SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kilisedeki Restorasyon Mayıs Ayında Tamamlanacak

0
Güncellendi - 2020-12-06 19:12:03
Kilisedeki Restorasyon Mayıs Ayında Tamamlanacak
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, uzun yıllar kendi haline terk edilen Taşhoron Kilisesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarını inceledi. Başkan Gürkan Taşhoron Kilisesi’nde yaptığı incelemede ilgililerden restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgiler aldı. Gürkan, Taşhoron Kilisesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdüğünü ve Mayıs ayı içerisinde çalışmaların tamamlanacağını belirtti.

Malatya Büyükşehir Belediyesi, 1893 yılında yapılan Taşhoron Kilisesi’nin restorasyon çalışmasına devam ediyor. Yıllardır kendi haline terk edilen Taşhoron Kilisesi, Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği titiz çalışmalarla yeniden ayağa kaldırılıyor. Aslına uygun bir şekilde projelendirilen tarihi eserin, pandemi sürecine göre Mayıs ayından itibaren ziyaretçilere açılması planlanıyor. Taşhoron Kilisesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarını inceleyen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Taşhoron Kilisesi işlevsel olarak hangi amaçla kullanılacaksa o amaca daha uygun bir şekilde donatılmış olacak dedi. Başkan Gürkan, “ Taşhoron Kilisesi diye tabir ettiğimiz kilisemizde yapılan çalışmaları yerinde görmek incelemek için alanı ziyaret ettik. Taşhoron Kilisesi’nde restorasyon çalışmalarını başlattık. Bilindiği üzere daha önce kilisenin restorasyon projeleriyle ilgili Sivas Koruma Kurulu’ndan gerekli incelemeler ve izinlerin alınması süreci gerçekleşti. Belediyemiz tarafından ihalesi yapıldı ve ihalesinin hemen akabinde yer teslimi ile birlikte restorasyon işlemleri başlatıldı. Taşhoron Kilisesi çalışmalarında hakikaten projeye ve restorasyon tekniğine uygun bir şekilde çalışmaların devam ettiğini gördük. Bu anlamda aslına uygun aslını yitirmeden çalışma yapılıyor. Tabii ilgili arkadaşlarımızda yapılan çalışmaları yakinen takip ediyor. Çevre düzenlemesiyle ilgili neler yapılacağı noktasında belki yeni bir ek proje kapsamı içerisinde bahçesinin genişletilmesi şeklinde bir planlamamız var. Özellikle doğu kısmı ile ilgili geniş bir bahçe düzenlenmesi noktasında Valiliğimizle de görüştük ve bu konuda bir çalışma içerisindeyiz. Genişletme çalışmasını da bu alana dâhil ettiğimiz zaman hakikaten Taşhoron Kilisesi işlevsel olarak hangi amaçla kullanılacaksa o amaca daha uygun bir şekilde donatılmış olacak. Bahçesinde oturulması ve alanın kültürel bir merkez şeklinde değerlendirilmesi çalışmaları devam ediyor. İlgili paydaşlarla görüşülüp içerik anlamında neler gerekiyorsa onlar yapılacak. Taşhoron Kilisesi’nde yapılan restorasyon işlemleri şuan ki çalışma hızıyla gittiği takdirde bahar aylarında yani Mayıs ayı gibi bitirilir diye tahmin ediyorum” diye konuştu.

