SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kütüphaneyi Yıktılar, Varmış Gibi Yapıyorlar!'

0
Güncellendi - 2021-04-01 21:29:46
'Kütüphaneyi Yıktılar, Varmış Gibi Yapıyorlar!'
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Malatya İl Halk Kütüphanesi 3 yıl önce yıkıldı. 800 Bin nüfuslu şehrin halk kütüphanesi 3 yıldır 2 katlı bir konakta ve kongre merkezinde hizmet vermeye çalışıyor” dedi.

17 Nisan 2018’de Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arasında ‘Malatya Yeni İl Halk Kütüphanesi’ yapım için protokol imza töreni düzenlenmiş, İl Halk Kütüphanesi için belirlenen yer; Büyükşehir Belediyesi ile Sanat Merkezi arasında kalan alan olarak açıklanmıştı. Protokol töreninin ardından 10 Mayıs 2018 tarihinde Malatya Halk Kütüphanesi’nin yıkımına başlanmıştı. Aradan geçen 3 yıla yakın sürede protokolü imzalanan kütüphanenin iptal edildiği öğrenilirken, Millet Bahçesi’ne yapılan Millet Kütüphanesi’nin halk kütüphanesinin yerini alması için çaba gösteriliyor.

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya İl Halk Kütüphanesi ile ilgili “Kırk yıldır hizmet veren kütüphaneyi Beşkonaklar'da bir konağa ve Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki bir alana taşıdılar. Malatya’nın birikimini darmadağın ettiler. Her konuda açıklama yapan, “Malatya’ya prestijli kütüphane kazandıracağız” diyen, “Mevcut yer yetersizdi” diye açıklama yapan siyasetçiler madem yer yetersizdi binlerce kitabı 2 katlı bir konağa hapsettiniz. Türkiye’nin en kullanışsız halk kütüphanesi Malatya’da. Kütüphane var-mış gibi yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

"MADEM YIKTINIZ UYGUN BİNAYA TAŞISAYDINIZ. KİTAPLAR DEPOLANMIŞ HALDE"

Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan ilk 100 günlük ‘İcraat Programı’ kapsamında Türkiye'deki 30 kütüphanenin millet kıraathanelerine dönüştürülmesi projesi kapsamında Sabancı Kültür Merkezi’nin de millet kıraathanesine dönüştürüldüğünü hatırlatan CHP’li Ağbaba, “Şehrin doğu bölgelerinde yaşayan binlerce öğrenci ve yurttaş Kernek Meydanı’nda yıkılan kütüphane binasının Beşkonaklar Caddesi’nde bulunan bir konağa ve Kongre Kültür Merkezi'ndeki bir alana taşınmasıyla mağdur edildi. Öğrenciler istedikleri kitaba ulaşma konusunda büyük sıkıntı yaşıyorlar. Konakta kitapları inceleme ve okuma fırsatı yok denecek kadar az. Binlerce kitap bir depo mantığı ile konağa sığdırılmaya çalışılmış. Bu ayıptan Malatya’nın kurtarılması gerekiyor. Yaşananlar Malatya’ya yakışmıyor. Madem kütüphaneyi yıktınız, bari kütüphaneye uygun bir binaya taşısaydınız. Bu kadar öngörüsüzlük fazla” dedi.

YİMPAŞ KÜTÜPHANE OLACAKTI, O DA OLMADI

CHP Milletvekili Veli Ağbaba açıklamasının devamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından YİMPAŞ’ın kullanım haklarının Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini, Başkan Gürkan’ın 2020 Ekim ayında binanın başta kütüphane olmak üzere kültürel tesisler olacağını açıkladığını hatırlatarak “Ancak Malatya için bir hayal kırıklığı da orada yaşandı. Kültürel tesis yapılacak denilen YİMPAŞ özel sektöre kiralanıyor. Malatya yaman çelişkilerle yönetiliyor” dedi.

Malatya İl Halk Kütüphanesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığına ait bir kurum olduğunu belirten Ağbaba, “Malatya Büyükşehir Belediyesi ‘Yeşil kuşak’ diye överek bitiremediği, bu uğurda İnönü Stadyumu’nu bile törenle! yıkarak tarihe geçtiği alana ‘Millet Kütüphanesi’ yaptırıyor. Yeşil kuşağın beton kuşağa dönmesi bir yana, Halk Kütüphanesinin Millet Kütüphanesi’ne dönüşmesi de dikkat çekici. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kütüphaneyi sahiplenen tavrı Kültür Bakanlığı'nın ise bu duruma sessiz kalması düşündürücü. Kütüphane sorunu çok bilinmeyenli bir denklem haline gelmiş durumda.” İfadelerini kullandı.

