SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşte Yeşilyurt Meclisi'nin 'Eğitimin Sorunları' Raporu

0
Güncellendi - 2019-11-13 00:47:59
İşte Yeşilyurt Meclisi'nin 'Eğitimin Sorunları' Raporu
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt ilçesinde eğitimin sorunları, Yeşilyurt Belediye Meclisi Eğitim Komisyonu tarafından yapılan araştırma ve inceleme çalışmalarının ardından raporlaştırıldı.

Belediye Başkanı Mehmet Çınar; “11 yıldır meclis üyeliği yapıyorum. Böyle kapsamlı çalışma yapan başka bir komisyon görmedim. Bu nedenle komisyonda görev alan tüm arkadaşlara ilçem adına çok teşekkür ediyorum” diyerek eğitim komisyonunda görev alan üyeleri kutladı.

Battal Tuncal başkanlığında, Vahap Murat, Esin Tanrıverdi, Murat Alabaş, ve Önder Öztürkoğlu’ndan oluşan Yeşilyurt Belediye Meclisi Eğitim Komisyonu, ezber bozan bir çalışmaya imza atarak ilçede bulunan resmi ve özel okul sayısı, öğretmen sayısı, okulların  fiziki yapısı, spor salonu, laboratuarı, öğrenci kapasitesi, kantinde satılan ve çıkarılan yemeklerin sağlık açısından güvenirliliği, tehlike arz eden okul önü ve çevresinde bulunan mekanlar ve metruk binalar ile kırsaldaki birleştirilmiş sınıflarda okuyan öğrencilerin aldığı yetersiz eğitim gibi konuları raporlaştırarak Meclis üyelerinin bilgisine sundu.

Komisyon tarafından hazırlanan rapor, başta Milli Eğitim ve Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere, Tarım- Orman, Sağlık, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri gibi ilgili kurumlara gönderilmesi tavsiye kararı alındı.

Tespitler ve tavsiye kararları şöyle ifade edildi:

"Okul çevreleri ve okul güvenliği

Okul önlerinde tehlikelere karşı okul yöneticilerinin okul çevresinde bulunan umuma açık yerler, internet kafeler, seyyar satıcılar, büfeler, sigara satışı yapılan yerler, okul çevre duvarları ve aydınlatmaları ile okul çevresindeki metruk binalar konusunda okul müdürleri çok hassas ve duyarlı olmalı, gördükleri tehlikeleri emniyet güçleri ile irtibata geçerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlamalı.

İlçe geneli sportif faaliyetler ve sınıf kapasiteleri

İlçemizde 19 resmi, 38’de özel okullarda olmak üzere 57 okulda spor salonu bulunmakta. Faaliyet olarak basketbol, voleybol, tenis salon turnuvaları yapılmaktadır. Salonu olmayan okullar resmi okul salonlarında faaliyetlerini sürdürmektedir.

Merkezdeki okulların fiziksel yapılardan, laboratuarlarda, sportif faaliyet gösterecek yerlerde kayda değer bir eksiklik olmadığı halde bir kısım okullarda öğrenci sayısı kapasitesinin çok üzerinde olduğu için sınıf mevcutları 48-50’yi bulmuştur.

Örneğin Galip Demirel Ortaokulundan bahsedecek olursak, okulun kapasitesi 900 öğrenci olup mevcut öğrenci sayısı 1900’dür. Buna benzer bir çok okul bulunmaktadır.

Tespit edilen eksiklikler ve öneriler

Taşımacılık: Milli Eğitim, taşıma ihalelerini yapmadan önce güzergahları ve öğrencilerin adres tanımını doğru tespit ederek güncellemeli, öğrenci mağduriyeti giderilmeli,

İŞKUR vasıtasıyla geçici olarak işe alınan hizmetli personel, okul açılmasından 1 hafta önce görev yerlerinde olmalı.

Belediye temizlik personeli bölgelerinde bulunan okul çevrelerinin temizliğine özen göstermeli.

