SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kaçak Yapıyı Kitabına Uydurma' Tartışma Çıkardı

0
Güncellendi - 2019-12-05 17:37:52
'Kaçak Yapıyı Kitabına Uydurma' Tartışma Çıkardı
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin toplantısında, İmar Kanunu’na aykırı biçimde inşa edildiği tespit edilen bir yapıya ruhsat verilmesi yolunun açılmasına yönelik gündem maddesini destekleyen AKP'li meclis üyeleri ile bu yapının ruhsata uygun hale getirilmeden ruhsat verilmesine karşı çıkan CHP’li meclis üyeleri arasında tartışma çıktı.

Karakavak Mahallesi sınırları içinde Ankara asfaltı üzerinde, ruhsata aykırı bir şekilde yapılan, bu nedenle mühürlenip idari para cezası kesilen bir inşaat, Yeşilyurt Belediyesi’nin vurdumduymaz tavrıyla mühürlü haline rağmen tamamlandı. 

Yeşilyurt Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısını yaptı

Yeşilyurt Belediye Meclisi, Aralık ayı çalışmalarına başladı. Meclis Başkan Vekili Naci Şavata başkanlığında yapılan meclisin birinci oturumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Gündem dışı verilen tekliflerin okunup oylanmasından sonra gündem maddelerin görüşülmesine geçildi.

Meclis toplantısına, ruhsata aykırı imalat (kaçak inşaat) yapıldığı gerekçesiyle belediye tarafından idari para cezası kesilip mühürlenen bir inşaatın, mühürlü olmasına rağmen tamamlanması ve tamamlandıktan sonra ruhsat alabilmek için yaptığı plan tadilatı talebi damga vurdu.

Söz konusu ihlalli (kaçak) yapının oturma ruhsatı alabilmesi için verilen imar plan tadilatı, Yeşilyurt Belediye Meclisi’nde kabul edildi. Kabul edilen bu kararla, ihlalli (kaçak) yapının İmar Kanunu’nun amir hükümleri gereğince ruhsata temel oluşturacak onaylı projeye uygun hale getirilmesi gerekirken, tam tersi yapılarak ruhsatın ihlalli (kaçak) yapıya uydurulmasının yolu açıldı.

Plan tadilatına itiraz eden CHP’li üye Günnur Tabel “Bu yapı, bu imar plan tadilatıyla bile ruhsat alamaz. Her yönüyle ruhsata aykırı imalat var. Belediye madem burayı mühürlemiş ve ceza kesmişse bu inşaat nasıl tamamlandı. Neden denetlenmedi?” diye sordu.

Yeşilyurt Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Şahin, imar komisyonunun onayına ilişkin meclis üyelerine bilgi verirken Yeşilyurt Belediyesi’nin, belediyelerin en önemli görev ve sorumluluklarından biri olan yapıların onaylı projelerine uygun yapılıp yapılmadığının denetlenmesi görevini yapmadığı, sorumluluğunu yerine getirmediğini şu sözlerle itiraf etti:

“Bu yapının projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığından malumatımız yok”.

“Kaçak yapıyı kitabına uydurma kararı” tartışma yarattı

Karakavak Mahallesi’nde yapılaşmasını ruhsata aykırı olarak tamamlayan bina için yapılan imar plan tadilatına ilişkin başvuru AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edilirken, CHP’li üyeler, alınan bu kararla Yeşilyurt ilçe sınırları içinde İmar Kanunu’na aykırı yapılaşmanın hızla yaygınlaşacağını savunarak itiraz ettiler.

İmar Komisyonu Başkanı Şahin’den itiraf gibi açıklama

İhlalli (kaçak) olduğu gerekçesiyle mühürlenen ve idari para cezası kesilen inşaat, mühürlenmesine rağmen ihlalli haliyle tamamlandı ve plan tadilatı (ruhsat almasının önünün açılması) talebiyle meclise başvurdu.

Plan tadilatı, AKP'li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

CHP Grup sözcüsü Günnur Tabel; “Her yönüyle ihlalli (kaçak) bir bina. Bina mühürlenmiş, para cezası kesilmiş ama inşaat devam etmiş. Belediye bu inşaatı görmemiş mi? Belediyemiz neden denetim görevini yapmamış.  Ayrıca, bu haliyle kabul edilirse yandaki inşaatlara da emsal teşkil etmez mi? Bu tadilat talebinin reddedilmesi gerek” diyerek talebin reddedilmesini istedi.

