SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Milli Mücadelenin Temel Taşı: Amasya Genelgesi

0
Güncellendi - 2021-06-22 22:23:04
Milli Mücadelenin Temel Taşı: Amasya Genelgesi
A- A+ PAYLAŞ

Milli Mücadele'nin yol haritasını belirleyen bir belge özelliğini taşıyan Amasya Genelgesi'nin 22 Haziran 1919'da yayımlanmasının üzerinden 102 yıl geçti.

Limni Adası'nın Mondros Limanı'nda demirli Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı Mondros Mütarekesi imzalandı. Çanakkale'de Türk askerinin destan yazmasına rağmen, düşman gemileri Çanakkale Boğazı'ndan geçerek İstanbul'a demirledi, 15 Mayıs 1919'da ise İzmir İşgal edildi.

Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığının tehlikede olduğu dönemde tek kurtuluşun büyük Türk milletine güvenmek ve ona dayanmak olduğunu bilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı.

İngilizlerin denetimindeki Samsun'dan Havza'ya geçen Mustafa Kemal, daha güvenli olan Amasya'ya geçmek için Amasya Müftüsü Hacı Tevfik Efendi'ye bir telgraf göndererek, kente gelmek istediğini bildirdi.

Hacı Tevfik Efendi'den, "Amasya halkı vatan, din ve devlet yolunda mücadele edenleri bağrına basmakla müftehir olacaktır (övünç duyacaktır)" cevabını alan Büyük Önder, şehrin girişinde Hacı Tevfik Efendi ve vatandaşlar tarafından karşılandı.

Vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılanması karşısında mutlu olan Mustafa Kemal'i Hacı Tevfik Efendi'nin "Beldemize hoş geldiniz Paşa. Bütün Amasya emrinizdedir. Gazanız mübarek olsun" sözleri daha da mutlu etti.

Saraydüzü Kışlası'nda, Mustafa Kemal Atatürk, 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa, "Hamidiye Kahramanı" olarak tanınan eski Bahriye Nazırı Hüseyin Rauf Bey ve 3. Kolordu Komutanı Refet Bey'in hazır bulunduğu, Kurmay Yarbay Arif Bey, eski İzmit Sancak Beyi İbrahim Süreyya Bey, Yüzbaşı Osman Nuri, Tufan Bey, Yedek Teğmen Recep Zühtü, Efganlı, Teğmen Abdurrahman, Maliye Müfettişi Arif Bey, Erzurum 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa, Yıldırım Kıtası Müfettişi Mersinli Cemal Paşa ve 1. Kolordu Komutanı Cafer Tayyar Bey'in de telgraf vasıtasıyla katıldığı genelge görüşmeleri, 21 Haziran'da başladı.

Ertesi sabaha kadar devam eden görüşmelerin ardından bütün dünyaya vatanın bütünlüğünün ve milletin istiklalinin amaçlandığı, yüksek sesle duyuruldu.

"Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" vurgusu, alınan bütün kararların özeti ve bağımsızlığa giden yolun başlangıcı oldu.

"Amasya Genelgesi, Milli Mücadele'nin rotasını belirleyen bir belgedir"

Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Evsile, AA muhabirine, Amasya Genelgesi olarak adlandırılan belgenin, direniş yolunda atılan ilk ciddi adım olduğunu söyledi.

Amasya Genelgesi ile dünyaya güçlü bir mesaj verildiğine işaret eden Evsile, "Amasya Genelgesi, Milli Mücadele'nin rotasını belirleyen bir belgedir. Bundan sonra bu hareketin, hangi istikamette yürüyeceğini belirleyen bir belgedir." dedi.

Amasya Genelgesi'nin ilk cümlelerinde, "Vatanın bütünlüğü, milletin istiklali tehlikededir, milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Evsile, "Bize mevcut yapının yıkıldığını, ülkenin işgal altına alındığını, milletin birliğinin parçalandığını, yıkılan bu yapının yerine yeni bir yapının kurulacağını işaret etmektedir." diye konuştu.

