SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuru Kayısıda Fiyat 50 TL'yi Gördü

0
Güncellendi - 2021-09-28 15:41:39
Kuru Kayısıda Fiyat 50 TL'yi Gördü
A- A+ PAYLAŞ

Üreticinin ihracatçıya ulaşmasında etkin rol oynayan Malatya kent merkezindeki Şire Pazarı'nda kuru kayısının kilogramı en yüksek 50 TL’ye satıldı. Öte yandan kuru kayısı; 31 ile 50 TL arasında, 1 No'lu şekerpare kayısı 43 TL’den, gün kurusu kayısı; 42,50 TL’den, kesmelik kuru kayısı; 28,50 TL’den satılıyor. Geçmiş yıllara oranla fiyatların yüksek olduğu kuru kayısıdaki artış adeta altın ile yarışıyor.

Covid-19 pandemi sürecine rağmen 2020-2021 kuru kayısı sezonunda 115 ülkeye 87 bin ton ihracat yapılırken 291 milyon dolar gelir elde edilmişti. Kuru kayısı ihracatında pazarın zirvesinde ABD bulunurken, Almanya ve Fransa da listenin devamını oluşturuyor. 2021-2022 sezonunda 100 bin ton kuru kayısı ihracatı hedeflenirken Uzak Doğu piyasasına yapılan ihracatın artması bekleniyor. Ürün rekoltesinin düşük olması ve yurt dışında kuru kayısıya olan talebin artmasıysa ürünün fiyatını arttırdı.

“Kayısı bu fiyatları hiçbir zaman görmedi”

Şire Pazarı'nda işletmeci olan Cumali Alışık, fiyatların çok iyi olduğunu ve fiyatların rekor seviyede olduğunu belirterek “Piyasa bu sene çok iyi, fiyatlar çok güzel. Şu anda fiyatlar 40 ile 45 TL arasında. Kayısı bu fiyatları hiçbir zaman görmedi. Geçen yıl en yüksek fiyatlar 20-22 arasıydı. Fiyatlar ilk kez bu kadar arttı. Şu andaki fiyatlar tarihi bir rekor. Kayısının yüzde 75’i üreticiden çıktı. Üreticinin elinde yüzde 25 kadar ürün kaldı” dedi.

“Kayısı gerçek değerini kısmen buldu sayılır”

Şire Pazarı'nda işletmeci olan Deniz Yılmaz, kayısının gerçek değerini bulduğunu ifade ederek, “Fiyatlar yıl itibariyle güzel, rekolteye oranla. Kayısı gerçek değerini kısmen buldu sayılır. Kayısı fiyatları 40 ile 50 TL arasında seyrediyor. Üreticiden 40 - 45 arasında alıyoruz, 45-50 arasında satıyoruz. Ürün görüntüde yok ama abartıldığı kadar da değil. Fiyatlar yükseldikçe satışta düşüyor. Geçtiğimiz yıllara bakarsan da güzel fiyatlar” ifadelerini kullandı.

“200 kök ağacım var, 300 kilo kuru kayısı oldu”