Kantin çalıştıran okullar kantinde satılan yiyecek-içecek gibi gıda maddelerini gıda kanun ve tüzükleri uygunluğuna dikkat edilmeli. Çalışan personelin mutlaka sağlık raporları periyodik şekilde alınmalı. Kantinde satılan mamullerin onaylı satış fiyat listesi görünür bir yere asılmalı.

Yemek çıkarılan okullarda gıda kanunu ve tüzüğü uygulanmalı, çalışanların sağlık raporları alınmalı, mutfak ve yemek salonunun temizliğine özen gösterilmeli, aylık onaylı yemek listesi görünür bir yere asılmalı. Kantin çalıştıran ve yemek çıkartılan okullar Sağlık ve Tarım İl Müdürlüğü ekiplerince sık sık denetimi yapılmalı.

Okul aile birliği, çalışmalarını daha da güçlendirmeli, ihtiyaç ve sorunları birlikte çözmeli.

Veli,okul idaresi, öğretmen, sınıf öğretmeni ve rehberlik öğretmeni ile iyi bir diyalog içinde olarak öğrencisinin durumundan haberdar olmalı varsa sıkıntı ve eksiklikleri birlikte gidermeliler.

Spor salonu olmayan okullar için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bir program yaparak spor salonu olan okullarda öğrencilerin sportif ihtiyaçları karşılanmalı.

Kırsalda bulunan 12-15 öğrenci bir öğretmen, 1’den 4’e kadar birleştirilmiş sınıflarda eğitim gören öğrenciler, birleştirilmeyen sınıflarda eğitim gören öğrencilerle eşit eğitim alamıyorlar. Kırsaldaki bu eğitim-öğretim eksikliği giderilmesi için ortak bölgeler tespit edilmeli, okul kampusları yaptırılarak eğitim ve öğretime sunulmalı. Şayet eğitim kampusu yaptırılamıyor ise bu okullarda eğitim gören öğrencilerin taşıma usulü ile en yakın merkezlerde eğitim almaları sağlanmalı.

Hiç geliri olmayan yardımlaşma fonu ve belediyelerce geçimi sağlanan aileler için tekrar gelir testi yapılarak özel servis ücretleri ilgili kurumlar(Sosyal Yardımlaşma) tarafından karşılanarak aile mağduriyetleri giderilmeli.

Sayılarla Yeşilyurt İlçesinde eğitim

Resmi Okul Sayıları:     Öğrenci sayısı:

Ana okul: 21            5.990                    

İlkokul:  77          21.986

Ortaokul: 48           22.164

Anadolu Lisesi: 19           10.175

Mes. And.Lise: 11           3.936

Fen Lisesi:  2          822

İmam Hatip Lisesi: 5          1.907

Toplam:  184         66.989

Özel Okullar:

