SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı 'Yorgun', TSO 'Perişan'!.

0
Güncellendi - 2018-10-26 02:15:00
Kayısı 'Yorgun', TSO 'Perişan'!.
A- A+ PAYLAŞ

  • TSO'nun dağıttığı kayısının tanıtımda İngilizce metin skandalı.. Ne demek istemişler, ne yazmışlar?

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın, İstanbul’da düzenlenen “2. Malatya Tanıtım Günleri” etkinliği çerçevesinde ziyaretçilere dağıttığı kayısının ambalajının üzerinde yer alan, kayısının yararlarına ilişkin İngilizce bazı ifadeler, son derece kötü tercüme nedeniyle 'tanıtım skandalı'na dönüştü.

Kayısıya değer katması gereken ve pazarlamada çok önemli olan 'Coğrafi İşaret Tescili'nin yapılmasına rağmen, bunun yeterince kullanılamadığına ilişkin eleştirilerin de hedefinde yeralan Ticaret ve Sanayi Odası, İstanbul'da 11-14 Ekim günleri arasında gerçekleştirilen 2. Malatya Tanıtım Günleri'nde açtığı stantta konuklara, özel kutularda islimli ve gün kurusu kayısı dağıttı.

Coğrafi işaret tesciline ilişkin görselin de basıldığı ambalajda kayısının yararlarına ilişkin, Türkçe ve İngilizce metinlere yer verilirken, İngilizce metnin son derece kötü bir çevirinin ürünü olduğu görüldü.

Kayısının yorgunluğu aldığına ilişkin yararı, İngilizce metinde "Yorgun", strese iyi geldiğine ilişkin yararı İngilizce metinde "Stres iyidir" olarak yazıldı. Diğer yararlara ilişkin İngilizce metin skandal çevirilerle devam etti.

BU TÜRKÇESİ..

Ambalajın bir yüzüne kayısının yararlarını sıralayan şu Türkçe ifadeler yazılmış:

- Yorgunluğu alır.

- Kabızlığı önler.

- Strese iyi gelir.

- Cildi güzelleştirir.

- Gece körlüğünü önler.

- Beyinin düzenli çalışmasını sağlar.

- Ülserin iyileşmesinde rol oynar.

- Kan yapımını arttırarak kansızlığa iyi gelir.

- Karaciğeri tedavi edici etkisi vardır.

Türkçe metinde küçük bir yazım hatası var ama İngilizce metin söz konusu olduğunda çok dikkate alınabilecek bir hata değil. Bir cümlede “beynin” yerine “beyinin” denilmiş, o kadar.

İNGİLİZCE METİN SKANDAL..

Ambalajın diğer yüzüne, Türkçe metinle aynı sırada olmasa da, İngilizce karşılıkları (!) yazıldı. Ancak bunun İngilizceyle hiçbir şekilde alakasının olmadığı görüldü.

Ortaokul seviyesinde bir öğrencinin bile iyi-kötü çevireceği düzeyde metnin nasıl bu hale sokulduğu anlaşılamazken; Google Çeviri hizmetinin bile daha düzgün çeviri yapabildiği gözlendi.

Kayısının yararlarının “sözde İngilizce” karşılığı Türkçeye çevrildiğinde sadece “cildi güzelleştirme, kabızlığı önleme ve gece körlüğünü önleme” özelliklerinin doğru yazıldığı, ülser tedavisiyle ilgili cümlenin de “idare ettiği” görülürken diğerleri felaket denecek şekilde yeraldı.

Bu cümleler ve Türkçeye çevrildiklerindeki karşılıkları şöyle:

- Gets tired = (Kayısı) Yorgun.

- Stress is good = Stres iyidir.

- Brain allows regular work = Beyin düzenli iş (veya çalışma) sağlar.

- Blood is good for anemia by increasing the production = Üretim (kan üretimini kast ediyor olsa gerek) arttırılarak kansızlık için kan iyidir.

- Liver has therapeutic effect = Karaciğer tedavi edici etkiye sahiptir (Karaciğerin herhangi bir şey üzerinde tedavi edici etkisi vardır gibi bir anlam çıkıyor ki bu haliyle de yanlış).

'ÇOK İYİ İNGİLİZCE BİLEN' GENEL SEKRETER ARIYORDU..

