SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısı Üreticisi ELÜS İle Daha Fazla Kazanacak'

0
Güncellendi - 2021-02-10 07:30:19
'Kayısı Üreticisi ELÜS İle Daha Fazla Kazanacak'
A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, lisanslı depoculuğun faaliyet gösterdiği illerde, çiftçinin, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) sayesinde, tarımsal ürün satışında % 5 ila % 7 arasında daha fazla gelir elde edeceğini ELÜS ile yapılacak tarımsal ürünlerde elde edilecek avantajı örnekler ile anlatan Bakan Pakdemirli, kayısı üreticisinin 5 tonluk kayısı satışını lisanslı depoculuk sistemi içinde ELÜS ile yapması halinde % 5 fazla gelir elde edeceğini söyledi.

“Kuru kayısıda 5 ton üzerinden ELÜS ile satış yapan üreticinin net gelirinde yüzde 5 artış oluyor”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ELÜS ile tarımsal satışın avantajlarını açıklarken şu bilgileri aktardı: “Çiftçimiz; bir kamyon yani 20 ton buğdayını bu yıl açıkladığımız 1.650 liradan TMO işyerine sattığında, vergi, SGK ve hizmet bedeli gibi kesintilerle eline net 31 bin 350 Lira geçti. Ama Lisanslı depo üzerinde ELÜS olarak satarsa eline net 33 bin 400 Lira geçiyor. Yani geliri yüzde 7 artmış oluyor. Yine 20 ton nohudunu ELÜS üzerinden satarsa, net gelirinde yüzde 6 artış oluyor. Kuru kayısıda ise 5 ton üzerinden benzer sistemde ELÜS ile satış yaparsa net gelirinde yüzde 5 artış oluyor" dedi.

Geçtiğimiz günlerde, E- Konferans yöntemiyle yapılan Lisanslı Depoculuk Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ilk lisanslı deponun kuruluşunun üzerinden 10 yılın geçtiğini, hükümetin verdiği desteklerle sistemin giderek büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini belirterek, lisanslı depoculuğun üretimin ve kazancın güvencesi olduğuna vurgu yaptı.

Lisanslı depo sayısı son 3 yılda 38’den 126’ya ulaştı

Özellikle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin sağladığı imkânlar sayesinde, son 3 yılda hem lisanslı depo şirketi sayısında, hem de kapasitede büyük artışlar olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’deki lisanslı depo ve bu depolarla ilişkili şirket sayısının, son üç yıl içinde hayata geçirilen projelerle 38’den, 126'ya ulaştığını açıkladı.

“Kuru kayısıda 5 bin tonluk depo faaliyet gösteriyor”

Toplam lisanslı depoların Ocak 2021 itibariyle yüzde 99'unu hububat ürünlerinin oluşturduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli. “Diğer ürünlerde ise; 13 bin 250 tonu fındık, 36 bin tonu pamuk, 5 bin tonu kuru kayısı, 2 bin tonu antepfıstığı ve 13 bin 500 tonu zeytin veya zeytinyağı lisanslı deposu faaliyet göstermektedir" dedi.

Lisanslı Depo İle Artık Ürünler Kamyonlarla Değil, Kâğıtların El Değiştirmesiyle Pazarlanıyor

Lisanslı depo ile artık kamyonların değil, kâğıtların el değiştirerek ürünlerin pazarlandığını ifade eden Bakan Pakdemirli "Üretici bu sistemde, lisanslı depoya teslim ettiği ürün karşılığında aldığı ürün senedi ile ürün borsasında, elektronik ortamda mahsulünü daha geniş bir yelpazede çok sayıda alıcıya ulaştırabiliyor. Lisanslı depoya koyduğu ürünlerini teminat göstererek uygun koşullarda kredi kullanabiliyor. Tabi, Lisanslı depoculuk sisteminin üretici yanında sanayiciye de önemli katkıları var. Sanayici ihtiyaç duyduğu miktar, tür ve kalitede hammaddeyi, güvenilir şekilde, Lisanslı depolardan kısa sürede temin edebiliyor. Böylelikle sanayici; depo ve nakliye masraflarını azaltmış oluyor. Bu sistem sayesinde piyasalarda öngörülebilirlik sağlandığından, sanayici planlamasını daha doğru şekilde yapabiliyor" diye konuştu.

“Hedefimiz TMO’nun bütün alımlarını ELÜS yoluyla yapmak”

Bakanlık olarak hedeflerinin lisanslı depoculuk sisteminin ülke genelinde yaygınlaşmasıyla birlikte, TMO'nun üreticiden yaptığı alımların tamamını, lisanslı depolar üzerinden ELÜS yoluyla gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, “ELÜS yoluyla ürününü TMO'ya veya piyasaya satan üreticimiz daha fazla gelir elde ediyor" diye konuştu.

Lisanslı Depolar Gıda Güvenliğimizi Daha Sağlam Hale Getiriyor

Dünya nüfusunun 2050'de 10 milyara, Türkiye nüfusunun ise 100 milyona ulaşmasının beklendiğini ifade eden Pakdemirli "2050'de bu nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için bugünkünden yüzde 60 daha fazla üretim yapmak zorundayız. Diğer taraftan, dünyada üretilen gıdanın her yıl 3'te biri maalesef kayıp ve israf ediliyor. Bunun neredeyse yarısı, yani toplam üretiminin %14'ü, hasattan perakendeye kadar olan süreçte kayba uğruyor. Üretimi artırmak için yoğun gayret gösterirken, bu kayıpları ve israfı görmek bizi gerçekten çok üzüyor. Amacımız halkımıza; sürekli, yeterli, besleyici ve güvenilir gıda sunmaktır. İşte Lisanslı depolar; tarım ürünlerini güvenli ve sağlıklı ortamlarda kalitesini koruyarak uzun süre muhafaza ettiğinden dolayı, bu kaybı azaltmakta ve gıda güvenliğimizi daha sağlam hale getirmektedir" diye konuştu.

Lisanslı Depoculuk Değerlendirme Toplantısı’na Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye’nin ilk lisanslı depoculuk şirketi LİDAŞ yetkilileri ve bazı oda ve borsa başkanları katıldı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Eski Dost (3 yıl önce)
    Sayenizde çiftçi ve esnaf ihya oldu, kayısı üreticileri köşe oldu, ilk seçimde tşk edeceğiz size ?
    0
    0
    Yanıtla