SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuru Kayısıda 174 Milyon Dolarlık İhracat

0
Güncellendi - 2019-10-16 01:49:35
Kuru Kayısıda 174 Milyon Dolarlık İhracat
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'dan yılın ocak-eylül döneminde 68 bin ton kuru kayısı ihraç edilerek, karşılığında 174 milyon dolar gelir sağlandı.

AA muhabirinin Malatya Ticaret Borsasından aldığı bilgiye göre, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı kentten ihracat arttı.

Antep baklavası ve Aydın incirinden sonra Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tescili alınan üçüncü ürün olan Malatya kayısısı ihracatından yılın 9 ayında 174 milyon dolar kazanıldı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentten geçen yıl 100 bin ton kuru kayısı ihracatı yapıldığını, bu yılki hedeflerinin ise 110 bin ton olduğunu söyledi.

Özcan, ihracatın, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdiğine dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Geçen yılın 9 ayında 62 bin tonluk ihracat gerçekleştirerek 174 milyon dolar gelir elde etmiştik. Bu yılın 9 ayında ise 68 bin ton ihracat gerçekleştirerek 174 milyon dolar gelir elde ettik. Giden ürünün fiyatı ihracat rakamlarını belirlediği için yıl içinde fiyatlarda birtakım artışlar gerçekleşebiliyor. Bazı tarihlerde ithalatçının arzu ettiği ürünün az olması sebebiyle fiyat artışı oluyor veya ürün çoksa fiyatlarda gevşeme yaşanıyor. Geçen yıla göre ihracatta 6 bin ton artış oldu."

Dış satımın sürdüğünü, eylül ayı ihracatının da arttığını dile getiren Özcan, "Eylülde 11 bin 350 ton ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın eylül ayına göre ihracat miktarı 600 ton arttı. Eğer her ay ihracatta 500 ton atış olursa yıl sonu hedefimiz olan 110 bin ton kuru kayısı ihracatını tutturacağız." diye konuştu.

"Anuga Fuarı'nı önemsiyoruz"

Özcan, ihracatçıların şu an Almanya'da 2 yılda bir düzenlenen gıda fuarı Anuga'da olduklarını belirtti.

Anuga'yı dünyanın en önemli gıda fuarından biri olarak gördüklerini söyleyen Özcan, şunları kaydetti:

"Bu fuar, Avrupa ülkelerine olan ihracatımızın büyük bölümünün belirlendiği fuar. Bu fuar, kuru meyve ihracatında bağlantılar açısından önemli. İthalatçı ile ihracatçının buluşma noktası. Bu fuarı çok önemsiyoruz. Malatya'dan yaklaşık 30 firma katıldı. Kayısı ihracatıyla ilgili önemli anlaşmalar bekliyoruz."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Yüksel Yıldırım (4 yıl önce)
    Suçun tamamı çitciden, siz birlik olmayı beraber hareket etmeyi, birbirinizin kuyunuzu kazmayı, komşunun olmasında benimde olmasın düşüncesini sürdürdüğümüz surece daha çooook kazıklanırsınız, birilerine hizmet edersiniz, böyle yerlerde sürünürsünüz. O gavur dediğiniz batılı çiftci ler kurmuşlar beşbin, onbin üyelik kooperatifleri adamlar kendi işlerinin patronu olmuşlar, ellerini sıcaktan soğua vurmuyorlar. Her işi kooperatif yapıyor. Varmı böyle yiğitler. Her işi birileride bekleme devri kapandı. Hiç kimse size rantını kaptırmaz.siz malınıza sahiplik etmezseniz daha çok sürünürsünüz. Tüm üreticiler bir araya gelelim. Her köyde birkaç kişi bulunsun Sorunlarımızı enine boyuna konuşup tartışalım. Teknoloji gelişti hiçbir sıkıntı olmaz. Bunun başka yolu yok. Birlik olacağız. Kendi göbeğimizi kendimizi keseceğiz. O zaman her şey tersine dönecek. Esnaf sana ve ürettiğini ürününe değer verecek. Yöneticiler sana değer verecek.. İşte o zaman ürettiğin ürünün ve alın terinin karşılığını tam olarak alacaksın ve ürününe daha iyi bakacak çalımanda zevk alacaksın. Çiftcinin çitciden başka dostu olmaz. Neden? hepimiz aynı kaderi paylaşıyoruz da ondan. Değerli kardeşleri ben bir üretici olarak böyle düşünüyorum. Başka daha faydalı düşüncesi olanlar söylesin öyle yapalım. Yeterki birlik olalım bir araya gelelim. Akıntıya kürek salamayalım artık. Kalın sağlıcakla.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (4 yıl önce)
    Beyler ve de Malatyalı meşhur ve de astığı astık kestiği kestik BAYANLAR!!!! Kayisının on tane sorunu yoktur. Kayisının sadece ve sadece bir tek sorunu vardır. O da TABAN FİYATININ OLMAMASIDIR!!! Bütün problemlerin kaynağı kayisının Taban Fiyatının olmamasıdır... Kayisının TABAN FİYATI MUTLAKA VE MUTLAKA BELİRLENMELİDİR. Millet uyandı... Durumu daha fazla geçiştiremezsiniz. Milleti daha fazla oyalayamazsınız. Gerçek sorunu ve gerçek çözümü daha fazla milletten saklayamazsıniz.. Kayısı dünya markası ama TABAN FİYATI YOK... Neden? Kayisının TABAN FİYATINI bir an önce belirlemek zorundasınız. KAÇARI YOK!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Neco (4 yıl önce)
    Bu oluyorki çiftci tüccarlar taafindan iyi kaziklaniyor malini ölü paraya alip yüksekten satiyorr yazik gunahh
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (4 yıl önce)
    geçen yıldan 6 bin ton fazla satmışız.aynı parayı almışız.daha bir şey demeye gerek var mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhteşem (4 yıl önce)
    Geçen yıla göre ihracatta 6 bin ton artış olmuş. Fakat kazandığınız para aynı: 174 milyon dolar. Bu yıl ürünü çiftçinin elinden geçen yıla göre daha ucuza aldığınız için cebinize giren net para yükseldi ama çiftçinin cebine girmesi gereken para azaldı. Bu rakamlar için teşekkür ederiz. Merd-i Kıpti şecaatini arzederken... demişler..
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhteşem (4 yıl önce)
    Tüccar güzel para kazanmış. Helal i hoş olsun . Ama ne yapalım? İhracatcı çok kar edince her şey iyi olmuyor. Çiftçinin cebinden çalınan ne kadar onu da söyleyin. Taban fiyatsız DÜNYA MARKASI ürün olur mu ? Kayısının taban fiyatı neden yok? Çiftciler Şire Pazarında kolay soyulsunlar diye mi taban fiyatı yok?
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (4 yıl önce)
    Maşallah.Para çokta karınlarımız doymuyor.Hala aç hala aç.
    0
    0
    Yanıtla