SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıda Don Hasarı Belirleme Çalışması

0
Güncellendi - 2021-04-02 10:51:00
Kayısıda Don Hasarı Belirleme Çalışması
A- A+ PAYLAŞ

"RİSK NİSAN SONUNA KADAR DEVAM EDİYOR".. Malatya’da 25-30 Mart tarihleri arasında hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi nedeniyle yaşanan zirai don nedeniyle hasar tespitinin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Malatya’da geçtiğimiz hafta sonu düşük, orta ve yüksek şiddette bir zirai don hadisesinin yaşandığını, sahada hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Macit,” Geçtiğimiz günlerde 3-4 günlük hafif, orta ve yüksel şiddette bir zirai don oldu. Bunun ilgili arkadaşlarımız çalışmalara başladı. Öncelikle bu don kapsamında TARSİM sigortası çiçek döneminde karşıladığı için TARSİM’in de bu konuda çalışmaları var. Hasar anlamında biz bütün afetlerde ve aşırı yağışlarda don ve dolu gibi olaylar da olduğu günün ertesi günü ilçe müdürlüğü personeli ile birlikte sahaya çıkıyoruz, sahadaki hasar durumunu tespit etmeye çalışıyoruz. Malatya’da da bir zirai don oldu, bu hafta ve önümüzdeki hafta çalışmalarımız devam edecek. Malatya'da kayısı alanı çok geniş olduğu için, ağaç sayımız çok fazla olduğu için, kısa sürede bitirilecek bir iş değil, çalışmalarımız bu konuda devam ediyor çalışmalar bittikten sonra bizim afet bilgi formu var, biz bunu bakanlığı iletiyoruz” dedi.

Don tehlikesinin bitmediğini, Nisan ayı sonuna kadar zirai don meydana gelebileceğini vurgulayan Macit, kesin hasar tespiti sonuçlarının Mayıs ayının ilk haftasında açıklayacaklarını belirtti. Macit, ” Şu anda zarar için elimizde kesin veriler yok bu konuyla ilgili bir açıklama yapamıyoruz. Çalışmalar tamamlandıktan sonra elimize somut veriler geçtikten sonra kamuoyu ile bu konuyu paylaşırız. İnşallah bu yıl bir sorun olmaz. Meteorolojinin verilerine göre şunda bir don görünmüyor tabi bu kısa veri bu zamanla değişebilir. Kayısıdaki don riski Nisan ayı son haftasına kadar devam ediyor, Kayısıdaki tam hasarı Mayıs ayının ilk haftasında açıklayabiliriz” diye konuştu.

Çiftçilere çiçek monilyası ile mücadele kapsamında ilaçlama tavsiyesinde de bulunan Macit, ilaçlama olmaması durumunda ürün kaybı yaşanabileceğini ve çiftçilerin ciddi oranda zarar görebileceğini söyledi.

"TOHMA KENARINDAKİ BAHÇELER ETKİLENDİ"

Darende ilçesinde de kayısı ağaçlarının zirai dondan etkilendiği ifade edildi.

Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, gazetecilere yaptığı açıklamada, 25-29 Mart tarihlerinde yaşanan zirai dondan henüz çiçek açmamış tomurcuklarla çiçek açan kayısıların etkilendiğini, Tohma kenarındaki bahçelerin sıcaklıkların geceleri sıfırın altına düşmesi nedeniyle dona maruz kaldığının gözlemlendiğini söyledi.

Karaca, devletin zirai dondan etkilenen Darende bölgesini afet bölgesi ilan edip üreticiye destek olmasını istediklerini ifade ederek, "Çiftçilerimizin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi ve sulama birliklerine olan borçlarının faizsiz ertelenmesini istiyoruz." dedi.

iha- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ali Aydın (2 yıl önce)
    Geçen yılki gibi gelen parayı dağıtsın yanlış yapmasın..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kuluncak Ziraat Odası (2 yıl önce)
    Dünya kuru kayısı üretiminin %89'unu karşılayan güzel Malatya'mızın nadide ürünü olan kayısı için tehlike Nisan ayı sonuna kadar devam ediyor. gerekli hasar tespiti çalışmalarının yapılması için konuyu gündeme taşıyan Malatyahaber.com sitesi ve haber ajanslarına teşekkür ederiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sizin konuyu taşımanın lazım..değil mi
    0
    0
    Yanıtla