Bu arada, Malatya TSO'nun 1 Nisan 2018 günü yapılan oylamada, eski başkan Hasan Hüseyin Erkoç'a karşı yarışan ve çok iddialı vaadlerde bulunan Oğuzhan Ata Sadıkoğlu'nun başkanlığındaki liste, meslek gruplarında ve mecliste çoğunluğu elde ederek yönetime seçilmişti.

Yeni yönetim,  odanın mevcut genel sekreteri Abdullah Duran’ın yerine yeni bir isim bulmak için  Haziran ayında kariyer.net adli internet sitesine iş ilanı vermişti.

Söz konusu ilanda genel sekreter adayında, “Kaçakçılık, vergi kaçakçılığı, haksız mal edinme suçlarından hapis cezasına mahkûm olmamak”  şartının yanı sıra ‘Çok iyi derecede İngilizce bilen, yurt içi ve yurt dışı seyahat engeli olmayan, organizasyon kabiliyeti yüksek’ şeklinde birçok özel şartlar aranıyordu.

TSO'nun belirttiği şartlardaki genel sekreter arayışının akıbeti merak edilmekte iken,  1 Ekim günü, Malatya I. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürü Remzi Yaşar'ın, oda genel sekreterliği görevine getirildiği TSO tarafından açıklanmıştı. Yaşar'ın TSO'daki odasına giderek göreve başladığı açıklamasının, yeni makamındaki fotoğrafıyla birlikte basına iletildiği günün gecesi, yeni genel sekreter OSB'ye ait olan ve iade etmediği anlaşılan makam aracının karıştığı ve büyük hasar gördüğü kaza ile 24 saat içinde ikinci kez haber konusu olmuştu.

Elektrik teknisyeni olarak 1991'de I. OSB'de işe başladığı, sonraki süreçte Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'ni (AÖF) bitirdiği öğrenilen Remzi Yaşar'ın atanmasının ardından, TSO'nun iş ilanında "çok iyi derecede İngilizce bilme" koşulu aranmasına rağmen, yeni genel sekreterin hiç İngilizce bilmediğine ilişkin iddialar ortaya atılırken, odanın tanıtım için İstanbul'da dağıttığı kayısının kutusundaki İngilizce skandalı adeta bunun teyidi oldu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

