SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'ya Kazandırdığımız Ender Tesislerden Biri"

0
Güncellendi - 2019-11-06 00:51:15
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, 2. Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi’nde, Yeşilyurt’ta hayata geçen ‘Sıfır Atık’ projeleri ve yatırımlarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından ‘Yerel Yönetimler’ kategorisinde ödüle layık görülmelerine ilişkin, "Yeşilyurt'umuz her alanda olduğu gibi çevre alanında da artık rüştünü ispatladı ve kendini diğer bölgelere göre bir adım önde tutmayı başardı. Gerçekten gelecek nesillere bırakabileceğimiz en güzel çalışmalardan birisi oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesini yatırımlar ve projelerle destekleyen yerel yönetimlerin ödüllendirildiği ve farklı konularda oturumların düzenlendiği 2. Uluslararası Sıfır Atık Zirvesinde; çevresel yatırımlar ve projelerle Yeşilyurt’u örnek hizmetlerle buluşturan Yeşilyurt Belediyesi, 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi ve Mobil Geri Dönüşüm Aracından dolayı ‘Yerel Yönetimler’ alanında başarı belgesi almaya hak kazanmasıyla ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yeşilyurt Belediyesi olarak 6 yıllık süreçte çevreyle ilgili güzel ve verimli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Çınar, yaptıkları çalışmalarda büyük başarılar elde ettiklerini kaydederek, "Bu başarımızı da geçen ay faaliyete başladığımız 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi ve Mobil Geri Dönüşüm Projesiyle taçlandırdık. Aynı zamanda Ambalaj Atığı Toplama-Ayırma' Tesisi de bir kompleks şeklinde Malatya'mıza kazandırdığımız ender tesislerden birisi oldu" dedi.

Tesisin tamamen çevreci olduğunu dile getiren Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgemize, Yeşilyurt'umuza özel bir tesis oldu. Yeşilyurt'umuz her alanda olduğu gibi çevre alanında da artık rüştünü ispatladı ve kendini diğer bölgelere göre bir adım önde tutmayı başardı. Gerçekten gelecek nesillere bırakabileceğimiz en güzel çalışmalardan birisi oldu. Çevremizi temiz tutuyoruz, zararlı atıklardan çevremizi arındırıyoruz aynı zamanda belediye bütçemize de büyük bir gelir sağlamış oluyoruz."

Çınar, çevre yatırımlarından hiçbir zaman vazgeçmediklerini kaydederek, her daim yılmadan yatırımlara devam ettiklerini belirtti.

Mahallelere mobil geri dönüşümler yerleştirdiklerine değinen Çınar, "Okullarda çocuklarımıza yönelik eğitim çalışmaları yapıyoruz. Arık pil yarışmaları düzenliyoruz. Bölgemizdeki hemşerilerimizle birlikte çevremizi kirleten ambalaj atıklardan, çer çöpe kadar toplayabileceğimiz çevreye ne kadar zararlı ürün varsa dönem dönem topluyoruz. Parklarımıza özen gösterip, önem veriyoruz. Çevreyle ilgili yer altı yer üstü çöp konteynırları, evlere mobil ve normal geri dönüşüm kutucukları bıraktık. Sitelerde, okullarda, bölgemizdeki marketlerde, market depolarında da hem ambalaj atıklarını hem de geri dönüştürebileceğimiz ürünleri alarak, Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisine getiriyoruz. Burada da kendi aralarında sınıflandırıp, kategorilere ayırıyoruz. Sonrasında da bertaraf edilebilecek olanları ilgili firmalarla anlaşarak bertaraf ediyoruz. Diğerlerini de burada tasnif ettikten sonra balyalar halinde sıkıştırarak ilgili yerlere satıyoruz" diye konuştu.

Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisi'yle ilgili de bilgiler veren Çınar, şunları kaydetti:

"Tesisimizde 22 personel çalışıyor. Tesisimiz bölgede kendi alanında ilk olan tesisler arasında yer alıyor. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde başlatılan 'Sıfır Atık' Projesini birlikte bizlerde Malatya'mızda destekledik. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarda takdire şayan görüldü. Bizlere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte İstanbul'da düzenlenen 2. Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi’nde ödül verildi. Ödül verilen 5 belediyeden biri olmakta bizi gerçekten gururlandırdı. Bin 359 belediye içerisinde ilk 5'e girdik, bunun gururu var. Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisi'nde mobil geri dönüşüm araçlarımız, kalemmatik, atık kutularında toplattığımız floresanlar var. 'Yok Artık' projemizle elektrik elektronik eşya, akü, araç lastiği, ilaç, ekmek gibi farklı ürünleri de topluyoruz."