Kayısı üreticisi Ahmet Aydın, artan gübre ve ilaç fiyatlarından yakınarak “Kayısı fiyatları bu aralar yüksek ama böyle gider mi bilmiyoruz. Bu aralar yükseliyor. Fiyatlardan bu aralar memnunuz. İlaç fiyatlarına baktığınız zaman aslında memnuniyetlik yok. İlaç ve gübre fiyatları çok yükseliyor. Ona göre kayısı yokluğundan yükseliyor. Kayısı olsa fiyatlar o kadar yükselmez. Benimde 200 kök ağacım var, 300 kilo kuru kayısı oldu. Kayısı olmadığı için ürün pahalı” şeklinde konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Harun (2 yıl önce)
    Fiyat şişkinliği sonucu çiftçi kazanamadı, tüccar vur kazmayı beline dedi. Kayısı üreticisi dahil tüm üreticilerde Üretime/üreticiye gitmeyen para enflasyon veya ekonomik dengesizlik olarak size geri döner. Esasta şu anda yaşadığımız sorun da budur. Enflasyon % 20 ile % 75 arasında, ekonomik dengesizlik ise hat safhada. Çünkü kar marjı denen ve kazanılan para direkt tüketime harcanıyor. Tüketim enflasyonu körüklüyor, Üretime harcanmayan para gelir sizi bir gün vurur gider. Ülkemizde olduğu gibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat (2 yıl önce)
    Malatya kayısı üreticisinin elinde gram kayısı kalmadı hepsi el değiştirip aracı tüccarın eline geçti isterse altınla yarışsın çiftçiye ne fayda.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Çiftçinin elinden kaysı gittikten sonra isterseniz kilosunu 100 tl yapın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamdi (2 yıl önce)
    Baba ben şunu anlamadım ortalama ihraç fiyatı 3 dolar olan(pek çok defa haberi yapıldı mesela 80 bin ton kayısı ihraç edilip 240 küsür milyon dolar ihracat geliri elde edildi gibisinden) bi ürün nasıl bu fiyata gelir? Alan ve stok yapan o büyük akbabalar direkt zararda.. anlayan anlatsın bana da ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat (2 yıl önce)
    Kayısıyı büyük tüccarlar tamamını ucuzdan topladı 100 lirada olsa üreticiye faydası yok toplayan stoklayan elindeki malın değerini attırıyor.Malesef elinde parası olan manipilasyon ile servetine servet katıyor olmayan malın fiyatı istediği kadar artsın böyle giderse kayısı tekelleşir herkes birkaç zenginin hatta birinin değirmenine su taşır
    0
    0
    Yanıtla
  • abuzzer (2 yıl önce)
    kaysı yemek tüketmek artık fakir fukaraya lüks oldu, fındığı cevizi unuttuk, azbuçuk elimizde yer fıstığı kaldı, ha gayret fıstık sıra sanada gelecek senined fiyatın istanbul borsası gibi tavan yapacak
    0
    0
    Yanıtla
  • muhammed (2 yıl önce)
    malatyadaki kaysı ticaretine devletin bir an önce el atması gerekiyor. Evet kayısı para ediyor ama şu mevsimde kayısı mı kaldı ? Köylü ihtiyaçları için hepsini sattı. Kaçtan sattı 25-30 arası. Ama şimdi kayısı işindeki 3-4 tane büyük tüccar piyasadaki bütün kayısıları topladılar ve fiyat 2 katına çıktı. Devlet eğer kayısı alımına devam ederse TMO aracılığı ile alt sınırı belirken Malatya şire pazarındaki ticarete göre değil yurtdışı piyasasına göre belirlemeli. Madem dünya kaysı başkenti Malatya, madem kuru kayısıda dünya 1.si o zaman devlet Şire Pazarı denen akbaba mekanını kendine referans almamalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (2 yıl önce)
    Yaşım 54 ben kendimi bildim bileli kayısı üreticisi hep ağlıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ümit (2 yıl önce)
    Büyük tüccarlar malın yüzde 80'ini 25-30 bandından topladı.Kendi ellerindeki ürüne zam yapıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (2 yıl önce)
    İnşallah aracılar değil ,çiftçiler kazanıyordur,biz tüketiciler ise sadece kaysida değil bütün ürünlerin yanına yaklasamiyoruz ben böyle bir pahalılık görmedim ,kimse bu pahalılığı dolara baglamasin dolar bir yılda yüzde 22 artmış özellikle gıda ürünlerinde yıllık yüzde 50nin altında artan ürün görmedim ,bütün urünlerde birde gramaj hilesi yapiliyorki sadece ayıp diyorum,ürünlerde fiyatlar artıyor gramajlar azalıyor hele birde hammedesi herşeyi ülkemizde üretilen cimonto demir fiyatlarını gördüm olmaz böyle şey dedim pahalılık 5 market zincirde değil ilimizin yerli market zincirleri de aynen pahalı, kısacası bindik bir alamete,gidiyok kiyamete.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Ne güzel işte... kayısı satıp satıp 400 bin TL lik Fahrikayahan ki evlere 800 bin TL verir alirsiniz... arsa sahibi ile mutahitler de bayram eder.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)
    Adam 200 kök ağaçtan 300 kilo kayısı almış, velev ki şu an tavan fiyattan satsa 15.000 lira kazanacak. Masraflarını düşün. Bunu yıllık olarak düşünüp aylığa vurursanız ne kalır siz hesap edin. Fiyatların iyi olduğunu düşünmüyorum. Enflasyon almış başını gitmiş, çiftçi yine kazanmıyor. Bizdeki sistem çiftçiye kazandırmıyor. Milletimiz hesap kitap yapmayı bilmediğinden seviniyor. Kayısıyı perakende satanlar belki gerçekten sevinmelidir o kadarını bilemem.
    0
    0
    Yanıtla
  • alper (2 yıl önce)
    dalında kendi kendine kuruyan ve 5 taneden 4 tanesi ekşi olan incirin kilosu 60 lira olursa elbetteki gavur emeği çekilen kayısının 50 lira olması normal. Anormal olan şey vatandaşın evine 2-3 kilo gün kurusu götürecek parasının olmaması
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (2 yıl önce)alper isimli kullanıcı yorumuna
    Alper kardeşim fındığı,inciri,cevizi,kuru üzümü,Antep fıstığıni unuttuk onlar lüks oldu,konu kayısı konusu değil emek ucuz para yok,çalışanların yüzde 50si asgari ücretle çalışıyor,emeklillerin yarışı asgari ücretin altında maaş alıyor,sendika yok grev hak getire beğenilmeyen 70 yıllarda Mersin'de narenciye işçiliği yaptım grev yapardık portakallar dalda kalır hiç bir işçi grevi delip ise gidemizdi aldığımız 1 yevmiye ile aylık kiramı verirdim,fazla yazacak çok şey var ama susmak bazen daha iyidir.
    0
    0
    Yanıtla