SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatyalı Üretici İle Dalga Geçiyorlar"

0
Güncellendi - 2017-07-16 03:37:38
A- A+ PAYLAŞ

  • ‘Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi İçin Kükürtleme ve Kurutma Sistemleri Çalıştayı’ yapıldı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, kayısının Avrupa Birliği Tescili alarak 28 ülkede koruma altına alındığı şu günlerde meyve suyu yapmak üzere kilogramı 35-40 kuruştan kayısı alan firmalara sert tepki göstererek “İlk önce fiyatı 50 kuruş açıklayıp arkasından 40 kuruşa ve 35 kuruşa düşürdüler. Malatyalı üreticilerle alay edip dalga geçiyorlar” dedi.

"Üreticimizin alın terini bedavaya satıyoruz"

Ramada Otel'de gerçekleştirilen Kayısı Kükürtleme ve Kurutma Sistemleri Çalıştayı'nda konuşan TSO Başkanı Erkoç, hasat mevsiminin devam ettiği şu dönemde kayısıda ciddi bir fiyat sıkıntısının yaşandığını belirtti.

Dünya kuru kayısı piyasasının raf değerinin 4.5 milyar dolar civarında olmasına rağmen Malatya’nın kayısı ihracatında elde ettiği gelirin halen 350-400 milyon dolarlar arasında değiştiğini belirten Erkoç, “Demek ki biz üreticimizin alın terini, emeğini, göz nurunu Avrupa ve diğer ülkelere bedava satıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Malatyalılar olarak kayısımıza kendimizin sahip çıkması gerekiyor’ diyen Erkoç,  üretici ve ihracatçılara bir araya gelip, böylesi durumlarda alınması gereken önlemler konusunda işbirliği yapma çağrısında bulundu.

TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi tarafından desteklenen,  İnönü Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kayısı Araştırma Enstitüsü ve Gökser Makinenin tarafından ortaklaşa organize edilen ‘Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi İçin Kükürtleme ve Kurutma Sistemleri Çalıştayı’ Ramada Otel’de gerçekleştirildi.

Ege İhracatçı Birlikleri Danışmanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, TÜBİTAK KAMAG Koordinatörü Mustafa Ay, TAGEM Bahçe Bitkileri Araştırma Daire Başkanı Gökhan Kızılcı TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi’nden Dr. Ferda Seyhan ve Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey’in konuşmacı olarak katıldığı Çalıştayı, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit, Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı ve İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Orhan Gündüz, Ziraat Odaları Koordinatörü ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç ve kayısıyla ilgili kurum ve kuruluşlardan çok sayıda davetli katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan,  Enstitünün faaliyetleri hakkında bilgiler aktardı. Erdoğan, çözüm odaklı projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, genetik kaynakların toplanması ve muhafaza altına alınması yönünde önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

“Bakanlığımız önemli destekler veriyor”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tarih Macit ise, Bakanlığın kayısıya önemli destekler verdiğini belirterek ‘Bu yıl bakanlığımız tarafından kayısı için 160 milyon TL destek sağlandı. Bu desteklemeler devam edecek’ dedi. Kayısının mevsim şartlarına göre rekolte durumun değiştiğini belirten Macit, 2014 yılında yaşanan don olayı nedeniyle 38 bin ton olan rekoltenin bu yıl 670 bin ton civarında tahmin edildiğini belirtti.  Tarımda makineleşmenin sağlanmasıyla işçilik ve diğer maliyetlerin de düşeceğini vurgulayan Macit, TÜBİTAK’ın desteklediği bu projenin hayata geçmesi durumunda kayısı üreticisi için büyük fayda getireceğini belirtti.

“Malatya olarak bir araya gelip çözüm üretmeliyiz”

Çalıştayda konuşan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da, kayısı fiyatlarında yaşanan sıkıntılara değindi. Meyve suyu yapımı için yaş kayısı alan firmaların belirlediği fiyatlara tepki gösteren Erkoç, Kilogramı 35-40 kuruşa kayısı alıyorlar. Malatyalı üreticilerle dalga geçiyorlar” dedi.

Dünya kuru kayısı piyasasının raf değerinin 4.5 milyar dolar civarında olmasına rağmen Malatya’nın kayısı ihracatında elde ettiği gelirin halen 350-400 milyon dolarlar arasında değiştiğini belirten Erkoç, “Demek ki biz üreticimizin alın terini, emeğini, göz nurunu Avrupa ve diğer ülkelere bedava satıyoruz” diye konuştu.

Artık bir dünya markası haline gelen Malatya kayısısında yaşanan bu sorunun topyekün Malatya’nın kendi eksikliğinden kaynaklandığını vurgulayan Erkoç, “Ben burada bir kez daha kendi üyelerim olan ihracatçılara da seslenmek istiyorum. Ellerine sağlık.110 ülkeye kayısı pazarlıyorlar. Kayısı pazarlamada sıkıntımız yok.  110 ülkeye kayısı satmak kolay değil. Ama fiyat istikrarını yakalama noktasında hala ciddi sorunlar yaşıyoruz. İhracatçılarımız eğer fiyat kırma noktasına gitmeyip üreticinin elinden üreticiyi de mağdur etmeyecek bir fiyata ürün alıp ve bunu kendi aralarında ticari bir ahlak kuralına dönüştürürlerse, mağduriyet giderilmiş olur. Gelin, Malatya için, üretici için birbirimizin üzerinde fiyat kırmadan belli bir standardı yakalayıp o fiyatın altında kayısı satmayalım” çağrısında bulundu.

Çalıştayın Malatya’da kayısıcılık adına önemli olduğuna da vurgu yapan Erkoç,  “Tarımdaki makineleşmeyi kayısıya getirdiğimiz zaman Maliyet fiyatlarını aşağı çektiğimizde rekabet şansını artırmayı da çok önemsiyoruz.  Emeği geçen TÜBİTAK’a, İnönü Üniversitesi’ne, Kayısı Araştırma Enstitüsü’ne üreticiler adına şükranlarımı ifade ediyorum. Ama bundan daha önemlisi üreticinin mağduriyetini  giderme noktasında ciddi gayretler sarfetmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kızılcı: Malatya kayısısı için çığır açacak

Çalıştayda son olarak konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Gökhan Kızılcı Türkiye’nin tarımsal üretimde önemli bir ülke konumunda bulunduğunu söyledi. Kızılcı ‘2023 hedefleri kapsamında tarımsal hasılayı 150 milyar dolara, tarımsal ihracatı da 40 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi. Kayısı ihracatının da giderek arttığını vurgulayan Kızılcı, büyük bir kısmının kuru kayısı olarak gerçekleştiğini söyleyerek “Geliştirilen, yüksek kaliteli kuru kayısı üretimi için kükürtleme ve kurutma sistemleri ile kayısı kükürtleme işleminin standartlara uygun ve hızlı bir şekilde yapılacak. Bu projeyi çok önemsiyoruz.  Malatya kayısısı için çığır açacağını düşündüğümüz bu projenin yaygınlaşması için her türlü desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından kükürtleme ve kurutma sistemleri için geliştirilen makinenin tanıtımının ve ayrıntılarının anlatılacağı çalıştaya geçildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • cumali şimşek (6 yıl önce)
    kayısı üzerinde çokca edebiyat yapılıyor.yok stratejik ürün yok kayısı başkenti say sayabildiğin kadar.ben bu yıl kayısımı işçi ile beraber kendim derdim.diyebilirimki emeği en çok sömürülen ürün kayısı üreticisi ve kayısı işçisidir. oturduğu yerde kayısıya fiyat biçen vahşi aracı ve tefeciler kayısı üzeride otorite kurmuşlar. gerçek hak sahiplerinin insiyatifi eline alması gerekir. bu tür derneklerden , esnaf temsilcilerinden fayda yok neticede onlarde aracı tefeci. 15 temmuzda millet nasıl işgalciler karşı nasıl vatanına sahip çıktıysa üreticinin de üretimden gelen gücünü kullanarak ürününe sahip çıkması gerekir. selamlar cumali şimşek BİLLAN
    0
    0
    Yanıtla
  • bekir (6 yıl önce)
    esas dalga geçen sizlersiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan SOĞUKPINAR (6 yıl önce)
    Çalıştayın Malatya Kayısı üreticileri için hayırlı olmasını diliyorum, Merak ettiğim çalıştay için davet edilen Kamu ve STK üyelerinin isimleri hangi kriterlere göre belirlemiş merak ettim. Çünkü kayısı ile ilgili konularla derneğimizin ilgilendiğini bilmeyen yok ve bir davet alınmadı. Saygılarımla. Erhan SOĞUKPINAR Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (6 yıl önce)
    Her yıl temmuz ayında kayısının sorunlarını ele almak amacıyla,çalıştaylar,sempozyumlar ve daha başka toplantılar yapılır.Toplantının sonuçları sadece kapalı kapılar ardında kalır.Herkes bildiği okur,üreticinin malınını ucuza kapatırlar,kazanan aracı ve tüccarlar olur.Üretici maliyetini bile çıkaramaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • fbay (6 yıl önce)
    sizi sevmiyorum....içraat istiyorum...üreticimize sahip çıkın.ilahi adalet var...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kerim Dayı (6 yıl önce)
    Çalıştay. toplantı lar.laf laf hep boş boş konuşmalar.şimdide AB sertifika sını yıllarca konuşursunuz böle gider. Ortada kaysı ile ilgili hiçbirşey yok.sizlerden kaysı ya hiçbir fayda gelmez.çünkü kapasiteniz sıfır. Verin G.Antep lilere kaysı yı bakın birkaç yılda nerelere taşıyolar.Sizin bu memlekwte yapacağnz en iyi şey hayırlı şey bu memleketin yakasından düşün yeter bıktık sizlerden.
    0
    0
    Yanıtla
  • kaleli (6 yıl önce)
    tarım il müdürü bakanlığın gerekli desteği verdiğini söylemiş. karedenizde fındığa dekar başına 170 lira destek verilirken kayısıya kaç lira veriliyor. birde sayın erkoç meyve suyu fabrikaları 50 kuruş fiyat verip 35 _40 kuruştan alım yapıldığını söylemiş insan utanır sanki 50 kuruş büyük bi paraymış gibi. bizim kayısımız malesef sahipsiz. bu yapılan çalıştaylar toplantılar sadece lüks otellerde reklam yapıp görüntü vermekten ibaret. vah malatyam vah fındığa 170 lira kayısıya 7 lira. bizde malatya da fındık yetiştirmeye başlayalım belki ozaman bizde birilerinin dikkatini çeker ilgi görürüz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazdıklarınıza aynen katılıyorum. Şu soruya birilerin cevap vermesi gerekiyor. Malatya Kayısısı 35-40 kuruşa satılacak kadar kalitesiz mi? Yoksa değersiz mi? YA DA KALİTESİ DÜNYACA ÜNLÜ BU KAYISIYI DEĞERSİZ HALE GETİREN MALATYA'DAKİ KAYISININ AKTÖRLERİ Mİ!!!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 yıl önce)
    HEP YAPMALIYIZ ETMELİYİZ EDEBİYATI. SN. ERKOÇ SEN ŞİKAYET MAKAMINDA DEĞİLSİN. ORADAYSAN PROBLEMLERİ ÇÖZMELİSİN. BECEREMİYORSAN ÖLENE KADAR ORADA KALMAK ZORUNDA DEĞİLSİN. O KOLTUĞU SENDEN DAHA İYİ YAPACAK BİRİNE BIRAKMALISIN.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Yaplacak.tek.sey.ihtiyacini.karsilayacak.sekilde.yas.kayisiyi.satacaksiniz.geri.kalani.kurutacaksiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (6 yıl önce)
    Kükürtleme ve kurutma problemi çözüldümü kayısı uçacak inşallah üst akıl bu olsa gerek böyle toplantıların projelerin çoğalması lazım bu tür akil adamları bir araya getirmekte zor büyük başarı bide ağaç dikme bahçe sürme kanal temizleme çalıştayı yapsalar 3 kat daha artar fiyatlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysici (6 yıl önce)
    Sayın Erkoç hersene ksysidan iki dayre alıyordum çarşıdan şimdi bir yıllık ev kirası etmiyor sayenizde kaysi dan kaldırdığımız para sertifika bizim neyimixe siz kaysiyi 25 TL verecek pazar bulun. Bize sertifikalı olfukya
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (6 yıl önce)Kaysici isimli kullanıcı yorumuna
    Sertifikalı kaysı 25 den aşağı verilmez tabiki bundan sonra ne de olsa sertifikalı olduk
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (6 yıl önce)
    Sayın Erkoç kaysiyi bizden de 1 TL ye alın meyve suyu fabrikasına kaça satarsani zsantın buyrun meydan
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (6 yıl önce)Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    Malatyalı kardeş senin kaysını düşünen kim onlar medyada görünsün diye sertifika aldı boy boy resimler sergilediler benim kaysı dibine dokülmüş çürüyor kimin umrunda dediğin gibi sayın erkoç gelsin 1 Tl den bizim de bahceden verelim mademki meyve suyu üreticileri çok düşük fiyata alıyor buyrun siz alın
    0
    0
    Yanıtla