iddialara konu olan ihalelerden bazıları şunlardı:

– Doğanşehir İ.H.L. ikmal Yapım İşi,

– Arapgir Devlet Hastanesi Ek Bina Yapım İşi,

– Hudut Sağlık Evi ve Lojman yapım işi,

– Irmaklı Sağlık Evi Lojman Yapım İşi,

– Çığlık Sağlık Evi ve Lojmanı Yapım İşi,

– Yeşilyurt Bentbaşı 6 Hekimlik ASM yapım işi,

– Doğanşehir İlçesi İmam Hatip Lisesi 200 Kişilik Pansiyon Binası İkmal İnşaatı,

– Malatya Akçadağ 6 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi -Toplum Sağlık Merkezi 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu Yapım İşi,

– Yeşilyurt Tecde 16 derslikli Anadolu Lisesi yapım işi,

– Yeşilyurt Bentbaşı 6 Hekimlik ASM yapım işi,

– Doğanşehir ilçesi Hudut Sağlık Evi ve Lojman yapım işi,

– Darende İlçesi Irmaklı Sağlık Evi ve Lojmanı Yapım işi,

– Arapgir İlçesi Devlet Hastanesi Ek Bina Yapım İşi,

– Akçadağ ilçesi 6 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi +Toplum Sağlığı Merkezi+112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu İkmal İşi,

– Malatya Battalgazi (Emeksiz) 9 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi yapım işi.

