SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Şehrine Aşık Oldum"

0
Güncellendi - 2019-11-13 05:42:13
A- A+ PAYLAŞ

Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, Malatya Valisi Aydın Baruş'u ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı zziyaret etti.

VALİLİK ZİYARETİ..

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Malatya'ya gelen Bhattacharyya, Vali Aydın Baruş ile makamında görüştü.

Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan Büyükelçi Bhattacharyya, kentte bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Konuğuyla bir süre sohbet eden Baruş, iki ülkenin sosyal, ekonomik ve kültürel ilişkilerine katkı yapacak çalışmalara desteklerinin tam olduğunu belirtti.

Bhattacharyya'ya Malatya hakkında bilgiler veren Baruş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE

Büyükşehir Belediyesini ziyaretinde ilk olarak Belediye Şeref Defterini imzalayan Büyükelçi Bhattacharyya Malatya’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Bhattacharyya’nın nazik ziyaretinden duyduğu memnun olduğunu dile getirdi. Hindistan ile Türkiye arasında kadim dostluklar olduğunu belirten Başkan Gürkan, “Hindistan’da Emir Timur döneminde Türk ve Müslüman Devleti de vardı. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Hindistan ile çok güzel ticari ilişkilerimiz oldu. Rahmetli Gandi’nin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili güzel söylemlerini biliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk nasıl özgürlük savaşçısıysa Gandi’de özgürlük savaşını nezaket dâhilinde yürütmüştür. Sessiz protestoların babası Gandi’dir. Hindistan’a bizim özel bir ilgimizin olduğunu belirtmek istiyorum. Türkiye ile Hindistan arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi çok önemli. Hindistan Dünya’nın yedinci büyük ülkesi durumunda.

Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir sorununda aklıselimin gelip gelmesini istiyoruz. Hintli dostlarımız Gandi’nin de ifade ettiği gibi nezaketin, nezahatın en üst seviyede temsil edildiği insanların temsilcisidir. İnanıyorum ki bütün Hint insanları Gandi gibi düşünür ve nezaket sahibidirler. Sayın Büyükelçinin Türkiye’deki illeri gezmesi, tanıması noktasındaki ilgi ve alakası bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. İleriki zamanlarda Büyükelçilerimizin gayret ve çabalarıyla iki ülke arasında hem ticaret hacminin artmasına, sosyal, kültürel ve turizm faaliyetlerinin artmasına vesile olur. Büyükelçimizi tekrar burada görmekten büyük mutluluk duyduğumu belirtiyorum” dedi.

Malatya’nın çok güzel bir şehir olduğunu belirten Büyükelçi Sanjay Bhattacharyya, “Malatya şehrine aşık oldum. Özellikle Battalgazi harika güzel bir yer. Hindistan ile Türkiye arasında yakın ilişkiler var. 2017 yılında Türkiye Cumhurbaşkanının Hindistan’ı ziyaret etmesi bizi çok mutlu etti. İlişkilerimizi daha da güçlendirmek için çalışacağız. Kültürel ve ticari anlamda önemli gelişmelerin sağlanacağına inanıyorum. Hindistan ile Türk insanları birbirine çok benziyorlar. Her iki ülke insanı geleneklerine çok bağlıdır.

Özellikle Gandi ile Türk insanı arasında daha eskilere dayanan bir bağ bulunmakta. Birinci Dünya savaşandan sonra Gandi’nin önderliğinde Türkiye’ye büyük destek verilirken yardımlarda yapıldı. Gandi ile Türk insanı kesinlikle kardeştir. Gandi, Atatürk’ün ölümünden de çok etkilendi ve çok mutsuz oldu.

Malatya şehri ile ilgili olarak şehriniz iki başbakan çıkarmış, Turgut Özal ve İsmet İnönü. İsmet İnönü Hindistan Büyükelçisini evinde ağırlamıştır. 1998 yılında Turgut Özal’ın ziyaretinden sonra Hindistan ile Türkiye hem kültürel hem de ticari açıdan birbirlerine daha da yakınlaşmışlardır. Çok güzel bir şehriniz var” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Hindistan Büyükelçisine Kılıç, Kayısı ve Malatya tanıtımı için hazırlanmış olan kitaptan hediye ederken, Hindistan Büyükelçisi ise Başkan Gürkan’a Hindistan’ın Nobel ödüllü yazarları tarafından yazılmış eserleri hediye etti.

TSO'YU ZİYARET..

