SON DAKİKA
SON DEPREMLER

KOM'dan 'POS Tefeciliği' Operasyonu

0
Güncellendi - 2021-03-17 22:35:14
KOM'dan 'POS Tefeciliği' Operasyonu
A- A+ PAYLAŞ

Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde Malatya'da da iki işyerinde KOM Şubesi tarafından 'POS Tefeciliği' operasyonu yapıldığı bildirildi.

Emniyet Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, söz konusu işyerlerinden birinde iki şahsın çekim yapmak üzereyken yakalandıkları da belirtilerek, operasyonla ilgili şu bilgi verildi:

"KOM Daire Başkanlığı Koordinesinde Tefecilik Suçu ile ilgili mücadele kapsamında Ülke genelinde yapılması planlanan operasyon ile ilgili olarak; İlimizde "Pos Tefeciliği" suçunu işledikleri tespit edilen iki iş yerine eş zamanlı olarak yapılan operasyonda;

4 adet POS cihazı

1 adet Diz üstü bilgisayar

6 adet alacak verecek yazılı ajanda

17 adet POS cihazından çekilmiş slip makbuzu

1 adet detay raporu

2 adet cep telefonu

85 adet MKE yapımı 9 mm çapında fişek ele geçirilmiş, işyeri içerisinde bulunan iki kişi POS cihazından çekim yapmak üzereyken yakalanmış, yasal işlem başlatılmıştır."

POS TEFECİLİĞİ NEDİR?

Sadece bankalara tanınan “para satma” işlemini yasadışı yöntemlerle uygulayıp vatandaşı, kredi kartı borçlarını kapatabilecekleri vaadiyle çeken “POS Tefecileri”, internetin her mecrasını öne çıkmak için kullanmaya başlayınca denetleme kurullarının radarına girdiler.

Peki, nedir bu “POS Tefeciliği”? 2000’lerin gelişi ile beraber harcama ve birikim alışkanlıkları kadar suç yöntemleri de değişti, dijitalleşti. Bildiğimiz klasik tefeciliğin yerini de dijital yöntemleri kullanan yasadışı yollar aldı.

Sistemin işleyişi aşağıdaki gibi oluyor:

- Kredi kartı borcu ya da nakit paraya ihtiyacı olan kişi, pos tefeciye gidiyor.

- POS tefeci ile örneğin 10 bin liralık borcu veya nakit para ihtiyacı için pazarlık yapıyor.12 taksitte ödenmek üzere 12 bin liraya anlaşıyor.

- POS tefeci 10 bin lirayı bankaya ödeyip, kredi kartı borcunu kapatıyor veya 10 bin lira nakit parayı o kişiye ödüyor.

- Aynı kredi kartından 12 bin liralık çekimi 12 ay taksitlendiriyor. Karşılığında “mal satılmış gibi” belge veriyor.

- Vatandaş da 12 bin lira borcunu taksitler halinde ödüyor. Olay kredi kartı faizinden daha düşük olduğu için vatandaşa da cazip geliyor.

Uzaktan baktığınızda, olay “mal satışı” olarak gözüküyor.

Aslında yapılan iş yüzde 20 komisyonla “tefecilik” oluyor (Aslında ilk ödeme birinci ay olduğundan ortalama ödeme 6 ay faiz ise yüzde 40 oluyor).

Bu modern zaman tefecilerine “POS Tefecisi” denmesinin sebebi işte bu. Bu işlem genelde altın ve kontür satışında KDV’nin olmayışı nedeniyle bu sektörlerde yoğunlaşmaktadırlar.

“POS Tefecileri” kurbanlarına dijital dünyanın pek çok aracını kullanarak ulaşabiliyor. Broşür ve e-posta yöntemleri bunların başında geliyordu ama bugün Facebook’ta “Kredi katı borcunuzu kefilsiz, şartsız kapatabileceklerini” belirten reklamlardan SMS mesajlarına kadar her yerde ilanlarına rastlayabilirsiniz.

Söz konusu işlemlerin yasadışı tek yanı bankalara ait olan para satma hakkının ihlal edilmesi veya sahte alışveriş belgesi düzenleyerek kaçakçılık yapmak da değil.

Bu yola başvurup belli bilgilerini bu kişilere veren tüketiciler, ilerleyen zamanda bu bilgiler ile dolandırıldıklarını fark edebiliyor veya farklı bir makine ile kartlarından yine para çekildiğini öğrenebiliyorlar.

Bu kişiler ile yapılan bu tip bir işlem, hiçbir düzenlemeye tabi değil. Vatandaş olarak herhangi bir anlaşmazlıkta başvurabileceğiniz hukuki bir mecra bulunmayacağı gibi, siz de aslında kaçakçılık suçuna ortak olmuş oluyorsunuz.

Bu işlemi yürüttüğü tespit edilen işler hakkında yasal süreç başlatılıyor ve söz konusu POS cihazı iptal ediliyor. (paradurumu.com- meslektebirlik.org)

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Taylor (3 yıl önce)
    Günaydın .... Yıllardır aleni yapılıyor, ha kim yapıyor derseniz ? oda Maliyenin işi, hele post cihazlarını bir inecelemeye alsınlar kim ne kadar altın satmış ,kim ne kadar para satmış bulmak kolay.. tabi yakalamak istersen..
    0
    0
    Yanıtla
  • Taylor (3 yıl önce)
    Günsydın..........................
    0
    0
    Yanıtla
  • Vahit (3 yıl önce)
    Bu Kaçıncı Oluyor,Geçmiş Yıllarda da Bu İşi Yapanları Sabah Evlerinden Alıp Götürdüler Ama Sonuç Aynı,Kaldıkları Yerden Devam Ediyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Peşin hacı (3 yıl önce)
    Pos tefeciliği nedir ben bilmiyorum haber içeriği güncellense iyi olur teşekkür ederim
    0
    0
    Yanıtla