Tabel’in bu eleştirisinden sonra İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Şahin, Komisyon üyesi Kadircan Esen ve CHP Grup sözcüsü Tabel ile Meclis Başkanvekili Naci Şavata arasında ilginç diyaloglar gerçekleşti.

Meclis üyeleri arasında yaşanan diyalog şöyle gelişti:

 İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Şahin: “Bu bina yapısı nihayet tamamlanmış, çevre yolunun en işlek kısmında yer alan bir yapıyı biz belediye olarak bunu mutlaka kayıt altına almak için komisyon olarak bir karar vermek durumundayız. Biz nihayetinde bu yapının ruhsat alması için önünü açmış olsak da bu planlar tip imar yönetmeliğine uygun hale getirilmesi için ilgili belediyesinden yine onaylarını ve izinlerini alması lazım. Nitekim binanın sağlıksız yapılaşıp yapılaşmadığını bilmemiz için bu prosedürlerden geçmesi lazımdı. Nitekim Malatya’da bu durumda birçok bina var yapı ruhsat süresi dolmuş veya tekrardan yapı ruhsat belgesi düzenlememiş. Bu bina bizim sadece belediyemizin arşivlerinde var. Projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığından malumatımız yok. Deprem yönetmeliğine uygun olarak yapıldığı konusunda hiçbir bilgimiz yok. Biz bu dosyaları incelemiş oluyoruz ve böylece kullandığı demir ve beton cinsini öğreniyoruz. Yoksa diğer taraftan kendi haline bırakılmış bir bina olarak böyle süre gelip gidecek. Biz bu noktada komisyon olarak gerekli müdahaleyi yapıyoruz. Hatta arka bahçedeki ihlalleri önlemek için yıkım şartları çıkardık. Bu süreç zarfında fiziki durumunu inceledik. Planlı tip imar yönetmeliğine uygun hale getirip getiremeyeceği hakkında malumat sahibi olduk. Bizim buradaki amacımız dosyayı ilgili belediyeninim imar ve şehircilik müdürlüğüne teslim edip onun imara ve plana getirilmesidir.

Günnur Tabel: Bunlar çözüm değil. Bu mülkiyetin sahibi yarın yine oturma ruhsatı alamayacak. Biz belediye olarak böyle ön verirsek yarın herkes kafasına göre inşaat yapacak ve ruhsat almadan inşaatına başladıktan sonra belediye bana ruhsat versin diyecek. Bunun tek çözüm yolu imar affıydı ve belediye böyle bir sorunun altına da girmezdi.

Kadircan Esen: Ben bir önceki dönem imar komisyonunda iken bu dosya gelmişti. Net bilgiye sahibim. Biz yapı kaydından faydalanması için uyarıda bulunduk fakat inşaat tamamlanmadığı için yapı kaydından faydalanamadı. Komisyonumuzla ve büyükşehir belediyesi ile istişare sonucu arka tarafın uygun hale getirilmesi ve yangın ve deprem yönetmeliğine uyulması kaydıyla binada sıkıntı görmeyeceğiz ama tabii bunlara uyulmazsa binaya ruhsat vermeyeceğiz.

Şavata: “Ruhsat vermiyoruz, ruhsat için yol açıyoruz"

İmar Kanunu’nun ilgili maddelerine aykırılığı Yeşilyurt İmar Komisyonu Başkanı tarafından da kabul edilen ihlalli (kaçak) yapı için alınan plan tadilatı kararı için  Meclis Başkan Vekili Naci Şavata “Ruhsat vermiyoruz, ruhsat alması için yol açıyoruz. Bunu yaptı yaptı yapmazsa yıksın, bize ne?” dedi.

Yaşanan bu diyaloglardan sonra ruhsat almasının önünü açan plan tadilatı talebi oy çokluğu ile kabul edildi.

Kabul edilen diğer maddeler

Şahnahan mahallesinde mülkiyeti Devlet Su İşleri Müdürlüğüne ait olan üç ayrı parsel üzerine Yeşilyurt Belediyesi tarafından yapılması planlanan mesire alanı için bu alanların işletme, bakım ve yönetim sorumluluğunun Devlet Su İşlerinden devrinin talep edilmesine yönelik Emlak ve İstimlâk Müdürlüğünün teklifi görüşüldükten sonra onaylandı.

