SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısı Rekoltesi' İşi Ankara'ya Kaldı!..

0
Güncellendi - 2021-06-11 11:58:15
'Kayısı Rekoltesi' İşi Ankara'ya Kaldı!..
A- A+ PAYLAŞ

 Her yıl Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ve genel olarak Mayıs ayının son haftasında açıklanan kayısı rekoltesi tahminine ilişkin verilerin, bundan böyle Tarım ve Orman bakanlığı tarafından Ankara’da açıklanacağı öğrenildi.

Kayısı üreticisinin merakla beklediği ve bugüne değin açıklanmaması nedeniyle fiyatlandırma konusunda dalgalanmalara neden olabileceği ileri sürülen kayısı rekoltesinin belirlenmesi konusunda bu yıldan itibaren yeni bir model oluşturulacağı bildirildi.

Malatya kayısı rekoltesi tahmininin belirlenmesinde, ‘Koordinatör İl’ yetkisine sahipti

Kayısı rekoltesi geçen yıla kadar; Malatya’nın verilerine ilave olarak, Baskil (Elazığ), Gürün (Sivas), Elbistan (K. Maraş) ve Adıyaman’dan Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne aktarılan verilerin de Kayısı Rekoltesi Tahmin Komisyonu tarafından işlenmesi sonrasında ilgili kurumların ortaklaşa imzasıyla Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından açıklanıyordu.

Malatya’nın ‘Koordinatör İl’ yetkisi elinden alındı

Edinilen bilgiye göre; Kayısı üretim havzası olarak bilinen ve başta Malatya coğrafyası olmak üzere Baskil (Elazığ), Elbistan (K. Maraş), Gürün (Sivas) ve Adıyaman’ı kapsayan bölgedeki kayısı rekoltesinin belirlenmesi konusunda geçtiğimiz yıla kadar ‘Koordinatör İl’ görev ve yetkisine sahip olan Malatya’nın bu yetkisi alınarak, kayısı rekoltesinin belirlenmesi ve açıklanması yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın merkezi teşkilatına devredildi.

Kayısı rekoltesinin belirlenmesi ve açıklanması konusundaki ‘Koordinatör İl’ yetkisinin Malatya’nın elinden alınmasından sonra, her ilin kayısı üretim tahminlerine ilişkin bilgileri, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri aracılığı ile Bakanlığa aktaracağı, Bakanlık yetkililerinin tüm illerden gelen verileri birleştirerek hem Türkiye’nin toplam kayısı rekolte tahminini hem de il bazında illerin kayısı rekolte tahminini açıklayacağı öğrenildi.

Kayısı üreticisi, açıklanan rekolteye göre planlama yapıyordu

Kayısı üreticisi, Malatya tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, genel olarak her yıl Mayıs ayının son haftasında açıklanan kayısı rekoltesi tahmini ile piyasada oluşan fiyatlandırmaya bağlı olarak planlama yapıyordu.

Üretici, bu planlama kapsamında, rekolte tahminine bağlı olarak oluşan fiyata göre ürettiği kayısısını ya yaş olarak ağaç üzerinden satıyor ve bu durumda işçilik için para harcamıyor; üretici, yine piyasadaki fiyatlandırmaya bağlı ve ikinci bir seçenek olarak ürettiği kayısısını kuru kayısı olarak işliyor.

Kayısı rekoltesi konusundaki belirsizlik üreticiyi tedirgin ediyor

Kayısı rekoltesinin, Haziran ayının ortalarına yaklaştığımız tarihe gelmemize karşın henüz açıklanmamış olması ve rekolte için Ankara’dan haber beklenmesi üreticinin hasat mevsiminde belirsizliğe mahkum edilerek, tüccarın inisiyatifine terk edilmesi eleştirisine yol açıyor.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Ankara bari rekolteyi yükseltsin de Malatya lı kaysı üreticisinin yüzü gülsün.
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (2 yıl önce)
    Neolibarelizm başlangıçta yaratıcılığı ve büyümeyi teşvik edecek sanılıyordu, ancak özel sektörün daha çok kazanma arzusu yatırımlarda ahlaksızlığa götürdü.Büyüme gerçekleşmedi. Özelleştirme adı altında Devletin elindeki stratejik kurumlar ve sanayi tesisleri satıldıkları ile kaldı. Neolibarelist ekonomik model çöktü.Bugün Rusya ,ABD ve Çin başta olmak üzere ürettikleri iç tüketim fazlası tarımsal ürünleri satmıyorlar. Para işe yaramıyor. Türkiye elindeki kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, fındık ,Antep fıtığı, zeytinyağı gibi stratejik ürünleri kendi tesislerinde market raflarında yer alacak şekilde işleyip kendi markasıyla , kendi belirlediği fiyatla satmalıdır. Kayısı niye son yıllarda biraz para ediyor ,Devlet kontrolü olsa ihracatçı biraz ahlaklı olsa üretici daha çok kazanacak.Bu da kayısı tarımına yatırımı artıracak kayısı da ağaç sayısını artıracaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (2 yıl önce)
    Kayısıda yada Fındık’ta rekoltenin açıklanması kayısıyı ve fındığı işleyerek Dünya ya pazarlayan yabancı firmaların işine gelir. Tarım Orman Bakanlığı rekolte ile uğraşacağına , kayısı ve fındığı işleyecek entegre tesisler kurmanın yollarını araştırsın, lisanslı depoların alanını artırarak , ürünler bu depolarda muhafaza edilerek, istediğimiz miktarda, istediğimiz fiyata bu ürünleri Dünya piyasalarına sürme yetkisi Türkiye’de olsun, Dünya üretiminin %80 nin ülkemizde gerçekleştiği bu ürünlerde fiyat belirleyen olalım rekolte açıklayan olmayalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah (2 yıl önce)erol isimli kullanıcı yorumuna
    100 bin ton mahsül var 200bin tondan fazla üretim kapasitesi. Ne konuştuğunuzu bilmeden, araştırmadan yorum yapmayın. Tarım mahsülüne entegre tesis ne alaka anlamadım. Şu an bile imalathane gibi yerlerde üretim yapılıyorsa bu sektöre yatırım israftır. Emtia fiyatını parayı ödeyen yabancı alıcı belirler devletler yada sektör değil. Mevcut lisanslı deponun yüzde kaçı dolu hiç gittiniz mi kapısından geçtiniz mi? Yok. Bi de bu yorumu beğeniyor insanlar. Eğitim şart şart!
    0
    0
    Yanıtla
  • nerde 100 bin ton var.2 defa don yemiş çiçeğin üstüne kar yağmış..100 bin ton varmış..55-60 bin arası kuru çıkar başka da çıkmaz..
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah (2 yıl önce)ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Birincisi ‘100 bin ton’ son 10 yılın ortalaması olarak alınmıştır ki siz yine kafanıza göre konuşmuşsunuz. İkincisi de bu ‘’55-60 bin arası’’ yorumunuzu resmî rakam açıklandıktan sonra ve yıllık ihracat rakamları belli olduktan sonra da görmek isterim. Bu söylediğinize inanıp sulamaya başlayın siz kayısınızı.. Mahsül kesin 30bin ton Kayısı da 50₺ olacak :D
    0
    0
    Yanıtla