Bülten- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Kernek Parkı'nın yanındaki İl Halk Kütüphanesi, depreme karşı ciddi bir para harcanarak güçlendirildikten sonra yetersiz olduğu, yenisinin yapılacağı gerekçesiyle yıktırılmıştı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Kanka44 (3 yıl önce)
    Eeee sonuç ne oldu şimdi halen düzgün bir kütüphane yok ortada çözüm öneri yok hep şikayet tek dert yine şikayet
    0
    0
    Yanıtla
  • İl milli eğitim müdürlüğü eski be bakımsız ilçe Milli Eğitim okullarda hizmet veriyor yimpaş yerini ver il milli eğitime. Halk eğitimler ulaşılmaz yerlerde karma karışık alanlarda topla hepsini buraya kampüs şeklinde misler gibi otobüs trambus de çalışır guzergaha olumlu bir alan size.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bek (3 yıl önce)
    Eski olan her şey yıkılır mi
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (3 yıl önce)
    Kütüphane uzakta olursa durumu olmayan çocuklar ne yapacak bari şehir merkezine yakın bir yer olsun bir ulaşıma paramı versinler zaten malatya millet vekilleri yoktur perişan olunur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (3 yıl önce)
    durmak yok,yola devam!
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf (3 yıl önce)
    Yeni İl Halk Kütüphanesi inşaatı yapımı Büyükşehir Belediyesi Tarafından Kanalboyu eski Atatürk Kız Lisesi yerinde devam ediyor. Keşke haber yapmadan bir araştırma yapsaydınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Evet abimiz doğru söylüyor fakat eksik söylüyor. Gençlik etüt ve eğitim merkezi malatya büyükşehir belediyesi tarafından 17.09.2020 tarihinde 2020/ 475662 ihale kayıt numaralı PAZARLIK Usulü ( DAVETİYE usulü) bir ihale ile 32.786.000 TL yaklaşık maliyetli iş 29.980.000 TL ye %8,5 lik bir tenzilat ile ESENLİK ve MESTON şirketine verilmiştir. Peki ESENLİK ve MESTON bu işi kime verdi. Bilin bakalım kime verdi????
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Bunların şehir veya Malatya halkı umurunda bile değil. Umurunda olan müteahhitler ve rantçılar. Onları çok önemsiyorlar. Rantçıların Malataya nın en güzel yeri Sultansuyu arazisini özelleştirme ile almalarına ses çıkarmıyorlar. En güzel Sultansuyu tarım arazisine BETON SANTRALİ kurulmasına seslerini çıkarmıyorlar. Çünkü orada birilerinin çıkarı var, rant var. Kütüphaneye ne gerek var. Koyun kitapları depoda çürüsünler. İnsanlar okursa bilinçlenir belki hesap sorar. Nasıl olsa oyumuzu alıp keyfimize bakıyoruz. Bu çapsız ve vizyonsuz yöneticiler olduğu sürece Malatya bir milim ileriye gitmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Pütürgeli (3 yıl önce)
    Boşver kütüphaneyi para lazım satmışlardır
    0
    0
    Yanıtla
  • Tahsin (3 yıl önce)
    Bizim kuşak burada ne güzel ders çalışırdık (sene 2002- 2009 arasi oss ve kpss ye) 3 kat ful doldururduk evimizden daha çok buradaydık( Evinde çalışma ortamı olmayan ogrenciler) Kimi öğretmen, kimi doktor, kimi hakim vs oldu. Çalışan memurlarla aile gibiydik ÜZÜLDÜM yıkılmasına YENI BIR KÜTÜPHANE YAPILACAKSA MERKEZDE OLMALI YİMPAŞ VS gibi uzak olmamali maddi imkanı olmayan öğrencilere yürüme mesafesinde olmalı yani merkezde olmalı SAYIN YONETICILERIMIZ
    0
    0
    Yanıtla
  • Rami (3 yıl önce)
    Acımasızca tarihi yıktılar bınaları yıktılar belediye bınası yıkıdılar,sultan suyu yıkılacak peskes cekıldı herseyı yıktınıZ Malatya olarak geride koskaca büyük bir enkaz bıraktınız gecmıs olasun yazık etınız
    0
    0
    Yanıtla
  • eski olan herşey tarih sayılırmı?
    0
    0
    Yanıtla