SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İhmal, Savsaklama, Sorumsuzluk.. Hepsi Mevcut!

0
Güncellendi - 2021-07-25 11:27:59
İhmal, Savsaklama, Sorumsuzluk.. Hepsi Mevcut!
A- A+ PAYLAŞ

Gündüzbey’de bulunan Keklicek HES’i besleyen ve Çat Barajı’ndan gelen suyu taşıyan kanalın patlaması sonucunda, yaklaşık 600 bin kişiye içme suyu sağlayan kaynağın toplandığı ve dağıtımının yapıldığı Malatya Kaptaj Tesisleri'ndeki temiz içme suyunu kirleten su baskınının, ihmaller zincirinin eseri olduğu ortaya çıktı.

Başta Devlet Su İşleri 92. Şube Müdürlüğü, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Valiliği ve Derme Sulama Birliği'nin Malatya'nın en stratejik mekanı olarak son derece hassasiyetle korumak zorunda olduğu Malatya Kaptaj Tesisleri'nin, karşı karşıya kaldığı risk ve tehlikelerin merkezinde yer alması, adı geçen kurumların bu alandaki görevlerini ihmal ettiği ve savsakladığı anlamına geliyor.

Kanallar yapıldığı günden bu yana çok az bakım gördü

Malatya'nın içme suyunu büyük bir tehlike ile karşı karşıya bırakan su baskınına neden olan kanal patlamasındaki ihmaller zincirinin ilk halkasını, Çat Barajındaki sulama suyunu Derme ve Çerkezyazısı sulama kanallarına ulaştıran kanalların yapıldığı günden bu yana, çok az bakım ve onarımdan geçirilmiş olması oluşturuyor.

Söz konusu kanalların, bakım ve onarımdan geçmemesinden daha vahim durumun ise kanalların yapılması sırasında kanal mühendisliği gereklerinin yerine getirilmemesi, hatta kanallar için gereken temellerin bile bulunmaması olarak gösteriliyor.

Kanallarda mühendislik bilgisinin kullanılmamasının ve temelden yoksun olmasının, kanalları, su baskınları karşısında korumasız bıraktığı vurgulanıyor.

"Kanallarda yıllardan bu yana sızıntı vardı" iddiası

Malatya'nın büyük bir facia ile karşı karşıya kalması riskini barındıran su baskınına neden olan ihmaller zincirinin bir başka halkasını, kanallardaki sızıntıların yıllardan bu yana tespit edilmesine karşın, herhangi bir önlem alınmaması teşkil ediyor.

Kanallardaki sızıntının en az üç yildir var olduğu, yetkili ve sorumlu kurumların sızıntıyı net biçimde tespit ettiği, ancak sızıntıları durduracak onarım ya da yeni inşa çalışmalarının yapılmadığı belirtildi.

Kanalların ızgara temizliği yapılmıyor

HES Santralini besleyen kanalın ızgara temizliğinin yapılmadığı ve oluşan basınçla zaten temeli olmayan sulama kanalı duvarlarını devirdiği, burada birinci ihmalin ızgaraları temizleyemeyen HES şirketinde, ikinci ihmalin ise sorumsuzluğu denetlemeyen DSİ’de olduğu ileri sürülüyor.

Elektrikli kapaklar açılmadı, motorlar sökülmedi

Sel baskını sonrasında ikinci bir skandalın ise, kanal tahliyesini sağlayacak mekanizmanın adeta devre dışı kalmış olması ile yaşandığı öğrenildi.

Sel baskının fark edilmesinin ardından Çat Barajı’ndan gelen suyun kanaldan tahliyesi için en yakın tahliye noktasına gidildiğinde elektrikli olması gereken kapakların açılamadığı, motorlarının söküldüğü ve kapakların olmaması gereken  bir şekilde kaynak yapıldığı görüldü. Normalde kapaktaki elektrik kumandası ile kapak açılarak kanaldaki su tahliye edilebilecekti. Motorları sökülerek kapakların kaynak edilmiş olması nedeniyle su kanaldan tahliye edilemedi.