"Amasya Genelgesi demokratik rejime geçilmesi için atılmış ilk adım"

Amasya Genelgesi'nde Milli Mücadele'nin temel parolasının ortaya konulduğunun altını çizen Prof. Dr. Evsile, şunları kaydetti:

"Amasya Genelgesi'nde gördüğümüz 'milletin azim ve kararı' ifadesi, Sivas Kongresi'nde gördüğümüz 'milli irade' kavramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında gördüğümüz 'millet hakimiyeti' kavramı, bize tek bir düşünceyi tarif etmektedir, o da demokrasi. Yani biz şunu anlıyoruz; Türkiye'de demokratik hayata geçilmesinin ilk adımlarının Amasya'da atılmış olduğunu anlıyoruz. Bu haliyle Amasya Genelgesi yeni bir devletin kuruluşunun işaretlerini vermekte, yani Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu bize tarif etmektedir. Millet kavramını, millet iradesini öne çıkararak da bu devletin demokratik esaslara göre kurulacak bir devlet olacağının işaretini vermektedir. Amasya Genelgesi'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve demokratik rejime geçilmesi için atılmış ilk adım olduğunu söyleyebiliriz."

ADD Malatya Şubesi'nin açıklaması

Bu arada, Amasya Genelgesi'nin 102. yıldönümü dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları da bir açıklama yaptı.

Millioğulları'nın açıklaması şöyle:

"Kurtuluş Savaşımızın, bağımsızlık mücadelemizin dayanağı ve Cumhuriyetimizin kuruluş rotası Amasya Genelgesi; 102 yıl sonra yine yol göstericimiz, pusulamız, parolamızdır...

Türkiye Cumhuriyeti, siyasi iktidarların yanlış ve Cumhuriyet değerlerine karşı düşmanca tavırları nedeniyle, büyük sorunlar yığınıyla karşı karşıyadır.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün devrim ve kazanımları, düşünce sistemi ve Türkiye Cumhuriyeti emperyalizmin vazgeçilmez hedefidir. Cumhuriyet Devrimi’nin tüm kazanımları birer birer yok edilirken; siyasilerden güç alan karanlık kesimler; Milli Kurtuluş Savaşımıza ve Milli Kahramanlarımıza, alçakça söylemlerle saldırmaktadırlar. Devleti yönetenlerin gözleri önünde cereyan eden hain saldırılar, milletimizin geleceği ve devletimizin varlığı açısından kaygı vericidir…

Siyasi iktidarlar; Cumhuriyet’in kazanımlarını ve Cumhuriyet’in temel niteliklerini bizzat yok ederek ya da yok etme çabalarını destekleyerek, aslında, emperyalizmin bu coğrafyadaki planlarını desteklemiş olmaktadırlar. Atatürk Devrimi’nin yaşamsal önemdeki ilke ve değerlerini, çağdaşlaşma hedefini terk eden siyasi iktidarlar; kalpaksız Kuvayı Milliyeci Uğur MUMCU’nun ve Kurucu Genel Başkanımız, Devrim ve Demokrasi Şehidimiz Prof. Dr. Muammer AKSOY’un ifadeleriyle hafızalara kazıdığı “tarikat, ticaret, siyaset ve mafya” ilişkiler ağının rahatsız edici, tiksindirici ve utandırıcı örnekleriyle yüzleşmemize neden olmuşlardır. Bunun en büyük nedeni, Atatürk Cumhuriyeti ve Cumhuriyetin temel niteliklileriyle hesaplaşma zihniyetidir. Bu mantık içinde “ulusal çıkar” ve “millet bilinci” yoktur. Asıl endişe verici olan ise budur…

Büyük Türk Devrimi’nin, yani, Atatürk Devrimi’nin dayanağı Amasya Genelgesi’nden 102 yıl sonra bugün de benzer sorunları milletçe yaşamaktayız. Amasya Genelgesi; bir devrim bildirgesi, bir direniş çağrısıdır. Kurtuluş mücadelesi, milletimizin azim ve kararlılığı üzerine inşa edilmiştir. Bugün de aynı inanç ve kararlıkla haykırıyoruz: “Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” Bu inanç ve azimle Büyük Türk Milleti’ne sesleniyoruz:

Yaşadığımız kaostan, sıkıntılardan Atatürk’ün Millet Egemenliğine dayalı demokratik parlamenter sistemini yeniden var ederek kurtulabileceğimiz açıktır. Başarmanın tek yolu Cumhuriyetçi kesimlerin ve kurumların kayıtsız şartsız güç birliği yapmasıdır. Atatürkçü Düşünce Derneği; demokratik parlamenter sistemin yeniden inşası için yasal ve demokratik zeminde mücadelesini aralıksız sürdürecektir. Amasya Genelgesi’nin 102. yıl dönümü kutlu olsun…"

Amasya, AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız