SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kadınlarımız Şefkat ve Fedakarlık Simgesidir"

0
Güncellendi - 2021-03-09 02:15:01
A- A+ PAYLAŞ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, il yöneticileri, siyasiler ve çeşitli kuruluş temsilcileri birer mesaj yayınladılar.

MESAJLAR

Malatya Valisi Aydın Baruş

"8 Mart 1977'de Birleşmiş Milletler tarafından kadınlara ekonomik ve sosyal alanda eşit hakların tanınmasının onaylanmasından bu yana, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm dünyada kutlanmaktadır.

Sevgi, merhamet, şefkat, fedakârlık gibi üstün hasletlerin timsali olan kadınlar hayatımızı anlamlı kılan değerlerin de temel kaynağıdır. Toplumların temelini oluşturan ailenin de kurucusu olan kadınlar yeni nesillerin yetiştirilmesinde oynadıkları eşsiz rol münasebetiyle aynı zamanda geleceğin mimarlarıdır.

Milletimizin tarih boyunca verdiği istiklal mücadelelerinde daima ön saflarda yer alan kadınlarımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu temin eden Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasını sağlayan milli kahramanlarımız arasında yer alarak bugünün kadınlarına da rehber olacak değerli bir miras bırakmışlardır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında fedakârlıklarıyla yeniden devlet kurma yükünü paylaşan Türk kadınının toplumsal hayatın içerisinde hak ettiği yerini alması için döneminin en ileri adımları atılmıştır. Bu kapsamda; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, 20 Mart 1930’da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazanan Türk Kadını milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık 1934’te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuşarak siyasi ve toplumsal hayatta birçok ülkenin kadınlarından çok daha önce söz sahibi olmuştur.

Türkiye’nin ekonomik ve sosyal hayatına sağladıkları katkılarla ülkemizin kalkınmasında önemli pay sahibi olan kadınlarımız, demokrasi ve bağımsızlık mücadelesinde sergiledikleri fedakârlık ve kararlılıkla tüm dünya kadınlarına örnek olmuşlardır. Terörle mücadelede evlatlarını şehit veren annelerin metaneti ve 15 Temmuz’da korkusuzca meydanlara atılan kadınlarımızın cesareti bunun en güzel örnekleridir.

Kadınların sosyal ve ekonomik yaşamda layık oldukları yere ulaşmaları için ülkemizde çok sayıda reform gerçekleştirilmiştir. Bu reformlar sayesinde kadınlarımız çalışma hayatında, eğitimde, ekonomide ve siyasi alanda çok önemli başarılara imza atmaktadır. Ülkemiz genelinde olduğu gibi İlimizde de bugün kadınlarımız sosyal faaliyetler ve ekonomi alanında çok daha aktif rol üstlenmektedir.

Gerçekleştirilen tüm bu iyileşmelere rağmen özellikle kadına yönelik şiddet konusunda üzücü hadiselerle karşılaşmamak için zihniyet değişimine ihtiyacımız olduğu aşikârdır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede kamu kurumlarının üzerine düşen sorumluluklar olduğu kadar sivil toplum kuruluşları ve tüm vatandaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir.

Bu vesileyle, ülkemizin istiklal ve özgürlük mücadelesinde şehit olan kadınlarımızı rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Hayattaki en değerli varlıklarını vatan uğruna toprağa veren şehit annelerimiz başta olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü gönülden tebrik ediyorum."

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla açıklamada bulunan Tüfenkci, ülkemizin her kazanımında kadının rolünün olduğunu söyledi.

Tüfenkci, kadının toplumdaki rolünün önemli olduğunu belirterek, "Kadınlar tarih boyunca ekonomiye hayat vermiş, barışa katkı sağlamış ve sosyal sermayemizi güçlendirmiştir. Tarihimizde eşsiz hizmetleri olan kadınlar, birlik ve beraberlik ruhunu tesis etmede öncü olmuşlardır. Kadınları eğitime, istihdama, siyasete, ekonomiye kısaca hayata dahil etmeden yapılan her girişim başarısız olmaya mahkumdur. Toplumu güçlendirmenin temelinde kadınların güçlendirilmesi vardır.

