SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Dönüşümünü Mutlaka Sağlamak Zorundayız"

0
Güncellendi - 2021-01-26 02:24:30
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, 24 Ocak 2020’de meydana gelen depremde Sivrice’den sonra Pütürge’ye kadar olan fayın iki defada kırıldığını kaydederek, “Pütürge’den sonra bizim esas ‘riskli’ dediğimiz faya geldik. Bu fay Sincik’ten başlıyor Çelikhan, Erkenek, Gölbaşı arasındaki fay en son 1875’te kırılmış. Gölbaşı, Pazarcık, Türkoğlu fayımızda en son 1513 yılında kırılmış. Bu fayda stres aktarıldı ama burada daha öncü deprem meydana gelmedi. Bu fay, büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip. Sincik’ten sonra Gölbaşı’na kadar olan yerdeki fayın kırılması halinde 7 ila 7,2 arasında Gölbaşı’ndan sonraki Pazarcık-Türkoğlu fayı ise 7,4’e kadar çıkabilecek bir enerji birikmesi söz konusu” dedi.

Elazığ-Sivrice merkezli 6,8 büyüklüğündeki 24 Ocak 2020 depreminde Elazığ ile birlikte en çok etkilenen il Malatya oldu. 4 kişinin hayatını kaybettiği depremde; Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçelerinin yanı sıra Battalgazi ile Yeşilyurt ilçelerinde birçok binada ağır hasar meydana geldi. Ağır hasarlı binaların yıkımı gerçekleştirilirken, binlerce deprem konutu inşa edildi.

24 Ocak depreminin üzerinden bir yıl geçerken, Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu,  24 Ocak’ta Elazığ’ın Sivrice İlçesi merkezli olarak meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından Malatya İnşaat Mühendisleri Odası olarak depremin etkilediği bölgelere giderek, incelemelerde bulunduklarını hatırlattı.

Vehbi Aluçlu, 24 Ocak 2020’de Sivrice’de meydana gelen depremin Malatya merkeze uzak olmasından dolayı kentteki binaları çok fazla etkilemediğini ancak Elazığ’a daha yakın olması ve kentteki yapı stokunun çok iyi olmamasından kaynaklı olarak daha fazla hasarın meydana geldiğini belirtti.

“DÜNYANIN ANA KIRIKLARINDAN BİR TANESİ” 

Doğu Anadolu Fay Hattının Bingöl Karlıova’dan başlayarak Elazığ’ın yanından Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, İsrail’in açığından geçerek Mısır’a kadar uzanan ana bir kırık olduğunu kaydeden Aluçlu, “Dünyanın ana kırıklarından bir tanesidir. Bu fay üzerinde zaman zaman büyük depremler meydana geliyor. Bu depremler, aralığı uzun olduğu için insanların çok ilgisini çekmiyordu. Sivrice depreminden sonra yapmamız gerekenleri anlatmaya başlayınca, yapı stokumuzun ne kadar sıkıntılı olduğunu söyleyip, buralardan can ve mal kayıplarının yaşanarak, Malatya’nın ekonomisinin çökeceğini anlatınca biraz daha gündem bulmaya başladı” dedi.

“90 KİLOMETRELİK FAY İKİ SEFERDE KIRILDI” 

Aluçlu, Sivrice’den sonra Pütürge’ye kadar olan fayın iki defada kırıldığını belirterek, “Bu yaklaşık 90 kilometrelik bir faydı. Bunun 50 kilometresi bir, 40 kilometresi bir kırıldı. Eğer bir seferde kırılsaydı daha büyük bir deprem üretecekti. Buradaki deprem bir yıldır artçı depremler üreterek hala enerjisini devam ettiriyor. Fakat artçı depremler ana deprem kadar etkili olmadığı için çok fazla etkilenmiyoruz. Kırsal bölgelerdeki binalar mühendislik hizmeti almadan, çamur ve taşın birbirine tutturularak yapılan yapılar olduğu için o bölgelerde daha fazla hasar meydana geldi. 6,8 büyüklüğündeki depremin Malatya merkeze uzak olmasından kaynaklı binalarımıza çok büyük bir hasar vermedi” diye konuştu.

