SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İnönü Üniversitesi'nin YÖK Karnesi

0
Güncellendi - 2021-12-02 02:23:34
İnönü Üniversitesi'nin YÖK Karnesi
A- A+ PAYLAŞ

BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE İYİLEŞMELER GÖRÜLDÜ.. Üniversitelerin bağlı olduğu üst kuruluş olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerin 1 yıllık karnesi olarak da nitelendirilen, 193 üniversiteye ait, ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları’nı yayımladı.

İnönü Üniversitesi’nin 2020 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre, İnönü Üniversitesi, ulusal ve uluslararası hakemli bilimsel dergilerde yayımlanan makale sayısı bakımından 2019 yılına göre, yükselen bir performans gösterirken, sıklıkla dile getirilen uluslararasılaşma iddiasında ise kayda değer bir ilerleme sağlayamadı.

İnönü Üniversitesi, Kamu Personel Seçme Sınavlarında (KPSS) ilk %5’lik dilime giren program sayısını da bir önceki yıla göre 3’ten 10’a yükseltme başarısı gösterdi.

4 temel alanda 45 gösterge ile üniversitelerin karnesi hazırlandı

YÖK’ün yayımladığı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları, üniversitelerin bizzat kendilerinin sunduğu verilerle, dört temel alanda 45 gösterge üzerinden, üniversitelerin 1 yıllık akademik ve idari yönetim başarısı ya da başarısızlığını ortaya koyuyor.

Üniversitelerin eğitim-öğretim kalitesi, bilimsel araştırma – geliştirme kapasitesi, üniversiteye mensup akademisyenlere ait ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan bilimsel makale sayısı ve bu makalelerin aldığı atıf sayısı, üniversitelerde yürütülen çalışmalar sonucu alınan patent sayısı, üniversitelerin teknoloji geliştirme yeteneği, üniversitelerin AR_GE’ye ayırdığı bütçe, uluslararasılaşma, topluma hizmet ve sosyal sorumluluk gibi kriterlerle hazırlanan üniversitelerin YÖK karnesi, aynı zamanda rektörlerin başarısı ya da başarısızlığını da sergileyen resmi belgeler niteliğini de taşıyor.

İnönü Üniversitesi karnesini geçen yıla göre iyileştirdi

YÖK, İnönü Üniversitesi’nin de 2020 yılına ait Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu yayımladı.

İnönü Üniversitesi’nin önceki gün yayımlanan 2020 İzleme ve Değerlendirme Raporu ile 2019 yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu kıyaslandığında, İnönü Üniversitesi’nin özellikle ulusal ve uluslararası ölçekteki bilimsel dergilerde yayımlanan makaleler ile bu makalelere yapılan atıf sayılarında 2019 yılına göre yükselen bir performans gösterdiği görülüyor.

Ulusal ve uluslararası bilimsel yayın sayısı çoğaldı

Buna göre; İnönü Üniversitesi’nde “SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI endeksli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı, 2019 yılında ” 0,371 iken, bu sayı 2020 yılında 0, 441’e yükseldi.

İnönü Üniversitesi’nde 2019 yılında, “Ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı” 0,154 iken, bu kategorideki yayın sayısı 2020 yılında 0,289 olarak gerçekleşti.

En yüksek % 10’luk dilimde atıf alan yayın sayısı 123’ten 159’a ulaştı

Bilimsel yayınların etki gücünün göstergesi olan “En yüksek %10’luk dilimde atıf alan yayın sayısı” kriterinde İnönü Üniversitesi’nin 2019 yılı karnesine göre yine ilerleme sağladı ve bu sayı 123’den 159’a yükseldi.

Ulusal ve uluslararası özel veya resmi kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmiş Ar-Ge niteliği taşıyan proje sayısı, 2019 yılında 36 iken, 2020 yılında 42 olarak gerçekleşti.

Yerinde sayan ve gerileyen kategoriler

İnönü Üniversitesi’nin 2019 ve 2020 yıllarına ait İzleme ve Değerlendirme Raproları’na göre, üniversitenin yerinde saydığı ya da gerilediği bazı kriterler de bulunuyor.

Buna göre; İnönü Üniversitesi, dünya üniversiteleri arasında anlamlı bir sıralamaya henüz giremedi. Bu nedenle, İnönü Üniversitesi, çeşitli kriterlerle dünya üniversitelerini sıralayan kurumların sıralamalarına 2019 yılında giremediği gibi 2020 yılında da bu sıralamalara, örneğin ilk 500’e giremediği için, bu kriterlerin karşılığı her iki raporda da boş bırakıldı.

İnönü Üniversitesi, sadece Yeşil Kampüs (Green kampüs) sıralamasında kendine yer bulabildi. İnönü Üniversitesi “Yeşil, çevreci üniversite endeksi” sıralamasında 2019 yılında 468. Sırada yer alırken, 2020 yılında bu kriterdeki sıralamada 340. oldu.

İnönü Üniversitesi, “Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavlarında (ALES) ilk %5’lik dilime giren program sayısı” kriterini 2019 yılında 7 ile karşılarken, 2020 yılında bu kriterde 5 programa geriledi.

Uluslararasılaşma iddiasını güçlendirecek bir ilerleme sağlanamadı

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın sıklıkla vurguladığı “uluslararasılaşma” iddiası da, yabancı öğrenci sayısının % 10 civarında artışı dışında gerileyen bir seyir izledi.

Yabancı öğretim üyesi ve doktoralı öğretim görevlisi ile araştırmacı sayısı azalırken, Üniversite öğretim elemanlarının aldığı uluslararası fonlara dayalı proje sayısı da 6’dan 4’e geriledi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • sezai (2 yıl önce)
    “SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI endeksli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı, 2019 yılında ” 0,371 iken, bu sayı 2020 yılında 0, 441’e yükseldi. Öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı 1 bile değil... Dikkat edin, öğretim üyesinin bir adet bile yayını yok... Rektör Ahmet hoca ne yapsın, kırbaç vurup yayın yaptıracak hali yok... hilmioğlu ve diğer rektörlerin zamanında o kadar işe yaramaz adam alınmış ki, üniversiteyi belediye dsi köy hizmetleri gibi görüyor bu öğretim üyelerii.. rektör Ahmet hoca tüm imkanları vermiş, tüm müsamaı göstermiş... çalışmıyor yan gelip yatıyorlarsa buna yök müsade etmiş... tüm öğretim üyeleri sözleşmeli yapılsın ve üniversitede çalışma kriterleri yükseltilsin.. o zaman çürükler ayıklanır...
    0
    0
    Yanıtla
  • Serengeti Başkanı (2 yıl önce)
    Tel örgü çekmede ve taş duvar örmede dünyada kaçıncı acaba kesinlikle birincidır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tembel (2 yıl önce)
    Ebür üniversitesinin büyük başarı karnesini paylaşın editör çığızcılık yapmayın çok çalışılar hepsi pekiyidir kesin eminim ben
    0
    0
    Yanıtla