SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Adaletsizliği O Gün Yaşadı, Bugün de Yaşıyor"

0
Güncellendi - 2022-01-08 21:30:01
A- A+ PAYLAŞ

Malatyaspor eski yöneticilerinden Ali Cengiz, Trabzonspor-Yeni Malatyaspor maçında yaşanan hakem kararları faciasına tepki gösterdi. Cengiz, 2005-2006 sezonunda Malatyaspor’un da benzer hakem hatalarının kurbanı olduğunu hatırlatıp “Malatya, adaletsizliği, sahipsizliği o gün yaşadı bugün de yaşıyor” dedi.

Cengiz’in sosyal medya hesabında paylaştığı açıklaması şöyle:

“Süper Ligde mücadele eden temsilcimiz Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’un dilim dilim doğranmasını elimiz kolumuz bağlı, üzülerek, kahrolarak izliyoruz. Benzerini, benim de yöneticilik yaptığım, 2005-2006 futbol sezonunda Malatyaspor da yaşamıştı. 15 yıl önce yaşananların vahameti ve arkasından yaşananlarla Malatyaspor amatör kümeye kadar düşmüş, daha doğrusu düşürülmüştü.  Malatya, adaletsizliği, sahipsizliği o gün yaşadı bugün de yaşıyor.

Üstelik futbolda VAR (video yardımcı hakem) sistemi devrede olmasına, her şey ayan beyan görülmesine, kararların teknoloji marifetiyle değiştirilip adaletin tesis edilmesi imkânına rağmen.

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’un katledilmesi sadece takımımızın, şehrimizin hakkının yenmesiyle kalacak bir eylem değil. Siz Türk futbolunda adaleti yok ediyorsunuz. Artık ne yaparsanız yapın, ne ederseniz edin, şu dakikadan itibaren Türk futbolunun marka değeri diye bir şey yoktur. Zaten pek yoktu, tarih boyunca da pek olmadı da, bundan sonra olacağı hiç kalmadı.

Siz bunu yaptığınız anda “çöpe” dönüştürdüğünüz liginizi kimse izlemez. İstediğiniz kadar “ceğiz, cağızlı” konuşun kimse yayın da satın almaz maça da gitmez. Adaletin ayaklar altına alındığı kalitesiz ortamda Türk futbolunun mezarını kazdınız, şimdi de defnini yapıyorsunuz.

Trabzonspor- Öznur Kablo Yeni Malatyaspor maçında yaşanan futbol rezaleti futbolumuzun bittiği, bitirildiği vakalar arasında ilklere girecek düzeydedir.

Trabzonspor bu ligin en güçlü ekibi, başarıyla şampiyonluğa koşuyorlar. Samimi konuşayım, profesyonel liglerde yıllarca yöneticilik yapmış birisi olarak Trabzonspor’un şampiyonluğunu Galatasaray, Fenerbahçe veya Beşiktaş’ın şampiyonluğuna tercih ederim. Anadolu takımı taraftarı olarak gönlüm her zaman Trabzon’dan yana olur.

Trabzonspor’un, Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’u yenmek için hakemlere ihtiyacı olmadığı söylense de, futbol pratiğinde bu gereksiz bir laftır. Hakemler işine bakacak, kim kimi yener veya yenemez onu sahada oyunun seyri belirler. Futbolun dünya çapında çok ilgi görmesinin nedeni de budur; çünkü hiçbir takımın diğerini masa başında yenmesi beklenmez, en sıradan takımlar en güçlü takımları yenebilir. Öyle olsaydı birçok maç oynanmadan bir takım lehine galibiyetle tescil edilirdi.

Taraftarlığı, gönlümüzden geçeni, sempatilerimizi bir yana bırakalım siz en başta sahada aslanlar gibi mücadele eden veya en azından o niyetle sahaya çıkan, bir puan için bile canını dişine takan futbolcu kardeşlerimizin hakkını yiyorsunuz. Kul hakkı yiyorsunuz, kul…

Yeni Malatyaspor, hakem kararları olmasa belki Trabzon’dan bir puan çıkaracak. Küme düşmeme mücadelesi veren bir takım için bu az şey mi?

Hepimiz gördük, tüm kamuoyu gördü. Maçın başında Trabzonsporlu futbolcu Peres Yeni Malatyasporlu Karim Hafes’i yumrukladı. Pozisyon net kırmızı kart, sarı bile gösterilmedi. VAR hakemi orta hakeme uyarıda bile bulunmadı.

