SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da HES Sayısı Artıyor

A- A+ PAYLAŞ

4 HES'İN İNŞASI SÜRÜYOR.. Çevre ve Şehircilik Malatya İl Müdürlüğü, 2020 yılı itibariyle, Malatya’da 15 adet Hidro Elektrik Santrali (HES)’nin kurulu bulunduğunu, bu santrallerden 11’inin işletmeye açılmış ve faaliyet halinde olduğunu, 4 santralde ise inşaat çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

 “Rapor, karar vericilerin çevresel süreçleri daha iyi anlayabilmesi için önemli bir kaynak olacak”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Malatya’nın çevresel görünümünü ve doğal kaynaklarını ortaya koyan bir çalışma yaparak “Malatya İli 2019 Yılı Çevre Durum Raporu”nu yayınladı.

Çevre ve Şehircilik Malatya İl Müdürü Fikret Onhan, Malatya İli 2019 Yılı Çevre Durum Raporu’na yazdığı önsözde, raporun, Malatya’nın çevresel anlamda durumu, çevresel verileri ve il bazında çevre sorunları ile özellikle karar vericilerin çevre konularında süreçleri daha iyi anlayabilmesi ve yönlendirebilmesi için en önemli kaynaklardan biri olacağını vurguladı.

15 HES’den 11’i faaliyete geçmiş durumda

Çok sayıda başlığın yer aldığı, Malatya İli 2019 Yılı Çevre Durum Raporu’nda, Devlet Su İşleri (DSİ)’nden 2020 yılında alınan bilgiye göre, Malatya’da özel sektör ve belediye iktisadi teşekkülleri tarafından işletilen 11 Hidro Elektrik Santrali  bulunurken, 4 HES ait inşaat ise deva ediyor.

Malatya’daki HES’lerin en çok Tohma Çayı üzerinde kurulduğu görülüyor. Raporda, DSİ 92. Şube Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye dayanılarak hazırlanan listede, 5 HES’in Tohma Çayı üzerinde kurulduğu belirtiliyor.

HES’ler, tarımsal sulama kaynaklarını yok ettiği, yer altı su kaynaklarını ve genel olarak ekolojik dengeyi bozduğu gerekçesiyle, HES’lerin kurulduğu bölgedeki vatandaşlar, ziraat mühendisleri meslek odaları ve çevreci sivil toplum kuruluşları tarafından sert biçimde eleştiriliyor.

Çevre ve Şehircilik Malatya İl Müdürlüğü’nün söz konusu raporunda yer alan  HES projeleri listesinde, Malatya’da işletmeye açılan santraller, kurulu oldukları su kaynakları ve işleten özel şirketler şöyle:

Tohma HES - Medik Brj.(Tohma Çayı ) - Altek Elk. Santral Tic.A.Ş

Hacılar HES - Gökpınar Kaynağı - Darenhes Elektrik Ürt.A.Ş.

Kernek HES - Çat Barajı - Kayseri ve Civarı Enerji Ürt. Ve Tic. A. Ş

Derme HES - Çat Barajı - Kayseri ve Civarı Enerji Ürt. Ve Tic. A. Ş

Erkenek Reg. ve HES - Gemköprü D. - Kayseri ve Civarı Enerji Ürt. Ve Tic. A. Ş.

Güdül-1 Regülatörü ve HES - Tohma Çayı - Kanyon Yen. Enj.Ürt.Tic.A.Ş.

Güdül-2 Regülatörü ve HES - Tohma Çayı - Kanyon Yen. Enj.Ürt.Tic.A.Ş.

Keklicek HES - Çat Barajı - Karmavi Elk.Ürt.A.Ş. - Karmavi Elk.Ürt.A.Ş.

Sancar Regülatörü ve HES - Sancar Deresi - Melita Elkt. Ürt. Tic.A.Ş.

Suçatı HES -  Suçatı Sulama Kanalı - Mastar Elek. Ürt. Tic.ve San.A.Ş.

Aksu Reg. ve HES Aksu Deresi - Fatih Elk. Ürt. Paz. San. Tic. Ltd.Şti.

Yakın bir tarihte işletmeye açılacak olan HES’ler şöyle:

Sofular Regülatörü ve HES - Tohma Çayı - Şekerpınar Enj.Ürt.San.Ltd. Şti.

Tepehan Regülatörü ve HES - Şiro Çayı - Deniz Elk. Ürt. Paz. San. Tic. Ltd. Şti.

Merkez Regülatörü ve HES - Tohma Çayı - Atya Enj.Elt.Ürt.Ltd.Şti.

Kayabaşı Reg. ve HES-  Karanlık Dere  - Ekotel Enj. Ürt. İlt. Elektronik Elektr. Cihaz ve San. Tic. Paz. Ltd.Şti.

Bu arada, listede yer almayan, Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Kuyuönü HES projesinin inşaat çalışmaları da devam ediyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Tohma HES

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Malatyali (3 yıl önce)
    Hersey bitiyormu yapinca hess.dogrusu bu insanlik anlayisindan artik uzulerek diyorum kii pess...
    %0
    %100
    Yanıtla
  • ahmet (3 yıl önce)
    bu Hes lerin çevreye verdiği zarar araştırılıyor mu? torpili sağlam olan su kaynağına hesi yapıyor..yine çevresel etki görmezden geliniyor...parayla su bile bulamayacağız bu gidişle..
    %0
    %100
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (3 yıl önce)ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Yaklaşık beş yıl önce bu konuda kaleme aldığım ve makale olarak malatyahaber.com sitesinde yayınlanan Yazıktır, Günahtır!.başlıklı yazımda yazımda muhtemel yaşanacakları yazmıştım... https://malatyahaber.com/haber/yaziktir-gunahtir-2/
    %0
    %100
    Yanıtla
  • teşekkürler...herkes sizin gibi duyarlı olsa inanın ülkenin çehresi değişir.
    %0
    %100
    Yanıtla