Adli ve idari soruşturma başlatıldı

Sel baskınındaki ihmal iddialarının yaşanan su baskını ve yapılan şikayetler sonrasında, Cumhuriyet Savcılığınca adli soruşturma başlatıldığı, idari soruşturmanın ise Malatya Valiliği tarafından başlatıldığı öğrenildi.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

38 yorum yapılmış

  • M. Öz (2 yıl önce)
    Derme Sulama birliğinin yaptığı işler: 1.İlk önce çiftçiyi icraya vermek, icraya verdikten sonra şu kadar borcun var öde demek. 2.Çiftçiye tebligat yapmadan kestiği beyan cezasını tahsil etmek. Yazdıklarım belgelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Özkan (2 yıl önce)
    Sebzeler ağaçlar susuz kaldı.ne zaman su gelecek...3 sene önce hislere sattılar suyu tarıma vermediler ağaçlar kurudu. Şimdi de bu ihmal..sulama birliklerini denetleyenler nerede.... Allah'a inançları yok mu bunların...
    0
    0
    Yanıtla
  • öneri (2 yıl önce)
    Aktar döndür, nereden bakarsan bak. Aslında aynı şeyi düşünüp farklı bile yorumlanamayacak haberin başlığı CUK oturmuş. "İhmal, Savsaklama, Sorumsuzluk.. Hepsi Mevcut!"Bu işin sorumlusu DSİ ve ilkel yöntemle idare edilen, torpili büyük olduğu iddia edilen DERME SULAMA BİRLİĞİ' dir. 40 günde bir beş gün üst üste vıcık vıcık su verilen bağlar-bahçeler... Mühendisler, Saka' lar 20 günde bir İKİ gün su verin. Hat boyunu emanet ettiğiniz sakalar o beton blokların altının su ile oyulduğunu görmüyorsanız torpiliniz nereden olursa olsun bir gün siz de devrilirsiniz inşAllah...
    0
    0
    Yanıtla
  • Önemi varmı (2 yıl önce)
    Ordaki kaçak yaklaşık 10 yıldır var bunu yetkililer de biliyor fakat tamir bakım yok. tek işleri milleti icraya verip para almak icraat yok. Su baskını sonucu Malatyamızın içme suyunu karşılayan bu tesisin bu kadar basite alınması büyük tehlike atlatmış olması unutulmamalı adli ve idari soruşturma başlatılıp suçluların tespiti yapılıp gerekli ceza verilmeli
    0
    0
    Yanıtla
  • Aslan44 (2 yıl önce)
    Bu maski Müdürü olacak zat. Eski şire pazarındaki su hırsızını bıraktı. Ona ceza yazmadı. Esnafın hepsini cezalandırdı.35 senelik Çeşme’yi kapattı.devamlı akan Çeşme’yi kuruttu. Neymiş esnaf kayısı yıkıyormuş. Vizyonsuz ....Malatya’nın kayısısına verilen değer. Misafir geliyor Çeşme’nin Yanına gidiyor ...su yok musluk yok. İşi ehline vermezsek böyle olur. seçim yaklaşıyor... elimizden geleni yapacağız.... umumi Çeşme’ye abonelik istiyor... diyoruz ki hırsız belli yok ben ona karışmam abonelik... sen aboneliği üzerine al ödemeyen şerefsizdir. Vizyonsuz... allah senin gibileri başımızdan eksiltsin...
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (2 yıl önce)
    malatya insanı sağlamdır bi şey olmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Sefa (2 yıl önce)
    Yav siz nasıl bir haber sitesisiniz daha önceki yazdığım yorumuları neden kaldırdınız. Ucu bir yerleremi dokundu yoksa sizemi dokundu...YİNE söylüyorum bu işin sorumlusu sulama birliği ve DSİ'dir. sulama sistemi değiştirildi kanalın dibinden delikler açılıp yola sıfır yapıldı. sızıntıların olacağı akıl edilmedi. Planlı ve projeli birşekilde hareket edilmiyor. Kafalarına göre değiştiriyorlar sistemi. Yıllar öncede aynı sistemde 30 metreye yakın patlama olmuştu kanalda. İleride bu sistemin insanların canına mal olmayacağını nereden biliyorlar. Gündüzbeyde kanalın alt kısımlarında insanların bahçeleri, evleri var. EDİTÖR'den: Yayına girip kaldırılan bir yorumunuz yok. Ama 'terbiye ve edep' sınırlarını zorlayan, haddini bilmeyen ifadeler içeriyorsa ya da açıkça bilinen gerçeklerin dışında çarpıtmaya yönelik bir çabanın ürünüyse o yorum hiç yayına girmez direkt çöpe gider.
    0
    0
    Yanıtla
  • 1.) bilinen gerçekleri halka soracaksınız. öyle kafanıza göre haber yapmayın. Araştırın sorun soruşturun. 2.) yorumlarımda terbiye ve edep sınırlarını zorlamadım. 3) açıkça bilinen gerçeklerin dışında çarpıtmaya yönelik bir çabanın içerisine girmedim girmemde bildiklerimi gördüklerimi yazıyorum. 4) çünkü ben GÜNDÜZBEYLİYİM.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vezir-i Azam (2 yıl önce)Sefa isimli kullanıcı yorumuna
