SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediye Satarsa Vergiler de Eklenecek

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı döneminde Büyükşehir Belediyesi tarafından vergi muafiyetiyle alınan, şartnamede hata yapıldığı gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde yapılan ihalesi iptal edilen iki adet Mercedes marka lüks makam araçlarının 5 yıl içinde satılması halinde vergi muafiyetlerinin ortadan kalkacağı,  gümrük vergisi dahil diğer tüm vergilerin Büyükşehir Belediyesi’nden tahsil edileceği öne sürüldü.

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Malatya Ticaret Borsası'na (MTB) makam aracı olarak tahsis edilmek üzere, yasal olarak bu araçları gümrüksüz alabilecek olan Malatya Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla gümrükten alınan 2011 model Mercedes S350 otomobil TSO’ya, 2009 model Mercedes 250E otomobilin satışı için geçtiğimiz haftalarda ihale düzenleneceği açıklanmış, ihale günü ise şartnamede yanlışlıklar yapıldığı ve diğer bir takım eksikliklerin tespit edildiği gerekçesiyle ihalesi son anda iptal edilmişti.

Mercedes marka araçların satış ilanlarında ve şartnamede “kasten” yapıldığı iddialarına yol açan yanlışlıklar hala tartışılırken, araçlarla ilgili bir de vergi iddiası ortaya atıldı.

Büyükşehir Belediyesi’nin yasal olarak gümrük vergisinden muaf aldığı söz konusu iki adet Mercedes marka makam araçlarını 5 yıl içinde satması halinde vergi muafiyetlerinin ortadan kalkacağı ve gümrük vergisi dahi, ÖTV, KDV gibi tüm vergilerin muafiyet tanınan kurumdan tahsil edilebileceği iddia ediliyor. Uzmanlar, gümrükten muafiyetle alınan araçların 5 yıl boyunca satılamayacağını, satılması halinde muafiyet şartlarının ortadan kalkacağını ve vergilerin ilgili vergi dairesi tarafından tahsil edileceğini belirtiyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin gümrük vergisinden muaf aldığı söz konusu iki adet Mercedes marka aracı satması halinde Belediye kasasından ciddi oranda bir vergi ödemesinin olabileceği ifade ediliyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin araçları hangi şartlarda aldığı, iddia edildiği gibi araçların satışı durumunda böyle bir vergi ödemesi yapılıp yapılmayacağı noktasında kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiği belirtiliyor.

Bu arada, vergilerin eklenmesi halinde, söz konusu araçların piyasa fiyatlarına yükseleceği, dolayısıyla iki kurumun "pahalanacak" otoları almasına en başta kendi meclislerinde tepki yükseleceği yorumu yapılıyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: TSO'ya tahsis edilen, ancak satışı yapılamayan Mercedes S350 oto

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • demir yürek (5 yıl önce)
    maskide araç hederi var mütahitlerin araçları ellerinde evlerine sabah akşam gidiyor birde öğle yemeğine bile 50 km gidip geliyorlar tesisler ve yatırım inşaatı malatya basını takibe almalıki haksızlığı görsün selahattin başkandan umutluyuz tüm daire başkanlarını değişmeli
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (5 yıl önce)
    Araçlar satılmasın diye oyun oynandığı açıkca belli mademki satışa çıkarıldı kimse binmesin buna binecekler sarı bisiklete binsin ki o zaman adalet yerini bulsun hodri meydan
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (5 yıl önce)
    Demek oluyor ki TSO ve MTB başkanları Mercedes'e binemeyecekler yerli otoya talim edecekler. Atalarımız boşuna dememiş "Elin eşeğine binenler ilk rampada inerler" buda bende olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    vay be ben 1600 liraya çalışayım sizler S serisine binin ADALET ve kalkınma partisi hani ADALET mercedesin sitesine girip bakın bu aracın fiyatı ne bunu servise verin 4 balata 4 disk değişimi 9 bin tl.hep dersiniz yaa bizler Peygamberimizi (sav) örnek alıyoruz. sizler arapların zenginleri varya türklerin sevmediği onları örnek alıyorsunuz.bld.başkanı corrollaya binse başkanlığından ne kaybedebilirki....
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (5 yıl önce)
    Belediyenin Anası ağlatmışlar daha bir arabayla uğraşıyor Show yapıyorlar eğer delikanlı iseniz kadire verinde ismine layık bir arabası olsun ozaman Show görün
    0
    0
    Yanıtla
  • mete (5 yıl önce)
    utanmıyorsunuz değil mi alt üstü iki tane mercedes satacaksınız bin bir türlü yalanlarla birilerine peşkeş çekiyorsunuz..yazıklar olsun size o yetkiyi verene sizi oralara getirenlere...ALLAH'ın adaletini ne çabuk unutuverdiniz..benim 1 Kuruşum döne dolaşa sizin cebinize girdiyse haram olsun..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kül yutmaz (5 yıl önce)
    Satılmasın diye yaptılar kendileri binecek
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 yıl önce)
    Açıklasınlar bu mercedesi kim için rezerve etmişler. Yav arkadaş bu memlekette hiç mi düzgün bir ihale, satış olmayacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abuzer (5 yıl önce)
    Vay beni bir Mercedes alak dedik yok boyalı dediler arızalı dediler kazalı dediler şimdide gümrük vergisi diyorlar
    0
    0
    Yanıtla