“BU FAY, BÜYÜK BİR DEPREM ÜRETME POTANSİYELİNE SAHİP” 

Pütürge’ye kadar enerjisinin boşaldığını ancak artçı depremlerin devam ettiğini anlatan Aluçlu, şunları söyledi:

“Pütürge’den sonra bizim esas ‘riskli’ dediğimiz faya geldik. Bu fay Sincik’ten başlıyor Çelikhan, Erkenek, Gölbaşı arasındaki fay en son 1875’te kırılmış. Bundan sonra bir fayımız var; Gölbaşı, Pazarcık, Türkoğlu. Bu fayımızda en son 1513 yılında kırılmış. Bu fayda stres aktarıldı ama burada daha öncü deprem meydana gelmedi. Bizim olası muhtemel bu depremden önce binalarla, tapı stokuyla ilgili kentsel dönüşümden faydalanarak, Malatya’nın dönüşümünü mutlaka sağlamak zorundayız. Bu fay, büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip. Sincik’ten sonra Gölbaşı’na kadar olan yerdeki fayın kırılması halinde 7 ila 7,2 arasında Gölbaşı’ndan sonraki Pazarcık-Türkoğlu fayı ise 7,4’e kadar çıkabilecek bir enerji birikmesi söz konusu. Bu fayın tek seferde kırılması çok daha büyük bir enerjinin açığa çıkması demektir. 2 ya da 3 defada kırılma meydana gelirse 7 ila 7,4 arasında çeşitli değerlerle depremle karşılaşacağız. Sivrice Malatya’ya biraz uzaktı. Bu dediğimiz fay, kuş uçuşu mesafeyle Malatya’ya 30 kilometre mesafede yani Malatya merkezi daha çok etkileyecek yakınlıkta bir fay. Bu fay deprem üretecek, zamanını bilmiyoruz, 10 yıl sonrada olabilir, 10 dakika sonrada olabilir. Bizim yapıyla ilgili çözüm üretmemiz gerekiyor. Hastalığı tespit ettik, yanımızdan geçen ana bir kırık var. Bu fay, 7’nin üzerinde bir deprem üretme potansiyeline sahip. Bizim yapı stokumuzun iyi olmamasından kaynaklı olarak özellikle ana aks dediğimiz İstasyon Caddesi, Kışla Caddesi, Fuzuli, Emeksiz, Sıtmapınarı, Cengiz Topel’deki 7 katlı bitişik nizam yapılmış binalarımız insan yoğunluğunun çok olmasından kaynaklı olası muhtemel bir depreme karşı dönüşüm yapılmalıdır. Olası muhtemel bir depreme biz bu dönüşümü yapmadan yakalanırsak, çok sayıda can kaybı yaşarız.”