45 yorum yapılmış

  • Efe44 (5 yıl önce)
    Geçmişinde korkusuzca haber yapan ve bütün yorumlara açık olan siteniz benim yorumlarımı niye yayınlamıyor. Artık siz de mi değiştiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Efe44 (5 yıl önce)
    EY TSO Yönetimi haberiniz var mı beylerderesi uçurumu ile 2 ci organize arasına yapılan yaklaşık 3_5 bin metre arası duvar yapılmaktadır. Bunun bir proje kapsamında yapıldığı söyleniliyor. 1)Bu ekonomik krizde bu duvar şart mıydı güvenlik kameraları ile kontrol altına alınamaz mıydı? 2)Bu V. E bir siyasi düşüncesi de varmış gider ayak niye bu duvarı yaptırıyor? 3)sanmayın ki kimse birşey bilmiyor bunların ayrıntısı ile belge ve dökümanları ile cumhurbaşkanlığı genel sekreterliğine iletilecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (5 yıl önce)
    Oğuzhan Sadıkoğlu çok büyük vaatlerle geldi, ancak 6 ayda yeni yönetimin tek yaptığı açılış ve davetlere gitmesi. Böyle komik olaylarla gündeme gelmesi de kendisi için bir kayıp oldu.Bence Sadıkoğlu 6 aylık süreçte (varsa tabi) yaptıklarını açıklamalı, belki biz bilmiyoruzdur...
    0
    0
    Yanıtla
  • esnaf bitti (5 yıl önce)
    Oguzhan beyin Tek yaptıkları proje kızılay kan kampanyası oldu .Oguzhan bey bizde kan vermek isterdik ama esnafın krizden dolayı damarında kan kalmadı .Ama sen anlamazsın nede olsa sanayici değilsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Madem eski yönetim zamanında basıldı bu kutu, yeni yönetim farkına varıp kullanmasaydı.Eski yönetim damdan atladı diye yeni yönetimde mi damdan atlayacak.Olmuş bir hata, bundan ders çıkartıp bundan sonra basit hatalar yapmamak gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Çöpçü (5 yıl önce)
    Bu haber ve haberlerin kasıtlı olduğunu düşünüyorum.Haberi yapan arkadaş 2 sene boyunca bu kutular kullanıldı,ancak bu yönetim döneminde neden manşet oldu.Bunu düşünmeden edemiyorum,anlaşılan bu yönetim bazı kişilerin hortumu nu kesti.Şuanki başkan ve yönetim malatya TSO liyakat sahibi başarılı olacağına inanİlan kişilerden oluşuyor. Biz degerlerimizi, bir delinin kuyuya tas atması gibi , peşinden koşan,yazan çukurdan ne olursa olsun birseyler çıkarmayi seven toplumuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sevgili çöpçü kardeşim Sanırım haberi okumadın yada detayı idrak edemedin.Eski yönetim eksikleri nedeni ile teveccüh görmedi. Haber diyorki şimdiki yönetim ilan verdi en az bir yabancı dil bilen sekreter alacağız ama dediği ile yaptığı aynı değil.Oysa Sadıkoğlu abinde yabancı dil biliyor diye geziyordu. Eskiye yazıkmı edildi şimdi
    0
    0
    Yanıtla
  • Sadıkoğlu ilan vererek kuyuya bir taş attı onlarca kişi müracaat etti.Ne oldu peki müracaatı bile olmayan ilan kriterlerine uymayan birini aldı.Şimdi eleştirenler ve haber yapanlarmı haksız oldu.Kriterleri uyanların hakkını o yönetim ve iyi derecede İngilizce bilen başkanları yemiş olmuyormu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğrucu Davut (5 yıl önce)
    Selamun Aleykum Bisey sorayim size sizler laf olsun torba dolsun diyemi yorum yapıyorsunuz skandal demişler acaba kaseti mi var birini taciz mi etti siz iyi gazeteci olduğunumu zanneduyo rsunuz iyibir araştırmacı olsaydınız yıllar önce basılıp dağıtımını yapıldığını anlardınız size yayın alkışınızda başarılar diliyorum iyi günler
    0
    0
    Yanıtla
  • Yıllar önce bu kutuyu yapan orada değil Sadıkoğlu seçim öncesi ve sonrası mangalda kül bırakmadı hele genel sekreter ilanı dehşetti. Sonuç alakasız eskinin hataları ile eksiklerinizi gizleyemezsiniz. Sahi 1. Osb ne oldu yeni müdür kim eski müdür hangi gün ayrıldı yenisi başladımı ne oldu Malatya haber bu konuyu da araştırmalı detayları ile
    0
    0
    Yanıtla
  • Yavuz (5 yıl önce)
    Tamer bey 3-4 bin TL değil Genel Sekreteri maaşı 11 bin TL dir.
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (5 yıl önce)
    google traslate ile ancak bu kadar ingilizce
    0
    0
    Yanıtla
  • Tamer (5 yıl önce)
    İşte yeğenini bacanağını emmini dayını işe alırsan seni böyle rezil eder. İngilizceyi çok iyi seviyede bilen adam işsiz gezsin şu çeviriyi yapan 3-4 bin TL maaş alsın. ADALET...
    0
    0
    Yanıtla
  • Çaycının beş bin lira aldığı bir odada genel sekreter için 4 bin maaş demen biraz hakaret olmuş TAMER bey. Seçimde gezerken çaycıya 5 bin lira maaş veriyorlar diyordu Sadıkoğlu sanırım unuttu
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (5 yıl önce)
    Kayısıda katma değer neden artmıyor, neden daha kârlı pazarlara doğrudan yönlendirilemiyor, neden HİÇBİR İŞ DÜZGÜN YAPILAMIYOR gibi soruların cevabı niteliğinde bir detay olmuş. Sonra da bu insanlardan bizi ciddiye almalarını bekleriz... ÖNCE BİZ İŞLERİMİZİ CİDDİYE ALALIM!
    0
    0
    Yanıtla
  • abbas (5 yıl önce)
    cok gecmis olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Battal (5 yıl önce)
    Bir Kayısının ingilizce veya Türkçe yazılmasını beceremeyen TSO acaba Malatya'lılara veya Esnafa ne hizmet veya iş yapabilecek ALLAH Yardımcımız olsun. Sadece TSO değil,buna benzer odaların çoğu bu durumda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Türkçe açıklamada Yanlışlık yok,kayısı yiyen beyler düzenli çalışır
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Güzel Malatya'dan insan ve kurum manzaraları.. Ne diyelim Allah Kayısının ve Malatya'nın yardımcısı olsun...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ercan (5 yıl önce)
    Haberin kasıtlı yapıldığı çok net. Bu kutular farzedelim yeni yönetimin işi oğuzhan bey yada genel sekreterin ingilizce bilmesiyle ne alakası var konunun. O kurumda reklam basın işlerine bakan zaat her kimse nasıl bir çalışma yapmış Bir kurumda herşeyi başkanmı takip eder yönetimin işi kutuculukmu. Siz bu haberi kasıtlı yapmışsınız çok net bir şekilde karalama bu. Neresi haber niteliği taşıyor bunun. Kim yaptırıyor bu haberleri size. Çok komik inanın
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)Ercan isimli kullanıcı yorumuna
    Komik olan senin yazdıkların o kadar yorum içinde ben burdayım diyorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Göktürk (5 yıl önce)
    Liyakatsiz beceriksiz adamlar bu ülke bu memleket sizleri hak edecek ne yaptı.
    0
    0
    Yanıtla
  • elif (5 yıl önce)
    Sanırım bu kutular bundan önceki yönetim tarafından 3 fuarda daha kullanıldı.O zaman haber niteliği taşımıyor muydu ? Bu yönetime mal edilmesi yanlış olur ve kul hakkına girer.
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Bence bundan bir ders çıkartmak gerekir, acaba Belediye Başkanlarımız, Milletvekillerimiz, diğer oda başkanlarımız, il müdürlerimiz ne kadar biliyor İngilizceyi. Günümüzde artık 2. hatta 3. yabancı dilin nedir diye soranlar var. TSO'nun başındakilerin mutlaka iyi derecede dil bilmesi gerekir.Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp, TSO'daki yöneticilere hemen dil kursuna gitmelerini tavsiye ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (5 yıl önce)
    TOBB'un web sayfasında Sadıkoğlu'nun özgeçmiş kısmında İYİ derecede İNGİLİZCE bildiği yazıyor. O cümle aynen şöyle: "2018 yılında yapılan seçimlerde Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Oğuzhan Ata SADIKOĞLU iyi derecede İngilizce bilmektedir."
    0
    0
    Yanıtla
  • HAS MALATYA (5 yıl önce)
    6 ay olmuş Sadıkoğlu,bir tane icraat yok.İcraatın olmadığı gibi şu krizde,sanayiciye merhem olacak projende yok.Eğer kriz yok diyorsan kabul ama sana bir sorumuz olacak.Kendi firmana ait kredilerini düzenli ödeyebiliyorsan kriz yok demektir.Ödeyebiliyormusun.???Biz sanayici olarak rezil durumdayız.
    0
    0
    Yanıtla
  • TURAN (5 yıl önce)
    Sadıkoğlu itiraf etmeli genel sekreter konusunda çok büyük hata yaptı.Erkoçu iyi bir sekreter al diye kürsüden eleştirdi.Kendi gitti İngilizce bilmeyeni getirdi.En yakın adamı ve yönetim ile ters düşmüşler genel sekreter konusunda.1.osb ise hala boş atama Yok.sayın başkan getirdiğin adamın İngilizcesi yok sen iyi derecede bildiğini söylüyordun sen kutuyu niye okumadın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Liyakat sen ne güzel şeysin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Hasan başkanın vebali var. sadıkoğlu'nu oraya getirenler rezaleti görsünler!
    0
    0
    Yanıtla
  • abuzer (5 yıl önce)
    Yazık Malatya' ya . Hiç mi vasıflı eleman kalmadı mı? Bu kadar liyakattan uzak atamalar ve güzelim sehire yapılan zararlar. İstense bile yapılamaz. Organize sanayi bölgesi müdürü , ticaret ve diger oda başkanları, belediyeler ve diğer atamalar.
    0
    0
    Yanıtla
  • NECDET AKBOĞA (5 yıl önce)