Maçın son anlarında yaşanan bundan da vahim. Çünkü o dakikada takımlar maçın skorunu kolay kolay çeviremezler. Biliyorsunuz bu dakikada da takımımız oyuncusu Haqi Osman ceza sahasında Hüseyin’in darbesiyle indiriliyor ve yine VAR’dan ses çıkmıyor.

Bunlar bizim kurusıkı iddialarımız değil. Herkes görüyor kameralardan.

VAR hakemi Ali Şansalan her iki pozisyonda Fırat Aydınus’u çağırmıyor. Daha garip olansa yan hakem Samet Çiçek’in –tartışmalı pozisyonun içinde o da var- Trabzon doğumlu olması. Böyle bir uygulama nasıl olabilir? Belki kural öyle yazmaz ama o yerin doğumlusu o ilin maçına verilmez; verilmemeli. Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupası gibi organizasyonlarda, eşleşen takımlar aynı ülkeden olsa bile, o ülkeden hakem verilmiyor. Bunlar futbolun yazılı olmayan görgü kurallarıdır, geleneğidir.

Üst kategori dünya futboluna geri dönüşü olmayacak şekilde girmiş olan VAR sistemine rağmen Türkiye Futbol Federasyonuna bağlı hakemler bildiklerini okumaya devam edeceklerse, kafalarına koydukları gibi hareket edip adaleti sağlamaktan imtina edeceklerse, VAR sistemini kaldırın gitsin. Niye masraf ediyorsunuz? Sonuçta bu sistem için VAR hakemlerine bir para ödeniyor. Ayrıca bilgisayarlar elektrik yakıyor, Internet hattını kullanıyor; onlar da ciddi masraf. Bu masraflardan kurtulmak, tasarruf etmek adına TFF derhal VAR sistemini sonlandırmalıdır.

Çünkü VAR bu haliyle israftan başka bir şey değildir!

Trabzonspor maçında yaşananlar Yeni Malatyaspor’un uğradığı ilk bariz haksızlık değildir. Ligin ilk haftalarında Beşiktaş maçında, ilk yarının sonuna doğru Kayserispor maçında verilmeyen penaltılar aklımızdan çıkmadı.

Kayserispor maçı bitiminde Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek’in sahaya inmesini elbette onaylamamız mümkün değil. Tanıdığımız kadarıyla Gevrek sakin biri. O maçta da, ne olursa olsun, sinirlerine hâkim olmalıydı. Ancak hakemlerin bu kadar aleni haksız kararları sabır taşını çatlatacak cinsten.

İstediğiniz kadar teknoloji getirin, istediğiniz kadar yurtdışından mentorlar, hocalar tutup hakemliği geliştireceğiz diye uğraşın.

Adaleti getirmiyor, getirmemekte ısrar ve inat ediyorsanız orada hiçbir başarı elde edemezsiniz.

Edemeyeceksiniz…

Bu arada Trabzonspor- Öznur Kablo Yeni Malatyaspor maçında yaşananlara ilişkin konuşan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray taraftarı yorumculara ile yöneticilerine birkaç çift söz söylemek gerekiyor:

Lütfen siz susun, hiç konuşmayın, bir sözcük dahi etmeye hakkınız da yok. Çünkü Türk futbolunu, Türk hakemliğini bu hale yüzde 99.99 siz getirdiniz.

1984-85’den itibaren 6 sezon, 2000’lerde 5 sezon Malatyaspor, birkaç sezondur da Yeni Malatyaspor’la Süper Ligde maç izliyoruz. Malatyasporlarımız özellikle sizinle oynadığı maçlarda defalarca hakem gadrine uğradı. Penaltılarımız verilmedi, haksız penaltılara hükmedildi, gollerimiz sayılmadı. Malatyaspor’un her iki dönem düşüşünde sözde üç büyükler bir şekilde rol oynadı.

Aynısı şimdi Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’a uygulanıyor. Başta belirttiğim gibi, eskiden hakem ne dese oluyordu, çoğu maçın üç dakikadan fazla görüntüsü bile televizyonda yer almıyordu.

Günümüzde onca teknolojiye rağmen, kamuoyunda VAR’ın adaleti sağlayacağı beklentisine rağmen halen bunlar yaşanıyorsa bu yine ve kesinlikle Federasyon yönetiminde de etkinliği tartışılmaz siz İstanbulluların yüzündendir.

Öznur Kablo YMS’nin hakkını savunuyormuş gibi yapmayın. Yarın YMS sizin maçınızda da haksızlığa uğrar, gıkınız bile çıkmaz.