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret eden Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, yaptığı açıklamada, serbest ticaret anlaşması olmaması nedeniyle iki ülkenin ticari ilişkilerinin yavaş olduğunu söyledi. Hindistan'da bürokrasinin hızlanması için çalışmalar yapıldığını anlatan Büyükelçi Bhattacharyya, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Asya Bölgesine eskiden baktığından daha farklı bakmaya başladı. Yaklaşık bir buçuk yıl önce Türkiye’ye geldiğimde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ticarette öncelikli olarak dört ülkenin adını açıklamıştı. Bunlardan birisi Asya Bölgesi’nde olan Hindistan’dı. Bunu buraya gelir gelmez öğrenmek beni çok mutlu etti. Hindistan olarak serbest ticaret anlaşmasına hazırız. Türkiye ve Hindistan gerçek potansiyeline böylece kavuşmuş olacak. Bilindiği üzere Hindistan hem yüz ölçümü hem de ekonomik olarak çok büyük bir ülkeyiz. Bununla birlikte 1.3 Milyar nüfusa sahibiz. Ülkemizin gayrisafi yurt içi hasılası 2.7 trilyon dolar seviyelerinde ve aynı zamanda dünyanın en büyük altıncı ekonomisine sahibiz ve en hızlı büyüyen büyük ekonomi olarak tanınıyoruz. Geçen yıl büyüme hızımız 7.2’idi. Bu yıl hızımız azaldı ancak 6.5 olacağı beklenmekte. Hindistan’ın dışarıdan doğrudan yatırım çektiğini bilmenizi isterim. Geçen yıl 42 milyar dolar doğrudan yatırım aldık. Bunun haricinde Hindistan’dan dışarıya giden çok fazla doğrudan yatırım var. Bunlar haricinde ise toplam 800 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Bunun yaklaşık 400 milyar doları Hindistan’ın ihracatlarından oluşuyor. Döviz rezervlerimiz de 420 milyar dolar seviyelerinde. Sağlam temeller üzerinde duran güçlü bir ekonomimiz var. Ülkelerimiz arasındaki yatırımlar da oldukça düşük. Anahtar sektörler ve alanlar belirlenip çapraz yatırımları gerçekleştirebiliriz. Her iki ülke de sahip oldukları teknolojide üst düzeyde. Bu konuda ortaklıklar kurulabilir. Ortak projeler üreterek bilim ve teknoloji alanındaki yatırımları geliştirebiliriz Hindistan'a ticaret yapan iş insanlarına kırmızı halı sereceğiz.” diye konuştu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Mehmet Gündüz ise Hindistan Büyükelçisi’nin ziyaretinin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek iki ülke ilişkilerinin daha çok geliştirilmesi için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını söyledi. Gündüz, “Türkiye, son yıllarda güçlenen ekonomik yapısı ile dikkatleri üzerine çeken Hindistan’a büyük önem atfediyor. Orta sınıfa mensup 400 milyonluk bir nüfusa ev sahipliği yapan Hindistan, yüksek alım gücüyle en önemli pazar alanlarından biri. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın hedef olarak belirlediği 4 ülke arasında, yüzde 7'lik büyüme ortalamasıyla en hızlı büyüyen ülke. Dolayısıyla Hindistan bu yönüyle Türk iş insanlarının ilgi odağı haline geldi. Dünyanın altıncı büyük ekonomisi olan Hindistan’dan geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 150 bin turist ziyarette bulundu. Bu sayının ilerleyen yıllarda artmasını amaçlıyoruz. Hindistan’a ihracat potansiyeli yüksek ürünler olarak gösterilen ürünler arasında kuru ve sert kabuklu meyveler başı çekmektedir. Malatya başta olmak üzere ülkemize değer katmak, sanayiyi geliştirmek, ticarete yön vermek, iş insanlarının ve esnafın vizyonunu açmak, ihracatı güçlendirmek hedeflerimizin en başındadır. İşte bu bilinçle iki ülke ilişkilerinin daha çok geliştirilmesi için Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

Bülten- malatyahaber.com- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Murat (4 yıl önce)
    Ali herşeye bi cevap vermrk zorundasın değil mi? Yani konuşayomda ne olursa olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Real Ali (4 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Muratcım senden ricam ,Malatya’da akşam saatlerinde trafikte bir “Tur at”
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (4 yıl önce)
    Malatya’ya aşık olmakta haklı.Trafiği ve çevre yolundaki araç kalabalığını görünce kendini memleketinde hissetmiştir.
    0
    0
    Yanıtla