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • ali (3 yıl önce)
    adam gibi dönüşüm yapılmalı ..yollar dar olmamalı onun için ada bazlı dönüşüm olmalı binalar 5 katı geçmemeli estetik olmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Misafir (3 yıl önce)
    Merkezde yıkılan apartmanlarda halen bir gelişme olmadi idareciler başkanlar gözlerinin önlerindeki yıkık birahane olan binaları görmüyorlar yeni yeni villalar yapmanın peşine düşüyorlar.Allah sonumuzu hayır etsin kimse vatandaşı düşünmüyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Arkasaşlar, 780.000 bin kilometre kare toprağmız var. Yüzde sekseni %80 hazine arazisidir.Yani benimdir senindir.Kamunundur. Her metrekaresi kan ile alınmıştır.Dünya üzerinde bu legallitede bir çok tapusal kayıtta envaii türlü ūretim ve uygulama iddia iken, bizde neden yoktur? Biz neden topraklarımızı gerek şehirsel imar gereksee tarımsal imar ve sanayide imar konusunda mevziyi boş bıraktık?Neden salak ve deli divaneyiz? Neden yahiu neden? Bu kadar çağ dışı olurasak bizi daha akıllı toplumlar neden işgal etmesin ki? İşte bu konu da da milli güvenliğimuz sorgulanmalı. Daha iyisini yaoabiliriz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Bu şehir hiç bir şey donusturemez.İdarecileri işi bilmiyor.Cumhurbaskanimiz memurlar esnek çalışacağına dair genelge yayımladı.İl Milli Eğitim Müdürü ben esnek çalışmayı kaldırdım.diyor.simdi bir reisimi dinleyeceğiz.Yoksa İl Millî eğitim müdürünumu.Okullarda tüm personeli bu yarıyıl tatilinde toplayıp okullun tüm kaloriferlerin sabahtan akşama yakıp devleti kara geçireceğiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Emrah İdaçlı (3 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Tabiki reisi
    0
    0
    Yanıtla
  • Yıllarca Yaz aylarında 3 ay işe gelmedin ona say kardeşim şurada sömestr tatilinde geldin onu çok görme kazandığını helal ettir
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Mustafa ismi ile yazan hemşerime büyük oranda katılılıyorum. Kentsel dönüşümde daha ivedi konu çevre yolu altındaki bilumum gecekondu mahalleleridir. Daha çok Battalgazi resmiyetindeki bu yerlerin, mevcut genel geçer kentsel dönüşüm yasal prosedūrüne göre dönüşümü meşakkatlidir. Olması zor başka formülker olmalį ve yüzlerce var. Hemen hepsi gecekondu tanımında ve yasal tanımı grift olan ve hem korunaklı hem korumasız yerlerdir.Kentsel dönüşüm iyi niyeti bu tarz bölgelerde İstambul Ankara dönüşümünü esas alarak çok katllı imar getirerek bir çözüme odaklanmıştır. Belediyeller misal 300 dönümlük bir imar dönüşümündeki gecekondu alanı için kamusal alan yararına 120 dönümü istimlak eder. Kağıt üstünde. Her şey normal gibidir. İşte bu kamusal alan yok mu bu yer, iştah kabartır. Malatya imar durumunun bu % 40 'ı ncelense bir çok insanın yatacak yeri yok. Ne çok istismar dönüyor anlatamam. Hem de yasal. İşte bu %40 var ya bu %40 Bunu en kolay peşkeş çeken imar uygulaması şak diye yürürlükte olur. O kadar çok sıkıntı var ki. Her sıkıntı kamu zararına ama durumdaan rant devşirenleri zengin ederken iimanını bile yok eder. Ne fani yaratıklarız . Ben reddediyorum. Daha iyisini yaoabiliriz. Daha doğru ve hakkani çözümlerimiz olmalı. Unutulmamalı ki bu toprakların gerçek fiyatı atalarımızın ödediği kanıdır. Neden ve tekrardam bir birimize daha fazla ödeyelim ki? Bedavadan ūmmet-i islamımn bu coğrafyadaki mekan meselesini kuruş ödemeden planlayabiliriz....
    0
    0
    Yanıtla
  • ??
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (3 yıl önce)
    Şu belediyeler bu işin ciddiyetini kavrayıp her köşe başına park yapacaklarına kaldırımları meydanları söküp aynısını yeniden yapacaklarına kentsel dönüşümle ilgilenseleler eski binaları bir bir yıkıp yenileseler 1.dereceden deprem bölgesinde olan ilimizde depreme hazırlık yapsalar en hayırlı işi yapmış olacaklar ama onlar başka teldeler yinede Osman başkan bişeyler yapıyor başarır inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 yıl önce)
    Durum bir çocuğun bile anlayacağı kadar açık șeçik ortada..Malatya imar dönüșüm konusunda çok kötü durumda.Yerel yöneticiler plan proje üretmeli..Peyzaj makyaj belediyeciliği biraz kenarda bırakılīp șehrimizin esas konuları iredelenip zaman kaybedilmeden dönüșüm sağlanmalı..Bu siyasi bir vaziyet değil,topyekün tüm vatandașların problemi..Selahattin bașkan kernek yine makyajlanır fuzuli yine asfaltlanīr ama deprem bașka bișe millet senden hizmet bekliyor..Elazığımız Malatyamız büyük sınavlardan geçiyor ama gördüğüm kadarıyla Elazığ dönüșümde daha hızlí yerinde ișler yapıyor.Osman Güder den hiç umudum yoktu ama Șehit Fevzi Mahallesi dönüșümunde beni șașırttı..Artık Malatya daki gözde belediye bașkanı Osman Güder dir..Sehit fevzi gibi girift zorlu bir mahalleyi hakkiyla hukukuyla dönustururse kendisine duací olacağım..Malatya bu haliyle depreme hazīrlıktan çok uzak..Allah iyi etsin..
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynen katılıyorum ş.fevzi çok guzel oldu paşaköşkü mahallesi civarı çatlak yarık mevcut acil dönüşüm lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Kentsel dönüşümü cazip hale getirirsen yapılır.apartmanı kentsel dönüşüme verelim diyorsun belediye hemen çöküyor,4 dairelik yere 2 dairelik yer kalıyor.ondan sonrada öyle kalıyor.
    0
    0
    Yanıtla