SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Üreticisi İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor

0
Güncellendi - 2020-08-07 20:48:48
Kayısı Üreticisi İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor
A- A+ PAYLAŞ

Dönemin AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Hükümet nezdinde uzun süre yürüttüğü mücadelenin sonunda, yönetmeliği 2013 yılında yayımlanarak mevzuat bağlamında hayata geçirilen Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Sistemi’nin ana gövdesini oluşturan Malatya Lisanslı Kuru Kayısı Deposu bu ay içinde fiilen hizmete başlıyor.

Malatya Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’nu yerinde tanıtan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, deponun yaklaşık 6 bin ton kapasiteye sahip olduğunu, deponun resmi açılış töreninin ve ilk alımın bu ay içinde yapılacağını açıkladı.

Dünyanın en büyük kuru kayısı üreticisi olan Malatya’da kuru kayısıdaki fiyat dalgalanmalarının önüne geçerek, istikrarlı bir fiyatlama düzenini sağlaması beklenen Kuru Kayısı Lisanslı Deposu’nda ilk alımın yapılması ile birlikte, kayısı üreticisi için yeni bir dönemin başlayacağını belirten MTB Başkanı Ramazan Özcan, “Malatya kayısı üreticisi, bundan sonra sektörün en güçlü aktörü olacak” dedi.

Üreticiye, depoya teslim edeceği kuru kayısı karşılığında Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) verileceğini ve üreticinin bu senetle bankalarda avantajlı şartlara sahip kredi almak için kullanabileceğini ifade eden Ramazan Özcan, kuru kayısının kısa sürede ELÜS piyasasında işlem gören birkaç tarımsal üründen biri olma özelliğini kazanacağını vurguladı.

Malatya Lisanslı Kuru Kayısı Deposu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi (LİDAŞ) ve Malatya Ticaret Borsası tarafından ortaklaşa yönetilecek. Yapım ihalesi ve inşası Malatya Ticaret Borsası tarafından gerçekleştirilen deponun yönetiminde belirleyici bir role sahip olacağını belirten MTB Başkanı Ramazan Özcan, Lisanslı Depoculuğun Malatya ekonomisi için yeni bir dinamizm oluşturacağını ifade etti.

Sistem nasıl işleyecek?

Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Tesisi, Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa edilen ve ilk alımını bu ay içinde yapacak olan Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Deposu’ndaki işleyiş, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan tarafından şöyle anlatıldı:

“İki adet 1000 tonluk, iki adet 2000 tonluk kapasiteye sahip Kuru Kayısı Lisanslı Deposu’na ürün vermek isteyen kayısı üreticisi, ürününü depoya getirdiğinde ilk olarak, Lisanslı Depoculuk Yerleşkesinin girişindeki ürün kayıt biriminde giriş işlemlerini yaptıracak.

Daha sonra, elektronik kantarla ürününü tarttıracak olan kayısı üreticisi, bundan sonra numune alma işlemini gerçekleştirecek olan birime yönlendirilecek ve burada üreticinin depoya teslim etmek istediği ürünün farklı yerlerinden eşit oranda örnekler alınacak ve dijital laboratuvara teslim edilecek.

Laboratuvardaki analiz işlemlerinden sonra, kayısının fiziksel durumu, kükürt yoğunluğu, nem oranı ve benzer özellikler tespit edildikten sonra, ürünün Lisanlı Depoya kabul edilip edilmeyeceği tespiti yapılacak.

Sınıf ve kalite tasnifi yapılarak 500 kg’lık kasalarda saklanacak

Ürünün Kuru Kayısı Lisanslı Deposu’na kabul edilme şartlarını ve kalitesini taşıdığının tespit edilmesinden sonra, kuru kayısılar standartlara göre sınıf ve kalite tasnifi yapılarak 500’er kilogramlık özel kasalara (box) aktarılacak ve depolardaki raflarda muhafaza edilmeye alınacak.

Kuru Kayısı Lisanslı Deposu tesisleri kapsamındaki tüm depolar, kesintisiz biçimde 4 derece ile sabit biçimde klimatize edilecek ve ürünlerin her açıdan sağlıklı ve güvenli bir ortamda saklanması sağlanacak.”

Ürün karşılığında Elektronik Ürün Senedi verilecek

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üreticisinin ürününü depoya teslim etmesinden sonra, ürünün ederi karşılığında üreticiye Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) verileceğini, bu senedin başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalarda son derece avantajlı kredi kullanmak için üreticiye finansal destek sağlayacağını söyledi.

ELÜS sayesinde, kuru kayısının artık gerçek değerinde pazarlanacağını ve alıcı bulacağını vurgulayan MTB Başkanı Ramazan Özcan, lisanslı depoya teslim edilen kuru kayısı karşılığında verilecek ELÜS tutarının %75’ine kadar kredi kullanabileceğini kaydetti.

