SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kaya Mezarı Sit Alanı Oldu

0
Güncellendi - 2019-12-15 02:04:44
Kaya Mezarı Sit Alanı Oldu
A- A+ PAYLAŞ

Arapgir ilçesi Yazılı Mahallesi’nde 133 ada 56 No’lu parselde yer alan Kaya Mezar Odası, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derece Arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Söz konusu karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün bu yöndeki başvurusunu değerlendiren Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Arapgir İlçesi Yazılı Mahallesinde bulunan Kaya Mezar  Odası’nın kültür varlığı özelliği gösterdiğini belirterek Kaya Mezarını ve bulunduğu alanı 1. Derece Arkeolojik SİT alanı ilan etti. Resmi Gazete’de yayımlanan konuya ilişkin karar şöyle:

“Malatya ili Arapgir ilçesi Yazılı mahallesinde bulunan SİT alanı dışında yer alan tapunun 133 ada 56 No’lu parselinde kayıtlı özel mülkiyete ait harman yeri vasıflı taşınmaz üzerindeki Yazılı Mahallesi Kaya Mezar odasının tescil edilmesini içeren Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 07.08.2018 tarihli ve 6606/28 sayılı yazısı ekleri Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanının 26/11 2019 tarihli ve 522/193 sayılı dosya inceleme raporu tescile esas ilgili ve etkilenen kurum ve kuruluşların görüşünü içeren Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 15/10/2019 tarihli ve E.320 sayılı yazısı Malatya Valiliği İl tarım ve Orman müdürlüğünün 16/10/2019 tarihli ve E.3168167 Sayılı yazısı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 9. Bölge Müdürlüğü’nün 06/11/2019 tarihli ve 714909 sayılı yazısı okundu, dosyasındaki bilgi ve belgeler incelendi.

Yapılan görüşmeler sonucunda Malatya ili Arapgir İlçesi Yazılı Mahallesinde sit alanı dışında yer alan Tapunun 133 ada 56 No’lu parselinde kayıtlı özel mülkiyete ait harman yeri vasıflı taşınmaz üzerindeki Yazılı Mahallesi Kaya Mezar odasının 2863 Sayılı yasa kapsamında kültür varlığı özelliği gösterdiğinden 1. Derece Arkeolojik SİT alanı olarak tescil edilmesine karar eki 1/1000 ölçekli haritada işaretlendiği şekliyle 1. Derece Arkeolojik SİT Sınırının belirlenmesine, SİT fişinin onaylanmasına;

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05/11/1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararının birinci derece arkeolojik SİT’e ilişkin 1. Maddesinin Yazılı Mahallesi Kaya Mezar odası 1. Derece Arkeolojik SİT alanı geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartı olarak belirlenmesi;

2863 Sayılı yasanın 7. Maddesi ile 13/03/2012 tarihli ve 28232 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren (Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve SİT’lerin Tespit ve Tescil Hakkındaki yönetmelik) gereğince tescil edilen taşınmazın bir bölümünün SİT alanında kaldığı belirtilerek taşınmazın tapu kütüğü beyanlar hanesine (Yazılı Mahallesi Kaya Mezar Odası 1. Derece Arkeolojik SİT) olduğuna dair kayıt konularak tapu kayıt örneğinin Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletilmesi gerektiğine karar verildi.”

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız