SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın 9 Tescilli Ürününden 3'ü Yeşilyurt'un"

0
Güncellendi - 2021-02-27 22:25:46
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, 1.Uluslararası Turizm, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kongresinin açılış konuşmasını yaptı.

Yeşilyurt’un tarihsel ve kültürel miraslarının günümüzden geleceğe taşınmasını sağlayacak önemli projelerini Yeşilyurt’lularla buluşturmaya devam eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, ilçe genelinde başarıyla yürütülen projelerden dolayı Türkiye’nin farklı kentlerindeki üniversiteler başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri tarafından düzenlenen programlara katılarak, yapılan yatırımları anlatmaya devam ediyor.

Zoom uygulaması üzerinden online gerçekleştirilen 1.Uluslararası Turizm, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kongresinin açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Bu kongrenin hazırlanmasında emeği bulunan Düzenleme Kurulu, Bilim ve Danışma Kurulu, Koordinatörler, Katılımcılar ve takipçiler olmak üzere herkesi saygıyla ve muhabbetle selâmlıyorum. Gastronomi ve buna bağlı olarak turizm alanında verimli sonuçlara yol açması temennisiyle kongremizin hayırlı olmasını dilerim! Konusu her ne olursa olsun, kültür ve turizme katkıda bulunan her çalışma övgüye lâyıktır. Bu kongrenin de son derece değerli ve övgüye lâyık olduğunu belirtmek isterim. Son yıllarda gerek fiziksel gerekse de tarihsel, kültürel, sosyal, eğitim, çevre ve sportif yatırımlarla çehresi ciddi seviyede değişen Yeşilyurt’umuzdaki büyük değişimi anlatma ve aktarma fırsatı sunan herkese Mutlu İnsanların Şehri Yeşilyurt’tan selamlarımı ve saygılarımı iletiyorum.” dedi.

Yeşilyurt’un tarihi eserleri ile yöresel lezzetlerinin tanıtımı için dev yatırımlarda bulunduklarını sözlerine ekleyen Başkan Çınar, “ Son açıklanan nüfus rakamlarına göre 23 kentimizden daha kalabalık bir nüfusa sahip Yeşilyurt’umuz, tarihsel ve kültürel zenginlikleriyle ülke turizmine çok önemli katkılar sunacak bir potansiyele sahiptir. Bildiğiniz üzere Malatya, dünyanın kayısı başkentidir. Buna ek olarak Yeşilyurt’un dalbastı kirazı da meşhurdur. Malatya’nın ve doğal olarak Yeşilyurt’un kendine has bir yemek kültürü vardır. Bulgur, bizim sofralarımızın baş aktörüdür. Malatya’nın şu anda toplam dokuz adet tescilli ürünü vardır. Bunlardan üç tanesi Yeşilyurt’a aittir: Kiraz, Kiraz Yaprağı Sarması ve Banazı Karası Üzümü. Bunlara ek olarak “İçli Köfte, Analı Kızlı Köfte, Yeşilyurt Tandırı, Malatya Bulguru, Malatya Kurabiyesi, Yeşilyurt Fırın Tava ve Üzüm Teveği”nin tescilleri için de büyük mesafe almış durumdayız. Yani Malatya ölçeğinde gastronomi alanında Yeşilyurt’un payı büyüktür. Erişte, mantı, üzüm yaprağı sarması, kuru dolma, tarhana, kömbe, ev baklavası ve diğer yemeklerimizi de burada anmadan geçmek olmaz. Kayısı, kiraz, beyaz kiraz, vişne, incir, şeftali, dut ve karadut reçellerimizle bu alanda markayız. Bu kültür, globalleşmenin etkisiyle ne kadar zorlanırsa zorlansın, evlerimizde yaşamaya devam etmektedir.” diye konuştu

Yeşilyurt Kentsel Tasarım ve Lezzet Vadisi projesi altında çok sayıda yatırım alanını ilçeye kazandırdıklarından bahseden Başkan Çınar, “  Yeşilyurt’umuzun tarih kokan bölgelerinin ve yöresel lezzetlerinin hak ettiği görebilmesi amacıyla çok ciddi adımlar atıyoruz. Geleneksel Yeşilyurt Evleri’nin olduğu bir mahallemizde çok sayıda tescilli konağı satın alarak restore ettik. Caddenin adını Yeşilyurt Lezzet Caddesi olarak değiştirdik. Bu konaklarımızdan biri Gastronomi Konağı olarak düzenlendi. Bir tanesi, içinde Kahve Müzesi de bulunan Kahve Konağı olarak hizmet ediyor. Butik Otelimiz ve otantik bir kafemiz var. Yine aynı cadde içindeki bir binayı da yöresel yemeklerimizin sunulacağı büyük bir restoran olarak düzenledik. Burası aynı zamanda Mutfak Sanatları Merkezi olarak yemek kültürümüzün gelecek nesillere aktarılacağı bir okul olacaktır. Kadın Girişimi Kooperatiflerini destekleyerek kadınlarımızı da aktif olarak bu sahada etkin olmaya çalışıyoruz. Yine çok sayıda sosyal tesis kurarak vatandaşlarımızın en kaliteli yemeklere en uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlayan bir hizmet zinciri kurduk. Geçmişi bin yıllara dayanan Türk Mutfağı’nın bir parçası olarak Yeşilyurt Mutfağı’nı yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Gelip gezdiğinizde de göreceksiniz ki Yeşilyurt, gastronomi alanında örnek merkezlerden biri olmaya adaydır. Bu ve benzeri bir çok dönüşüm projemizle bölgelerimizin tanınırlık ve bilinirlik seviyesini artırmaya çalışıyoruz. İnşallah bu dönüşüm projelerimiz neticesinde Yeşilyurt’umuz, turizme cazibe merkezine dönüşecektir. Pandemi döneminin geri kalmasıyla birlikte tarihi bölgelerimize gezginler, gurmeler ve turistlerin yoğun ilgi göstereceklerine eminim. Bununla birlikte yaptığımız yatırımlar neticesinde birçok sinema, dizi ve film çekimleri bölgelerimizde yapılmaktadır. Sanatsal çalışmaları için farklı mekanlar arayan yapımcılar, Yeşilyurt’umuza ilgi göstermeye başladı. Şu anda bizleri takip eden akademisyenlerimizi ve tüm katılımcıları Yeşilyurt’umuzun tarihi bölgelerinde ağırlamaktan onur duyarız.”dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, onlıne gerçekleşen programa katılanların sorularını yanıtladı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • mehmet ARACI (3 yıl önce)
    Mehmet başkan yeşilyurt için gerçekten bir kazanım dürüstlüğü alçak gönüllüğü çalışkanlığı ilçesine verdiği değerle ender bir insan tebrik ederim ...
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (3 yıl önce)
    Malatya tanıtımı ve kültürünün yaşatılması adına çok güzel faaliyetler tebrikler
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (3 yıl önce)
    9 kişiden 6 sıda işsiz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Eyüp (3 yıl önce)
    ATİLLA kantarcı beyin yazılarını okursanız Malatya tarımının nasıl yok edildğini anlarsınız tecde pestili tahnebi üzümü çarmuzu lahanası nerede ? marketlerde bakkalda yerli domates göremez olduk Malatya tarımının yapıldığı tüm alanlar beton oldu çünkü
    0
    0
    Yanıtla