SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Miraç Kandili Bu Gece İdrak Ediliyor

0
Güncellendi - 2021-03-10 22:06:46
Miraç Kandili Bu Gece İdrak Ediliyor
A- A+ PAYLAŞ

Miraç Kandili 10 Mart Çarşamba gecesi idrak edilecek.

MİRAÇ KANDİLİ ANLAMI

Miraç, İslam inancında, Peygamber Hz. Muhammed'in göğe yükselmesi hadisesidir. Aslen “yükseğe çıkma” anlamına gelen söz, Arapça uruc (merdiven) kökünden gelir. “Yolculuk yapmak” anlamındaki fiilin türevi olan ve “gece yolculuğu” anlamında kullanılan İsra, dini terminolojide Hz. Muhammed’in geceleyin Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Burak adı verilen binek üzerinde Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmesini, Miraç ise göğe yükselmesini ifade eder. Dolayısıyla İsra ve Miraç olarak da anılır. İsra ; Gece yürüyüşü ve yolculuğu demektir. Mirac ; Yükseğe çıkmak demektir. Miraç, müslümanlar tarafından kandil gecesi olarak kutlanır.

MİRAÇ NEDİR? MİRAÇ GECESİNDE NELER OLDU?

Arapça’da merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarını dile getirir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’ in göge yükselerek Allah’ın huzuruna kabul edilmesi olayıdır. Mirac olayı hicretten bir yıl ya da onyedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Peygamberimiz (s.a.s) Mescidül – Haram’dan Beytü’l-Makdis’e (Kudüs) götürülür. Kur’an’ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında “İsra” adını alır. İkinci aşamayı ise Peygamberimiz (s.a.s)’in Beytü’l-Makdis’ten Allah’a yükselişi oluşturur. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur’an’da anılmaz, ama çok sayıdaki hadiste ayrıntılı biçimde anlatılır.

MESAJLAR

Malatya Valisi Aydın Baruş

"Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) Huzur-u İlâhi’ye yükseltildiği Miraç Gecesi, her bir Müslüman için manevi bir terfi ve O’nun İlahî teveccühüne mazhar olabilme anlamlarını içeren müstesna bir gecedir.

Kul olarak sıkıntıya ve zorluklara düçar olduğumuz zamanlarda, samimi yakarışlarımızla yardım niyaz ettiğimiz Yüce Allah’ın yardımını esirgemeyeceğini bizlere gösteren Miraç’tan, beş vakit namaz, Bakara Suresi’nin son iki ayeti ve ümmetinden Allah’a ortak koşmadan ölen kimselerin affedileceği müjdeleriyle dönen Peygamber Efendimiz (SAV), tüm müminlere en kıymetli hediyeleri getirmiştir.

Yüce Yaradan’a samimi hislerle sığınma ve fırsatını bizlere sunan Miraç Kandili’ni manasına uygun olarak idrak etmek için çaba sarf etmeliyiz. Bu kutlu geceyi, ilahi emirlere tam anlamıyla teslimiyet göstermek ve ruhumuzu tüm kötü hasletlerden arındırarak günahlarımızdan halas olmak için fırsat bilmeliyiz.

Bu vesileyle, muhterem Malatya halkının, Aziz Milletimizin ve bütün İslâm Âleminin Miraç Gecesini tebrik ediyor, bu kutlu gecenin tüm insanlığın huzur ve mutluluğuna vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum."

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

"Üç ayların başlangıcında idrak ettiğimiz Regaip Kandil’inin ardından feyiz ve bereketin arttığı bir başka bir mübarek gece olan Miraç Kandil’ine erişmenin sevinç ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Miraç, bir yükseliştir. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gecede her türlü zaman ve mekândan münezzeh olan Allah'ın izniyle semaya yükselmiştir. Bu mukaddes yolculuk, aynı zamanda insanın ilahi rıza doğrultusunda neleri elde edebileceğinin bir nişanesidir. Dolayısıyla böyle geceler, kendimizi sorgulamak, muhasebe etmek ve ruh dünyamızı onarmak adına eşi bulunmaz fırsatlardır.

