SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Çekirdekli Çocukluk Anısı İle Gelen Ödül

0
Güncellendi - 2016-12-04 01:51:00
Kayısı Çekirdekli Çocukluk Anısı İle  Gelen Ödül
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Bahçe, kayısı çekirdeği kabuğu tozundan diş protez temizleyicisi ve parlatıcısı elde etti.

İnönü Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Bahçe, kayısı çekirdeği kabuğu tozundan diş protez temizleyicisi ve parlatıcısı yaparak İhracatçılar Meclisi'nin yaptığı Ar-Ge yarışmasında ikinci oldu.

Bahçe, konuyla ilgili burada yaptığı konuşmada, projenin çocukluk anısı olduğunu belirterek, küçük yaşlarda kayısı çekirdeğini zeminlere sürerek düdük yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

Kayısı çekirdeği kabuğunu zemine sürdüklerinde alanda sürekli bir parlama olduğunu ve bunu unutmadığını belirten Bahçe, daha sonra üniversitede akademik hayata geçince bunun gerçek hayata nasıl dönüştürülebileceği üzerinde düşünmeye başladıklarını anlattı.

Kayısı çekirdeği kabuğunun sürekli yakılan heba edilen bir ürün olduğunu aktaran Bahçe, şunları ifade etti:

"Biz bunu nasıl değerlendiririz?' diye düşünürken çocukluktan kalan anı bir anda gözümde parladı ve onu canlandırmak için bir çalışma yaptık. Dişçilik alanında silikozis hastalığının oluşması ve yüzeylerde parlatmaya daha çok ihtiyaç duyulması nedeniyle denemeler yaptık. Denemelerin ilk aşamalarında deneysel çalışmalarda olduğu için olumsuzluklarla karşılaştık. Sonra 'bu olumsuzlukları nasıl bertaraf ederiz?' diye biraz malzemeler üzerinde değişiklik yaptık. Yani kayısı çekirdeği kabuğuna katkılar yaparak diş protezinde kullanılmasını sağladık. Daha sonra biz bunu İhracatçılar Meclisi'nin düzenlemiş olduğu Ar-Ge proje pazarında sunduk ve ikinci olduk."

Kayısı çekirdeği kabuğunun Malatya'da bulunmasının zor olmadığına değinen Bahçe, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Aslında bu Ar-Ge proje pazarındaki sanayicilerle görüşmemizde özellikle gemi sektöründe, uçakların, araçların boya değişiminde böyle bir şeye ihtiyaç olduğunu belirttiler. Önümüzdeki hafta tekrar İstanbul'a gidip sanayicilerle bu konular için görüşeceğiz, kendileri davet ettiler. Bu kapsamda burada bir sunum yapacağız. Daha sonra bunu bir de İngiltere'de sunucağız. Umarım değişik sektörlerde de kullanma imkanı olur. Çünkü biz bunları yakıyoruz heba ediyoruz değerli bir malzeme olduğunu tespit ettik. Bunu da inşallah değerlendireceğiz."

AA

kayisicekirdek2

kayisicekirdek1

kayisicekirdek

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • ömer (7 yıl önce)
    tek kelime ile cok guzel bir basari basit görunse de bu emeye saygi duyulmali malatya kayisisi her seye faydali lakin bunu duyuramadik emeyimizi yiyen köpekler suan farkli konumlardalar bu kardsimi tebrik ediyorum emek wermis karadeniz findigi olsa herkez yaygara yapar ne yaziki malatyada sofralarda ikram edilecek kayisimiz yok bu bir kultur haline gelmemis aslinda bizler kendi urunlerimize sahip cikmadik bugune kadar bu emeye saygi duymali bence.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selimm (7 yıl önce)
    Basit bir çalışma görende atomu parçaladı sancaklar
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayati Oğuzboyu (7 yıl önce)
    Diş protez temizleyici ya da parlatıcı yüzlerce madde var, Arkadaşı çabasından dolayı kutlarım ama lütfen bu kadar küçük işlere bu kadar büyük yaygara koparmayın, Odtü malzeme mühendisliği bölümü her ay buna benzer birşeyler geliştiriyor zaten. tebrikler ama abartmayalım ortaya konan şeyin eti belli budu belli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Katılıyorum, kayısı çekirdeği unu yıllardır ağır metal sanayi ve savunma sanayi teçhizatlarında parlatıcı ve aşındırıcı olarak kullanılıyor. Doğudan çok sayıda proje gitmeyince bu tarz ödüllerle, teşvik edilmeye çalışılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin Bulut (7 yıl önce)
    Çok tebrikler. Başarılarının devamını dileriz. Bilim yolun açık olsun hocam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin Bulut (7 yıl önce)
    Çok tebrikler. Başarı gurur verici. Devamını diliyorum. Bilim yolun açık olsun hocam.
    0
    0
    Yanıtla
  • bedir demirkol (7 yıl önce)
    Yanı başımızdaki bir çok materyal çok değişik amaçlar için kullanılabilir. İşte farklı olmak bunları araştırıp ortaya koyabilmektir. Buna da başarı ve bilimsel araştırma diyoruz. Çok değerli bir bilim insanımızın bu tür araştırma ve arayışlarda bulunması kadar keyifli bir şey yoktur. Bu gün duyduğum en keyifli haber oldu.Sayın Erkan Bahçe hocamızı tebrik eder başarılarının devamını dilerim. Yıllar önce ABD'nin hamam böcekleri ile ilgili araştırmalar için milyonlarca dolar bütçe ayırdığını okumuştum. Ülkemizde her türlü araştırma için kaynaklar oluşturulmalı ve bilim insanlarımızın bu araştırmalar için eli rahatlatılmalıdır. Bu araştırmaların desteklenmesi merkezi olmuyorsa, yerelde valilik veya belediye tarafından yapılmalıdır. Saygılarımla....
    0
    0
    Yanıtla
  • Feramuz KARACA (7 yıl önce)
    Hocamla gurur duyuyoruz. Başarılarının devamını dileriz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadim (7 yıl önce)
    Çalışırsa olmayacak iş yok.Arkadaşı tebrik ederiz.Darısı fen ed.fak.tüm gün yan gelip yatan Kimyacı prof.lara.her ay yaklaşık 7 bin tl maaş alan derse dahi girmeyen bu prof.lar çifliklerini bulmuşlar.Adam makinacı ama uğraşıyo yinede.Allah yardımcın olsun Erkan bey.prof.larsiz yatın nasılsa bedavadan hasbelkader almışsnz o haketmediğiniz ünvan ları.
    0
    0
    Yanıtla