Sizin ve desteklediğiniz takımların adalet diye derdi hiç olmadı.”

malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Ali Cengiz (sağdaki)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • H0ca44 (2 yıl önce)
    Sözün bittiği yer..malasef Türkiye gerçekleri bu hafta Konyaspor kendi sahasında yenildi Sivasspor a herşey Trabzonspor için ayarlanmış gibi ama bizde kendimizi sorgulamalıyiz İskoç oyuncu alenmiydi ilk geldiği iki hafta iyiydi sonra oynamıyor irfan buzu gönderdik simunica geldi ilk iki hafta galibiyet sonrası boş demeçler kamuoyunun bilmediği takım içinde birşeyle var takım kötü değil takımın hocası kötü diyor bu futbolcular oynarmi kimse demiyor ey hoca irfan buz bıraktığında takım kaçıncı sıradaydı sen geldin takım ligin dibinde malasef göz göre düşüyoruz..adil başkan birşeyler yap bu ligde en tecrübeli başkan sensin irfan buzu yeniden getir dusersekte düşelim.. yazık çok yazık bütün spor kamunoyu simunica hocaya karşı yol kıssa iken gönder gitsin..bizi yazdılar düşürecekler iki galibiyet çok şeyi değiştirir. Kolay gelsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Efsane malatyasporlu (2 yıl önce)
    Ali bey o günkü takım borç batagina nasıl batmıştı neden hızla amatöre düştü biz efsane malatyadan ders aldık mı kesinlikle hayır yine borç batağında bir kulüp ve hızla efsanenin yanına doğru gidiyoruz federasyondan para geliyor bir o kadar futbolcu sattık bugün bu kulübün ne kadar borcu var bilen varmı yani kulüp açık ve şeffaf yönetilmiyor şehirde yönetime karşı güven bunalimi var lütfen ligdeki diğer 19 takımla bizi kıyaslayın durum hiç iyi değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • KORKUT (2 yıl önce)
    Lütfen Malatya halkı ve Sayın milletvekilerimizden ricamız göz göre göre takım küme düşürme ile karşı karşıya seyirci kalmayın tepkinizi gösterin Ali Cengiz beyin tepkisi yerden göğe kadar haklı kaleme alınmış kendisini kutluyoruz. burda gösterilecek tepkiyi hiç kimse siyasi bir yöne çekmesin mesele Malatya sporsa bu konuda herkes tek vücut olmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • acıttı mı (2 yıl önce)
    Hakemlere laf söyleyen adil bey e soruyorum Galatasaray Hakemlere isyan ederken neden Galatasaray ın yanında durmadınız da aleyhinde demeç veriyordunuz ve kulüpler Birliğin de de bildiri hazırlayıp ali koç bey e sempatik görünmeye çalışırken düşünmeliydiniz bir gün size de adalet lazım olur diye hiç düşünmediniz mi. hani hakemlerde insandı hata yapabilirlerdi demiştiniz HAKEMLER ÇOK DELİKANLI VE BİR OKADARDA DÜRÜSTLER değişen tek bir şey var oda adil beyin demeçleri böyle yaparak kendiniz ile çelişiyorsunuz yazıktır yapmayın. Eğer bir şeyler yapmak istiyorsanız da en iyisi istifa etmek olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazili (2 yıl önce)
    Yapılacak tek şey ligden çekilmek. Madem bu takımı düşürmeyi hedeflemişler o hâlde 20 hafta daha emeğe, masrafa gerek yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer44 (2 yıl önce)
    Adaletsiz bir sistemin olduğunu herkes biliyor, acaba siz yöneticiler, Malatyalı bürokratlar ve siyasetçiler bu adaletsizlik karşısında ne yaptınız ve ne yapacaksınız? Her iki Malatya takımı da UEFA’ya gitti, iyi parada kazandılar ama biri borçtan dolayı şimdi amatörde ötekininde akıbeti ona benziyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tcdd (2 yıl önce)
    Malatya ya yapılan şike bile tesbit edilmiş ti ancak yine hiç bir şey olmamıştı, malatya düşmanları devam ediyorlar kesin düşürecekler, insanın aklı duruyor diyelim hakemler görmedi var şikecileri ne yapıyor o aldığınız paralar zehir zıkkım olsun yiyesiniz inşallah çıkaramayasınız
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim Coşkun (2 yıl önce)