Yeşilyurt Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Yeşilyurt Belediyesi 2020 yılı Performans Raporu’ görüşüldük sonra onaylanırken, Yeşilyurt Belediyesi Gedik Kültür Merkezi’ndeki kütüphane ile Dilek mahallesinde mülkiyeti Yeşilyurt Belediyesine ait dükkânların kütüphane olarak İl Kültür Turizm Müdürlüğüne devredilmesine dair Emlak ve İstimlâk Müdürlüğünün teklifi Hukuk Komisyonuna havale edildi.

Yeşilyurt Belediye Meclisi Aralık ayı 2. toplantısını 5 Aralık Perşembe saat 10.00’da Gedik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecek.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

29 yorum yapılmış

  • Murat (4 yıl önce)
    bir de şu mantığı anlamıyorum "aday olun denilirse oluruz" kendi özgür iradeniz yok mu? kukla mısınız siz?
    0
    0
    Yanıtla
  • muharrem (4 yıl önce)
    kitabına uydurma işi iyi bilirler.....anladınız siz onu
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan (4 yıl önce)
    Geçen dönemde sorunun çözülmesi için neden uğraşmadınız sayın başkan yardımcısı. Bu dönem ne oldu da çözdünüz? Yazık çok yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim (4 yıl önce)
    İmardakilerin çoğu orada oturanların çocukları, yeğenleri vs. Çıkan karardan ne bekliyoruz ki? Hakkı savunacak kimseyi bırakmadılar, heryeri kendi adamlarıyla doldurdular. Seçilirken haktan bahsedenler, işlerini düzgün yapanların hakkını yiyorlar. Yapılan işler çok yanlış çok çok!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (4 yıl önce)
    Zaten bu belediye bir belli mütahitlere bir de otoparkçılara çalışıyor bu adamlara hiç sesini çıkarmazlar ve tamamı kaçak imara aykırı yerleri ele geçirmişler sade vatandaşı bu tip insanlarla karşı karşıya getiriyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • seçmen (4 yıl önce)
    CHP li üyeler neden kararı yargıua taşımaz anlamıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Oy verildi secildi.Simdi şikayet etmenin, ağlamanın sizlamanin bir faydası yok. Bir sonraki seçime kadar unutulur, yine seçer benim güzel Malatya'li hemserilerim. Altta kalanın canı çıksın misali.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (4 yıl önce)
    Günnur hanımı tebrik ediyorum. Savunan arkadaşlar da hepsi müteahhit. Yol açıyoruz diyeninde çocuğu imarda. Kötü işlere emsal oluşturuyorlar. Hep rant hep rant...
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (4 yıl önce)
    yeşilyurt belediyesine hakkımı helal etmiyorum daha ne kadar kendi menfatinize çalışacaksınız yazıklar olsun allah var unuttunuz galiba
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin (4 yıl önce)
    Yav arkadaş bu memlekette başka adam yokmuki hep aynı yüzler aynı isimler komisyonlarda bulunuyor.Yeter bırakında başkaları farklı bişeyler dülünsün ve yapsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kalkan (4 yıl önce)
    Ak-parti kendini bitirmekte kararlı imamogluna laf söyleyenler ondan beter Allah ıslah etsin sizleri
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnafmemur (4 yıl önce)
    Yeşilyurtta çalışanların çoğu esnaf müteahhit emlakçı bu duruma el atılması lazım Baskan Bey bu durumu bilmiyor mu
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih (4 yıl önce)
    Yeşilyurt iyi birşeyler yapsa sozlesmeli algimuhendisleri klavye başında :))
    0
    0
    Yanıtla
  • Savaş (4 yıl önce)
    Garibanın tek katlı evini yıktırırlar. Zengine de yol gösterirler. Garibana sosyal konut yapmazlar. Zengine villa yaparlar. Garibana emlak için icra gönderirler. Zenginle uzlaşmaya gider faiz silerler. Ahh Yeşilyurt belediyesi ahh. Garibanın oyuyla gelip Zengine çalışanlar belediyesi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş 44 (4 yıl önce)Savaş isimli kullanıcı yorumuna
    Garibanın ilk fırsatta ne yaptığını herkes biliyor , zenginden pek de aşağı sayılmazlar fırsatçılık açısından.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustapha (4 yıl önce)Savaş isimli kullanıcı yorumuna
