SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mersedes Kadir' Kitabı Çıktı

0
Güncellendi - 2020-07-13 22:03:07
'Mersedes Kadir' Kitabı Çıktı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da gününü "araba" zannettiği sopanın üzerinde geçiren ve 18 Nisan'da hayatını kaybeden "Mersedes Kadir" lakaplı 36 yaşındaki Fatih Kaydı'nın hayatı ve anıları kitaba aktarıldı.

Yeşilyurt ilçesine bağlı Tecde Mahallesi'nde yaşayan, kentte herkesin "Mersedes Kadir" olarak bildiği Fatih Kaydı, araba zannederek çeşitli objelerle süslediği yaklaşık 3 metre uzunluğunda, 10 kilogram ağırlığındaki kavak ağacından sopasıyla mahalle mahalle dolaşıyordu.

Sopasıyla her gün kilometrelerce yürüyen, trafik ışıklarında durup yayalara yol veren "Mersedes Kadir", adeta Malatya'nın maskotu konumuna gelmişti.

Daha önce de birkaç kez solunum yetmezliğine bağlı rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan ve yoğun bakımda tedavi gören "Mersedes Kadir", 18 Nisan'da Yeşilyurt ilçesine bağlı Tecde Mahallesi'ndeki evinde tekrar rahatsızlandı. Durumu ağırlaşan ve 112 Acil Servis ekiplerince Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan "Mersedes Kadir", buradaki müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit "Mersedes Kadir"in vefatının ardından hayatını anlatmak ve anılarını yaşatmak için kitap yazmaya karar verdi.

Yiğit, yaklaşık iki ay boyunca "Mersedes Kadir"le anısı olanlardan ve küçüklüğünden bu yana tanıyanlardan bilgi topladı. İki ayın sonunda Malatya'da Mersedes'in yetkili bayiliğini yapan şirketin de desteğiyle "Koca bir şehrin kalbine giren adam: Mersedes Kadir" adlı kitabı yazdı.

- "Şehrin kültürel elçisi olduğunu gördük"

Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit, AA muhabirine, "Mersedes Kadir"in yurt içi ve dışında çok sevildiğini söyledi.

"Mersedes Kadir"in sevecen tavırlarıyla topluma kendini sevdirdiğini aktaran Yiğit, şöyle devam etti:

"Mersedes Kadir'in 7 den 70'e insanlar tarafından sevildiğini ve şehrin kültürel elçisi olduğunu gördük. Hatta bir akademisyen arkadaşımız Azerbaycan'a gitmişti. Orada nerelisin diye sorulunca Malatyalı olduğunu söylemiş. Bunun üzerine 'sokakta tahtayla gezen bir kişi var, tanıyor musun' diye sormuşlar. Orada 'göğsüm kabardı' dedi hocamız. Şehrimiz, garipleri hep sahiplenmiştir. Mersedes Kadir'le herkesin bir anısı vardır. Nisan ayında Mersedes Kadir'i kaybettik. İnsanların üzüntüye boğulduğunu gördük. Çok sayıda kişi sosyal medyada taziye mesajları paylaştı. Kovid-19 olmasa cenazesine binlerce kişi katılacaktı. İtalya'dan Bulgaristan'dan ve diğer ülkelerden taziye mesajlarını gördük."

- "Kitaba yoğun talep var"

"Mersedes Kadir"in ölmeden önceki son zamanlarında daha çok yanında bulunduğunu aktaran Yiğit, kendisiyle daha çok vakit geçirmenin anısını sakladığını ifade etti.

Ona vefa borcu olduğunu düşündüğü için kitabı yazdığını belirten Yiğit, "Hatıralarının kaybolmaması, anılarının tazelenmesi ve isminin kaybolmaması için bir kitap yazmaya karar verdim. İki ay boyunca anısı olanları araştırdım. Taziye mesajları yayınlayanları araştırdım. 'Bir şehrin kalbine giren adam' başlıklı kitap yayınladık. Kitabımız basımı yapıldı, piyasaya çıkacak. Kitaba yoğun talep var." dedi.