    Güler Hazar hanımefendi habercilikte Malatya için bir değerdir. farklılıkları onunla farketmek başarının adıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ökten Şencan (5 yıl önce)
    Malatyahaber ne alaka! Sadece karalamak, kötülemek ve çamur atmak için saçma saçma haber yapıyorsunuz. Orada ambalajdaki baskıdan dolayı sehven oluşan bir kelime ile o başlık ve haberin ne alakası var. TSO Başkan ve Yönetimi aslanlar gibi çalışmakta ve görevlerini en iyi şekilde yerine getirmektedir. Çekememezlik ve hasetlik yapmayın. Siz tabi bu kadar düzgün çalışan bir başkan ve yönetimine bula bula bu bahaneyi bulmuşsunuz. Aksine bu haber TSO yönetimini değil, sizi alçaltır!
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (5 yıl önce)
    Bu haber dahi bu güzelim şehrin ve kayısının ne durumda olduğunun göstergesi beyler. Yazıklarrrr olsun. Bu şehir bunları hak etmiyor. İşin ehlileri tarafından yönetilmediğimizin tescilidir. Reis Malatya yı kaybediyorsunuz. Bu şehri kaybetmeyin lütfen.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulvahap gulezgin (5 yıl önce)
    işte malatya ve işte malatya da siyaset yapmaya çalışanların eblehliği
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (5 yıl önce)
    Sayın Yöneticiler,bu işler önemli tanıtımı iyi yapmak lazım,yoksa ahbap çavuş ilişkilerinin zararını üretici çekmesin,yanlışlık oldu kusura bakmayın demeden önce ,yapmayacaksın.............. abi ...............işine önem vereceksin.....................
    0
    0
    Yanıtla
  • kazım (5 yıl önce)
    Bu ingilizce metinler bizim işlere yaklaşım tekniğimizi yansıtıyor. İşte problemimiz bu. Amatörce şire pazarı yapıyoruz. Amatörce üretim, alım-satım ve kükürtleme vs. yapıyoruz. Üretiminden pazarlamasına-tanıtımına kadar her yerimiz dökülüyor. Kayısı ile ilgili çalıştay, toplantı, konferans ve bilumum ne yapılıyorsa hepsi dostlar alışverişte görsün mantığı ile yapılıyor bence. Ya da "bişeyler yapıyoruz"denilsin diye mi acaba? Kayısı ile ilgili bir " Battalgazi'ye" ihtiyacımız var.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (5 yıl önce)
    2 dil bilen genel sekreter hatalı yazmişdır. Bu yönetimden birşey olmaz kendi içinde 4,5 parçaya ayrılan bir birleriyle konuşmayan yönetimden. Bir birlerine gol atmaya çalışan yönetim. Mevcut Müsiad Oguzhan Ata Sadıkoğlunu destekledi. Gelen Yeni genel sekreter Müsiadın Mualif grubun adamı Genel sekreter oluyor.. Onun için bu yönetim tam bir Güveç içinde ne ararsan var..Oguz başkan olmak için o kadar gruba yeşil boncuk verdiki bu boncuklar başına bela olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya (5 yıl önce)
    hakkaten güldürmüştür. Malatyalı olsun illaki ısranının neticesinde eldeki kişiler hep aynı kişiler sanırım. İngilizce değil muhasebe ve diğer konuları da bilmez ki sekreter. ticaret odası eskisini aratır oldu.. sessiz sessiz oturuyorlar sadece
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (5 yıl önce)
    Eee destekledigimiz bir aday (oguzhan) vardı, o da yüzüne gözüne bulaştırdı. Hısım ahbap ile yürümez bu işler, işi ehline vereceksin ki önce MTSO, sonra Malatya, Sonrada Ülke kalkınsın ama nerdeee ? Ne diyelim inşallah düzeliriz.
    0
    0
    Yanıtla
  • koray (5 yıl önce)
    Liyakat liyakat liyakat.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (5 yıl önce)
    yandaşın ufak tefek kusurunu görmeyeceksin olur okadar ! ingilizce konuşanlar anlamak için sorsun birilerine
    0
    0
    Yanıtla
  • efendioğlu (5 yıl önce)
    MHP nin kombin işi halen bitmedi anlaşılan bari bu konuda bir açıklama yapsalar
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyali (5 yıl önce)
    Bence Oguzhan Sadıkoğlu yorgun .Hasan Erkoçu aramıyoruz ama, oğuz sadıkoğlu da vasat çıktı istemiyoruz.Oguzhan sadıkoğlu şunu bilsin, hasan erkoç kötü yönettiği için tepki oyları ile seçildin.6 ay oldu yemek ,düğün davetleri haricinde yaptığım 1 tane icraat yok.Yazik malatyaya.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 yıl önce)
    Hangi çağda yaşıyoruz. Liyakat olmaz ise, her yere torpil ile adam alınırsa olacağı bu. Bir de kayısıyı tanıtacaklar, hiç tanıtmasanız daha iyi. Tanıtacağız derken daha çok kayısıya zarar veriyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cereyancı (5 yıl önce)
    Bence sorun İngilizce değil bunu olay üzerinden 10 gün geçtikten sonra haber yapan sizlersiniz neden 10 beklediniz?
    0
    0
    Yanıtla