SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Bu Yıl Tahıl Yok!"

0
Güncellendi - 2017-07-22 04:13:21
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya’nın tahıl ambarı olarak bilinen Yazıhan ve Arguvan’da ekimin yapıldığı ilk aylarda yeteri kadar yağış almadığı için hasat yapılamadığı, tahıl silolarının boşaldığı bildirildi.

Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, gerek Çat Barajı’nın kuruması gerekse ilkbaharın ilk günlerinde beklenen yağışların olmaması nedeniyle tarımsal üretimde ciddi ürün kaybı yaşandığını söyledi.  Mayıs ve Haziran aylarında yağan yağmurların özellikle ilkbaharda ekimi yapılan buğday ve arpa gibi ürünlere faydası olmadığı için bu ürünlerde hasat yapılamadığını kaydeden Kılınç, “Toprak Mahsulleri Ofisinin her yıl 2 bin tonluk silosu yetmiyordu. Sivas Yolu kenarında 50 dönüm tarla kiralayıp silo yapıyorlardı. Bu yıl bırakın silo yapmayı TMO’nun 2 bin tonluk silosu boş. Malatya’da tahıl yok” diye konuştu.

Çat Barajının kuruması kayısı başta olmak üzere Malatya Ovası’nın büyük bölümünde tarımsal üretimde ciddi ürün kaybına yol açarken, Malatya’nın tahıl ambarı olarak bilinen Yazıhan ve Arguvan’da ekimin yapıldığı ilk aylarda yeteri kadar yağış almadığı için hasat yapılamadığı, tahıl silolarının boşaldığı bildirildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileriyle yaptığı görüşmede durumun beklenenden daha vahim olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılınç, “TMO yetkilileriyle yaptığım görüşmede Malatya’nın tahıl silolarının boş olduğunu öğrendim. TMO’nun Malatya’da 2 bin tonluk deposu var. Her sene normalde bu depo yetmiyordu ve TMO, Yazıhan- Sivas yolunda 50 dönümlük tarla kiralayıp silo yapıyorlardı. Bu yıl bırakın ek yer kiralamayı normal depoları bile boş.  Dekar başına 300 kilo buğday veya arpa alınıyorsa bu yıl 50 kilo alındı. Anlayacağınız bu yıl Malatya’da tahıl yok” diye konuştu.

“Tarım Kredi ve Ziraat Bankası genel merkezlerinden gelen talimata göre hareket ediyor”

Bu yıl çok yağış olduğunu ancak zamanı bakımından ekinlere bir faydasının olmadığını belirten Kılınç, yapılan hasadın biçerdöver masrafını karşılamaktan dahi uzak olduğunu söyledi.

Başbakanın, çiftçilerin borçlarının ertelendiğini söylemesine rağmen, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’nın Başbakan’ın talimatı yerine kendi genel merkezlerinden gelen genelge doğrultusunda hareket ettiklerini ileri süren Yunus Kılınç, “Çiftçi borçları ertelendi mi? Hayır ertelenmedi. Sadece icralık olan çiftçilerin borçları ertelendi. Diğer üreticilerin borçların ertelemiyorlar. Erteliyorlar ama normal faiz üzerinden. Bu da üreticinin ödeyebileceği bir borç değil. Biz, Başbakanımızın dediği üzere çiftçi borçlarının ertelenmesini istiyoruz” diye konuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • adiyamanli Ramizan (6 yıl önce)
    Bakanımız diyorki Kayısının sahibi yok.Kendisi Bakan sahiplik ettide biz köylüler karşı mı çıktık. Kayısı Borsası başkanı diyorki :Dik durun kayısınızı ucuza meşrubatcılara vermeyin sayın Başkan gidip de bunların kasalarını yükletirip kovdun da arkan da mı durmadık herkes inanın siyaset yapıyor günü idare ediyor
    0
    0
    Yanıtla
  • vaylog44 (6 yıl önce)
    Yazıhan ovası çöl olmuş boztepe barajı yapıldı nerde su yok kanal yok suda yok fethiye mah.sinin arazisi suzuz o bölgenin sulama ödeneği başka bir yere kaydırıldı Değerli Yazıhan Belediye Bşk.tarafından işi gücü rastgelsin tabiki her şey siyasi
    0
    0
    Yanıtla
  • Yakınkentliler (6 yıl önce)
    Çok normal! Yeşilyurt Belediyesi Yakınkent'te böcek ilaçlama yapmadı bu yaz, gelin görün ki her akşam balkonlarımıza ve odalarımıza kayısı büyüklüğünde öten böcekler patır patır geliyor. Müstehâk! Bu böcekler ekin de yer, çoğalırlar da. Geçen seni rutin her akşam ilaçlama yapılırdı. Yeşilyurt Belediyesi bu sene sınıfta kaldı. Yalapşap hizmet olsa koşa koşa yaparlar ama sağlam iş olsa canlar istemez. En yakın zamanda belediye istifa eder yada değişir inşallah!
    0
    0
    Yanıtla
  • Tolga (6 yıl önce)
    izolluda kalede o kadar boş tarla var . niye oralarada ekile bilir.malatya esasen tarım şehrinin kralı olacağı yerde tarlalar bomboş bekliyor sayın büyüksehir belediye başkanı düzenleme getirsinler
    0
    0
    Yanıtla
  • 1 litre mazot 5 liraya dayandı kim Eker maliyeti kurtarmıyor kardeşim
    0
    0
    Yanıtla
  • ağzına sağlık ...kimse bunu düşünmüyor sanırım
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Dört bir yanı su olan yerde susuzluk ...malatya...
    0
    0
    Yanıtla