    Hakemlerin Malatyaspor düşmanlığına anlam vermekte zorlanıyorum.Neden niçin hep bizim üzerimize oynanıyor anlamış değilim. Evet Malatyaspor kadrosu yeterli olmayabilir bazı maçlarda kötü oynamış olabilir bunlar bizim takımımızın kendi içinde değerlendireceği konular ama sen Trabzonspor maçında Karim Hafez'e yapılan ciddi faulü nasıl görmezden gelirsin orda var hakemi ne iş yapar uzatmalarda Haqı Osman'ın pozisyonuna penaltı vermezde devam ettirirsen buna ben dahil tüm yorumcular bile akıl erdiremezler.3 maç önce Kayserispor maçı yine aynı şekilde hakemler tarafından katledildi.Tüm spor kamuoyunun gözleri önünde bu takım dilim dilim doğranıyor ve şu anda küme düşecek birinci takımın Malatyaspor olduğu görünüyor.Zaten küme düşmüşüz bence transfere gerek yok bu saatten sonra kimi yakalayabiliriz.Malatya kamuoyunun bu olaylara sessiz kalmasını anlayabilmiş değilim bu takım bizim marka değerimiz bizim en güzel eğlencemiz onunla yatıp onunla kalkan insanlar var fakat memleketin ileri gelenlerinin bu olaylara seyirci kalmasını içime sindiremiyorum.Yarın çok geç olacak ama iş işten geçmiş olacak kalın sağlıcakla !!!!  
    0
    0
    Yanıtla
  • Vehbi (2 yıl önce)
    Alicenğiz kardeş söylediğin sözlerin altına imza atıyorum Bu Hakemlerin atamasının başında Malatyaspor düşmanı Yunus Yıldırım var bundan her şey beklenir.Bakın Maçın Yan hakemi Trabzonlu olay gözününün önünde oluyor ses çıkarmıyor.Var hakemi Trabzonlu orta hakemi çağırmıyor,Orta hakeminde bu sene emekliği var koşamıyor olayları sezemiyor bu federasyon o zaman niye Suat Aslanboğa yı bizim maçlara vermiyor sebebi etik olmaz Malatya doğumlu Malatyanında lobisi yok vur abalının sırtına yönetimde federasyonda etkili değil olacağı bu kim Malatyanın hakkını yiyorsa Allah'ından bulsun A spor yorumcularından yorumcu olmaz onlar 3 büyük takım yalakası herkese sayğı ve sevgiler sunarım
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Saim (2 yıl önce)
    Sn Ali Cengiz beyin yorumuna katılıyorum. Bana göre Giresun,Kayseri,Trabzon maçlarında, var sistemi hiçe sayılarak resmen 4 puanımız gasp edilmistir.Turk futbolunun iyi yere gelmesi için öncelikle bunu yoneten ve hakem olarak görev alanlara hakemliğin ne oldugu kavratilmali Allah korkusu liyakatlari olamalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Hakemler sampiyon olacak takimlari belirlerler ve kume dusecekleri takimlari belirlerler giresun macinda cunyet cakir golu Iptal etti kayseri macinda penaltiyi vermedi Trabzon macinda penalti verilmedi yani var Hakemleri yonetirken uzaya bakarak yonetiyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali gül (2 yıl önce)
    1989/1990 yılında malatyasporumuzu şike ve hakem oyunlarıyla küme düşürmüşlerdi.o yıl malatya-sarıyer maçını katleden ünalın attığı harika golü vermeyip küme düşmemizde baş rol oynayan hakem bugün futbol hakemleri ve gözlemciler derneği başkanı.Nasıl hakem adaleti olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Şevket (2 yıl önce)
    Yüreğine sağlık sayın Cengiz. Tüm Malatya lı sevdalılılardan aynı hassasiyeti bekliyoruz. Ayrıca taraftarlar derneklerimiz nerede niye bir basın açıklaması yapmadılar. Bugün birlik olma günüdür
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (2 yıl önce)
    En ufak haksızlıkta takımı sahadan çekin bakın neler oluyor.İnanin ki yer yerinden oynar TFF mhk sallanır.Sayin cumhurbaşkanımız telefonla malatyasporlu yöneticileri arar hakemler neye uğradığını şaşırırlar iş tatliya bağlanır gelelim medyaya medya diyecekki Malatyaspor haklı hakkını alamıyor dikkat çekmek için bunu yaptı Vallahi büyük ses getiririz Allah Aşkına önümüzdeki maçta takımı sahadan çekin bu federasyon ve hakemleri odalarından çıkartmayın incelediği yerden kopsun.El mi yaman bey mi yaman görürüz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeşilyurt lu (2 yıl önce)Hakan isimli kullanıcı yorumuna
    Katılıyorum. Fikir süper. Trabzonspor u Şampiyon yap. Y. Malatyaspor u düşür. Nealaa.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu çocuk ta kim ???
    0
    0
    Yanıtla