SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da 'Korona Aşısı' Uygulaması Ne Zaman ve Nasıl?

A- A+ PAYLAŞ

SAĞLIK MÜDÜRÜ PROF.DR. BENTLİ BİLGİ VERDİ.. Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’ye getirdiği ve incelemesi devam eden aşılara ait sonuçların uygun olması halinde, aşılara Acil Kullanım Onayı (AKO) verileceğini ve Türkiye genelinde olduğu gibi, bu işlemden sonra Malatya’da da aşılama sürecini başlatacaklarını söyledi.

Aşı uygulamasının belirli bir plan dâhilinde yürütüleceğini, bu konuda tüm hazırlıkların yapıldığını ve aşılamanın ilk olarak öncelikli gruplarda başlatılacağını ifade eden Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, vatandaşların öncelikli grupta olup olmadıklarını, kişisel e- nabız hesabından öğrenebileceğini belirtti. Prof. Dr. Recep Bentli, aşı için öncelikli grupta olup olmadığı bilgisine ulaşmak isteyen vatandaşların ikinci bir yöntem olarak, 2023’e gönderecekleri SMS ile bilgi alabileceğini ifade etti.

Bentli, Covid-19’a karşı başlatılacak aşılama uygulamasının Malatya ayağındaki hazırlıklarına ve aşılama pratiğinin nasıl yürütüleceğine dair sorularını cevaplandırdı.

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, aşıların kamu, üniversite ve özel hastanelerde yapılacağını belirterek, “Kişilerin aşılama için öncelikli grupta yer almaları durumunda; aile hekimlerinde veya hastanelerde aşı yapılması için MHRS (182) üzerinden randevu alacaklardır. MHRS’yi kullanamayacak olanlar ise doğrudan kayıtlı bulundukları aile hekiminden veya hastanelerin kendi iletişim numaralarından randevu alabileceklerdir” dedi.

Yeni Malatya Gazetesi Muhabiri sordu; Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Bentli, aşılamanın Malatya ayağında yürütülecek sürece dair merak edilen tüm detayları anlattı:

SORU: Sayın hocam, Sağlık Bakanlığı Covid-19’a karşı farklı ülkelerden aşı alımı için protokoller imzaladı. Bu aşılardan bir bölümü Türkiye’ye getirildi. Aşılamanın Malatya boyutundaki süreç nasıl işleyecek, bu konudaki hazırlıklarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Prof. Dr. Recep Bentli: Ülkemize gelen ve Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından devam eden inceleme sonrasında önümüzdeki günlerde sonuçların uygun olması halinde Acil Kullanım Onayı (AKO) verilecektir. Bu işlemin hemen sonrasında aşıların tüm illere dağıtımı güçlü bir lojistik ile yapılacak ve uygulamaya başlanacaktır. Aşı uygulaması başlamadan önce Bakanlığımız tarafından hazırlanan klavuzlar bizlerle paylaşılacaktır. Malatya İl Sağlık Müdürlüğü olarak, aşılanma sürecinde halkımızın en basit ve rahat bir şekilde aşılarının yapılabilmesi için hazırlıklarını yapmış ve Bakanlığımız talimatlarına göre çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Aşı konusunda vatandaşlarımızın en çok merak ettiği konuların biri de ‘aşı yapılacak gruplar içinde olup olmadıkları’, geliyor. Malatya halkı bu konuda nasıl bilgilenecek, bilgi edinme kanalları nelerdir?

Aşı uygulaması tümüyle belirli bir plan dâhilinde olup; süreç, tamamen Bakanlığımızın kontrolü altında ilerleyecektir. Hangi grupların aşılanmasına başlanacağı basın, web sitesi gibi yollarla vatandaşlarımıza duyurulacaktır. Vatandaşlarımızın E-nabız uygulamasından kişisel hesaplarına girmeleri ve öncelikli grupta olup olmadıklarını belirten bilgilendirme mesajının yer alıp almadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. Ayrıca “AŞI (boşluk) TC kimlik numarası (boşluk) TC kimlik seri numarasının son 4 hanesi” şeklindeki bir mesajı SMS olarak 2023’e göndermeleri halinde; kendilerine cevap olarak gelecek SMS ile aşılanacak grupta olup olmadıklarını kontrol edebileceklerdir. Kişiler aşılama için bu grupta yer almaları durumunda; Aile Hekimlerinde veya hastanelerde aşı yapılması için MHRS (182) üzerinden randevu alacaklardır. MHRS’yi kullanamayacak olanlar ise doğrudan kayıtlı bulundukları aile hekiminden veya hastanelerin kendi iletişim numaralarından randevu alabileceklerdir.

Koronavirüs aşısı uygulaması tamamen Bakanlığımız kontrolünde ilerleyecek, öncelik grupları- aşı dağıtım ve uygulama zamanları gelecek aşı miktarına göre Bilim Kurulunun belirleyeceği önceliğe göre yapılacağı için; vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına başvurmak yerine, E-nabız ve 2023 SMS sonucuna göre hareket etmeleri daha doğru olacaktır.

Vatandaşlarımız aşılarını nerelerde, hangi sağlık kurumlarında yaptırabilecekler? Aşı yapıldıktan sonra, muhtemel yan etkiler konusunda bir gözlem süreci olacak mı?

Aşı uygulaması aile sağlığı merkezlerimizde olduğu gibi; kamu, özel ve üniversite hastanelerinde de gerçekleştirilecektir. Aşı yapıldıktan sonra vatandaşlarımızın 30 dakika boyunca sağlık tesisinde gözlem altında olması istenecektir. Aşı yapılan vatandaşlarımıza bir aşı kartı verilecektir.  İlk uygulamadan 28 gün sonra ikinci doz aşı yine randevu alınarak yapılacaktır. Her iki aşı uygulaması da aşı kartına kayıt edilecektir.

Aşının ilk olarak sağlık çalışanlarına yapılacağını biliyoruz. Peki, sağlık çalışanlarından sonra hangi toplumsal gruplara aşı uygulanacak; öncelik sıralaması nasıl ve hangi kriterlere göre yapılacak?

Aşı uygulamasına öncelikle sağlık çalışanlarından başlanacaktır. Sağlık çalışanları ile beraber, Yaşlı bakımevlerinde, engelli rehabilitasyon merkezleri ve koruma evlerinde görev yapanlar; ilk aşılanacak olan gruplardır. Sonraki süreçte; Bakanlığımız tarafından belirlenen öncelik sıralamasına göre meslek grupları ve öncelikli oldukları e-nabız hesaplarına yüklenmiş olan vatandaşlarımıza aşı uygulanacaktır. Aktif Koronavirüs hastalığı olanlar, Koronavirüs hastalığını son 6 ay içinde geçirmiş olanlar ve son 10 gün içinde Koronavirüs hastası ile direk temas etmiş kişiler aşılamaya dâhil edilmeyecektir. Gebeler ve emziren anneler için net bir veri olmamakla birlikte; kendilerinin istemeleri halinde aşı uygulanabilecektir.

Uygulanacak olan aşı canlı virüs içermemektedir. Bu nedenle diğer canlı aşılara göre daha az da olsa,  Aşı uygulanmasından sonra bazı yan etkiler görülebilmektedir. Vatandaşlarımızın aşı uygulamasının ardından yorgunluk, baş ağrısı, aşı uygulama yerinde kızarıklık - şişlik, ateş, ishal, kusma gibi olası belirtileri takip etmesi; bu ve buna benzer belirtilerin görülmesi halinde panik yapmadan bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir.

Aşı yapılan nüfus oranı hangi aşamaya geldiğinde, Covid-19’a karşı daha güvende olduğumuzu hissedebiliriz?

Koronavirüs pandemisinin sonlandırılabilmesi için en etkili yöntem aşıdır. Bu yüzden toplumda gerçekleştirilen aşılama oranının toplumun % 65’ine ulaşana kadar maske- mesafe ve temizlik kurallarına uymaktan vazgeçilmemelidir. Aşı yapılan kişiler hem 2. Doz aşı yapılana, hem de iki doz aşı tamamlansa bile toplumda bağışıklık sağlanıncaya kadar maske, mesafe ve temizlik kurallarını aksatmamalıdır. Pandemi süreci olduğu gibi, aşı uygulaması da dinamik bir süreç olup, gelişmeler oldukça halkımızla paylaşılmaya devam edilecektir.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • dr. haydar (3 yıl önce)
    koronaya yakalanan 20 kişiden 1i zatürre oluyor. koronaya yakalanan 50 kişiden 1i vefat ediyor. beyin sisi, uzamış covid gibi birçok etkisi de kalıyor ve hastalığı geçirenlerde ilerideki etkileri tam olarak bilinmiyor. ortalama 3 kişiden 1 i hafifi belirtilerle veya semptomsuz geçiriyor. bizim halkımızda çevresindeki asemptomatikleri görünce hastalık birşey yapmaz psiklojisine bürünüyor. bu hastalık çok tehlikeli. aşının yan etkileri düşük ihtimal, olsa bile hafif etkiler. aşıdan kaçınıp yakınımızın ölümüne sabep olmayalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • dr. haydar (3 yıl önce)
    aşı bir an önce gelir inşallah. tek umudumuz aşı. ölü virüs aşılarının kayda değer yan etkisi olmuyor ama corona hastalığı insanda birçok araz bırakıyor. coronadansa aşı kat be kat daha güvenli
    0
    0
    Yanıtla
  • haydar (3 yıl önce)
    aşı ile ilgisi yok. toplumu yanıltmayalım lütfen
    0
    0
    Yanıtla
  • Baskilli (3 yıl önce)
    Elazığ da bir hemsire asi oluyor diğer gün şehit oldu ne olur sizlere güveniyoruz aşıyı tam test etmeden vatandaşlara vurdurmayin
    0
    0
    Yanıtla