    Sakin ol kardeşim relax
    0
    0
    Yanıtla
  • N.başaran (2 yıl önce)
    Derme sulama hic bir icratı malesef yok sadece para toplar bakım onarım kimin umrunda 3 yıldır bizim binanın bodurumuna derme sulamaya ait su kanalı sızıntı oluyor bina 72 daire mevcut malesef defalarca derme sulamaya basvurmamıza rahmen hiç bir sonuc elde edemedik cimere başvurmamıza rahmen yinede kanalı derme sulamaya yaptıramadık heralde bina çöker hiç kimsenin umrunda deyil
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Derme sulama birliği millete icra göndereceğine kanalları tamir etsin paralar nereye gidiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyanın yerlisi (2 yıl önce)
    Bu aksam ishal şikâyeti basladi umarim vakalar artmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Engin (2 yıl önce)
    Bunlar hep bahane çınarın insan kaçakçılığı davası ne oldu gündem değistirmek
    0
    0
    Yanıtla
  • İç işlerine gitti ses yok aylardır.
    0
    0
    Yanıtla
  • 2000LER (2 yıl önce)
    Bahsedilen “eksiklik/ihmal vs. müsebbipleri araştırılıp tecziye edilmeli/edilecek” şeklinde bir açıklamayla kızgın olanların gazı alınır. Devletlûlerden birisi akşam mahalli kanallara çıkıp “on yüz bin milyar km kanal yaptık” açıklaması yapar. Taraftarları “Helal yaşa boşgan!.. ” der. Mahalli kasaba müteahhitleri “sistem eskimiş/miadını doldurmuş” diye algı oluşturup yeni ihaleler kovalarlar. Öznur aplamız, twitterda “Malatya’ya yeni müjde geliyor” haberiyle muhtemelen ya bi akrabasını/yakınını yine bir müdürlüğe atatmıştır. Yahut ileride değerlenecek bir yerleri kapatmıştır. Biz de “senin partin/benim partim, senin adamın/benim adamım” der birbirimizi yemeye devam ederiz. Ha bu arada ortalıkta muhalif diye gezinen zevat yapılan bu eleştirilere sevinmesin. Siz de işbaşında olsaydınız eminim durum bundan farksız olurdu. Boşuna "Ya olur mu, nasıl olur, nolamaz" gürültüleriyle artislik yapmayın. Siz de sizin siyasi rakipleriniz de hepinizin Cemaziyelevvel'ini biliyor bu millet. Nasıııl… eğleniyor muyuz Malatya…:)
    0
    0
    Yanıtla
  • Memnun olmadığın halde bir partiyi 20 yıl başta tutarsan böyle olur ağlamak yok öyle?. Rekabet olacak ki demokrasi olsun. Chp geldi eğer beğenmessen onu da göndereceksin. Ama bizim vatandaş seçerken resmen ilahi kudrette görerek oy veriyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Sayın başkanım yaşam merkezinde neler oluyor.Liyakatsiz çalışanlar sıkıntı.Havuza haddinden fazla kişi aynı anda giriyor.Resmi otopark çay bahçesine çevrilmiş.Calisanlarin hiç biri maske takmıyor.Tesisin basketbol sahası kime nasıl verilip başka amaçla kullanılıyor.Ucrwtsiz girişleri kontrol eden varmı.Bir hafta sonra covidi patlatır orası.oraya mutlaka el atmanız gerekiyor.Yonetim oradasifir.Torpilliler kimseyi takmıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Sayın ağbaba derme sulama birliğine bi dikkat çekermisiniz milleti avukatlarıyla birlikde mağdur ediyorlar,varsa yoksa sizsiniz malatayada
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (2 yıl önce)
    Yeşilyurt belediyesinin insan kaçakçılığını araştırdılar, soruşturdular. NE OLDU KAC AYDIR? Ya biz geri zekalıyız unuturuz degil mi? Aptala salağa yatalım da hiçbirşey sorgulamıyalım. Ya kardeşim sorun suruşturun sonuç ne olacak? Sorumlusu MASKİ Müdürü görevden alınacak mı? pehhhhhh.. (Selahattin baskan Kapıtaj da elini birbirine değdirmiş olarak basın acıklaması verirken resmini hala göremedik:))))) Eeeee adam büyük projelerin adamı. Herhalde Sultansuyuna beton döküyorsa onun temeline bakmayamı gitti acep
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Derme sulama birliği zaten avukatlarıyla paslaşıp icralar paralar havada uçuşuyo,bence valiliğin oraya bi el atması lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (2 yıl önce)
