SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sağlık Kuruluşlarına Bir Yılda 7,6 Milyon Başvuru

A- A+ PAYLAŞ

 MALATYA HASTANELERİNDE 2 BİN 961 YATAK VAR.. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin sağlık sisteminin genel görünümünü ve sağlık sistemine ilişkin ülke geneli ve iller bazındaki temel istatistikleri içeren "Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2018" adlı çalışmasını geçtiğimiz günlerde yayınladı.

"Türkiye sağlık sisteminin röntgeni" olarak da nitelendirilen Sağlık Bakanlığı'nın söz konusu çalışması Türkiye ölçeği ve iller bazında ilginç ve çarpıcı veriler barındırıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın 1990 yılından 2018 yılına kadarki zaman dilimini kapsayan çalışmasına göre, Türkiye'nin en dikkat çekici sağlık verisi, kişi başına hekime müracaat konusundaki sayılar oluşturuyor.

Buna göre, 2018 yılı içinde Türkiye ölçeğinde, kamu ya da özel hastanelerde hekime başvuru sayısı 782 milyon 515 bin 204 olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2018 yılında 82 milyon nüfusa sahip olan Türkiye'de kişi başına düşen hekime müracaat sayısının 9,54 olması anlamına geliyor.

Bu başlıkta Malatya'nın genel görünümü Türkiye ortalamasının biraz üstünde; 7 milyon 681 bin 255 hekime başvuru ile kişi başına düşen hekime başvuru sayısı 9,6 olarak gerçekleşti.

Malatya'da 2018 yılı içinde hekime başvuruların 2 milyon 409 bin 721'i birinci basamak sağlık kuruluşlarına (aile hekimlikleri, resmi kurum tabiplikleri) yapılırken, 5 milyon 271 bin 534'ü ikinci ve üçüncü basamak (Kamu hastaneleri, özel hastaneler ve üniversite hastaneleri) sağlık kuruluşlarına yapıldı.

Diş hekimliklerine başvuru sayısı, Malatya'da 2018 yılında 643 bin 881 olarak gerçekleşti. Bu kategoride kişi başına düşen diş hekimine başvuru sayısı 0,81 oldu.

Nitelikli hasta yatak sayısı 1747

Malatya'nın 2018 yılı nüfusunun 797 bin 36 olarak gösterildiği Sağlık Bakanlığı'nın söz konusu çalışmasında, 2018 yılı itibariyle Malatya'da 17 hastane bulunduğu, bu hastanelerdeki yatak sayısının 2 bin 961 olduğu belirtildi. Hastane yatak alanında 'Nitelikli yatak' ayrımının da yapıldığı çalışmada, Malatya hastanelerindeki nitelikli yatak sayısının 1747 olduğu kaydedildi. Bu verilere göre, Malatya'da 10 bin kişiye düşen hasta yatak sayısı 37,2 olarak belirlendi. Kentteki yoğun bakım hasta yatak sayısının ise 559 ve 10 bin kişiye düşen yoğun bakım yatak sayısının ise 7 olduğu tespit edildi.

61 binden fazla ameliyat yapıldı

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2018 yılında Malatya'da yatan hasta sayısı 190 bin 574 olarak gerçekleşirken, yatılan gün sayısı 673 bin 957, ortalama kalış günü ise 4,9 düzeyinde oldu.

Malatya'da 2018 yılında kamu ve özel hastanelerde yapılan ameliyat sayısı da 61 bin 337 olarak gerçekleşti.

Malatya'daki doktor ve diş hekimi sayısı 2 bini aştı

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2018 yılı itibariyle Malatya'da 838'i uzman, 505'i pratisyen, 365'i asistan olmak üzere toplam 1708 hekim bulunuyor.

Malatya'daki toplam diş hekimi sayısının 301 olduğunun belirtildiği çalışmada, sağlık sektöründeki diğer aktörlere ilişkin veriler şu şekilde açıklandı: Eczacı: 305, Hemşire 2 bin 225, Ebe: 914, Diğer Sağlık Personeli: 2163.

Bu veriler toplandığında, Malatya'da doktorlar, diş hekimleri de dahil olmak üzere, sağlık sektöründe 7 bin 600'den fazla kişi görev yapıyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Dertli (4 yıl önce)
    Arkadaş ne hastanesi sadece sizi savuşturmak için yapılan bı hastane geçen gün ki grip salgınında 4 hasta götürdüm durumları çok kötü idi 4 tanesinden sadece 2 sine buhar takıldı serumluk vakaya buhar.Niye serum takmıyosunuz dedim başhekim yasakladı diye cevap alıyorum var mı böyle bir sağlık ve tedavi şekli mecburen özel hastaneye gittik 2 serum birden takıldı..Garibanların bari sağlığı ile oynamayın.Gerci normal şehir hastanesi yok stajyer doktorlar ile ancak bu kadar..
    0
    0
    Yanıtla
  • pasa (4 yıl önce)
    800 bin nüfuslu ve sürekli bir göç alan bir büyük şehre 2961 yatak çok yetersiz. 30 büyük şehre söz verilen ama henüz yapılmayan şehir hastanesi acilen Malatyamıza da yapılmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Recep (4 yıl önce)
    Fotoğraftaki acil de bir hastaya 3-4 dakika zaman ayrıla biliniyor. Bir ağrı kesici iğne ve bir şey bulamadık denilip gönderiliyor mecburen. Çocuk acilde de durum aynı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eskimalatyalı (4 yıl önce)
    Acayip bir acil sistemi var. Acil durumda başvuruyorsunuz kapıda giriş yapan sekreter sizin ön teşhisinizi yapıyor ve ona göre yönlediriyor(bu arkadaşlar uzman hekimden daha donanımlı :)) yarım saat kırk dk da acil kapısında bekliyorsunuz hadi girdiniz içeri serum ihtiyacı var sıraya girip kelebek taktırıyorsunuz onu geçtiniz hadi ayakta bayılmadan bu seferde bir hasta yatağı bulmasanız serum takılmıyor bekleyip buldunuz hadi ,hasta yatağında üç kişi (en az üç-en fazlada sığmıyor sığsa 5 de olur)oturup uzanıp kıvrılıp serumun bitmesini bekliyorsunuz .. Düşünün benim gibi sadece yüksek ateş şikayetiyle gittiniz bu durumları hepsini atlatıp serum takıldı bekliyorsunuz yanınızda aynı yatağı paylaştığınız diğer iki hasta ile durumları şikayetleri neyse eve dönerken en basiti grip olarak dönüyorsunuz değilseniz bile... Kısacası mümkün ise uğramamalı gereksiz yoğunluk çok fazla Allah yardımcıları olsun çalışlanların o haldede çok sabırlılar kendilerinden Allah razı olsun.. Ama Malatya ya bir hastane bir acil yetmiyor kimse kusura bakmasın bundan 10 yıl önce aciller daha iyiydi...
    0
    0
    Yanıtla