SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Birçok İnsan Aile Fertlerimi Tanır"

0
Güncellendi - 2019-12-27 10:45:59
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, "Özel Gereksinimli Bireylerin İş İstihdamı ve Sosyal Haklar" çalıştayı düzenlendi.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Özel Gereksinimli Bireylerin İş İstihdamı ve Sosyal Haklar Çalıştayına katılarak bir konuşma yaptı.

Farkındalık yaratan programın düzenlenmesinden dolayı mutlu olduğunu belirterek, emeği geçenleri tebrik eden Milletvekili Çalık, “Her birimizin kendine has bir hikayesi var. Bende siyaset yaparken 20 yıllık siyasetim de belki de alan bazlı yaptığım çalışmalarda özellikle sosyal politikalar nedeniyle engelli bireylerimizle yakın temasım ve çalışmam oldu. Özel bireylerimizin, özel gereksinimli bireylerimizin, engelli bireylerimizin, daha önce anayasayı değiştirmeden önce birçok kullanılan tabir ve tarif vardı. O özürlü kavramları hafızalarımızda sildik. Toplumsal bir değişim ve dönüşümü yaşadık bu konuda. Malatya’da birçok insan aile fertlerimi tanır. Bir tanesi de Hakkın rahmetine kavuşan zihinsel engelli bir abimiz vardı, yılların üzerinden geçtiği günlere baktığımızda yaklaşık bir 25 sene evvel kaybettik, Allah rahmet eylesin. Ama o dönemlerdeki engellilere sunulan hizmetlerle bugün ki sunulan hizmetlere baktığımız zaman aradaki farkı çok daha iyi irdeleyebilme imkanına sahibiz. Hele de zihinsel engelli bir ağabeyimizin varlığı, Şaban abimin varlığı bize özel gereksinimli bireylerle ilgili olarak çok daha hassasiyet göstermemize vesile oldu, o okuyamadı, o işi bulamadı, o ulaşamadı, o erişemedi ama bugün engelli bireylerimizin ulaşması için, erişmesi için ve istihdama katkıda bulunması için elimizden gelen tüm gayret ve çabayı sarf ediyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere 17 yıllık AK Parti iktidarı döneminde en önemli reformları engellilerimiz açısından yaptık. “ şeklinde konuştu.

Bugün Türkiye’de yarım milyon insanın evde bakım ücreti verildiğini belirten Çalık şunları söyledi:

“Türkiye tarihine AK Parti iktidarları ile birlikte giren evde bakım hizmetleri 2007 yılında başlatıldı. Evde bakım yaptığımız vatandaşlarımızın sayısı tam 521 bin. Bugün Türkiye’de 521 bin kişiye evde bakıyoruz. Bu 521 bin insanımıza bakım ücreti olarak da verdiğimiz rakam tam bu sene 2020 yılı rakamıyla 8.2 katrilyon Türk Lirası, sadece evde baktığımız hastalarımıza verdiğimiz rakamdan bahsediyorum. Bunu niye söylüyorum Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bu kavramların hepsinin içerisini anlamlı bir şekilde doldurmamız gerekir. Her kavram çok önemlidir ve bu kavramların içerisinde de sosyal devlet anlayışı Türkiye Cumhuriyeti devletinin vazgeçilmezidir. İşte sosyal devlet anlayışıyla özel gereksinimi olan bireylerimizin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak üzere çok önemli değişimleri ülkemizde gerçekleştirdik. Bu gün geldiğimiz nokta da Avrupa ülkelerinden çok daha ilerde farkındalık yaratan hizmetlere imza attık. Engelli aylıklarından, evde bakım ücretlerine, eğitime, erişime ve ulaşıma kadar, bir çok alanda yapmış olduğumuz hizmetler vatandaşlarımız için vazgeçilmezdir. “

Malatya’da engellilerin eğitimlerine yönelik olarak önemli hizmetlerin yerine getiriliğini belirten Çalık, “Son rakamlarla yaklaşık 20 milyon TL’ye mal olan Otistik Çocuklar Okulu’nu Malatya’mıza kazandırdık. Malatya’mızda Görme Engelliler Okulumuz Türkiye’de ender okullardan biridir. Turgut Özal Özel Eğitim Meslek Okulu’muz yine kendi alanında çok önemli bir eğitim hizmeti sunuyor.” dedi.

Çalık, “AK Parti olarak İŞKUR’dan 367 Bin engellimizin istihdamını sağladık. 2002'de 5 bin olan Kamuda engelli istihdamını ise bugün 51 bine çıkardık” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı ise çalıştayın amacının özel gereksinimli bireylerin iş istihdamı ve sosyal haklar alanında farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti.

Malatya'da özel gereksinimli çocuklar için birçok okul bulunduğunu aktaran Tatlı, "Okullar başarılı bir ivme yakaladı. Bundan sonra da çeşitli alanlarla alakalı benzer etkinlikler yapılacak. Bu çerçevede özel olarak değerlendirdiğimiz, özel eğitime ihtiyaç duyan özel gereksinimli çocuklarımızın eğitiminde sadece özel eğitim okullarımızda değil, aynı zamanda ortaöğretim kurumlarımızda da kaynaşmasını sağlayacağız." dedi.

Çalıştaya, Vali Yardımcısı Güher Sinem Büyüknalçacı, İşkur İl Müdürü Vahap Toman ve sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.

Bülten- AA

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Reşit (4 yıl önce)
    Duygu sömürüsü yapmayı bırakın Öznur Hn. Engelliler herkesin baş tacıdır. Engelli/engelsiz dışarıda iş bulamayanlardan bahsedin. Ya da bir yere personel alımı yapılacağı zaman hangi siyasilerin saman altından nehir akıttığını konuşalım doya-doya ! Ama Allah büyük. Vebal ağır...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Yaptığımız yorumu neden yayınlamıyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Sayın vekil işsizlikmi var yok ya Öyle birşey senin bacın yeğenin enişten kardeşin halan oğlu ablanın kızı ablanın oğlu senin oğlun hepsinin işi var hepside en güzel makamlarda önemli olan siz ve çevreniz onlarında işi var bune çalıştayı
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (4 yıl önce)
    bizim hep öznur ablamıssın.cocuklugumdan beri tanırım hayatınız hep calışmayla geçti buralara kolay gelmediniz cok çalıştınız çok malatya büyü emeginiz var
    0
    0
    Yanıtla