    herşey olur biter bizim yetkililerde ancak fotoğraftaki gibi seyrederler. olmadan önce önlem almak yok. Gerçi bizim tüm ülke böyle, olmadan önce önlem yok. illa her şey yıkılacak, yakılacak, batacak, bozulacak sonra önlem alınacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih kabasakal (2 yıl önce)
    Herkes hakettiği gibi yönetilir 20 yıldır herşeyde küme düşmüş kurumları Adıyamanlı Diyarbakır'lı bingöllü dolmuş kentte Malatyalı sayısı her geçen gün azalırken bu memlekete herşey müstehakk
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (2 yıl önce)
    Malatya halkı büyük bir tehlike atlattı.Yoksa şimdi Malatya göl olmuştu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mirro (2 yıl önce)
    Gereği düşünülüp karar verilip tekrar onarılması yapılacaktır millet telaşa kapilmasin Öznur vekil ve diğer vekiller Selahaddin başkan Malatya'ya gelip bizzat ilgilenecektir resimleride paylaşacaktır kaygıya gerek yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • gurbet (2 yıl önce)
    Ahanda söylüyorum hiç kimse ceza almayacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Cenk (2 yıl önce)
    Vallahi de billahi de tallahi de müstahaktır...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakkı (2 yıl önce)
    Memleketin her yeri ve kurumları, lay lay lom... Ölme eşeğim yaz gele...
    0
    0
    Yanıtla
  • Selçuk (2 yıl önce)
    Memleketin her tarafında sorumsuzluk var sadece bu kanalda değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (2 yıl önce)
    araştırma .. soruşturma yapılacakmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih kabasakal (2 yıl önce)Nuri isimli kullanıcı yorumuna
    İnandınmı güldünmü yoksa
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Salahattin Gürkan ne zaman gidecek oraya. Malatya'nın suyu tehlike atlatmış adam ortalarda yok. Yazık Malatya'ya ki böyle yöneticiler seçtik.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya4401 (2 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Kendisi genel başkanının arkasında geziyor ankara milletvekilligi icin malatyanin sorunları suan onun icin önemli değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (2 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    40 yıldır şehri ve ülkeyi aynı siyasi anlayışın devamı olan partiler yönetiyor. Yaptım oldu siyasi anlayışı. Hepimize hayırlı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Maskiye son 6 ayda kaç personel girmiş el altından, gürkan önce buna baksın
    0
    0
    Yanıtla
  • 2000LER (2 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Kıbrıs sorununu çözmeye gitti hazret. Kısa bir süre sonra bağlanacaksınız :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Mikail (2 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Başkan sürekli oradaydı zaten ! :) sağolsun elini hiç çekmedi , kendisi danışmanları sürekli orada yemek yiyorlar.Malatya’nın en hassas yeri çay bahçesine döndü sayelerinde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    İnceleyiniz, araştırınız ve sorusturunuz zaten bir hafta sonra unutulur biz haftalık gundemlerle uğraşır dururuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Sulama birlikleri ancak para toplama derdine düşmüş.çok şükür şimdi birde devlet su işlerinde görevli mühendisler başkan oldu.adamların umurunda değil kanalların durumu.tek gaye sezonu borçsuz harçsız kapatmak.battalgazi sulama birliği pompa kanalında dekara 220-250 tl gibi bir ramam alıyor.başkan devlet memuru,ayın 15 inde tıkır tıkır parasını alıyor.vatandaş bu parayı ödermi ödeyemez mi umurunda değil.sulam birlikleri başkanı özelde ikende gördük.başkan üretici olduğu zaman,oda olmuyor.bu işin tek çözümü var devlet su işleri ve belediye eli ile bu iş yürütülecek.halen dsi tarafından yapıldığı şekilde kalan kanallar var.tamirat tadilat desen sıfır.suyun bu denli önemli olduğu bir dönemde kayıp ve kaçaklar aşırı fazla.neyse yazacak çok şey var ama,boşverin.vekillerimiz yaparlar.
    0
    0
    Yanıtla