Kültürel mirasları insanların ortak değeri ve paydası olarak gördüklerini ifade eden Başkan Gürkan, “Kültürel mirasımızın korunması önemli bir hadisedir. Geçmişteki hangi millete, inanca, değere ait olarak değil insanlığın ortak değeri olarak görüyoruz. Yapmış olduğumuz görev çerçevesinde özellikle geçmiş dönemde Roma dönemine ait yapıların ayağa kaldırılması ile ilgili çalışmaları başlattığımız gibi, Selçuklu döneminin eserlerinin ayağa kaldırılması noktasında Ulu Cami, Kanlı Kümbet, Nefzi Hatun Kümbeti, Emir Ömer gibi, Toptaşı Karahan Cami gibi alanlarda çalışmalar yaptık. Osmanlı dönemi eserlerinin de aynı şekilde ayağa kaldırılması ve yine Osmanlı döneminin son zamanlarına ait Askeri Kışla diye tabir ettiğimiz Kent Müzesi’nin restorasyonu tamamlandı ve Kültür Mirasımıza dâhil edildi. Taşhoron Kilisesi de Osmanlı döneminin son zamanlarına, 1890 yıllarına ait olan bir eser. Bu eserin onarım ve restorasyon çalışmaları yine bizim dönemimizde başlamış oldu. Bu çalışmaların Malatya’mıza ve Malatya’mızın Kültür Mirasına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • inanç (3 yıl önce)
    camiyi kiliseye çeviren zulüm yapıyor kliseyi camiye çeviren maneviyatçı olup alkış alıyor bu mu sizün inançlara saygınız
    0
    0
    Yanıtla
  • sedat (3 yıl önce)
    Geç kalınmış bir restorasyon yine helal olsun uygar medeniyetlerin gereğini yapmak ve yaptırmak Selahattin Başkana nasip olmuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Müslüm kurt (3 yıl önce)
    Kubbesi o kadar dik değildi
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Müze olarak ta kullanılabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Butun ibadet yerlerin eserleri restorasyon yapilsin Tarih sahip cikilsin hazeyin yorumcu camiyi yikmak icin belediye baskani yonetim istiyor Halk istemiyor yikilmasini
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Karadaş (3 yıl önce)
    Herkesin dini vecibelerini yerine getirebileceği eserlerin günümüzde de kullanabilinmesi için gerekli restorasyonların yapılması elzemdir.Dini ve kültürel farklılıklar zenginliğimizdir.Aynı hassasiyeti tüm ülkelerden bekliyoruz.Bu çalışmalardan ötürü emeği geçen herkese teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gökmen (3 yıl önce)
    Bu Ak partinin kilise sevdasını anlayan varsa beri gelsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • O Malatya'nın bir değeri! Vakti zamanında Arapgir Katedrali "bombayla yok edilmeseydi" Malatya ve Arapgir için büyük bir değer olurdu. Teşekkürler B. Belediyesi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahtuka (3 yıl önce)
    Sayın başkan Aslına uygun bir şekilde restore edilip, cami olarak kullanılsın (Ayasofya, Kariye müzeleri gibi) Ülke dışında camilerimiz i birer birer kiliseye çevirdiler (Bulgaristan öncü bir ülke bu konuda). Bizim kültür miraslarına nasıl değer verdiğimizi görsünler. Ancak kilise olarak atıl kalmaktansa cami olarak kullanılabilir, yada sosyal amaçlar içinde kullanılabilir. Kilise olarak kalmasını desteklemiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hadi ORDAN hadi hadsiz
    0
    0
    Yanıtla
  • İşte, boş boş konuşan bir canlı varlık!
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Battalgazi merkezindeki 400 yıllık (hatta daha eski) camiiyi sen yık( onu da sağ olsun Güler Hazar ile malatyahaber sayesinde öğrendik. Yoksa kimsenin haberi de yok veya ses çıkardığı yok.) Kilise restorasyonu ile kültürel değerlere sahip çıkıyoruz diye açıklama yap. Nasıl bir iş anlamadım? Kme, neye hizmet?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hazeyn (3 yıl önce)
    Bir tarafta yüz yıllık bir kilisenin restorasyonu yapılıyor ki yapılmalı da zaten. Fakat diğer tarafta Eski Malatya da 5 asırlık bir Osmanlı dönemi camisini yıkmak için herkes yarış içinde yazık çok yazık o cami de güzel bir restorasyonu hak ediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (3 yıl önce)
    SELO BAŞKANDAN İNCİLER 1.Taşhoron Kilisesi işlevsel olarak hangi amaçla kullanılacaksa o amaca daha uygun bir şekilde donatılmış olacak dedi. 2.“ Taşhoron Kilisesi diye tabir ettiğimiz kilisemizde yapılan çalışmaları yerinde görmek incelemek için alanı ziyaret ettik. Taşhoron Kilisesi’nde restorasyon çalışmalarını başlattık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Biri büyükşehir belediye başkanına lakap ile hitap ediyor diğeride bu yorumu yayınlıyor. Ayıptır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (3 yıl önce)Arif isimli kullanıcı yorumuna
    Ne güzel işte halk arasında söylendiği gibi ARİF olan anlamış. Daha da bir şey demiyorum.
    0
    0
    Yanıtla