SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Memiş Doğan’ın Ardından…

0
Güncellendi - 2019-12-26 19:31:36
Memiş Doğan’ın Ardından…
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın, Türkiye’nin 40 yıllık siyasî tarihine gün gün hâkimdi.

Muhammed Hakan TANRIÖVER

mht2002tr@yahoo.com

Memiş Doğan’ı, Bir dönem Malatya Belediye Başkanlığı ve Malatya Milletvekilliği yapan, Avukat H. Cemâl Akın’ın Malatya Valiliği arkasındaki, üstü Demokrat Parti Malatya İl Başkanlığı, altı avukatlık bürosu olan mekânda tanıdım.

Cemâl Akın’la olan dostluklarından etkilenmiştim. Sahici, samimi ve kadim derinliğin değerliliğini hiç bir zaman yitirmeyen, yıpratmayan bir dostlukları vardı.

Bir yandan, hukukçu kimliğinin yanı sıra aktif politika yoluyla memlekete hizmet etme gayretinde olan Cemâl Akın, diğer yandan, siyasal kültür, siyasal tarih, yerel kültür ve yerel siyasal- toplumsal dinamikler bağlamındaki güçlü birikimi ile Cemâl Akın’a her daim destek vermiş Memiş Doğan… Birbirlerine sevgi ve saygıyla bağlıydılar.

Memiş Doğan ile her sohbete daldığımızda, hayatının aldığı istikamete inanmış, acılarını kabûllenmiş, şikayetsiz ve mes’elesiz, bir hikmet heykeli karşısında olduğumu hissederdim.

Merhumla, 1996 yılından Hakk’a yürüdüğü günlere değin irtibatımız hiç kopmadı. Uzun geceler, çay eşliğinde demlenen memleket merkezli tartışma ve sohbetlerimizde, zaman hızla akıp gider, Türkiye’nin siyasî geçmişi ve geleceği hakkında tartışarak sabaha varırdı.

Malatya’nın, dolayısı ile Türkiye’nin 40 yıllık siyasî tarihine gün gün hâkimdi. Olayları tahlili, geleceğe ilişkin öngörüleri şaşırtıcı derecede isabetliydi.

Allah vergisi zekası, olaylar arasında ilişki kurma yeteneği ve güçlü bilgi birikimi, hem çevresindeki insanlar hem de Malatya için bir kazanımdı.

Dostlarına karşı vefalıydı. Dostlarını, tanıdıklarını, hukuku olan insanları, özellikle cenazelerde, zor ve sıkıntılı günlerinde hiç yalnız bırakmaz, usûl ve esas ne ise, manevi ya da maddi, gereğini derhal yapardı.

Diğerkâm olması yönüyle, duası sadece kendisi için değil; tüm dostları ve arkadaşları içindi. Hayat karşısında alacaklı olmayı hiç gönül edinmemişti.

İnsanla mukavelesi tek taraflı idi. Çok uzun yıllara dayanan dostlarının, sosyal statüsü, mevkiî ve makamı değişse bile onlara karşı doğru bildiğini söyler, dostluğa sadakatini gösterirdi. Onun rahmet-i Rahmana kavuşması nedeniyle, ruhundaki bu asil duygunun artık yokluğunun yaratacağı boşluğu, yakın dostları ilerleyen günlerde daha çok anlayacaktır.

Taraftı… İslamî değer ve düşünceden, maneviyattan yana taraftı. Bu meselelerde gençliğinin ilk yıllarından beri aksiyon aldığını, millî-manevi şuuru uyandıracak kültürel, sosyal faaliyetleri organize ettiğini, tâ lise çağlarından bu yana, bu yönde faaliyetlerini sürdürdüğünü Dt. Hasan Hacıevliyagil’den dinlemiştim.

Bürokrasi ve siyaset çevrelerinde geniş, kıskanılacak bir muhiti vardı. Sarsılmaz arkadaşlıklar ve sayısız, değerli ve anlamlı hatıralar biriktirmişti…

Toplumun ve siyasi yelpazenin hemen her kesiminden insanlarla iletişimine ve sağlam diyaloglarına şahitlik ettim.