Çınar, tesisin kendi enerjisini kendisinin ürettiğine dikkat çekerek, "Bölgemizde bir istihdam alanı da oluştu. Tesisimizin toplam maliyeti 7 milyon 499 bin TL. 9 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Modern bir tesis. Şuan en son teknolojiyle faaliyet gösterdiğimiz bir alanımız. 14 ayrı ürünü ayrı ayrı toplayıp, burada ayrıştırarak bölgemize katkı sunuyoruz. Burada bertaraf edemediğimiz atıkları ise ilgili bertaraf firmalarına gönderiyoruz" şeklinde konuştu.

Şuana kadar toplanan atıklarla ilgili de bilgi veren Çınar, şunları kaydetti:

"Şuana kadar 10 bin 758 kilogram (buzdolabı, çamaşır makinası, cep telefonu) atık elektrikli ve elektronik eşya, 300 adet floresan, 11 bin kilogram atık pil, 36 bin 700 kilogram bitkisel atık yağ, 750 adet ömrünü tamamlamış lastik toplandı. 2014-2019 yılları arasında 5 bin 921 ton kağıt, 2 bin 220 ton plastik, 952 ton cam, 951 ton ise metal atık olmak üzere toplam 10 bin 44 ton karışık ambalaj atığı toplandı. 5 bin 921 ton kağıt-karton atık toplayarak, çevreye büyük kazanımlar sağlıyoruz. 100 bin 657 ağacı kurtardık. Bununla birlikte bin 48 ton sera gazı salınımını azalttık. 24 milyon kilowatt saatte enerji tasarrufu yaptık. Plastik atık ile 2 bin 220 ton plastik atık toplayarak, çevreye büyük kazanımlar sağladık. Bununla birlikte 91 ton sera gazı salınımını azalttık. 13 milyon kilowatt saatte enerji tasarrufu yaptık. 5 bin 106 çöp depolama alanından da kazanç sağladık. 952 ton cam atık toplayarak, çevremize yine büyük kazanımlar sağladık. Bununla birlikte 28 ton sera gazı salınımını azalttık. 40 bin kilowatt saatte enerji tasarrufu yaptık. Bin 428 metrekare çöp depolama alanından da kazanç sağladık. 951 ton metal atık toplayarak, çevreye büyük kazanımlar sağladık. Bununla birlikte 90 ton sera gazı salınımını azalttık. 610 bin kilowatt saatte enerji tasarrufu yaptık. 2 bin 853 metrekare çöp depolama alanından da kazanç sağladık. Bu tesisimiz aynı zamanda yenilenebilir enerji sayesinde kendi güneş enerji santraliyle enerjisini de kendisi üretiyor."

Çınar, geri dönüştüremedikleri ve ekonomiye kazandıramadıkları ürünlerle ilgili de şuan bir çalışmalarının olduğunu da sözlerine ekledi.

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise "Çok onur, gurur duyduğumuz bir proje. Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Emine Hanımefendinin başlatmış olduğu ve Sıfır Atık Projesi adıyla sadece Türkiye’de değil dünyada da çok ciddi manada yansıması olan, lider eşleriyle yapılan toplantılarda da en dikkat çekici proje olan, Birleşmiş Milletler toplantıları da dahil olmak üzere bütün dünyanın dikkatini çeken bir proje başlattı Emine Erdoğan Hanımefendi. Sıfır Atık Projesine başladığı andan itibaren de çok ciddi manada geri dönüşü sağlayan yerel yönetimler anlayışımız oldu. Ve Çevre Bakanlığımızın vermiş olduğu destek en son Murat Kurum Bakanımızın da çok ciddi manada projeye verdiği destekle Türkiye’de çevre ve sıfır atık bilinci ciddi manada gelişmeye başladı. Ben geçmiş dönemde buna emek sarf eden Belediye başkanlarıma, Ahmet Çakır’ın da belediye başkanlığı döneminde çok önemli bir yatırım olan Katı Atık Arıtma Tesisini Malatya’ya kazandırdı. Malatya için çok önemli. Malatya’ya enerji üretmek adına çok önemli bir projeydi. Malatya’nın ekonomisine katkıda bulunmak adına ve geçmiş dönemlerde Yeşilyurt Belediye Başkanlığı yapan Hacı Uğur Polat Başkanımıza da görevinin başlangıcından itibaren destek veren bütün arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Ama en önemli teşekkürü Yeşilyurt Belediye Başkanımıza ediyorum. İlk günden itibaren çevre  ve yeşil bilinciyle, bütün çevreyi kirleten atıkların bertaraf edilmesi için verdiği mücadeleyle bildiğimiz başkanımız, bunu Türkiye’nin bütün ilçeleri içerisinde ilk 5 proje arasında Emine Erdoğan Hanımefendiden ödülünü aldı. Ben bu başarısından dolayı Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a, emeği geçen ve projeye destek verenlere canı gönülden teşekkürlerimi iletiyorum. Özellikle Sıfır Atık Projesi’nin kazanımları nedir? Çevremizi temiz tutuyoruz, doğamıza ihanet etmiyoruz. Ve en önemli katkılarından bir tanesi çevre temizliğiyle birlikte ekonomik olarak geri dönüşümünü sağlıyoruz. Enerji olarak geri dönüşümünü sağlıyoruz. Doğayı kirletmiyoruz" diye konuştu.

