SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Kayısısı National Geographic'de

0
Güncellendi - 2021-02-16 22:21:45
Malatya Kayısısı National Geographic'de
A- A+ PAYLAŞ

'İNANILMAZ BİR MANZARA'.. Dünyaca ünlü belgesel kanalı National Geographic Malatya’da kayısı hasadına yer verdi.

Gökyüzünden Avrupa adıyla yayınlanan program Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mimari yapıları, el sanatları ve tarımsal ürünlerine dair konuları ele aldı.

Belgesel, havadan çekimlerle Malatya kayısısına da yer verdi. Fırat kıyısında kurulmuş bir şehir olan Malatya’nın 8 milyonun üzerinde kayısı ağacına sahip olduğunu belirtirken, hasadı çiftçi-kayısı üreticisi ve aynı zamanda Malatyahaber.com yazarı olan Orhan Alkaya’nın ağzından aktardı.

Alkaya, kayısı meyvesinin olgunlaştığı gün hasat edilmesi gerektiğini, herhangi bir yorgunluk veya bahane kabul etmediğini, ailelerin ekonomisinin hasada bağlı olduğunu, 35 yıldır bu işi yapmakla birlikte her yıl aynı heyecanı hissettiğini söyledi.

Kayısı hasadı sırasında bahçelerde ortaya çıkan görüntüyü “inanılmaz bir manzara” diye niteleyen National Geographic, kayısının çekirdeğinden çıkarılıp güneşte kurutulması aşamalarına da yer verdi.

Türkçe yayınlanan programı İngilizce seçeneğiyle de dinlenebiliyor. Türkçe çeviride kayısı bahçeleri kast edilirken yanlışlıkla “bostan” ifadesinin kullanıldığı görüldü. Bilindiği gibi Türkçede bostan “sebze bahçesi” anlamına geliyor.

14 Şubat Pazar 00.30’da ilk kez gösterime giren program aynı gün ikinci kez yayınlandı. Kanal, bu tür programları zaman içerisinde birkaç kez daha yayınlıyor.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Bülent Korkmaz (3 yıl önce)
    National Geographic gibi kalitesini tüm dünyaya kabul ettirmiş bir kanalda Malatya kayısısına yer verilmesi tanıtım açısından çok önemli. Bu programı tüm dünyada milyonlarca insan izliyor. Benim de izlediğim “bir avuç” kanaldan biri olan NG, yeni bölümleriyle yayına giren Gökyüzünden Avrupa programının jeneriğinde yukarıdan üçüncü fotoğrafı göstermeye devam ediyor; yani mişmişin görüntüsü izleyicinin hafızasına yerleşiyor. Basit görünebilir ama bunlar önemli şeyler. Kayısıyla aynı kategoride değerlendirilemez elbette ancak Göbeklitepe’nin dünya çapında tanınmasında başrolü NG Dergisine kapak olmasının (2011) ve devamında yayınladıkları belgesel olduğunu söyleyebilirim. Yayında ve yapımda emeği geçenlere ve kayısının belki yüzlerce sayfaya sığacak hikâyesini “özüyle ve duygusuyla” anlatan Orhan Abiye teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şaban KARAKUZU (3 yıl önce)
    Sevgili komşum Orhan kardeşim, eline,diline yüreğine sağlık. Adına, sana yakışır bir ifade, görüntü, program. Kayısı ,Malatya ,Alkaya bir bütün, bilinçli üretici, çiftçi bu olsa gerek. Ayrıca fotoğraf sanatçılığı ile de kayısıyı tanımak sevgili kardeşim. Her yönüyle dört dörtlük bir kişilik. Selam olsun güzel, üretken, temiz insanlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Karakaş (3 yıl önce)
    Emeği geçenlerden allah razı olsun ancak bu kadar tanıtılır
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgay (3 yıl önce)
    Orhan abi yıllardır taniriz, ilimizde kayısı ile alakalı çoğu insandan çok daha faydalı olmuştur. İlimiz için "olmayan" kayısı elçisi olmalidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin (3 yıl önce)
    Orhan bey çok güzel anlatmışdın.Kutlarım,emeğine sağlık selamlar.İstanbuldan Hüseyin Eroğlu
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (3 yıl önce)
    Elinize yureginize saglik yorumlarla destek vermekte kayisimiza saygi anlamina gelir haberi okuyun ve destekleyin ben cok begendin
    0
    0
    Yanıtla
  • erdal şahin (3 yıl önce)
    Emeğinize sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (3 yıl önce)
    Allah CelleCelaluhu'Ya Şükürler Olsun Malatyamızın Dünyaca Ünlü Kayısımız Var
    0
    0
    Yanıtla