SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıda 'Polen Yıkanması' ve 'Monilya' Tehlikesi

0
Güncellendi - 2020-04-15 03:24:18
Kayısıda 'Polen Yıkanması' ve 'Monilya' Tehlikesi
A- A+ PAYLAŞ

"HASTALIK ETKİLEDİ.. " Malatya'da üreticilere, kayısı ağaçlarında büyük hasara neden olan "monilya" ve "polen yıkanması" hastalığına karşı ilaçlama yapmaları uyarısında bulunuldu.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonuna sahip olan ve "dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da 50 bin civarında aile geçimini bu üründen sağlıyor.

Kentte üreticiler yeni hasat sezonuna hazırlık yaparken, bu sezon çiçeklenme dönemindeki etkili olan uzun süreli yağmurlar kayısı ağaçlarına zarar verdi.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiçeklenme döneminde uzun süren yağmur nedeniyle kayısı çiçeklerinde "polen yıkanması" ile "monilya" hastalığının ortaya çıktığını söyledi.

Hastalık nedeniyle ürün kaybının meydana geldiğini anlatan Solmaz, bu kaybın bahçelerdeki ilaçlamalara göre farklılık gösterdiğini ifade etti.

Solmaz, hastalıkların ürün kaybına neden olduğuna dikkati çekerek, "İncelediğimiz bahçede ağaçlar bakımlı olmasına rağmen monilya dalların kurmasına, çiçeklerin yok olmasına hatta ürünün yüzde 90 denebilecek kadar ürünün zayi olmasına neden olmuştur. Hastalık bu yılın ürününü etkilediği gibi gelecek yılın ürününü de etkilediği için ekonomik kayba sebep olacaktır." diye konuştu.

"Monilya"nın kent genelinde yaygın olarak görülmeye başladığını ve çiftçilerin hastalıkla mücadele için ilaçlama yapması gerektiğini anlatan Solmaz, şöyle devam etti:

"Bazı yüksek bölgeler çiçek açmadığı için monilya pek etkili değil. Meteoroloji verileri sıcaklığın 22 derecenin üzerine çıkmayacağını ve yağışların devam edeceğini gösteriyor. Çiçek açmayan bölgelerde en az 2-3 defa ilaçlama yapılması gerekli. İlaç atılmadığında diğer bahçeler de bu incelediğimiz bahçe haline gelir. Şu an ilaçlama ve besin elementlerini atmazsak gelecek yıl sıkıntıyı daha had safhada yaşamış olacağız. Bahçede şu an monilya yoksa bile ilaçlama yapılması gerekli. Çiftçilerin dikkatini monilyaya çekmemiz lazım çünkü Malatya'nın ekonomisinin birinci unsurlarından biri kayısı üretimidir. Üretici kesinlikle ilaçlama yapmalı, taban gübresi atmalı ki ağaca canlılık kazandırmamız lazım."

- "Üreticiler sıkıntı yaşıyor"

Ziraat mühendisi ve üretici Mehmet Şireci ise ağaçlarda "polen yıkanması" ve "monilya" hastalığı nedeniyle üreticilerin sıkıntı yaşadığını belirterek, "Bazı bahçelerde monilya hastalığı yok ama meyve de yok, nedeni polenler yıkandığı için dölleme yapmıyor. Dölleme yapmadığı zaman kayısı kürkün içerisinde kalacaktır." diye konuştu.

Üreticilerin kayısı ağaçlarını ilaçlamayı ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Şireci, şunları kaydetti:

"Çiftçiler, kesinlikle meyve olsun olmasın ilaç atmak zorunda; hastalığın durması, önüne geçmesi için. Çünkü hastalık ana gövdeye doğru yayılmaya devam ediyor, hastalığın yayılmaması için ikinci bir ilaçlama yapılması lazım. Meyve olsa da olmasa da çil ilacının atılması gerekiyor, aksi halde sonbahar gelmiş gibi bütün yapraklar dökülür."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • yazihanli (4 yıl önce)
    Sayın Yeşilyurt Ziraat Odası Baskanı Şubat ayında çiftciyi uyarıcı sekilde basın acıklaması yapsalar, şu kıymetli Malatya siyasilerinin arkasına koşmayı bir marifet bilip kendi işlerine baksalar bu duruma gelmezdik. İş bilenin kılıç kuşananın diye atalarımız boşuna söylememiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemal sureyya (4 yıl önce)
    Fiyatlar artsın bari 2 senedir her şey zamlandı girdiler arttı üreticilerin kayisisi 5 kuruş zamlanmadi bu nasıl iş niye kimse bundan bahsetmiyor!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilirkişi (4 yıl önce)
    Ne il tarım ne ilçe tarimlar ne de ziraat odaları bir allahın kulu çıkıpta üreticiyi uyarmadı yağışlı geçen mevsime göre nasıl tedbir alacağını anlatmadı ,kayısı ağaçları en az 2 yıl geriye gitti,ürün zaten yok ağaçlarda kurumak üzere üretici bilgilendirilebilirdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (4 yıl önce)
    Bu haberi kayısı lar ovada çiçek açmadan yapacaktınız sayın başkan.biraz geç kaldınız.siz yeşilyurt ziraat odası başkanısınız ve sizin üyelerinzin bahçeleri şu anda çağala durumunda
    0
    0
    Yanıtla
  • Ziya (4 yıl önce)
    Yalan para etmiyor diye senaryo üretip duru.Yoksa Corona kaysiyi vurdumu.)));
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdülkadir Çolak (4 yıl önce)Ziya isimli kullanıcı yorumuna
    He vurdu.
    0
    0
    Yanıtla