SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'dan Emekli, Son Durağı Elazığ..

0
Güncellendi - 2019-10-29 01:52:47
Malatya'dan Emekli, Son Durağı Elazığ..
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ordularında 42 sene aktif olarak görev alıp emekliye ayrılan F-4 Phantom savaş uçağı, şimdi Elazığ'da Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencilere hizmet vermeye başladı.

1967 yılında ABD’de üretilen ve bir yıl sonra uçuşa başlayan F-4 Phantom savaş uçağı, 13 yıl ABD ordusuna hizmet ettikten sonra Türkiye tarafından alındı. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesine katılan 29 yıl burada görev yapan savaş uçağı, uçuş süresini doldurarak 2010 yılında emekliye ayrıldı. 2 ülkede 42 yıl aktif olarak kullanılan ve bir çok operasyonda görev alan emekli uçak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Fırat Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu’na hibe edildi. Kampüs alanı içerisine kurulumu yapılan ve görselliği ile de dikkat çeken uçak, öğrencilerin eğitimine katkı sağlıyor.

3 tırla taşındı 10 günde montajı yapıldı

F-4 Phantom savaş uçağının Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Fırat Üniversitesi’ne hibe edildiğini anımsatan FÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muhsin Tuna Gençoğlu, “Uçak, 1967 yılında imal edilmiştir. 1968 yılında da Amerika Birleşik Devletleri’nde uçmaya başlamış. Ancak Türkiye’de 1981 yılının son aylarında uçmaya başlamış. 2010 yılında kadar aktif olarak çeşitli operasyonlar da dahil olmak üzere katılmış bir uçak. O yıl uçuş süresini doldurduğu için emekliliğe ayrılıyor. Bu tür uçakları da Hava Kuvvetleri talep eden üniversitelere hibe ediyor. Bu uçak uzun süre Malatya’da çalışmış. Ardından Eskişehir’e gönderilmiştir. Oradan da buraya geldi. Bu uçağı taşımak ve tekrardan montajını yapmak kolay işler değildi. Üç tane uzun tırla taşındı ve 8 kişilik bir ekip yaklaşık 10 günde montajını yaptı” dedi.

"Öğrencilerimizin de çok ilgisini çekiyor"

Uçağı, beton bir platformun üzerine yerleştirdiklerini aktaran Gençoğlu, “Dolayısıyla öğrencilerimiz için görsel açıdan güzel bir materyal olduğunu düşünüyoruz. Hem uçuşla ilgili bazı basit bilgileri uçak üzerinde verebiliriz hem de öğrencilerimize uygulama yaptırabiliriz. Öğrencilerimizin de çok ilgisini çekiyor. Hatta öğrencilerimizin dışında yoldan geçenlerin ilgisini çekebiliyor. Yoldan geçerken rastgele uçağı gören dört tane astsubay geldi. Çok ilginçtir ki bir tanesi bu uçakta çalışan biriymiş ve uçağı tanıyordu. Çok basit de olsa uygulama da yapabileceğimiz, uçak üzerinde bilgi verebileceğimiz durum ortaya çıktığı için de çok sevinçliyiz” diye konuştu.

Elektrik Elektronik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Yalçın Gül, “2010 yılına kadar da hizmet vermiş ve ondan sonra emekliliğe ayrılmış. Belki de bir çok savaşa katıldı. Şimdi bizler de bunun üzerinde eğitim görüyoruz. Derste gördüğümüz eğitimleri ekstra burada bulunan uçağın üzerinden de eğitimler alıyoruz. Görsel olarak ayrı, derste işleyiş olarak da ayrı faydaları var” şeklinde konuştu.

Uygulama derslerinin kendileri için şuanda daha iyi olduğunu aktaran öğrencilerden Emre Can ise, “F-4 ve diğer uçağımız geldi. Üzerlerinde uygulama yapıyoruz. F-4 uçağı, bizim için ayrıca iyi oldu. Bu kadar büyük ve geniş çaplı bir uçağı görmemiz bizim için daha iyi oldu. Hocalarımız ile birlikte bazı uygulamalarımız oldu" ifadelerini kullandı.

Elazığ, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • erşin (4 yıl önce)
    şu elazığdan kurtulamadık gitti. herşey elazığ oldu artık. bitin artık gidin istemiyoruz sizi...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaplan (4 yıl önce)
    Malatya sahipsiz. Nokta.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mühendis (4 yıl önce)
    ABD 'nin 1967 yılında yapabildiği uçağı 2020 yılı olmuş biz hala yapamıyoruz çok üzücü bir durum. Çocuklarımızın yeteneğini keşfedemiyoruz, teknik alanlara yeterince önem verilmiyor. Teknik zekaya sahip onca yetenekli çocuklar, külfeti daha az diye sosyal bilimlere yönetiyor, maaşlı bir koltuğu bulunca emekli olana kadar o koltuğa yapışıp kalıyor. Orada ne kendilerine ne de devlete faydaları dokunuyor. Çok yazık çok...
    0
    0
    Yanıtla
  • Durmuş ÇİFTÇİ (4 yıl önce)
    Elazığ son zamanlarda hızla gelişti. Şöyle ki geçenlerde bi iş için gittiğimde Elazığ'ı tanıyamadım hemen hemen Akçadağ kadar olmuş inanılır gibi değil..!
    0
    0
    Yanıtla
  • Dedikodu (4 yıl önce)
    toplum olarak birbirimizi çekiştirmekten başka birşey yapmıyoruz...komşunun şuyu var bizim niye yok ...onun arabası Mercedes, ben niye binemiyorum...onun evi saray benim niye yok....bizim müdürlük şu ile gitmiş niye gitmiş...şu ile üniversite yapıldı bize niye yapılmadı....uyanın ey Türk Milleti kendinize gelin... Türkiye sınırlarında ki her toprak vatanımızdır...Doğru ,dürüst,tarafsız canla başla çalışalım ki dedikodu yapanlara halk cevabını versin ....tek cümle ile sustursun örnek: bu kurum ayrım yapmadan çalıştı der halk dedikodu yapanda sesini keser...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ziya (4 yıl önce)
    Çok komik konuşmalar.malatyalı kardeşlerim Elazığ'a neler yapılmış paris olmuş yazmışsınız çok güldüm.ne yapılmış Elazığ'a, bizim vekiller dahi neredeyse malatya ya çalışacaklar
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA Lİ (4 yıl önce)
    Malatya miza neden uçak okulu açılmıyorda Elazig da var biz öksüz ve yetim miyim her şey elazig icin
    0
    0
    Yanıtla
  • Gunduzbeyli (4 yıl önce)MALATYA Lİ isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya Turgut Özal üniversitesi bünyesinde sivil havacılık yüksekokulu var bilgin olsun hemşerim
    0
    0
    Yanıtla
  • Elazig a öyle yatırımlar yapılmışı adeta paris sanki..
    0
    0
    Yanıtla