Gözlemlediğim kadarıyla, insanların farklı siyasi düşünce ve tutumları onun için diyalogda zenginlik anlamına geliyordu; kendisinden farklı düşünenler için ön yargı duyguları değil, memleket meseleleri için ortak hakikate intikal eden iyilikte buluşmak vardı.

Öğrencilik yıllarından itibaren kendisini tanıyanlar, seyyar arabalarla başladığı kitapçılık, yayıncılık serüveni eşliğindeki fikir ve hizmetlerinin, içinden çıktığı ve katkı verdiği siyasi düşünceden farklı siyaset ve fikir hareketlerinin temsilcileriyle köprü kurmasına hizmet ettiğini anlattılar.

Bunu, toplum barışına hizmet olarak telakki ediyorum.

Çok istememe rağmen, Memiş Doğan ağabeyin cenaze namazına katılamadım. Ancak katılanlarca bana anlatılanlar; cenaze namazı ve taziyesindeki insan profilinin muhtelifliği ve kitleselliği, Memiş Doğan’ın Gök Kubbede hakikaten Hoş Bir Sada bıraktığını da gösterdi bize.

Geriye bıraktığı en büyük miras da, beraberinde götürdüğü servet de bana göre bu Hoş Sada’dır.

Memiş Doğanla yaşanmış hatıraları, dostluğa sadakâtini bu gün yâd etmek hem “güzel” hem de zor bir şey…

Bu arkadaşlıkların ve hatıraların ömrü ne kadar sürer? En unutulmaz hatıralar ve bunların tesirleri kaç sene yaşayabilir? Zor bir soru, zor bir imtihan hepimiz için…

“İnsan, insanın kıymetini bilemiyor. Onu ancak Allah bilebilir” diyen Ayhan Yücel’e katılmamak mümkün mü?

Memiş Doğan’ın bütün kardeşlerini ve oğlunu tanıdım, ailesinin hâmisiydi… Kardeşleri Şahin ve Niyazi Doğan ile uzun yıllara dayanan dostluğumuz var.

Malatya ve Türkiye siyasetine yön veren insanlarla aynı dairedeydi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan ile iyi arkadaş, iyi dosttular.

Selahattin Gürkan’ın da Memiş Doğan’ın vefatına çok üzüldüğünü biliyorum; onun yokluğunu şimdiden hissetmeye başladığına inanıyorum.

Taziyesinde, kadim dostu Cemâl Akın’la birlikte olduk. Saatlerce oturduk, ayrılamadık taziye yerinden.

Birbirimize söyleyemedik ama Malatya’ya her gelişimde saatlerce süren “üç”lü sohbetimizde olduğu gibi, hep, “acaba gelir mi?" diye bekledik, Memiş Doğan’ı , gelmeyeceğini bile bile…

“Artık ben de akran yetimiyim” diyerek Memiş Doğan’ın hayatındaki boşluğunu ifade ediyordu Cemâl Amca.

Akran yetimi olmak...

Ne kadar hüzün verici...

Memiş Doğan’ı karşılıksız emekleri, cömertliği, fedâkarlığı, kadirşinaslığı, mütevazı hâli, sert mizacının altındaki duygusallığı, itimat telkin eden tavırları, kendini dostlarına ayna sadakâtiyle gösteren hâli ile hatırlayacağız.

Allah rahmet eylesin, sevenleri ile Cennet’te buluşsun, İnşâllah…

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Nihat Doğan (3 yıl önce)
    Allah gani gani rahmet eylesin.Mekanı cennettir inşallah.Ağabeyimin yeri doldurulamaz.Eksikliğini hissediyorum ve yaşıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan ŞEN (4 yıl önce)
    Kıymetli komşumun kabri nur, mekânı cennet olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • nusret erdoğan (4 yıl önce)
    çok uzun sürmez hepimiz yanına geleceğiz nur göllerin de uyu
    0
    0
    Yanıtla
  • a. şamil aslan (4 yıl önce)
    tanıdığım kısa sürede büyük saygı duyduğum çok değerli bir ağabeydi. dostluğu ve dostlarıyla olan bağı övgüye laik bir insanın eksikliği anlaşılan hiçbir zaman hiçbir dostunda dolmayacak.onu tanıyan arkadaşlarıyla ne zaman karşılaşsam ve konuşsam özlemlerini ifade ediyorlar.onların neden üzüldüğünü anlıyorum ama ben onlardan farklı olarak en çok öyle bir insanın fikirlerinden daha fazla istifade edemeyeceğim için ayrı bir keder içindeyim. ailesine ve tüm dostlarına bu vesile ile tekrar başsağlığı dilerim. mekanı cennet olsun...
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdal Uslu (4 yıl önce)
    Kaleminize sağlık, eksiği var fazlası yok. Yad ettiğiniz ve hatırasını diri tuttuğunuz için Allah sizden razı olsun. Ayrıca değerli dostum olan, merhum Memiş Doğan'a yüce yaratıcı, Ulu Tanrı rahmetiyle muamele etsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tevabil Keskin (4 yıl önce)
    Sevgili dayım bana kitap okuma savcısını aşılamak için bir akşam kendisi bana kitap okumanın güzel yanlarını bana ne kadar faydalı olacağını anlattı. Hoş sohbetimizin sonun da bana kitaplar hediye etti. Ben bu gün kitap okumayı seviyorsam sevgili dayım sayesindedir.. Bu yazıyı kaleme alan değerli Hakan Beye teşekkürlerimi sunuyorum Mekanın cennet olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeynep Banu Keskin (4 yıl önce)
    Sevgili Hakan Bey yazınızı okurken Dayım ile ilgili en net hatıralarımdan biri derhatır etti aklımda , bir akşam dışarıdan gelmiş olan babamın elime bir çanta dolusu kitabı uzatışı ve ardından ,dayın bunların hepsini dikkatlice okumanı ,üzerine düşünmeni ve bitirdiğinde birlikte konuşacağınızı söyledi demesiyle bir anda çok şaşırmıştım çünkü daha önce sevginin bu denli güzel ifade edilişine rastlamamıştım .Okudum o kitapları bazılarını anlamakta zorluk çektim acaba yarıda mı bıraksam dedim ama sonra anlamadığım yerleri dayıma sorar o da bana anlatır dedim aylar geçti yıllar eklendi biz o kitapların kritiğini yapamadık .Ansızın gelen haberi bizlere ulaştı ve dönüp baktım kitaplığıma kitaplar orada yerli yerinde , aldım birini elime not düşmüşüm oraya Ekim 2015 diye ... Aylardan yine bir Ekim sabahı bana bıraktığı o değerli kitaplar gibi ailemize ve onu tanıyanlara nasıl bir insan ahsen-i takvim gayesine ulaşabilir yaşamıyla sergileyerek , aramızdan usulca çekip gitti... Dayıma ve gayesine layık olabilmek duasıyla .
    0
    0
    Yanıtla
  • Şahin Doğan (4 yıl önce)
    Hakan bey kardeşim Memiş Doğan'nın ardından yazınız her satırı çok içten, çok yalın ve aynı zamanda kısa bir yazıda Memiş Doğan gibi portreyi harika özetlemişsiniz.. Fakat “üç”lü sohbetimize acaba gelir mi diye bekledik Memiş Doğan’ı gelmeyeceğini bile bile cümlesi beni öylesine etkiledki gözyaşlarıma hakim olamadım doğrusu. Eline ve yüreğine sağlık. Ayrıca Malatyahaber.com ve İsmet Yalvaç' a teşekkürlerimizi sunuyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin Çulha (4 yıl önce)
    Memiş abimi çok güzel ANLATMIŞSINIZ Hakan Bey yüreğinize SAĞLIK. Çözüm üreten ileri görüşlü ilham aldığım Güzel bir dost güzel ABİMDİ.ALLAH RAHMET EYLESİN MEKANI CENNET OLSUN İNŞALLAH.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent Arıkan (4 yıl önce)