Anaokul:   29           738

İlkokul:  13           1.854

Ortaokul: 19           2.393

Anadolu Lisesi: 25           2.698

Mes.And.Lise: 5           2.357

Fen Lisesi: 7            741

Toplam:  98           10.781

Resmi ve Özel okul toplamı: 282

Resmi ve Özel Okul öğrenci sayısı: 77.781

Resmi Okullarda öğretmen sayısı: 4291

Özel Okul öğretmen sayısı: 1185

Toplam Öğretmen Sayısı:  5476 

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • dogan (4 yıl önce)
    Belediyeler okulların bahçe ve çevre temizliğini üstlenmek hatta bakım ve peyzajını yapmalı, bahçe duvarı dışına ağaç dikiyor bahöe içine dikiyor. Sanki orası başka bir şehir. Ulaşım için yeterli desteği belediye sağlamıyor. T. Özal üniversitesi güzergahı sabah ve akşam sorun ama ek sefer konmuyor ısrarla, bir bank bir çöp kutusu istenir yok yok. Sonrada rapor hazırlarlar. Ne işe yarar rapor. Sorunları çözmek için elinizi taşın altına koyun artık değerli baikanlarım. Bütçenizden eğitime para ayırın biraz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay (4 yıl önce)
    1-) Mehmet Cinar bu rapora bayılmış ise diyecek hicbir söz bulamıyorum. Demek ki diğer komisyonlar daha rezil onu gösteriyor. 2-)Okul çevreleri ve okul güvenliği ile ilgili müdür ne yapabilir. Okul çevresi belediyelerin sorumluluğunda, meselâ okul etrafında yolları onarmak, öğrencilerin rahat yürüyebileceği kaldırım yapmak, kaldırımı isgal istemeyenlere zabıta ceza kesmeli, aydınlatma direklerinin yetersiz olduğu yerlere aydınlatma yapmak, okul çevrelerine alkol satan işyerlerine ruhsat vermemek, asayis konusunda her okul içinde 1 polis olmalı ve okul onunda 1 polis ekip otosu olmalı sürekli. 3-) Galip Demirel Ortaokulu Zengin muhit olan Fahri kayahan da oturanlar ve fahri kayahan oturuyormuş gibi adres değiştirenlerin çocuklarının gittiği okul.Yani elit bir okul. Bu nedenle kapasitesinin üzerinde öğrenci var, yada şöyle düşünürsek o zaman belediye imar planında yeteri kadar okul alanı ayırmamış. 4-) Iskurdan okul temizliği için alınan geçici personel üzerinde hesap yapacağınıza okuldaki kadrolu hizmetlileri çalıştırın ,hepsi yatiyor. 5-) Servisleri denetleyin, belediye ve trafik ekip leri yapabilir,uygun olmayanları iptal edin. 6-) Zengin ve fakir çocuklarını ayırmayın, hepsi aynı okulda karma bir şekilde okusun 7-) Okullarda bir-çok spor faaliyeti yapmak için yeterli tesis yok. 8-) Örnegin belediyeye ait yüzme havuzunda öğrenciler ücretsiz faydalansın, yüzme öğrensin. Bir iki saat düşünseniz bir sürü yapacak şey bulursunuz, bunun için komisyona gerek yok, bu rapordan belediye kendine ödev çıkartarak biz belediye olarak egitim adına neler yaparız, onları düşünsün ve uygulasın. Yazilanlar klişe konular zaten.
    0
    0
    Yanıtla
  • kazım (4 yıl önce)
    Çoğunlukla zaten bilinen istatistikler ve yorumlar. Maalesef işe yarayacağını zannetmiyorum. Sorunlar herkesin malumu. Rapor malumun ilanı gibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Tespitler güzel icraat yok Erzurum belediye başkanımız bütün okulların boya bahçe düzenlemesi gibi ihtiyaçlarını gidermiş durumda bizim eğitim kökenli başkanımız sayın Gürkan okullardan uzak duruyor eğitimle ilgilenen tek ilçemiz Yeşilyurt Battalgazi ve büyükşehir eğitime katkı sunmuyor .
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut Özal üniversitesi ve altı okulun bulunduğu yere Hasırcılar halk otobüsü dışında araç gitmiyor .oda saatte bir taşıt var yolcular üst üste yer yok ilgiliye gidip durumu insanların mağduriyetini anlatmak istiyorum beni dinlemiyor başkana derdini anlat diyor cimere yazacağım diyorum yazarsan yaz diyor insana hizmetin hakka hizmet olduğuna inanan bir dünya görüşüne sahip birisi olarak bu manzaradan utandım diyecek bir kelime bulamıyorum .
    0
    0
    Yanıtla
  • öğretmen (4 yıl önce)
    gençlik spora ait tecde kapalı spor salonu sürekli kağıt üzerinde dolu gösterilerek okullara kulandırılmıyor.Bir görevli gelip arabasını park eder.akşama doğru arabasına biner gider.ne gelen sporcu var nede başka kimseye veriliyor.raporda bunuda aldınızmı
    0
    0
    Yanıtla
  • Öğretmen kardeşim eskiden okullar tesislerini ortak kullanırdı şimdi ise idareciler okulları kendi malı gibi görüyor bir okulda bulunan imkandan diğer okulun faydalanması nerdeyse imkansız .
    0
    0
    Yanıtla
  • Haklısın öğretmenim sadece tecde spor salonu değil diğer spor tesislerinde de durum aynı. Yurtlarda da durum pek farklı değil. Ama nedense kimse görmüyor.demekki genclik spor il muduru uyuyor.
    0
    0
    Yanıtla