SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı İhracatına Koronavirüs Çelmesi

0
Güncellendi - 2020-04-02 07:02:45
Kayısı İhracatına Koronavirüs Çelmesi
A- A+ PAYLAŞ

Koronavirüs salgını nedeniyle, özellikle Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine yönelik, kayısı ihracatında ciddi sorunlar yaşamakla birlikte,  Rusya, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerden yüksek talep bulunduğunu belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, ancak ihracatçının, koronavirüs nedeniyle ihtiyaç duyulan iş gücünü bulamamak endişesiyle, gelen talepler için taahhüt altına girip – girmemek konusunda kararsız olduğunu bildirdi. Özcan, “Kayısı ihracatçısı, talep edilen ürünü sevkiyata hazır hale getirecek personeli, iş gücünü bulamıyor. Çünkü, insanlar koronavirüs tehlikesi nedeniyle korkuyor ve işe gitmek istemiyor” dedi.

Koronavirüsün kayısı ihracatını olumsuz yönde etkilediğini söylenebileceğini ifade eden Ramazan Özcan, “İhracatımızda kısmı problemler olsa da ihracat rakamlarımızın geçen yıla yakın olacağı yönünde beklentilerimiz yüksek” dedi.

“Salgın hastalığın kayısı ihracatını nasıl etkilediği” konusunda soruları cevaplandıran Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, koronavirüs salgınının küresel bir ölçeğe ulaşmasıyla birlikte kayısı ihracatının kısmen durağanlaşan bir seyir izlemeye başladığını söyledi.

“İhracatçımız gemi ve konteyner bulmakta zorlanıyor; bir de yüksek fiyat isteyen konteyner fırsatçıları doğdu…”

Özellikle Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracatın, gemi ve konteyner bulunamaması nedeniyle önemli sorunlar yaşanmaya başlandığını aktaran Ramazan Özcan, “Koronavirüs salgınının Çin’de başladığı dönemde ilk etapta vatandaşların ülkeye transfer edilmesinden sonra ithalat ve ihracatta kısmı bir  durağanlık oluştu. Virüsün Avrupa’ya sıçramasıyla birlikte bir takım alış verişler durdu. Ama dünyaya sıçrayıp Arupa’nın da salgının merkezi konumuna gelmesiyle sorunların daha da büyümesine yol açtı” dedi.

Özellikle salgının Avrupa’da yayılmasıyla kayısı ihracatçısının gemi bulmakta zorlandığını söyleyen MTB Başkanı Ramazan Özcan, bu zorluğun nedenlerini şöyle anlattı: “Çünkü bizim Avrupa’ya ihracatımızda kullandığımız transfer aracı büyük ölçüde gemi. Gemi ve konteyner bulmakta zorluk yaşandı. Ortadoğu ülkelerine yapılan karayolu taşımacılığında konteyner bulmakta zorluk çekildi. Kayısı nakil eden bir de bu arada fırsatçılar  doğdu. Karayolu taşımacılığında konteynerler için yüksek fiyatlar istenilmeye başlandı. Bütün bu problemler arasında kayısı ihracatımızdaki zayiatımızı en aza düşürmek için çaba gösteriyoruz”.

“Rusya, Brezilya ve Hindistan’dan talep var ama…”

Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracatın durağanlaşmasına karşılık Rusya, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerden talebin devam ettiğini, hatta bu ülkelerden gelen talebin oldukça yüksek olduğunu belirten Ramazan Özcan, “Ancak bu defa da kayısı ihracatçısı, talep edilen ürünü sevkiyata hazır hale getirecek personeli, iş gücünü bulamıyor. Çünkü, insanlar koronavirüs tehlikesi nedeniyle korkuyor ve işe gitmek istemiyor” bilgisini verdi.

Kayısı ihracatçısının, Rusya, Brezilya ve Hindistan’dan gelen talepler için taahhütte bulunmaktan endişe ettiğini kaydeden Ramazan Özcan, “İhracatçımız gelen bu talepler için ürünü işlemek paketlemek ve talebe hazır hale getirebilir miyim diye bir kaygı taşıyor. Malum olduğu üzere insanlar salgından korkuyor ve işe gitmek istemiyor. Fabrikalarda bu ürünü ihracata hazır hale getirecek eleman bulmakta zorluk yaşıyorlar. Talebi karşılayacak şartların oluşup oluşmayacağı endişesi var. Yani bunun paketlenmesini bile yapıp yapamayacağı endişesini taşıyor” diye konuştu.

İhracat rakamı beklentisinde karamsarlık yok

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Özcan, koronavirüs nedeniyle kayısı ihracatında kısmi problemler olsa da ihracat rakamlarının geçen yıla yakın olacağı yönünde beklentilerinin ise yüksek olduğunu söyledi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • 44 (4 yıl önce)
    Bırakın bu işleri piyasada 1 günlük dahi olsa iş bulamayan insanlar var bahane aramayın sezon öncesi fiyat düşürmeyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (4 yıl önce)
    Bütün kayısı fabrikaları gündelik işçi çalıştırıyor. 5-10 kişi kemik kadro, sürekli istihdam ediliyor. Bunların dışındakiler ihtiyaç olunca evlerden servisle toplanıyor. Çoğu sigortasız çalıştırıyor. Bu nedenle işçi bulamamaları normal bence. Sürekli istihdam etmedikleri için şimdi işçi bulamazsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmetim (4 yıl önce)
    He heeee elin adamı sınır kapılarını kapatmış. Sizin kayısınıza talep edecekti. Ya kardeşim bırakın bu boş lafları. Az dürüt olun. Sadece Türkiye'de degil dünyada ticaret bitti. Biz korkumuzdan bakkala fırına gidip ekmek alamıyoruz. Acaba posetten virüs gelir mi diye. Siz de kalkmıssınız işler tıkırında da bizim ihracatcılar müşteri begenmiyor havasındasınız. Ayıp tek kelimeyle. Bir adam 10 ton kayısı istedi diye kayısımıza talep cok demeniz çok ama çok yanlış.... Bu koltuklar çapınıza çok büyük geliyor başkan...
    0
    0
    Yanıtla