Üretici depodaki kayısısını istediği zaman geri alabilecek ya da satabilecek

Kuru kayısısını depoya teslim ederek karşılığında ELÜS alan Malatyalı üreticinin istediği zaman ürününü geri alabileceğini ya da piyasada satışa sunabileceğini ifade eden Ramazan Özcan, “Tarım ürünleri üreticileri açısından kolay pazarlanabilen, iyi muhafaza edilen ve nakliye masrafları en aza indirilmiş bir sistemle istikrarlı ve daha yüksek bir gelir seviyesi elde edilmesi için çalışıyoruz” dedi.

Hasat dönemlerindeki arz yığılmasının doğurduğu fiyat düşüşleri artık olmayacak

Lisanslı depoculuğun, tarım ürünlerinin, fizikî mal ve numune gösterilmesine ve teslimine gerek olmaksızın ürün senetleri veya elektronik ürün senetleri aracılığıyla ticaretinin yapılmasının yolunu açtığını vurgulayan Ramazan Özcan, lisanslı depoculuk sayesinde, kuru kayısının hasat dönemlerinde arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerinin önlenmesi ve piyasanın dengelenmesinin sağlanacağını söyledi.

Ürün teslimatı yapan kayısı üreticisine ücretsiz yemek ve konaklama hizmeti verilecek

Üreticinin kuru kayısısını depoya getirdikten sonra işlemleri yapılırken rahat edebilmesi, günlük ihtiyaçlarının karşılanması için depo yerleşkesinde sosyal tesislerin de inşa edildiğini belirten MTB Başkanı Ramazan Özcan, uzak köylerden gelen üreticilerin, gün içinde evine dönememesi durumunda Lisanlı Depoculuk sosyal tesislerinde konaklayabileceğini kaydetti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Faruk (3 yıl önce)
    Borsa Başkanı ama kendinden yüksek makamlarda ki insanlardan daha özverili daha çalışkan Lisanslı depo akabinde TMO Kayısı Alımı Malatya için Önemli İşler Tebrik Ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Zenginlere kayısını koy, koyduğun kadarının %75 i git kredi cek. Zengin iyice zengin olsun. Vah ki vah. Gariban koylu iden topla hem kayısı sahibi ol hemde extra kredi cek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bk (3 yıl önce)
    Bir başlangıç olarak harika bir iş, emeği geçenlere teşekkürler. Kesinlikle filizlenerek meyvesini vereceğine inanıyorum. Hemşehrilerimize hayırlı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Saim yilmazer (3 yıl önce)
    hayırlı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    Vah vah... 2020 yılında meyve deposuna seviniyoruz. Yapacak bir sey yok... Mozambik gibi oldu memleket, Çevre Yolu'na da 2023'de seviniriz artıkın... Neyse. Çok gerekli ve yerinde bir yatırım olup ayrıca müteşebbislerim de desteklenmesi şart. 6 bin ton Malatya için hiçtir ama yine de bir başlangıçtır. Yetmez ama evet.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Emrah İdaçlı (3 yıl önce)
    Malatyamizin yıllardır beklediği bir projeydi. Kayısıci üreticisinin artik ürettiği ürünün değerinin bilinmesi başladı çok şükür. Hizmetin hiçbir zaman kötüsü olmaz. Hem depoyu hem de TMO kayısı alımı için göreve geldiği günden beri canla başla kayısıcısi için çaba sarfeden başta Ticaret Borsası bşk. RAMAZAN ÖZCAN ve ekibini kutluyorum. Inşallah daha güzel projelerle köylümüzü desteklemeye devam edeceklerdir. Eleştiri yapan zihniyete de şunu söylüyorum. Yıllarca koltuklari çürütenlere sesiniz çıkmamış. Yatanlara o kadar çok alışmışsınız ki çalışan size garip geliyor. Tebrikler Ramazan Başkan ve ekibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haydar özgür Darende ılıca (3 yıl önce)
    Bu sadece Malatya'da ki esnafların işine gelir.. Alır oraya doldurur. Köylüde arabamı var ki oraya getirsin. Zenginlere bedava depo yapıyorlar ....
    0
    0
    Yanıtla
  • Çok zekisin
    0
    0
    Yanıtla
  • ali osman (3 yıl önce)
    lisanslı depoculuk ve toprak mahsulleri ofisinin kayısı alımı yapacağını açıklaması malatyamız için şahsi görüşüm bir dönüm noktasıdır. inşallah kurumun yönetimi bir an önce kamuya verilmeli. malatyamıza hayırlı olsun inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (3 yıl önce)
    bu işlemin üreticiye maliyeti ne olacak? hayırlarına yapmıyorlar herhalde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şengül Eken (3 yıl önce)
    Hayirli uğurlu olsun inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • Kuzey Cevre Yolu Bitsin Artik (3 yıl önce)
    Emeği geçenlere çok çok teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (3 yıl önce)
    malatyadaki kayısı tüccarları işin suyunu çıkarmasalar TMO nun kayısı alımı ve lisanslı kuru kayısı depolama tesisleri kayısının yeniden itibarlanması için iyi birer fırsat bu işlerin yapılmasında emeği geçen başta Öznur çalık Bülent Tüfenkçi Ahmet Çakıra teşekkürler...
    0
    0
    Yanıtla