Birleşmiş Milletlerin 2015 yılında koyduğu hedeflerinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi içerisinde Sürdürülebilir Çevre'nin de olduğuna dikkat çeken Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz, Bileşmiş Milletlerin 2015 yılında koyduğu Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre hedeflerini çok daha önce koyduk. Ve bu konulan hedefler çerçevesinde de Sıfır Atık Projesi çok ciddi ve emin adımlarla ilerliyor. Bugünkü projede çok önemli geri dönüşümü olmayan ürünlerin toplanma merkezinin olması, geri dönüşümü olan ürünlerin toplanma merkezi olması ve bütün atıkların burada toplanarak ülke ekonomisine, doğaya, çevreye katkıda bulunması bizim için çok önemli. Ben, Sıfır Atık Projesi’ni Malatya’mızda, Yeşilyurt’umuzda başlatan, devam ettiren, sonuçlandırıp ödül alan bütün mekanizmalarımıza, bürün kardeşlerimize, Mehmet Çınar başkanımızın nezdinde teşekkür ediyorum. Sıfır atık bundan sonra da hep devam etsin. Doğada, çevrede, bütün etraftaki kirlilikleri, pislikleri hep birlikte temizleyelim diyorum. Çevre kirliliği açısından da böyle. Ama ülkemizi kirletenlerin de var olduğunu biliyoruz. Bu vesileyle çevremizi temiz tutmak, ülkemizi temiz tutmak, milletimizi ve insanımızı temiz tutmak ve pırıl pırıl sorunsuz bir Türkiye’de, teröristlerden arındırılmış bir Türkiye’de yaşamak istediğimiz için sıfır atık projesine destek. Hep birlikte biliyorum ki bütün milletimizin en önemli destek verdiği konuda teröristlere sıfır tolerans. Biz teröristlere sıfır tolerans göstereceğiz, çevremizdeki kirliliğe sıfır tolerans göstereceğiz ve bütün ürünlerin geri dönüşümü için de Sıfır Atık Projesi’ne destek vereceğiz."

Toplantıya; AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AKP Malatya Milletvekilleri Ahmet Çakır ve Hakan Kahtalı, AKP Malatya İl Başkanı İhsan Koca ile gazeteciler katıldı.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • mevlüt (4 yıl önce)
    eğer o tesisin yeri oraysa eğer bu belediye ödül alıyorsa türkiye çok geride gidiyor demektir uyduda bakın orası atık toplama teisi yapılacak yermi acaba yazık etmeyin ora sı bir mahalle mahallenin girişi artık orası şehir merkezi ben 50 yıldır orda oturoyurum şu ana kadar bir hizmet görmedik ama atık toplama tesisini getirdiler bizim gözömüzün içine soktular hz davut peygamberin duası var allahım bazı beyinsizlerin yaptıkları için bizleri helak eymeme olan şehir mimarı millet vekilleri vali kaymakam bu tsisin yeri orası olmadığını bilmiyormusunuz bu vfatanj hainliği değilmi 5 yıl sonra orası şehrin göbeği olmayacakmı sen kalakıyorson maski gümrük binasını hepsini götürüyon şehrin çıkışına niye çöp tesisini mamallenin girişine yapıyon organizen bittimi orda insan yaşıyor hayvanlardeğil okesim beyinsizler size silme oy verdiler mükajfatı bu oznur kahtalı çakır tabiki ozamanın bakanı tüfençi yazık ufku dar olan insanlar bence otesis hizmet değildir orası utanç tesisidir 5 .10yıl sonra yıkıldığında allaha nasıl hesap vereceksiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (4 yıl önce)
    ender bir tesis.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muharrem (4 yıl önce)
    Yeni yapılan caddeıerde neden çöp kutusu konmuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • esenlik (4 yıl önce)
    başlık çok anlamlı olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • hızlı tren (4 yıl önce)
    büyükşehir e giremiyorlar tabi
    0
    0
    Yanıtla
  • Mirasyedi (4 yıl önce)
    Hacı ugurun bunlar geç bunlari sayın başkan 2 senedir bir tek altın kayısı bulvarinda tarla kiralayıp salatalık domates yetiştirdin hacı ugurun yaptığı hizmetlerin üstüne nemaalnma yeni şeyler uret ve kat memlekete ekibin de çok çok çok pasif ölü toprağı var sanki belediyenin üstünde en alttan en üste kadar nusrette yemek yer o ekip başka bı yol olmaz bu şekil hergun icerdesin başkan benden söylemesi
    0
    0
    Yanıtla