    Allah mekanını Cennet eylesin nur içinde yatsın İnşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (4 yıl önce)
    Sağ olun sayın Malatya Haber böylesi güzel Malatya değerlerini anlatıyorsunuz,çok teşekkürler,Allah Rahmet Eylesin................
    0
    0
    Yanıtla
  • Yunus Emre Uyan (4 yıl önce)
    Büyüklerimizinde söylediği gibi Memiş Amca Malatya için bir değerdi.Herkesin ama herkesi her işine menfaatsiz olarak koşardı.Biz razıydık Allah'ta razı olsun.Mekanı cennet olsun inşaAllah...
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğan Doğan (4 yıl önce)
    Dokunduğu pek çok kişiye yol gösterici olduğunu söylemek bile gereksiz ancak şahsının benim hayatımda bambaşka bir yeri vardı. Onunla uzun vakit geçirebilen ailesi ve gerçek dostları çok şanslılar, Allah ona ve biz geride kalanlara merhameti ile muamele etsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Yıldırım (4 yıl önce)
    Allah cc mekanını cennet eylesin. İyi bir dost,iyi bir abi, örnek bir şahsiyetti.Bütün sevenlerine sabırlar niyaz ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhammed keskin (4 yıl önce)
    Değerli dayım aydın ve mümtaz bir şahsiyetti . Malatya'nın fikir ve düşünce yaşamına renklilik katmış bir kişiliktir. Kendisine Allah'tan rahmet dilerim Yazıyı kaleme alan değerli abimize teşekkür ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatma Dönmez (4 yıl önce)
    Kıymetli abimin hayatını çok güzel kaleme almışsınız.Başta siz Muhammed Hakan Tanrıöver'e ve malatyahaber'e teşekkür ederiz. Her zaman yaşantısıyla herkese örnek olan abim mekanın cennet olsun..
    0
    0
    Yanıtla
  • İhsan akın (4 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah. Gerçekten parçaları birleştiren, Zeki bir insan, güzel bir abi ve dosttu, Hakan bey çok güzel bir yazı olmuş elinize yüreğinize sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • YAKUP GÜLER (4 yıl önce)
    Allah gani gani rahmet eylesin onu bir cümle ile özetle deseler şunu yazardım..." O imkansızı başaran olmazı mümkün kılan bir insandı..."
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuba DOĞAN AÇAR (4 yıl önce)
    Bir ders daha verdi babam bize doğru insanlarla doğru zamanlar... Muhammed Hakan TANRIÖVER e ve Malatya haber.com a çok teşekkür ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali toy (4 yıl önce)
    Allah cc rahmet etsin unutulmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • YILDIRIM ŞATIROĞLU (4 yıl önce)
    Çok sevıp saygı duyduğum,son zamanlarında genelde beraber oldugum,hayat dersı aldıgım,yasam dersı ve yardımı aldıgım,ölümünü halen kabullenemedıgım güzel ınsan Allahım mekanını cennet eylesin inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan Özdemir (4 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun iyi bir dosttur gönül adamıydı Ben çok şey öğrendim kendisinden
    0
    0
    Yanıtla
  • HALİT URTUMUR (4 yıl önce)
    Allah Rahmet Eylesin.Güzel İnsandı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizamettin Opanoğlu (4 yıl önce)
    Ağzınıza,kaleminize yüreğinize sağlık.Tam da Memiş Doğan'ı anlatmışsınız.Allah Rahmet eylesin,mekanı cennet olsun İnşaallah.Bütün sevenlerinin başı sağolsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizamettin Başkan nasılsın ben MANSUR bu vefat eden kardeşimiz Malatya İmam Hatipte Okuyan Mehmet Doğanın abizi Memiş Doğan değilmi selam ve dua ile 302 numaralı NİZAMETTİN kardeşim
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan OĞUZTÜRK (4 yıl önce)
    Rabbim merhameti ile ile muamele etsin.Tum sevenlerine sabırlar temenni ederim...
    0
    0
    Yanıtla