Kitabı cüzi bir miktarda satışa sunacaklarını söyleyen Yiğit, şunları kaydetti:

"Kitapları satıp gelir elde ettikten sonra bir kısmını da ailesine vereceğiz. Kitapta bizim kar amacımız yoktur. İleri ki günlerde kitabımız daha da çoğaltılabilir. Amacımız şehrimizin Mersedes Kadir'e bakışını insanlara anlatmak ve insanların da Mersedes Kadir'le olan anılarının canlandırılması. Kitap 150 sayfadan oluşuyor. Kitap basıma girmeden bile yoğun talep var, 'mutlaka bize ulaştırın' diyenler oldu. Talep artarsa tekrar baskı yaptıracağız."

- "Mersedes Kadir'in bir değil 5 kitabı yazılır"

Tecde Mahallesi'nde yaşayan Hulusi Bayındır ise Mersedes Kadir'i çocukluğundan bu yana tanıdıklarını belirtti.

Mersedes Kadir'in vefat haberini duyduklarında üzüldüklerini aktaran Bayındır, "Herkes kendisini akraba olarak görüyordu. Hiçbir zararını görmedik. Bağrımızdan koptu, Allah razı olsun. Kitabı inceledim, çok güzel, muhtarımızın emeğine sağlık. Mersedes Kadir'in bir değil 5 kitabı yazılır." ifadesini kullandı.

Mahallede yaşayanlardan Sefa Yiğit de Mersedes Kadir'in tüm Türkiye tarafından sevildiğini belirterek "Onu gördüğümüzde mutlu olmamız bizi memnun ediyordu. Nisan ayında vefa etmesi bizi çok üzdü. Kendisi çok sevilen bir insandı. Kitabı inceleme fırsatı buldum. Muhtarımızın emeğine sağlık çok beğendim." diye konuştu.

10 TL'den satışa sunulan kitabın ilk etapta 3000 adet basıldığını, kitap masrafları çıktıktan sonra  gelirinden ailesine bağış yapılacağını belirten Yiğit, 18 Temmuz 2020 Cumartesi günü, 11.00 ile 18:00 saatleri arasında Malatya Park AVM girişinde imza günü düzenleneceğini söyledi.

 AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • BEYLERDERESİ (3 yıl önce)
    MERSEDES KADİRE LAF YOK O Bir Allahın Biçaresiydi ve siyasilerden daha çok seviliyordu poltikacayla Kadirimizi Bir tutamazsınız Kitaplarıda çıkar Heykelleride dikilir
    0
    0
    Yanıtla
  • keklik (3 yıl önce)
    bizede sorsavdınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Murathan (3 yıl önce)
    Malatyada yaşayan garibanın tekiydi. Son zamanlarda alkole alıştırdılar aşırı sigara içiyordu ölüm nedeni zaten aşırı sigara ve alkol. Koca koca devlet adamları çıkarmış bir şehre sembol olarak böyle birini seçmek biraz aşırılık oluyor..Kitap yazan abimde zaten yazar falan değil, merhumun mahalle muhtarı..Kısacası müzelerde mum heykel yapmalar, vs falan bana göre biraz fazla abartı. En nihayetinde bu şehre mal olmuş okadar çok devlet adamı ve sanatçı var ki mersedes kadiri ön plana çıkarmak abese iştigal bence
    0
    0
    Yanıtla
  • Murathan kardeşim masumiyeti ve tebessümü ile şehre mal olmuş, şehir halkı tarafından sevilmiş, halkın gönlünde yer bulmuş bir kişidir Mersedes Kadir.. Sevgi engel tanımıyor..Ve Mersedes Kadir'in Malatya halkının sahiplenmesinden daha güzel bir şey olabilir mi? kitabı yazan zaten yazar falan değil demişsiniz acaba yazarların fazladan gözü kulağı eli mi var.Biz gerçek hayat hikayesini yazdık..Şehre mal olması neden kıskanılır..Aşırılık nerede..Şehrin gülen yüzlerini anlatmak gelecek nesle aktarmanın nasıl bir sakıncası var..Kaldı ki bu kişi sabidir..Yani Allah katında imtihandan beridir çünkü aklı melekeleri yerinde değil..
    0
    0
    Yanıtla