AKP'nin kadınlar ile birlikte yol aldığını belirten Tüfenkci, "AK Parti kurulduğu günden bu yana kadınlarla birlikte yol almıştır. Kadınlarımızın toplumsal ve siyasal haklarını kullanmaları, toplumda kadının güçlendirilmesi iktidara geldiğimiz günden bu yana en çok önem verdiğimiz konulardan birisidir. Hükümetlerimiz döneminde kadınların bilimde, sanatta, kültürde, eğitimde, ekonomide etkin rol almasını kolaylaştırdık" ifadelerini kullandı.

Tüfenkci kadının iş gücüne katılımıyla ilgili bilgiler de vererek şunları söyledi:

"19 yılda kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 30'un üzerine çıkardık. 2002'de ilkokul ve ortaokulda yüzde 87 olan kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 97'ye çıkmıştır. Bugün araştırma görevlilerinin yüzde 51'i, kamu personelinin yüzde 40'ı, milletvekillerinin yüzde 17,3'ü kadınlardan oluşmaktadır. Yönetici pozisyonundaki kadınların oranı yüzde 20’ye, kadın büyükelçilerin oranı ise yüzde 25’e yükselmiştir. Kadınlarımızın iş hayatında daha fazla yer alması için çok önemli teşvik ve destek paketleri uyguluyoruz.

Daha fazla kadının esnaf, kobi, ihracatçı, sanayici olması için çalışıyoruz. 2013 yılında kayıtlı 189 bin 337 kadın esnaf ve sanatkarımız varken, Şubat ayı sonu itibarıyla kadın esnaf ve sanatkar sayısı 347 bin 577’ye yükselmiştir. 2021 yılının başından beri pandemiye rağmen kadın esnaf sayımız yaklaşık 6 bin artmıştır. İhracat yapmak isteyen kadın girişimcilere eğitim, mentorlük ve finansman destekleri ile kadın kooperatiflerine hibe destekleri sağlanmaktadır. Ülkemizin her kazanımında kadınlarımızın imzası vardır. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma hedefimize ulaşmada, kadınlarımızın azmi, yaratıcılığı ve üretkenliğinin büyük katkısı olacaktır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına emin adımlarla ilerlerken kadınlarımızın kalkınma sürecine daha aktif katılımını desteklemeye, karar alma mekanizmalarındaki etkinliğini daha da artırmaya ve kadın girişimciliğini güçlendirmeye devam edeceğiz.

Bu duygularla başta kahraman şehitlerimizin anne ve eşleri olmak üzere ülkemizdeki ve dünyadaki tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, bugünün tüm kadınlar için hayırlı çalışmalar yapılmasına vesile olmasını temenni ediyorum."

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

"Emekleri, sevgileri ve mücadeleleriyle geleceğimizin şekillendirilmesinde hayati role sahip olan, dünyayı daha yaşanabilir hale getiren, insanlığın ilk öğretmeni kadınlarımızın, Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ediyorum.

Gerek aile gerek toplum yapımızın temel direği kadınlarımızın, toplumsal hayatın her alanında etkinlik alanlarını artırması, ülkemizin aydınlık yarınlara yürüyüşünde büyük önem taşımaktadır.

Her türlü ayrımcılığa, hak gaspına ve şiddete karşı mücadelelerinde kadınlarımıza destek verilmesi, devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi, küçük yaşlardan itibaren kız-erkek bütün çocuklarımızın ve gençlerimizin bu şuurla yetiştirilmesi, ülkemizi daha ileri ve gelişmiş bir seviyeye taşıyacaktır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, şiddetin kurbanı olarak hayatlarını kaybeden kadınlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum. Canlarından çok sevdikleri çocuklarını, eşlerini, babalarını, kardeşlerini vatan uğruna toprağa veren şehit yakınlarımıza sabır temenni ediyorum.

Doğumdan ölüme kadar hayatımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, desteklerini bizden hiçbir zaman esirgemeyen kadınlarımızın gününü bir kez daha en içten dileklerimle kutluyor, mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam geçirmelerini temenni ediyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Gürkan mesajında, 8 Mart tarihinin kadın hakları açısından önemli bir gün olduğunu belirterek, “Son zamanlarda kadınlara yönelik şiddet ve kadın cinayetleri toplumumuz tarafından ciddi anlamda yadırganmakta ve büyük tepkilere neden olmaktadır” dedi.

Şiddetin her türlüsünü, özellikle de kadına yönelik şiddeti kınadığını ifade eden Başkan Gürkan mesajında özetle şunları dile getirdi:

“Çünkü kadınlar, hayatımızın her anında yanımızda olan, bizleri dünyaya getiren, büyüten, yetiştiren, eğiten ve sevgisiyle kucaklayan, şefkatli yürekleriyle ısıtan en değerli varlıklarımızdır.

Sahip olduğumuz inancımızın bir gereği olarak kadınların, biz erkeklere birer emanet olduğunu bilmemiz ve bu şuurla hareket etmemiz gerekmektedir. Kadın yaradılışı gereği zaten asil bir varlıktır. Bu konuda Peygamber Efendimiz; “Cennet annelerin ayakları altındadır” diye buyurmaktadır.

Kadınlarımızın toplum hayatında daha aktif yer alması o ülkenin gelişmişliğinin de bir göstergesidir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadının siyasi hayatın içinde olmasına büyük önem vermiş ve birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce Türk Kadınına seçme ve seçilme haklarını vermiştir.

Bu vesileyle, gönlümüzde her zaman müstesna bir yere sahip olan, gerek aile gerek toplum yapımızın temel direği kadınlarımızın, Dünya Kadınlar Günü'nü tebrik ediyor, sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum.”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Başkan Güder, kadınların bir gün değil yılın 365 günü el üstünde tutulması gerektiğini dile getirdi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, kadınların, ekonomiden siyasete, eğitimden ticarete her alanda olması temennisinde bulunarak, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kadın bizde sadece ana, eş veya kız kardeş değildir. Kadın bizde candır, canandır. Kadın bizde ahlaktır, edeptir, ölçüdür, töredir, terbiyedir. Kadın bizde izzettir, lütuftur, şereftir, onurdur, haysiyettir. Kadın bizde özdür. Kadın, bizde irfandır. Kadın bizde kahramandır, cesarettir, yürektir. Kadın bizde Nene Hatun’dur, Şerife Bacı’dır. Kadın bizde toplumdur, toplumun ta kendisidir. Kadınlar bizim başımızın tacıdır. 8 Mart, varlıklarıyla fedakarlığı, kahramanlığı ve duyarlılığı temsil eden, sonsuz sevgi ve merhamet timsali kadınlarımızın gurur günüdür. Ailesi, ülkesi ve milleti için yaptığı fedakarlıklarla, sosyal ve ekonomik alanda önemli roller üstlenen, toplumumuzun yapısını güçlendirip şekillendiren, aile birliğinin en önemli unsuru, daima özverinin, asaletin, sevginin kaynağı olan kadınlarımız; her türlü takdiri hak etmektedirler. Dinimiz annelerimize, kadınlarımıza büyük önem vermiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) bir hadisinde ‘Cennet annelerin ayakları altındadır’ buyurarak bundan tam 1500 yıl önce kadınlarımıza verilen değeri ortaya koymuştur. Ülkemiz dünyada birçok ülkeden önce kadınlarımıza önemli haklar sağlamıştır. Kadınlarımızı sadece bir gün değil, 365 gün el üstünde tutmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle başta şehitlerimizin ve gazilerimizin anneleri ve eşleri olmak üzere bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyorum, tüm kadınlara ve hanım kardeşlerimize huzur, mutluluk, sağlık ve esenlik dolu yıllar diliyorum.”

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar

Çınar, “ Kadınlarımız; tarihimizin derinliklerinden günümüze kadar toplumsal hayatımızın, millet ve devlet yapımızın odağında yer almış, her devir de şefkat, merhamet, feragat ve fedakârlık timsali olmuştur.” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Toplumsal hayatımızın temel taşı olan kadınlarımız; eğitimden sağlığa, siyasal yaşamdan iş dünyasına kadar üstlendikleri sorumluluklarla Türk Milleti'nin geleceğe güvenle bakmasının teminatı olmuşlardır.

Bir toplumun gelişme düzeyinin en önemli göstergelerinden biri, kadınların sahip olduğu özgürlük, toplumda taşıdığı saygınlık, üretim ve yönetimdeki yeridir.

Kadınların, siyasal, sosyal ve ekonomik haklarını elde edebilmek için başlatılan mücadele daha hiçbir ülkede sonuç vermemişken Türkiye, kadına seçme ve seçilme hakkı veren ilk ülkelerden biri olmuştur.

Tarihimizin her devrinde kadınlar, aile ve toplum yapısının en değerli yerinde bulunmuştur. Kurtuluş Savaşı'nda da, 15 Temmuz Darbe ihanetinde de kadınlarımızın milli ve manevi değerlerimiz, istiklalimiz, hürriyetimiz, istikbalimiz için canını, kanını, eşini ve evladını feda edebilecek kadar vatansever birer kahraman oldukları görülmüştür.

Bu duygu ve düşüncelerle, hayatımıza emekleriyle ve değerleriyle anlam katan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü tebrik ediyor, sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum." dedi.

Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt

Başkan Durali Zelyurt mesajında; “Biliyoruz ki, kadın toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Cenneti annelerin ayakları altına seren bir dinin mensupları olan bizler kadınlarımız için ne yapsak azdır. Bizleri eğiten, yetiştiren, büyüten, sevgi ve şefkati karşılıksız veren, desteklerini bizlerden esirgemeyen, fedakâr kadınlara gereken değeri vermek bizler için en önemli unsurların başında gelir. Hayatın her alanında fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınların, sonsuz sevgi ve hoşgörüyle yetiştirdikleri nesillerle de geleceğin şekillendirilmesinde en önemli katkıyı sağladığını unutmamak gerekir.

Bu konuda Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV): "Cennet, anaların ayakları altındadır. Kadınların haklarına riayet ediniz, onlar size Allah’ın emanetidir.” diyerek kadına verilen değeri açıkça gözler önüne sermiştir. Dolayısıyla kadınları korumak, kollamak ve onların daha mutlu ve huzurlu olmasını sağlamak bizlerin görevidir.

Bugün Dünya Kadınlar Günü, yaşadıkları şehre değer katan ve bu kentin kıymetini bilen Doğanşehir’in güzel hanımefendileri başta olmak üzere azmiyle ilham veren, geleceğe bilgiyle, birikimle yürüyen tüm kadınlarımızın 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü”nü kutlar, sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yaşam dilerim” dedi.

Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği Yönetim Kurulu

"8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, mücadele ve dayanışma günüdür. Cumhuriyet devrimleri sayesinde, pek çok batılı ülkeden önce ülkemizdeki kadınlara birden fazla hak tanınmıştır. Ancak bugün geldiğimiz noktada bu kazanımların geriye gittiğini görüyoruz.

Ülkemizde sadece geçtiğimiz 65 günde en az 67 kadın öldürülmüş, son 1 yılda ise en az 408 kadın öldürülmüştür.

Samsun’da bir erkek, sokak ortasında eski eşi olan kadına çocuğunun yanında ağır şiddet uyguladığı görüntüler sosyal medyada ortaya çıkmış, Aydın’da 92 yaşındaki kadın, komşusu olan erkek tarafından cinsel saldırıya uğradıktan sonra boğularak öldürülmüş, Denizli’de bir kadın, boşandığı erkek tarafından av tüfeği ile vurularak öldürülmüş, Ankara’da bir kadın evli olduğu erkek tarafından çocuklarının gözleri önünde öldürülmüştür. Bu vakalar sadece son birkaç gün içinde basında gördüğümüz haberlerdir.

En vahimi de hemen hemen her gün bir kadın öldürülürken bu kadınların öldürülmesinden çok; kadınların hayatı ve tercihlerinin sorgulanır hale gelmiş olmasıdır. Kadınların yaşam tarzlarından, tercihlerinden dolayı bu cinayetlerin kurbanı oldukları yönünde bir algı oluşturularak; buradan kadınlar üzerinden baskı ve kısıtlamalara zemin oluşturulmaya çalışılmaktadır. Hatta aile birliğinin bozulmasının, boşanmaların artmasının nedeni olarak kadınların yasal hakları gösterilmekte, kadınların yaşam güvencesi olan yasal hakları dahi tartışma konusu yapılmaktadır. Türk aile yapısını bozduğu ve boşanmaları arttırdığı gerekçesiyle İstanbul Sözleşmesi ve 6824 sayılı yasa hedef haline getirilmiştir.

2011 yılından bu yana uygulanmayan İstanbul Sözleşmesi, kadın cinayetlerinin sebebi değil sonucudur. Bugün kadın cinayetlerinin önüne nasıl geçilmesi gerektiği, yasaların uygulanması konusundaki sıkıntıları nasıl aşacağımız değil, kadının yaşam hakkını koruyan İstanbul Sözleşmesinin kaldırılması tartışılmaktadır. Oysaki İstanbul Sözleşmesi, kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet konularında temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen bir uluslararası insan hakları sözleşmesidir.

Dünyada da kadın cinayetlerinin, şiddetin, savaşların, eşitsizliğin, yoksulluğun giderek artış gösterdiğini görüyoruz. Unutulmamalıdır ki, kadınlara eşit hakların verilmesi, dünya barışını da güçlendirecektir.

Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği olarak kadınlarımız için ‘hak, hukuk, adalet’ mücadelemiz devam edecektir. Bizler birinci sınıf demokrasi ve insanca yaşam talebimizin ancak kadınlarımızın eliyle kurulacak bir gelecekle mümkün olduğuna inanıyoruz. Tüm bu duygu ve düşüncelerle, emek mücadelesinde hayatını kaybeden kadınlarımızın aziz hatıraları önünde eğiliyor, kadınların şiddetten uzak eşit ve özgür olacağı günlerde buluşmak dileklerimizle, dünyadaki tüm kadınlarımızın, haklı çabalarının karşılık bulmasını temenni ediyoruz."

Saadet Partisi Malatya İl Kadın Kolları Başkanı Emine Akkurt

"Bir Fidan Dik, Kök Sal Medeniyete " etkinliğinde konuşan Akkurt, "Bugün ülkemizde iki varlık mütemadiyen şiddete maruz bırakılmaktadır. Bunlardan birincisi "kadın" ikincisi ise "toprak"tır. Gerek kadın gerek toprak hakettiği değeri ülkemizde görememekte ve bununla yanında bir de şiddet ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Kadın intihar ve cinayetleri, şiddet ve istismar vakaları, bu memleketin en derin yaralarıdır. Bildiğiniz üzere bugün yine kadına şiddet haberleri ile uyandık. Hemen her gün kanımızı donduran bir kadın cinayeti haberi ile karşı karşıya kalıyoruz. Yine belirttiğim gibi toprak da günümüz insanı tarafından şiddete maruz bırakılmakta ve her geçen gün orantısız bir şekilde büyüyen beton imparatorluğu tarafından topraklarımız hunharca istila edilmektedir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düzenlemiş olduğumuz etkinlik ile hem kadınlarımızın hem de toprağımızın maruz kalmakta olduğu şiddete ilişkin farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Bunun yanında gerek kadınlarımıza gerek toprağımıza karşı sürdürülen şiddetin sona erdirilmesi çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca bu etkinlik ile ezelden beri şehit kanları ile sulanmış olan ve hâlâ şehit kanları ile sulanmaya devam eden vatan toprağına ve kanlarını vatan uğruna döken şehitlerimize olan minnet borcumuzu bir nebze olsun ifa etmek istiyoruz. Bu vesile ile son günlerde şehadete erişen mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ediyorum."dedi.

Eğitim İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hatem Denktaş

"8 Mart, kapitalizme, sömürüye, gericiliğe, baskı ve şiddete karşı duran dünya emekçi kadınlarının günüdür.

8 Mart, 164 yıldır kadınların erkek egemen sisteme ve kadınları eve mahkûm eden anlayışa karşı kadınların birlik ve mücadele günüdür.

Türkiye’de kadınlar, ev içinde emeği yok görülen, çalışma hayatında ayrımcılığa maruz kalan, toplumsal gericilikle kuşatılan, her gün cinayetlere kurban giden bu karanlık sistem içerisinde yurttaş olabilmenin mücadelesini vermektedir.

Kadın sömürüsü elbette daha önce de vardı. Fakat bu sömürünün boyutu AKP iktidarı ile perçinleşmiş, kadın sadece evinde kalan ve itaat eden bir nesne olarak gösterilmiştir.

Kadınların gülmesini ahlaksızlık sayan, en kutsal vazifeyi evinde eşine bakmakla eş değer gören AKP’nin gerici zihniyeti, kadınların sömürülmesinde ve katledilmesinde birinci dereceden sorumludur.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 66 kadın cinayetlere kurban gitmişken, ardan geçen 19 yılda katledilen kadın sayısı 8 bine dayanmıştır.

6284 sayılı Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun yürürlüğe girdiği 2013 yılından 2020 Ocak ayı sonuna kadar 448 bin 409 kadın şiddete maruz kalırken,1 milyon 608 bin kadın ise koruma talebinde bulundu.

AKP’nin kadına karşı şiddet ve cinayet sicili bu denli bozukken şimdi de İstanbul Sözleşmesini tartışmaya açmakta, kadının adından dahi rahatsız olan gerici ittifak ortaklarıyla kadınların daha fazla şiddete maruz kalmasına ve katledilmesine ön ayak olmaktadırlar.

Kadınlar sadece aile içinde değil iş yerinde de sömürüye, adaletsizliğe ve ölümlere kurban gitmektedir.

Sadece 2020 yılında adına kader dedikleri, fıtrat dedikleri sömürü düzeninde en az 150 kadın emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir.

Ekonomik kriz en çok kadınları etkilemiş, Kadın istihdamı yüzde 10 civarında azalmıştır.10 milyondan fazla kadın ev işleri nedeniyle kendi ekonomik bağımsızlıklarından dışlanmış, pandemi sürecinde de çalışan kadınların sömürüsü hem ev işlerinde hem iş hayatında olmak üzere iki kat artmıştır.

Kadınlar iş hayatında da sürekli ayrımcılığa maruz kalmış, aynı işi yapmalarına rağmen kadınlar erkeklerden yüzde 31,4 daha az gelir elde etmiştir.

Ücretlerde toplumsal cinsiyet eşitsizliği artarken, 2006 yılında yüzde 12 olan eşitsizlik 2020'de yüzde 20,7'ye yükselmiştir.

Kısacası AKP iktidarında kadınlar çalışma hayatında daha fazla sömürülmüş, daha fazla baskıya maruz kalmıştır.

Kadın-Erkek ayrımcılığının en kesin çözümü olan eğitim de ne yazık ki AKP iktidarında bu problemin kanıksatılma laboratuvarı yapılmıştır. Kız çocuklarının okuma oranı hala istenen seviyeye gelmemiştir.

Bugün kız çocukları 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte örgün eğitim dışına itilmiş ve çocuk gelin, çocuk işçi sayısında artış yaşanmıştır. TÜİK’in verilerine göre 15-19 yaşları arasında bulunan her dört kız çocuğundan biri ne okulda ne de işte bulunmaktadır. Bu oran erkek çocuklar arasında 10’da birdir.

Eğitim-İş olarak vurguluyoruz: Kadın-erkek eşitliği, sadece kadınların sorunu değil, uygarlaşmada bir eşiktir. Kız çocuklarının okumalarına ayrıca önem veren, onları sosyal hayata katan, onlara dünya ülkelerinin birçoğundan önce seçme ve seçilme hakkı vererek eşit bireyler olduğunu ilan eden Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyete yakışmayan tabloyu değiştirmek, Cumhuriyet devrimlerini rotası kabul eden her yurttaşın görevidir.

Cumhuriyet Devrimleri, kadın erkek eşitliğinin adıdır.

Cumhuriyet Devrimleri, kadınların ülkemiz de ekonomik ve toplumsal olarak var olmasının adıdır.

Cumhuriyet Devrimleri, kadınların köle olarak görülmesine karşı eşit bir birey ve yurttaş olmasının adıdır.

Cumhuriyet Devrimleri, kadınları hor gören gerici zihniyete karşı laik yaşamın adıdır.

Cumhuriyet Devrimleri, kadınlarımızın katledilmesine, sömürülmesine karşı adaletin ve demokrasinin adıdır."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız