SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyalı Yönetmenin Belgeseline ABD'de Bir Ödül Daha

0
Güncellendi - 2020-12-31 07:54:35
Malatyalı Yönetmenin Belgeseline ABD'de Bir Ödül Daha
A- A+ PAYLAŞ

Malatyalı yönetmen Turgay Kural’ın hazırladığı “Ada’m” belgeseli, Amerika’da düzenlenen ‘Boston Türk Filmleri Festivali’nde belgesel sinema kategorisinde özel mansiyon ödülüne layık görüldü. Kural, bu ödülle birlikte ikinci defa bu ödüle layık görülen sayılı yönetmenler arasındaki yerini aldı. Belgeselde, eşinin ölümü sonrası Tunceli’de bir adaya yerleşerek, hayatını ağaçlara adayarak, 14 yılda 3 bin 500 ağaç yetiştiren 80 yaşındaki Ziya Abay’ın yaşamı konu alındı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Cumhuriyet Sosyal Bilimler MYO Radyo Televizyon Programcılığı Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Turgay Kural’ın hazırladığı “Ada’m” adlı belgesel sinema filmi, ABD’de Massachusetts eyaletinde bu yıl 15’incisi düzenlenen, ‘Boston Türk Filmleri Festivali’ kapsamında ödüle layık görüldü.

Profesyonel yönetmenlerin sinema ve belgesel sinema olmak üzere iki ayrı kategoride yarıştığı festivalde Türk filmleri, Amerikalı izleyiciler ve Amerika’da yaşayan Türk vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi.

Yurt dışında gerçekleştirilen sinema festivalleri arasında önemli bir saygınlığa sahip festivalde Malatyalı yönetmen Turgay Kural’ın hazırladığı ‘‘Ada’m’’ adlı belgesel sinema filmi, birçok rakibini geride bırakarak, belgesel sinema kategorisinde özel mansiyon ödülünü aldı. Festivalde görev alan Amerikalı sinema eleştirmenleri tarafından ‘Görkemli Sinematografiye Sahip Bir Film’ olarak adından övgüyle söz ettiren Ada’m, elde ettiği sonuçla uluslararası alanda büyük bir başarıya imza attı.

Ayrıca, elde edilen başarının yanı sıra 2015 yılında düzenlenen Boston Türk Filmleri Festivali’nde de özel mansiyon ödülü almaya hak kazanan Öğretim Görevlisi Turgay Kural, ikinci defa bu ödüle layık görülen sayılı yönetmenler arasındaki yerini de almış oldu. ‘‘Ada’m’’ adlı belgesel sinema filmi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Film Atölyesi (CÜFA) bünyesinde hazırlandı.

Belgeselde, Tunceli’nin Pertek ilçesi, sınırları içerisinde bulunan Keban Barajı’nda yer alan adada 14 yıldır yaşamını sürdüren ve bu süreçte 3 bin 500 ağaç dikimi gerçekleştirerek yaşadığı adayı adeta cennete çeviren Ziya Abay’ın yaşamı konu alındı.

Yıllar önce eşini bir trafik kazasında kaybettikten sonra büyük bir üzüntü yaşayan Abay, eşinin doğaya ve ağaca verdiği önemden dolayı eşinin anısını yaşatmak ve onu hatırlamak için Eskişehir’den ayrılarak memleketi Pertek’te kendine bir yaşam alanı oluşturarak tek başına yaşamaya başladı. Ağacı ve doğayı seven eşi için yerleştiği 82 dönümlük adaya fidan diken Abay, 3 bin 500 ağaç yetiştirdi. 80 yaşındaki Ziya Abay ağaçlara, ağaçlar ise Abay’a hayat verdi.

Yönetmen Turgay Kural, çok etkilendiği Abay’ın hayatını belgesel yapmak üzere adada bir çadır kurarak, 2 kamera ile filmi tek başına çekti. 15 gün süren çekimde, adada elektrik bulunmaması kamera, ses ve aydınlatma için kullanılan cihazların çalışmasında büyük problem oluşturdu. Cihazların elektriği adaya götürülen güneş panelleri vasıtasıyla karşılanırken, drone çekimleri ise fotoğrafçı Akif Özbildirici tarafından gerçekleştirildi.

“ZİYA AMACAMIZIN YAŞANTISINA ŞAHİT OLDUK”

Yönetmen Turgay Kural, ABD’de Massachusetts eyaletinde bu yıl 15’incisi düzenlenen, ‘Boston Türk Filmleri Festivali’nde güzel bir sonuç elde ettiklerini söyledi.

Kural, “Ada’m” adlı belgesel sinema filminin ‘Boston Türk Filmleri Festivali’nde belgesel sinema kategorisinde özel mansiyon ödülüne layık görüldüğünü ifade ederek, “Bu ödülü ülkemize kazandırdık. Ziya amcamızın öyküsüyle katıldığımız bu festival bizim için önemliydi. Ziya amcamız, 14 yıl önce Eskişehir’den eşini kaybettikten sonra doğup büyüdüğü Tunceli Pertek’e gelerek burada yaşamını bir adada sürdürüyor. Adada bulunduğu süre içerisinde 3 bin 500 adet ağaç dikiyor. Ayrıca, boş zamanlarında da dağlardaki ağaçların bakımını üstlenerek, doğaya el verdiğince katkı sağlıyor. Bu anlamda Ziya amcamızın felsefesi, yaşam karşısındaki bu duruşu beni çok etkilediği için bu belgeseli çekme kararı aldım. Tunceli Pertek’te 15 günlük bir süreçte adada Ziya amcayla birlikte yaşayarak belgeseli filme aldım. Bu sayede Ziya amcamızın yaşantısına şahit olduk” diye konuştu.

Mütevazi bir bütçeyle ödülü ikinci kez almanın mutluluğunu yaşadığını kaydeden Kural, 2021 yılında Malatya’da bir belgesel çekimi gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti.

“ZARAR DA ETSEM BU SEVDADAN VAZGEÇMEYECEĞİM”

Belgesele konu olan Ziya Abay, eşini trafik kazasında kaybettikten sonra adaya yerleştiğini ifade ederek, şunları anlattı:

“Eşimi çok seviyorum, o da beni çok severdi. Ben, Ankara’daydım, haber geldi. Kardeşim Bursa’ya giderken trafik kazasında eşimi ben kaybettim. Yıkıldım, bittim, tükendim. Birbirimize aşıktık, birbirimizi seviyorduk. Başımıza bunun geleceği aklımızdan geçmiyordu. Eşim ağacı çok sevdiğinden dolayı bende ondan etkilendim, birde onu unutmamak için bu adaya geldim. Ağaçları diktim, onları candan sevdim, onlara hayran, kurban oluyorum, hepsi eşimin hatırı için. Bu ada 82 dönüm, geldiğimde yüzüne bakılacak bir yer değildi. “Ben burayı nasıl yeşillendirebilirim?” düşüncesiyle ağaç dikmeye başladım. 14 yılda 3 bin 500 fidan diktim. Onlara hayranım, onları çok seviyorum. Eşim evde gül yetiştirirken hep onlarla konuşurdu, onlar canlı anlıyorlar, biz anlamıyoruz. O gittikten sonra güller soldu, kurudu. Ağaçları sulamak için bir düzenek kurdum. Motoru çalıştırıyorum, su basıyor, akşama kadar işim gücüm ağaçları sulamak. Sulamayı her gün yapıyorum. Eskiden üç bölüm yapıyordum, şimdi yaşlandım ikiye düştü. Yaşım 80, yorulmak diye bir şey bilmiyorum. Ağaçla uğraştığım için kendimi çok güçlü hissediyorum. Kendimi ağaca vermişim, onları canlı tutmaya çalışıyorum, yeter ki onlar yeşil kalsın. Onları seviyor, konuşuyorum. Çok para harcadım, yalnız hesabını bilmiyorum çünkü hesabını tutmuyorum. Bin 700 lira para alıyorum onu da mazota veriyorum, yetiştiremiyorum. Bu ada da en çok sevdiğim ıhlamur ağacı, o ağaca ‘Emine’ ismini verdim. O, ıhlamur ağacını çok severdi. Ihlamur ağacına su verirken eşimi hatırlıyorum, eşim sağ olsaydı, bu adayı görseydi ben çok mutlu olurdum ama kısmet olmadı. Bu adada 3 bin 500 ağaç var. Beni tabii ki zorluyor. Bazen hortumlarda yırtık oluyor, onları tamir edip, su boşa gitmesin diye çalışacak hale getiriyorum. Benim 9 kedim var, onlar yol arkadaşlarım. Bahçede gezerken, arkamdan geliyorlar. Bazen onlara yemeğimi de kaptırıyorum ama onlara kızmıyorum. Barakamda kışın kalamıyorum, üşüyorum, yağış olunca ıslanıyorum. Camı, penceresi yok. Sıkıntı çekiyorum. Çocuklarım her dakika ‘Sağ mısın?’ diye sürekli arıyorlar. Canım sıkıldığı zaman çantam sırtımda dağlara çıkıyorum. Bazen bizim askerlerle karşılaşıyorum, ‘Sen ne yapıyorsun?’ diyorlar, ‘Badem dikiyorum’ diyorum, beni oturtup yemek ikram ediyorlar, ‘Sen ne kadar çalışkan bir adamsın’ diyorlar. Çalıların içine badem dikiyorum ki hayvanlar yemesin, o dağlara binlerce badem diktim. 500 ağaç yeri de kepçeyle kazılmış vaziyette ama gücüm yetmiyor ki o fidanları dikeyim. Zararda etsem ben bu sevdadan vazgeçmeyeceğim. Gücüm yeterse daha da çok ekeceğim, hiçbir yeri boş bırakmayacağım.”

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Hem turgay beyi hemde o amcamız canı gönülden kutluyorum. Amcamın o ellerinden , turgay kardeşiminde böyle yüce insanları bizlere tanıttığı için gözlerinden kocaman öpüyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Kaya (3 yıl önce)
    böyle boş gördüğün yeri sahiplenebiliyorsun demek.sanki babasından kalmış!
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (3 yıl önce)
    Geçenlerde de malatya dışında yaşayan malatyalı bir sporcunun haberini yapmıştınız. Tebrik ederim. Ama bu tür haberleri okudukça memleketimde başarı neden elde edemiyoruz diye düşünüyorum. Malatya dışında yaşayan malatyalıların başarıları ile övünüyoruz. Bundan şu anlaşılıyor memleket iyi idare edilemiyor ki başarı gelsin. Yöneticilerin sorgulanması lazım diye düşünüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat TORAMANOĞLU (3 yıl önce)
    Öncelikle tüm ego ve kaprislerden kendini arındırmış örnek mütevazi bir kişilik, halktan biri gerçek sanatçı Turgay kardeşimizi tebrik eder; ülkemize ve sanaatına kazandıracağı yeni eserlerinide heyecanla bekleriz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat SEZİK (3 yıl önce)
    Tebrikler, Turgay bey kardeşim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir Sıtkı ÇAM (3 yıl önce)
    Rahmetli dayımın torunu ,Kuzenimin oğlu Turgay KURAL'ı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Tabiat sever amcamıza da uzun ömürler diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih KAYHAN (3 yıl önce)
    Kutlarız Turgay hocam selamlar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Karadaş (3 yıl önce)
    Helal olsun böyle gerçek yaşamdan kesitleri her şeyden bihaber yaşıyanlara gösterdiği için Turgay yeğenime.Emeğine sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir can (3 yıl önce)
    Ziya amca meyvesini satabilse en azından masrafını çıkartır. Kaysıcılar seneye icar edin
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet can (3 yıl önce)
    Helal olsun Turgay kardeşime o amca eli öpülecek bir insan bu dünyayı aşmış tebrikler
    0
    0
    Yanıtla