SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kemik İliği Naklinde 4. Sıradayız"

0
Güncellendi - 2016-10-31 23:06:30
A- A+ PAYLAŞ

Kan ve Kemik İliği Nakli Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Türkiye'nin, yapılan kemik iliği nakli sayısı bakımından Avrupa'da 4. sırada olduğunu belirterek, hastalara aile dışı verici bulunması amacıyla kurulan TÜRKKÖK Projesi'ne kayıtlı donör sayısının yeterli düzeye ulaşması durumunda, dışa bağımlılığının ortadan kalkabileceğini bildirdi.

Erkurt, Türkiye'de son yıllarda kemik iliği nakli konusunda büyük gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Türkiye'de kan ve ilik nakli bekleyen hasta kalmadığını vurgulayan Erkurt, yurt dışından da hastaların sağlık turizmi kapsamında ülkeye gelerek kemik iliği nakli olduğunu söyledi. Erkurt, "Türkiye yılda 4 bin kemik iliği nakli ile Avrupa'da 4. sıraya yükselmiştir. Hatta dışarıdan kemik iliği nakli olmak isteyenler, sağlık turizmi adı altında buraya gelerek Türkiye'de kemik iliği nakli olabilmektedir." dedi.

Kök hücre nakli konusunda bağışın önemine dikkati çeken Erkurt, şöyle devam etti:

"Kök hücre nakli gerektiren hastalara sadece kardeşten donör bulunmaktadır. Diğerlerine ise donör bulunamamaktadır. Kalan kısım donör bulamadığı için kemik iliği nakli olamamaktadır. Ülkemizde bu problem halen devam etmektedir. Bu sorunun ortadan kaldırılması için Sağlık Bakanlığı 2013 yılında TÜRKKÖK Projesi'ni başlattı. Bu projeyle kemik iliği bağışının artması hedeflendi. TÜRKKÖK Projesi sayesinde, 30 bin olan bağışçı sayısı 150 bine kadar ulaştı. Bu sayının ilk etapta 250 bine ulaşması gerekmektedir. Bu sayede donör ihtiyacımızı ülkemizden sağlayabiliriz, dışa bağımlılığı kaldırabiliriz. Hatta bağışçı sayısı 500 bin civarında olduğu zaman kesin olarak nakilleri ülke içinde yapabiliriz."

- "Donör olmaktan korkmayın"

Prof. Dr. Erkurt, geçmişte kemik iliğinin ameliyat ile vericiye anestezi uygulanarak toplandığını ancak artık kök hücre toplamanın, kan alma gibi basit bir işlemle yapılabildiğini hatırlattı.

Kök hücre toplamanın ağrısız gerçekleştirildiğini dile getiren Erkurt, şu bilgileri aktardı:

"Son yıllarda aferez yöntemlerinin gelişmesiyle donörlerden sadece kan alır gibi koldan kök hücre toplayabilmekteyiz. Donöre 5 gün aşı şeklinde bir ilaç yapılarak kök hücrelerin kemik iliğinden kola çıkarılmasıyla kan alır gibi 3 saatte ağrısız sızısız işlem gerçekleştirilebilmektedir. Donöre hiçbir zarar vermez. Sağlığa zarar veren bir durum değildir. Bir hayat kurtarmak için çok küçük bir zahmet bu. Donör olmaktan korkmayın. Bu yönde herkesi bağışçı olmaya davet ediyorum."

AA

kemikiliği

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Erol Günay (7 yıl önce)
    Tüm Yurtta yapılan nakillerde 4. Sıradayız, bu açıklamayı Türkiye hematoloji derneği başkanı yapsa anlamlı, burada anlamsız.Ancak malatya bu durumda nerede nakil sayımız oto, allo- haplo ne düzeyde, diğer illerimizdeki ve özellerdeki merkezlerle karşılaştırıldığımızda ne durumdayız. 1-3-6-12 aylık sağkalım oranlarımız nedir ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan taşkın (7 yıl önce)
    Ali hocam gibi bir bilim insanı Malatya için şans
    0
    0
    Yanıtla