    Tebrikler. Çok güzel özetlemişsiniz. Zengine yol gider fakir beklesin, zenginin bir telefonu yeter. Hatırla gönülle iş yapıyorlar, hakla hukukla değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Müteahhitler (4 yıl önce)
    Müteahhit belediye başkanı, müteahhit belediye Başkan yardımcısı, müteahhit imar komisyonu başkanı, müteahhit imar komisyonu üyeleri olursa sonuç da bu olur! Düzgün iş yapanların hakkına girmişlerdir. Bunun vebali ağır olur. Makamı işgal eden koltuk sevdalıları, inşallah tez zamanda kurtuluruz sizden.
    0
    0
    Yanıtla
  • Akın (4 yıl önce)
    Kendi çocuklarını da imara yerleştirmişler devam edin çok güzel.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şafak (4 yıl önce)
    Çapsızlık had safhada. Verilen kararla yol açıyoruz, demişler. Tek ruhsat verselerdi iyiydi. Bir de yeni usulsüzlüklere yol açmışlar. Yapılan iş baştan sona yanlış. İnşallah başkaları da bu gösterdikleri yolu emsal gösterip ucubeleri dikmezler güzel Yeşilyurt’umuza...
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhteşem (4 yıl önce)Şafak isimli kullanıcı yorumuna
    Güzel Yeşilyurt'unuz mu kaldı kardeşim. Yeşiliniz kaldı mı ki Yeşilyurt'unuz kalsın? Ayakta uyudunuz gitti o yeşillikler. Eskiden Yeşil Malatya der hava atardınız. Hadi sıkıysa şimdi de deyin...! Pöh !!! Yeşil Malatya ha!
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeşilyurtlu (4 yıl önce)
    Kanun belediyenin işine gelirse uygulanır işine Gelmezse uygulanmaz kişilere göre hareket edilir Çünkü burda dag kanınları geçerli adamına göre İşlem yapılır
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (4 yıl önce)
    Yeşilyurt Belediyesi=İnşaat. Kadrolar da, meclis üyeleri de bu geçmişe sahip ne beklenebilir ki?
    0
    0
    Yanıtla
  • Nedim (4 yıl önce)
    Geçen dönemde İmar komisyonunda üye olan arkadaşa sorum şudur; Geçen dönem neden çözmemişler? Geçen dönemki yöneticiler böyle usulsüzlüklere izin mi vermemiştir? Geçen dönem ki yöneticiler daha mi liyakatliydi yoksa bu dönemkiler mi liyakatsiz? Herkes usulsüz bina yapsın, sizde gelin kabul edin. Olur mu hiç öyle şey? Yeşilyurt imar komisyonu, imar müdürü, imardan sorumlu Başkan yardımcısı, Yeşilyurt belediye başkanı sınıfta kalmıştır. Bu karar basiretsizliklerinin sonucudur. İş bilmemezliğin, acemiliğin, toyluğun sonucudur. İmarsız binalara yol açmaktır. Umarım 4 yıl çabuk geçer.
    0
    0
    Yanıtla
  • Özmalatyalı (4 yıl önce)
    Sözleşmeli mühendis mimarları çalıştırıyorlar imza attırıyorlar böyle yazık günah.Yeşilyurta 4 sene yazık oldu.Artık Malatyalı bi baskan olsun bir seferlik sadece sonra yine 5 dönem Adıyamanlı gelsin.Malatyanın kaderi mi bu arkadaş yahu.
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (4 yıl önce)
    Bende hakkımı helal etmiyorum, kişiye özel bir uygulama olamaz, kanun ne emrediyorsa o olur. Biz yaptık oldu mantığı olamaz, Günnur Hanım tebrikler
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacılar (4 yıl önce)
    Uydurma kitabın kapsama alanı çok geniş bu uydurma kitabı işe almada ,ihale vermede, inanç dünyamızda imarda,seçimde,bilumum işimize gelmeyen heryerde kullanırız haksıza hak veren, gizli anayasamız hacılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut (4 yıl önce)
    Yeşilyurt ilçesinde kaçak inşaat yapılmasının önü açılmıştır. Gecekondu binalar ilçesi olacak Yeşilyurt. İmar komisyon üyelerinin bu tavrı liyakatsiz yönetici tavrıdır. Yanlış işlere yol göstermişlerdir. Yeşilyurt imarı yönetenlerin ilçeyi getirdiği nokta...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya 44 (4 yıl önce)
    1-Böyle önemli bir toplantıya neden m.çınar başkanlık yapmamış veya m.çınar yokken neden bu konu açılmış? 2-Madem yapımı devam edecek neden idari para cezası kesilmiş, ya da belediyenin imar müdürlüğü neden var?
    0
    0
    Yanıtla
  • seçmen (4 yıl önce)
    hakkımı helal etmiyorum
    0
    0
    Yanıtla