Bu arada, 11 Firmadan 10’unun teklifinin geçerli olduğu yaklaşık maliyeti 9 Milyon 87 bin 897 Lira olan Yeşilyurt Tecde 16 derslikli Anadolu Lisesi yapım işi yüzde 34 kırımla 5 Milyon 963 bin Lira ihale edilirken, 4 firmanın girdiği ve yaklaşık maliyeti 9 Milyon 538 Bin 659 Lira olan Arapgir Devlet Hastanesi ek bina yapım işi yüzde 3 kırımla 8 Milyon 950 bin Liraya ihale edildiği de haberde yeralmıştı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Ejder (3 yıl önce)
    Bakın buraya yazıyorum hiçbir şey olmaz cünkü yasa çalmaya götürmeye müsayit devletin 21 pazarlık usulu ihale yöntemi var acil afet deprem gibi durumlarda tek firma bile girmiş olsa kırımsız alsada bişey cıkmaz .
    0
    0
    Yanıtla
  • Çalışkan (3 yıl önce)
    Biz ne kadar çalışkan millet olduk böyle! Ihale olmadan çalışmalara başlamışız !Bir de müteahhitleri beğenmezler. Tabi bu müteahhitler de kolayına yetişmiyor!Ön görülü devlet adamlarımızın destekleri inkar edilemez, onların da hakkını yemiyelim şimdi!
    0
    0
    Yanıtla
  • Yahya (3 yıl önce)
    HAK VE ADALET YERİNİ BULACAK. MÜFETTİŞLERDEN KAÇIŞ YOK!.. Kamu Görevlilerinin Yargılanmasına ilişkin Kanun gereği yapılan işlem uygun olmuş. Zira Sn.Vali Araştırma Dosyasında önemli hususlar gördüğü ve kayırma olmamasi için Bakanlıktan ÖN İNCELEME ve disiplin soruşturması istemiş. Burada çok sayıda yönetici ve teknik personel dosyanın muhatabı olacak. İnanıyoruz ki adalet tesis edilip kamuoyunun şüpheleri giderilecektir. Sn Valimize bu duyarlılığı ve bir kez daha örnek mülki idare yöneticiliğini bizlere gösterdiği için teşekkür ederiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatan evladı (3 yıl önce)Yahya isimli kullanıcı yorumuna
    Siyasi oy uğruna kendine Malatyalı halkı rakip gördükleri için dışarıdan müdür ithal edip kurumun başına getirtiliyor, Malatya’nın yerel Hakı belediyenin atık arıtma tesisine görevlendirilirken , dışarda getirilen müdürlerde haliyle elazığlı ekibini getirip , elazığlı firmalarla , ihaleye çıkmadan adrese teslim iş vererek karşılıklı menfaat ilişkisi içine girmekte ve çıkar ilişkisi olduğu içinde yapı denetimini zayıflatmak için haliyle elazığlı kontrol , yani silsile yoluyla yanlış üstüne yanlış yapılmakta yani vekillerin yanlışları malatya halkına eziyet , haksızlık , adaletsizlik olarak karşısına çıkıyor bu itibarla bu yanlışlıkların müsebbibi vekillerdir
    0
    0
    Yanıtla
  • İhsan (3 yıl önce)
    (Bu işlerle ilgili dairelerdeki bazı) adamlar 500 milyarlık arabayla geziyor hepsini araştırırsın müfettiş devletimiz büyük hamdolsun gereken yapılır
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)İhsan isimli kullanıcı yorumuna
    O bahsettiğin araba Valilik makama kiralanmış araç değil mi?, Kiralama işi bitince, YİKOB daki diğer Elazığlı müdür, uygun fiyata almadı mı? Faydalanın bakam nereye kadar, rezilliğe bak
    0
    0
    Yanıtla
  • orkun günay (3 yıl önce)
    Malatya İYİ Parti İl Başkanı'nı tebrik etmek lazım. Malatya Devlet Hastahanesi'nde oksijen makinelerinin bozulmasını gündeme taşıdıktan sonra ihale usulsüzlüğünü de gündeme getirerek Malatyalı'nın hakkını hukukunu parasını koruduğunu gösterdi. Her ne kadar sitenizde nokta kadar yer vermeseniz de Malatyalı her şeyi çok iyi görüyor. Biliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert ali (3 yıl önce)
    Vaybe millet depremzedelere yardım olsun diye 10 TL ilk SMS atarken diğer yandan bazı müteahhit ler malı götürmüş .yani anlayacağınız Tüm SMS ler bu ihaleleri verenle alan a gitmiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • öneri (3 yıl önce)
    Bu haber ile ilgisi yok. Ama bu zor ve dar günde Beydağı Devlet hastanesi ve Askeri hastaneyi yıkanlar hakkında da soruşturma açılsın. Ve hatta soruşturmadan görevden alınsın. uzaklaştırılsın. Ve hatta aynısı yerine yapılması zimmet davası açılsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alibaba44 (3 yıl önce)
    Nebekliyordunuz adaletli bir dagıtımmı olacaktı bütün kurumlar onun adamı bunun adamı diye birilerinin Etrafında dönüp duruyor vahim olan şu kimse Hesap soramıyor biyerde muhakkak tıkanıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Dobra (3 yıl önce)
    Yeşilyurt Gazi Anadolu lisesi hala güçlendirme yapılamadı 1 yıl oldu kimsenin umurunda da değil okul güçlendirmeye alındığı gün yakınında temeli atılan apartmana sakinleri taşınacak nerede ise tabi ilçe milli eğitim müdürü yeni il müdürünün gözüne girmeye çalışmaktan başka işi yok hiç gerek yokken fevzi çakmak anadolu lisesini Özalpere taşımanın ne anlamı var bir iki yıl sonra tekrar lojmana lise açılacak kernek Anadolu lisesi toki den alınması gibi o bölgeye tekrar bir lise açmak zorunda kalındı Atalarımız boşa söylememiş EŞŞEK BİLE AYNI ÇUKURA BİR DAHA DÜŞMEZ hem gazi hem fevzi çakmak öğrenci veli öğretmen hizmetli memur hepsi mağdur tabi ilçe müdürünün umurunda değil o kendini şirin gösterme çabasında...
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Körler sağırlar birbirini ağırlar. Geçti ise hakkımız bu ihaleleri yapana, yaptırana, göz yumana, bilipte hiç bir şey yapmayıp üç maymunu oynayana, müteahhidine haram olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Bu ihaleleri ve firmaları açıklıyorum ekap.kik.gov.tr internet sitesine girip ihale işlemleri başlığı altındaki ihale aramaya tıklayalım. İhale durumunu “sonuç ilanı yayınlanmış” ihale ilini “Malatya” ihale usulünü “pazarlık usulü hepsi” yapıp aratalım. Çıkan sonuçlardan ihale üzerine gelip önce “Bilgiler” kısmına sonra da “sözleşme” kısmına tıklayarak ihaleyi kimin ne kadara aldığını görebiliriz. Bu şekilde Malatya’da yapılan tüm tartışmalı ihalelere ve sonuçlarına ulaşılabilirsiniz. Haklarımızın hep beraber haram olması dileğiyle...
    0
    0
    Yanıtla
  • İskender (3 yıl önce)
    Soruşturmanın selameti için kurum müdürününü ve kurum müdür yardımcısı , 4442 sayılı mahalli idareler de kanunu greni kamu yarı gözetlemek görevden alınması , derhal kurum müdürünün mal varlıkları ve telefon görüşmeleri ni firmalarla dökümünü çıkartmaları , ayrıca fahiş fiyatlarda özel poz konulup keşfin şişirildiği ve kamu zararı için hakedişlerin ödenmemesi ,, devam eden işlerin iptal edilmesi , işlerin iptal edildiği taktirde rekabet oluştuğunda %35 tenzilat yapılacağından yani %35 kamunun karı olacağı için devam eden işlerin iptal edilip açık ihaleye çıkılması , kamu zararının ilgili kurum müdürüne de anlaştıkları için müteahhit firmalara ödettirilmesi , ihaleye fesattan , görevi kötüye kullanan ilgiliden yargıya intikal ettirilip en ağır şekilde cezalandırılmasını
    0
    0
    Yanıtla