Bu duygu ve düşüncelerle Aziz Milletimizin, tüm İslam Âleminin ve Malatyalı hemşerilerimizin Miraç Kandilini tebrik ediyor, bu gecenin Milletimizin ve İslam Âleminin birlik ve dirliğine, insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Miraç Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Gürkan, Miraç Kandili'nin Türk ve İslam âlemine barış, kardeşlik, birlik ve beraberlik getirmesi temennisinde bulundu.

Gürkan mesajının devamında şunları dile getirdi:

“Peygamber Efendimizin yaptığı Miraç, Mescid-i Haram’dan başlayıp Mescid-i Aksa’ya ve oradan da Yüce Mevla’ya doğru yapılan kutsal bir yolculuk mucizesidir. Miraç, beşeri hislerden ter temiz bir kulluğa, en yüce mertebeye yükseliştir. Bu nedenle böylesine mübarek bir geceye daha kavuşmanın manevi haz ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Bu günler ve geceler, ruhumuzu karartan kötü duygu ve düşünceleri kalplerimizden atarak, yüreğimizi haset, kin, düşmanlıktan arındırarak, bütün kötü duygu ve düşüncelerden arınmamıza neden oldukları için ayrı bir öneme haizdirler.

Bu günler ve geceler, insanların gönlünü aydınlatan, toplumun manevi değerlerinin güç kazandığı, birlik ve beraberliğin pekiştiği, selamlaşmanın, paylaşmanın, komşuluk ve akrabalık hukukunun arttığı çok özel gecelerdir.

Milletimizin ve İslam âleminin mübarek Miraç gecesini tebrik ediyorum. Miraç gecesi nedeniyle tüm insanlık olarak yaşadığımız salgının son bulmasını, sağlık ve huzura kavuşmamıza vesile olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ediyorum.”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Güder, Miraç Kandili dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı. Mesajında, İslâm âleminin en önemli günlerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Güder, Miraç Kandilini idrak edecek olmanın sevinç ve mutluluğu içerisinde olduklarını belirtti.

Başkan Güder, “Üç ayların başlangıcında idrak ettiğimiz Regaip Kandilinin ardından feyiz ve bereketin arttığı bir başka mübarek gece olan Miraç Kandiline erişmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Miraç Kandili; Peygamber Efendimiz (S.A.V.) gece Allah’ın emriyle Cebrail (A.S.) vasıtasıyla Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan da yedi kat semayı aşıp yüce âlemlerin Rabbi olan Allah’ın huzuruna yükselmesi olayıdır. Miraç, biz müminler için müjdedir. Böylesine önemli günler maddi ve manevi kirlerden arınma, ruhumuzu karartan kötü duygu ve düşünceleri kalplerimizden atarak üstümüze düşen sorumlulukları yeniden gözden geçirmek için birer fırsattır. Miraç, fani olandan vazgeçip baki olana yönelmektir. Peygamberimizi derin bir üzüntüden kurtarıp teselli veren miraç, elemi, kederi, çaresizliği ve ümitsizliği bir kenara bırakarak yeniden yola koyulmayı anlatır. Her zorlukla beraber bir kolaylığın olduğuna inanmayı, Rabbimizin rahmetinden ümidi kesmemeyi öğretir. Bize düşen, zamanın ve mekanın yegane sahibi olan Yüce Allah'ın birliğine, büyüklüğüne ve sonsuzluğuna şahitlik ederek, Allah’ın emir ve yasakları karşısında her daim sadakatle, teslimiyetle bir duruş sergilemektir. Yeter ki imanımız, ibadetlerimiz, salih amellerimiz ve güzel ahlakımız olsun. Böyle olduğu takdirde hayatımızın her anı bizim için miraç olacaktır. Özellikle bütün dünyada olduğu gibi ülkemizi etkileyen virüs tehlikesinden dolayı kardeşliğimizi, dayanışmamızı, maneviyatımızı en üst seviyeye çıkararak, Ramazan ayının müjdelendiği bu mübarek kandil gününü en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekmektedir. Bu mübarek günlerde bol bol dua edelim. Bu faziletli gecede gönülden edilen tüm güzel duaların kabul olmasını dilerim. Bu duygu ve düşünceler ile içinde bulunduğumuz mübarek ayların ve Miraç Kandilinin tüm insanlığa rahmet, sağlık ve huzur getirmesini niyaz ediyor, bütün hemşehrilerimizin ve İslam aleminin mübarek Miraç Kandilini en içten duygularımla tebrik ederek, içerisinde bulunduğumuzu durumdan en kısa zamanda kurtulmayı Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt

"Toplumumuzda mukaddes gün ve gecelerin çok büyük önemi vardır. Miraç gecesi de onlardan biridir. Üç aylarda Regaip Kandiliyle başlayan mübarek geceler birçok hikmet,sır ve bereketi içinde barındıran Miraç Kandili ile devam eder.

Sevgili Peygamberimiz (S.A.V) Miraçtan bize üç büyük hediyeyle dönmüştür. Birincisi, günde beş kez Rabbimizle buluşma imkanı veren namaz, ikincisi, Bakara Suresinin son ayetleridir ki burada Rabbimiz bizlere yüksek sorumluluklarımızı ve zaaflarımızı birlikte hatırlatmaktadır. Üçüncüsü ise tevhid inancına sahip olan herkesin ebedi kurtuluşa ereceği müjdesidir.

Bu aylarda akrabalık ve komşuluk ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmeli,toplum huzurunun ve kaynaşmasının sağlanmasına yönelik adımlar atmalıyız. Gelenek ve göreneklerine bağlı Doğanşehir’li hemşehrilerimde böylesine günleri çok önemsemekte, dostluk,kardeşlik,birlik ve beraberlik adına en güzel paylaşımları yaşamaktadır.

Mübarek Miraç Kandili`nin tüm İslam alemine ve Doğanşehir halkımıza hayırlara vesile olmasın diliyorum. Bu özel gecede edilecek olan duaların ve yapılacak ibadetlerin Allah katında kabulünü diliyor, tüm hemşerilerimizin kandilini en içten duygularımla kutluyorum.”

İyi Parti Malatya İl Başkanı Süleyman Sarıbaş

Miraç Kandili gününde, insanların geçmiş muhasebesini yaparak geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılma fırsatını bulduğuna dikkat çeken Başkan Sarıbaş, “Manevi iklimi fırsat bilerek aramızdaki çekişmeleri, kin ve kırgınlıkları bertaraf etmeli, elimizi ve gönlümüzü uzanabileceğimiz herkese açmalı, yüce dinimizin bizden istediği sevgi ve gönül huzuru ortamının kurulmasına, kardeşlik ve beraberliğimizin güçlenmesine, insani ve ahlaki meziyetlerin yeniden yeşermesine gayret göstermeliyiz. Dini duyguların yoğunluk kazandığı, merhamet, şefkat, yardımlaşma ve dayanışma hislerinin doruk noktaya ulaştığı, hayır ve iyiliklerin arttığı bir zaman dilimi olan üç aylar ve üç ayların içinde bulunduğu mübarek gün ve gecelerin Türk-İslam geleneğinde bereketli mübarek aylar olarak görülür. Sırf bu zaman dilimine girmekle kendiliğinden ulaşabileceğimiz bir kazançtan ziyade ibadetlerle, iyi ve doğru davranışlarla elde edebileceğimiz bir sevap, çabayla hak edilecek bir bereket ve verimlilik söz konusudur. İnsanların geçmiş muhasebesini yaparak geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılma fırsatı bulacakları bu süreç, hatalardan ve günahlardan temizlenme, hayırlı ve yararlı işler yapma, iyilikte yarışma zamanıdır. Bu vesile ile tüm Malatyalı hemşehrilerimin ve İslam aleminin bu mübarek gecesini en içten dileklerimle tebrik eder hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi

Bülten- sozcu.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız